Magnesium en Candida AlbicansADH = 250-350 mg. In Nederland is de bodem zeer arm aan het element magnesium. Het gebruik van kunstmest én de industriële voedingsbewerking heeft over het algemeen tot gevolg dat veel mensen in Nederland lijden aan klachten die worden veroorzaakt door tekorten van magnesium.

Magnesium

Magnesium werkt spierontspannend en speelt een rol Foto: magnesium bij het bestrijden van depressies. Vitamine B6 en magnesium zorgen voor de aanmaak van dopamine, dus zorg dat je hier genoeg van binnenkrijgt via je dagelijkse voeding. Een ernstig tekort aan magnesium komt niet veel voor, maar wanneer je kramp hebt, dan kan dit veroorzaakt worden door een magnesiumtekort. Ook wanneer je erg vaak trek hebt in chocola kan dit een teken zijn van een tekort aan magnesium [1]. Een overschot treedt alleen op wanneer je een magnesiumvoedingssupplement gebruikt en je nieren slecht functioneren. Aan te raden is om voldoende magnesium binnen te krijgen via de natuurlijke voedingsmiddelen en dat wanneer Foto: magnesiumtekort er meer magnesium nodig is, dit aan te vullen met supplementen. Gebruik liever een supplement met een lage dosering meerdere keren op een dag, dan een grote dosis in een keer. Vaak wordt dan de fout gemaakt dat dit meteen elke dag van toepassing is. Bij magnesium werkt het goed om het om de dag in te nemen of slechts eenmaal in de week. Het is in het geval van magnesium beter om bij dagelijkse inname te kiezen voor twee keer kleine hoeveelheden, in plaats van één grote dosering. Welk magnesiumsupplement je het best kunt gebruiken, hangt af van de reden waarom je het wilt gebruiken. Het één is niet per se beter dan het ander. Onderzoek wat het best bij je past. Je kunt ook twee verschillende magnesiumsupplementen naast elkaar gebruiken. Ik gebruik magnesium bisglycinaat van Orthovitality.

Foto: magnesium

Neem een magnesiumvoedingssupplement NIET samen in met een calcium-, fosfor-, ijzer-, koper- of mangaan-voedingssupplement, want dan wordt de magnesium heel slecht opgenomen [2].

Magnesiumvoedingssuplementen werken licht laxerend.

Mensen met diabetes, darmziekten, galblaasproblemen, hart- en vaatziekten of nierziekten wordt aangeraden om overleg te plegen met de behandelend arts, voordat ze magnesiumsupplementen kunnen gaan gebruiken.

Magnesium komt voor in abrikozen, amandelen, appels, bananen, boekweit, boerenkool, cacao, cashewnoten, chiazaad, citroenen, dulse zeewier, erwten, gierst, hazelnoten, kastanjes, kelp zeewier, knoflook, kokos, linzen, mais, paranoten, pecannoten, perziken, peterselie, pinda's, postelein, pruimen, rijst, rozenbottels, rozijnen, sesamzaad, sojabonen, vijgen en walnoten [3] pag. 122-123, [4] pag. 94-95, [5] en [6] pag. 86.

Magnesium en vitamine B6 gecombineerd

Vitamine B6 en magnesium zorgen samen voor de aanmaak van dopamine, dus zorg dat je hier genoeg van binnenkrijgt via je dagelijkse voeding [7]. Overdosering van vitamine B6 is schadelijk .

Magnesiumbadzout

Wanneer je een magnesiumtekort hebt, gebruik dan magnesiumchloride = magnesiumzout van Zechsal in bad of in een voetenbad. In dode zeezout van Zarqa zit ook veel magnesium. Ook de Tuinen verkoopt magnesium badzout. Zo'n bad kan dorstig maken. Drink dan water.

Foto: magnesium badzout Zechsal Foto: magnesium badzout Zarqa Foto: magnesium badzout de Tuinen

Magnesiumolie

Een goede manier om het lichaam wat extra magnesium te geven is door het meerdere keren per dag in te wrijven met magnesiumolie van de Tuinen of magnesiumolie van Zechsal. Insmeren met magnesiumolie kan dorstig maken, dus drink genoeg. Magnesium draagt bij tot een normale werking van de spieren en het zenuwstel. Magnesiumolie verzorgt stijve en zwaarbelaste spieren en stimuleert de doorbloeding. Het wordt snel opgenomen door de huid en herstelt het magnesiumgehalte daar waar het nodig is. De spieren in de rug, nek, schouders en kuiten ontspannen en een vermoeid gevoel verdwijnt.

