Creatief met zuiveringszout bij je lichamelijke verzorgingLet op: zuiveringszout is hetzelfde als baksoda of natriumbicarbonaat. Zuiveringszout is NIET hetzelfde als gewoon zout en is ook NIET hetzelfde als bakpoeder. Je kunt zuiveringszout bij de meeste natuurwinkels en de dogist kopen. Zuiveringzout is een echt wondermiddel, dat je op velerlei manieren kan gebruiken én het is goed voor je portemonnee, je gezondheid en het milieu!

Shampoo

Toen ik studeerde werkte ik in de weekenden en in de zomermaanden in een snackbar vlakbij het strand. Ik bakte patat, kroketten, frikandellen, braadworsten, enzovoorts. Op een middag was ik vroeg klaar en besloot ik nog even naar het zwembad te gaan om daar wat af te koelen. Ik dook het water in, kwam boven en mijn haar was nog droog. In die tijd waste ik mijn haar daarom vaak met shampoo. Sindsdien ben ik dat altijd zo blijven doen.

Jaren geleden kreeg ik langzamerhand steeds meer last van jeuk op mijn hoofd. Ik was de hele tijd op mijn hoofd aan het krabben en op een gegeven moment ben ik overgestapt op een andere shampoo. Dit hielp niet, de jeuk nam toe en en ik stapte weer over op een andere shampoo. Na verloop van tijd heb ik zo heel wat shampoos uitgeprobeerd, maar niets hielp. Ik was het zo zat, dat ik besloot een tijdje niet mijn haar te wassen met shampoo maar het alleen uit te spoelen. Dat hielp heel goed. In het begin was het nog regelmatig vet maar na verloop van tijd was de jeuk weg en was mijn haar ook niet vet meer. Inmiddels is het vijf jaar geleden dat ik voor het laatst mijn haar met shampoo heb gewassen. Wanneer het nu toch wat vettig is of vies, dan spoel ik het met zuiveringszout. Nu ik geen shampoo meer gebruik, hoef ik ook geen plastic shampooflessen meer weg te gooien en dat voelt goed.

hoofd in shampoo

Shampoo

gebruik minder plastic shampooflessen

Gebruik minder plastic shampooflessen


Badzout

Ik gebruik het ook als badzout, door een paar eetlepels zuiveringszout in bad te doen en daar eventueel een druppeltje badolie aan toe te voegen. Donna Eden, die boeken schrijft over energetisch healen, schrijft in haar boek “Energy medicine” op pagina 41, dat je hiermee je aura schoonmaakt. Persoonlijk voel ik me altijd erg opgeruimd na een bad met zuiveringszout.

zuiveringszout als badzout gebruiken

Je kunt zuiveringszout als badzout gebruiken


Alkaliserend water, mondwater en tandpasta

Je kunt eenvoudig zelf alkaliserend water maken door een afgestreken theelepel zuiveringszout op te lossen in 1 liter water. In plaats van mondwater kun je alkaliserend water gebruiken om je mond te spoelen of om je tanden mee te poetsen. Julia Roberts doet het ook en zij heeft een mooi gebit.

Het heeft als positieve bijwerking dat het zo ook gelijk werkt tegen paradontitis (vergevorderde tandvleesontsteking) en is bovendien preventief tegen onder meer alvleesklierkanker. Het is bovendien veel goedkoper dan mondwater en je hoeft dan ook weer geen plastic flessen weg te gooien.

Zuiveringszout zorgt voor gezond tandvlees en een gezond gebit

Zuiveringszout zorgt voor gezond tandvlees en een gezond gebit

Gezichtscrub of peeling

Een peeling of scrub van je gezicht met zuiveringszout is echt heel simpel.
  1. Maak je gezicht schoon met zeep en warm water.
  2. Maak een papje met water en baksoda. Je hebt 3 theelepels baksoda nodig en 1 theelepel water. Meng dit tot een papje. Baksoda is een fantastische, zachte scrub. Het heeft antiseptische en schimmeldodende eigenschappen, waardoor je er ook heel goed mee-eters en puistjes mee kunt bestrijden.
  3. Breng het mengsel met je vingers, een washandje of zacht borsteltje aan op je gezicht. Blijf uit de buurt van de gevoelige huid rond de mond en de ogen, en richt je juist extra op de gebieden waar vaak veel mee-eters zitten, zoals de neus en het voorhoofd. Masseer gedurende vijf minuten zachtjes je gezicht. Let erop dat je niet te hard wrijft.
  4. Spoel je gezicht met lauwwarm water.
  5. Zorg ervoor dat je het gezichtsmasker goed verwijdert.
  6. Dep je gezicht zachtjes droog met een zachte, schone handdoek. Let erop dat je niet over je gezicht wrijft.
Zo reinig je je gezicht op een goedkope en milieuvriendelijke manier.

gezichtscrub

Gezichtscrub