Orgaandonatie: de consequenties voor donor en ontvangerOp 13 september 2016 is in de Tweede Kamer een wet aangenomen over orgaandonatie met 75 stemmen voor en 74 stemmen tegen. Iedereen wordt daarmee orgaandonor, tenzij je in het donorregister laat registreren, dat je dat niet wilt. De Eerste Kamer moet nog stemmen over deze nieuwe wet voordat deze wordt ingevoerd.

Wanneer je je keuze wilt laten registreren als donor of juist niet, dan kun je dat eenvoudig doen op www.donorregister.nl.

Marieke de Vrij heeft een prachtig artikel geschreven over orgaandonatie: www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/orgaandonatie-vanuit-de-ziel-belicht/.

Ger Lodewick schreef het boek: “Wat je over orgaandonatie zou moeten weten, hoe kun je nu levende organen uit een dood lichaam halen?” Niemand kan tegen het helpen van een ernstig ziek medemens zijn. Dat is de reden waarom in Nederland zo'n 3,5 miljoen mensen een 'ja' hebben laten registreren op de vraag: "Ben je bereid om na je dood je organen af te staan voor een ziek iemand die hiermee verder kan leven?" Maar deze vraag is niet helemaal correct. Hij zou moeten luiden: "Ben je bereid je organen af te staan, ook als je zeker weet dat je nog leeft, maar wel hersendood bent verklaard, omdat je lichaam (lees hersens) niet meer reageert op bepaalde prikkels? Ben je bereid om je dan zonder narcose open te laten snijden, terwijl de kans groot is dat je alles voelt en je vóór de operatie wellicht nog bij had kunnen komen?" Als de laatste vraag zou worden gesteld zouden weinig mensen zich meer laten registreren en zouden er in het medische circuit bijzonder weinig organen terechtkomen. Duizenden mensen hebben zich op basis van de voortdurende non-informatieve campagnes met de beste bedoelingen laten registreren als orgaandonor.

Ger Lodewick wil met dit boek informatie verstrekken, die voorkomt dat nog meer mensen een besluit nemen op grond van onwaarheid en incorrecte voorlichting. Met behoud van de compassie met een ernstig ziek mens die een ander orgaan wenst, heeft hij in een jarenlang zoekproces de problematiek van orgaandonatie onderzocht vanuit het perspectief van de donor en diens nabestaanden. De resultaten van zijn onderzoek kunnen confronterend zijn. Met de kennis van toen is een registratie tot stand gekomen of een besluit genomen. Deze kennis was gebaseerd op het drijfzand van de onjuiste voorlichting door een aantal specialisten op het gebied van orgaantransplantatie en door de overheid die toestaat dat iemand dood verklaard wordt, die het niet is.

orgaandonatie

Kies zelf met gebruikmaking van alle mogelijke informatie die je ter beschikking staat en laat je niet misleiden.

"Niemand mag schade worden berokkend, zelfs niet als daar voor anderen iets goeds uit zou komen." zegt Edmund D. Pellegrino hoogleraar Medicijnen en Medische Ethiek "Het fundamentele probleem is dat je geen organen kunt transplanteren van een echte dode. Vandaar ook de pogingen om 'dood' opnieuw te definiëren met 'hersendood' om transplantatie maar mogelijk te maken." zegt David W. Evans cardioloog.

In Trouw verscheen het volgende artikel: “Wees eerlijk, lichaam leeft bij orgaandonatie” op 2 december 2015. Hierin kun je lezen dat een orgaandonor geen stoffelijk overschot is. “Het ontbreken van compassie met een mens die aan het sterven is en die vroegtijdig dood wordt verklaard om zijn organen te kunnen gebruiken, is onethisch en immoreel.” Je kunt het nalezen op: www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/4199892/2015/12/02/Wees-eerlijk-lichaam-leeft-bij-orgaandonatie.dhtml.

Ook de volgende website met als titel: “ De laatste uren in het leven van een orgaandonor, zwartboek over orgaandonatie” geeft informatie: www.annetwood.nl/brief-aan-de-ministerraad.

Het artikel over orgaandonatie van het lemniscaat hierover is ook interessant: www.de-lemniscaat.nl/orgaandonatie/. Hierin het volgende citaat:” In een donor codicil zou dus niet moeten staan: “na mijn dood sta ik mijn organen en weefsels af”. Er zou moeten staan: “als ik onherroepelijk stervende ben sta ik mijn organen en weefsels af”. Het begrip hersendood is een leugen – om bestwil. Door het invullen van “ja” op een donorcodicil geef je niet alleen je organen, maar ook je recht om natuurlijke wijze te mogen sterven, op.”