Foto: magnesiumolie de Tuinen Foto: magnesiumolie Zechsal

Overzicht van verschillende magnesiumzouten en hun toepassing

Magnesium wordt niet gemakkelijk opgenomen in het lichaam, tenzij het eerst gekoppeld is aan een transportstof. Om deze reden hebben veel fabrikanten van voedingssupplementen organische zuren en aminozuren aan magnesium toegevoegd. Er worden verschillende types van magnesiumzouten gebruikt als supplement [8].

Magnesiumoxide (E530)

Magnesiumoxide is de meest dichte magnesiumverbinding en wordt het meest gebruikt in multivitaminen en mineraalsupplementen. In de geneeskunde wordt magnesiumoxide gebruikt voor de verlichting van brandend maagzuur en pijnlijke maag, als magnesiumsupplement en als een korte termijn laxeermiddel. Daarnaast wordt het gebruikt om symptomen van indigestie te verbeteren en als een base, neutralisatiemiddel en anti-klontermiddel. Het komt voor in bevroren zuivelproducten, boter, ingeblikte erwten, cacaoproducten en medicijnen. Het bevat ongeveer 60% elementair magnesium, maar wordt zeer slecht opgenomen. Slechts ongeveer 4% van het elementair magnesium wordt geabsorbeerd [8].

Magnesiumacetyltaurinaat (ATA-Mg)

ATA Mg® is een nieuw magnesium product met bewezen fysiologisch effect. Het is zowel een "beter magnesium" als een "betere taurine". Het associeert de bekende eigenschappen van magnesium en taurine met innovatieve kenmerken: ATA-Mg is een remmer van kaïnezuur neurotransmitter (betrokken bij hoofdpijn) en een vasculaire protector. Deze eigenschappen zijn bijzonder interessant voor gynaecologische aandoeningen zoals premenstrueel syndroom. De N-acetylatie van taurine maakt taurine meer lipofiel en verhoogt de cellulaire penetratie, waarmee de neuromusculaire activiteit van betasulfone aminozuren wordt verhoogd. Het optimaliseert de passage door de bloed-hersenbarrière en opname in neuronale cellen. De geacetyleerde N-taurine zorgt voor een betere cellulaire penetratie van magnesium en een toename van de neuromusculaire activiteit. Het elementaire Mg-gehalte varieert tussen 6,5 en 7,0% [8].

Magnesiumaminochelaat of magnesiumchelaat

De algemene naam voor gechelateerde magnesium is magnesiumaminozuurchelaat. Het is een magnesiumsupplement dat het mineraal magnesium, gebonden aan of gechelateerd met een organisch molecuul zoals aminozuren, bevat. De bekendste vormen van magnesiumaminozuurchelaat zijn: magnesiumaspartaat, magnesiumglycinaat en magnesiumtaurinaat. Gechelateerde magnesiumsupplementen behoren tot de meer absorbeerbare vormen van magnesium. Chelatie verhoogt de absorptie van magnesium in de dunne darm waardoor aandoeningen die geassocieerd zijn met een tekort aan het mineraal kunnen worden behandeld. Magnesiumchelaat verhoogt de botdichtheid, helpt bij het verbeteren van cholesterol en kan migraine verminderen [8].

Magnesiumaspartaat

Vitamine- en mineralensupplementen gaan vaak verloren vanwege beperkte absorptie door het lichaam. Een koppeling aan aminozuren kan de opname verhogen. Niet alle supplementen met magnesiumaspartaat zijn hetzelfde. De hoeveelheid van chelatie van asparaginezuur met magnesium heeft invloed op de chemische samenstelling van het eindproduct. Uit veiligheidsonderzoeken in Engeland kan worden geconcludeerd dat magnesiumaspartaten grotere orale absorptie en biologische beschikbaarheid laten zien in vergelijking met minder oplosbare magnesiumpreparaten zoals magnesiumoxide, magnesiumhydroxide, magnesiumcarbonaat en magnesiumsulfaat. Magnesiumaspartaat wordt gebruikt voor preventie, behandeling en als mineraal supplement. Het helpt het hart te beschermen door het verminderen van de opname van calcium door de hartspier, wat verantwoordelijk is voor hartklachten. Het wordt ook gebruikt om migraine te behandelen [8].

Magnesiumbisglycinaat

Dit is een aminozuurchelaat van het mineraal magnesium en het aminozuur glycine en is de versie van magnesium waar neurologen de voorkeur aan geven. Het is gekoppeld aan een organisch molecuul (zoals glycine), waardoor het gemakkelijker is om het te transporteren en te absorberen in de darmen. Magnesiumbisglycinaat heeft een hoge biologische beschikbaarheid. De bisglycinaatvorm is niet afhankelijk van maagzuur voor absorptie, omdat het een mechanisme gebruikt dat vergelijkbaar is met die van aminozuren. Er wordt gezegd dat het 228% beter absorbeert dan magnesiumchloride en ook beter wordt verdragen. Het elementaire Mg-gehalte varieert gewoonlijk tussen 10,5 en 12,9% [8].

Magnesiumcitraat

Dit is een product waar magnesium is gecombineerd met citroenzuur. Magnesium citraat is een goed opneembare vorm van magnesium die geen extra spijsverteringsactiviteit vereist om opgenomen te worden. Magnesiumcitraat wordt gebruikt in vloeibare vorm als een zout laxeermiddel om constipatie te behandelen of om de darmen, voorafgaand aan een operatie, volledig te legen. Magnesiumcitraatpoeder wordt gebruikt in capsules om het niveau van magnesium in het bloed te verhogen bij een tekort aan magnesium. Magnesiumcitraat is waarschijnlijk het meest gebruikte magnesiumsupplement, omdat het goedkoop is, gemakkelijk geabsorbeerd wordt en slechts een milde laxerende werking heeft. De beste vorm is magnesiumcitraatpoeder. Dit kan dagelijks, vermengt met water, worden ingenomen. Het normale magnesiumcitraatpoeder bevat ongeveer 30% elementair magnesium [8].

Magnesiumchloride (E511)

Dit is een vorm van magnesium die wordt gevonden in de natuur en voorkomt in zeewater. Van magnesiumchloride is bekend dat het een hoge biologische beschikbaarheid heeft vanwege de superieure oplosbaarheid in water. Het wordt vaak gebruikt als zuurteregelaar voor gesteriliseerde groenten [8].

Magnesiumgluconaat (E580)

Dit is een zout van magnesium en gluconzuur. Magnesiumgluconaat wordt gebruikt om bloed met te weinig magnesium te behandelen. Als supplement heeft magnesiumgluconaat de beste bio-beschikbaarheid van alle magnesium-supplementen. Blozen of opvliegers kunnen optreden als een neveneffect van het nemen van magnesiumgluconaat. Bijwerkingen van magnesiumgluconaat kunnen verder zijn: diarree, maagklachten of duizeligheid. Magnesiumgluconaat wordt niet aanbevolen voor mensen die allergisch zijn voor magnesium. Het wordt gemakkelijk geabsorbeerd en werkt snel. Het elementaire Mg-gehalte is ongeveer 5,5% [8].

Magnesiumglycinaat

Magnesiumglycinaat ontstaat door het verbinden van de minerale magnsesiumionen met glycine. Het aminozuur glycine zorgt voor een superieure absorptie van de magnesiumionen in het spijsverteringskanaal, door het actieve transportsysteem dat de darmcellen gebruiken om aminozuren te absorberen. Het elementaire Mg-gehalte is ongeveer 20% [8].

Magnesiumlactaat (E329)

Dit is het magnesiumzout van melkzuur. Het is een natuurlijk voorkomend mineraal dat helpt om de functies van het cardiovasculaire systeem, zenuwstelsel en spijsvertering te ondersteunen. Het helpt ook bij spierbewegingen en de opname van glucose. Magnesiumlactaat wordt gebruikt als aanvulling bij magnesiumtekort, bij brandend maagzuur, bij indigestie en om maagklachten te behandelen. Het elementaire Mg-gehalte is ongeveer 12,0% en het heeft een biologische beschikbaarheid van 99% [8].

Magnesiummalaat

Deze vorm van Magnesium wordt gevormd als magnesium reageert met appelzuur. Appelzuur is een belangrijk onderdeel van verschillende energieopwekkende chemische reacties in het lichaam. Magnesiummalaat wordt meestal gebruikt om een aandoening die bekend staat als fibromyalgie te behandelen; een ziekte die wordt gekenmerkt door vermoeidheid, spierpijn, stijfheid, hoofdpijn en geheugenproblemen en kan worden veroorzaakt door een te laag magnesiumgehalte. Magnesiummalaat heeft de mogelijkheid om een binding aan te gaan met metalen, vooral zware metalen. Zo kunnen hoge concentraties aluminium beschadiging van het centrale zenuwstelsel, geheugenverlies en dementie veroorzaken. Magnesiummalaat kan zich binden aan deze metalen en de effecten ervan verminderen. Magnesiummalaat bevordert ook de productie van speeksel, dat de mondbacteriën onder controle houdt. Door zijn antiseptische eigenschappen, wordt magnesiummalaat o.a. gebruikt in tandpasta en mondwater. Het elementaire Mg-gehalte is ongeveer 11%, maar bij sommige producten wordt magnesiumoxide toegevoegd om het elementaire Mg-gehalte te verhogen tot 15%-18% [8].

Magnesiumsulfaat (E518)

Het wordt vaak ook Epsomzout genoemd. Epsomzout komt van nature voor als een zuiver mineraal. Een andere hydraatvorm van magnesiumsulfaat is kieseriet. Traditioneel wordt het ook gebruikt voor voetbaden, bedoeld om pijnlijke voeten te kalmeren. De reden voor het opnemen van het zout is gedeeltelijk cosmetisch: de toename van de ion sterkte voorkomt tijdelijke rimpelvorming. Magnesiumsulfaat kan worden geabsorbeerd in de huid, waardoor ontstekingen worden verminderd. Voor plaatselijke toepassing wordt het geleverd in een gel voor de behandeling van pijn. Magnesiumsulfaat voor oraal gebruik wordt vaak toegepast als een laxeermiddel in zoutoplossing of osmotisch zuiveringsmiddel. Sporters gebruiken het om pijnlijke spieren te kalmeren. Het wordt ook gebruikt als een laxeermiddel. Er zijn verschillende magnesiumsulfaat bereidingen verkrijgbaar met verschillende gehaltes aan elementaire Mg, algemeen variërend van 10-20% [8].

Magnesiumtauraat

Dit is een combinatie van het aminozuur taurine en magnesium. In deze combinatie hebben magnesium en taurine een synergetisch effect en stabiliseren celwanden, waardoor deze vorm van magnesium zeer goed wordt geabsorbeerd. Magnesiumtauraat heeft een groot laxerend effect en is daardoor zeer geschikt voor mensen met hartproblemen. Het blijkt dat het aminozuur taurine belangrijk is voor de gezondheid van het hart en kan hartritmestoornissen voorkomen en het hart tegen de schade, veroorzaakt door hartaanvallen, beschermen. Magnesiumtauraat vereist orale toediening gedurende minstens 6 tot 12 maanden om de intracellulaire niveaus te herstellen. Taurine levert de basis voor magnesiumtauraatsupplementen. Als een aminozuur kan taurine de absorptie van magnesium verbeteren doordat taurine via een actief transportsysteem wordt opgenomen. Tauraten kunnen specifieke voordelen bieden voor mensen die lijden aan hypertensie of slaapproblemen, omdat taurine zorgt voor een kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel. Het elementaire Mg-gehalte is ongeveer 8% [8].

Medicinale werking van magnesium

Magnesium is een belangrijke katalysator voor chemische reacties van het lichaam, wat betekent dat het de snelheid waarmee chemische reacties optreden verhoogd. Enkele van de belangrijkste chemische reacties die magnesium gebruiken bevinden zich in de Krebs-cyclus, de cyclus in elke cel die leidt tot energieproductie. Zonder magnesium wordt de overdracht van zenuw- en spierimpulsen aangetast. Dit kan leiden tot zenuwaandoeningen, depressie en spierzwakte of krampen. Magnesium is een nuttige aanvulling voor de behandeling van symptomen van PMS, waaronder prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Magnesium vermindert ook menstruatiepijn door het ontspannen van de spieren van de baarmoeder. Ook tijdens de zwangerschap fungeert magnesium als een middel om de baarmoeder te ontspannen en vroeggeboorte te voorkomen. Studies tonen aan dat supplementaire magnesium tijdens de zwangerschap ook het risico op aangeboren afwijkingen, zoals hersenafwijkingen, vermindert. Magnesium is een belangrijk mineraal voor de gezondheid van hart en bloedvaten. Het reguleert de hartslag, voorkomt verkalking van slagaders en ontspant slagaderlijke vaten om daarmee hoge bloeddruk te voorkomen. Magnesium is ook onderzocht op de mogelijkheden om cholesterol te verlagen en te beschermen tegen osteoporose. Een laag magnesiumgehalte in het lichaam wordt geassocieerd met de ontwikkeling van een aantal ziekten zoals; astma, diabetes en osteoporose. Magnesium is nodig voor sterke botten, een gezond immuunsysteem, normale zenuw- en spierfuncties, een regelmatig hartritme en voor het omzetten van voedsel in energie [8].

De meest bekende medicinale toepassingen voor magnesium zijn [8]:
 • Ondersteuning van een gezond immuunsysteem;
 • Regulering van de spierfunctie en helpen spieren te ontspannen;
 • Onderhouden van de zenuwfunctie en voorkomen van depressie;
 • Hart- en vaatziekten en regulering van het hartritme;
 • Handhaving van een normale bloeddruk;
 • Behandeling van diabetes;
 • Behandeling van neuropathie;
 • Behandeling van migraine;
 • Behandeling van osteoporose;
 • Behandeling van PMS & menstruatiepijn;
 • Behandeling van angst;
 • Behandeling tegen slaapstoornissen / slapeloosheid;
 • Behandeling van hoge bloeddruk; en
 • Behandeling van astma.
De EFSA (European Food Safety Authority) heeft diverse gezondheidsclaims voor magnesium goedgekeurd [8]:
 • Magnesium draagt bij tot een vermindering van vermoeidheid en moeheid;
 • Magnesium draagt bij tot een evenwicht van de elektrolyten;
 • Magnesium draagt bij tot de normale energieopbrengst van de spijsvertering;
 • Magnesium draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel;
 • Magnesium draagt bij tot een normale spierfunctie;
 • Magnesium draagt bij tot een normale eiwitsynthese;
 • Magnesium draagt bij tot een normale psychologische functie;
 • Magnesium draagt bij tot de instandhouding van gezonde botten;
 • Magnesium draagt bij tot de instandhouding van gezonde tanden; en
 • Magnesium heeft een rol in het proces van celdeling.

Contra-indicaties

Hoewel magnesium kan worden beschouwd als veilig, zijn er enkele bekende bijwerkingen en waarschuwingen van toepassing [8]:
 • Magnesiumsupplementen kunnen misselijkheid, krampen en diarree veroorzaken;
 • Magnesiumsupplementen veroorzaken vaak verweking van de ontlasting;
 • Magnesiumsupplementen zijn mogelijk niet veilig voor mensen die ook diuretica, geneesmiddelen voor het hart of antibiotica nemen;
 • Mensen met diabetes, darmziekten, hart- en vaatziekten of nierziekten moeten overleg plegen met de behandelend arts, voordat ze magnesiumsupplementen kunnen gaan gebruiken;
 • Extreme overdosering van magnesium kan leiden tot ernstige complicaties, zoals trage hartslag, lage bloeddruk, misselijkheid, slaperigheid, enz. In heet ergste geval, kan een overdosis zelfs leiden tot coma of de dood. Toch zal een matige overdosis worden uitgescheiden door de nieren, tenzij men lijdt aan ernstige nierproblemen;
 • Vermijd het gebruik van magnesium bij patiënten met een bekende allergie of overgevoeligheid voor magnesium of producten die daar van gemaakt zijn.

Bronnen


[1] "Tekort aan magnesium, een ernstig en miskend probleem", www.jenaidavanwijk.com.

[2] "Magnesium absorption and Bioavailablity", www.ancient-minerals.com.

[3] "Gids voor vitaminen, mineralen en kruiden, veilig en gezond gebruik van voedingssuplementen" van Reader's Digest, 2001.

[4] "Het groot vitaminenboek", Earl Mindell, 1985.

[5] "Magnesium", het Voedingscentrum, www.voedingscentrum.nl.

[6] "Vitaminen en mineralen, spiegels van de ziel, deel 2", Truus Hartsink en André Schaap, 2000.

[7] "Vitamine B6 en magnesium", www.bonusan.nl.

[8] "Magnesium", www.benseng.com.

Boek: Carolyn Dean - The magnesium miracle

Carolyn Dean - The magnesium miracle, 2014, 311 pag.

Summary

Magnesium is an essential nutrient, indispensable to your health and well-being. By adding this mineral to your diet, you are guarding against and helping to alleviate such threats as heart disease, stroke, osteoporosis, diabetes, depression, arthritis, and asthma. But despite magnesium's numerous benefits, many Americans remain dangerously deficient. Updated and revised throughout with the latest research, featuring an all new Introduction, this amazing guide explains the vital role that magnesium plays in your body and life. Inside you will discover:

 • newly available magnesium supplements that the body absorbs more efficiently;
 • how calcium can increase the risk of heart disease and how magnesium can lower it;
 • a magnesium rich eating plan as delicious as it is healthy;
 • information on the link between magnesium and obesity;
 • vitamins and minerals that work with magnesium to treat specific ailments;
 • why paleo, raw food, and green juice diets can lead to magnesium deficiency; and
 • recent breakthroughs in magnesium's medical and public perception.
 • Check out: more information about Carolyn Dean and her activities.