Recept voor bruine bonenburgers



Ingrediënten voor 4 personen
1 1/2 kop gedroogde bruine bonen
3 cm kombu of 1 literblik bruine bonen
2 eetlepels zonnebloemolie
2 uien
3 teentjes knoflook
4 eetlepels havervlokken
1 snufje zwarte peper
1 snufje zeezout
1 eetlepel shoyu
2 eetlepels volkoren tarwemeel
water

Totaal benodigde bereidingstijd voor de gedroogde bruine bonen ± 1 uur en 40 minuten
Totaal benodigde bereidingstijd voor de bruine bonen uit blik ± 20 minuten

Voorbereiding
Was en week de gedroogde bruine bonen 6 tot 8 uur.
Wanneer je het vergeten bent is dat niet erg, maar dan kan het zijn dat de bonen langer moeten koken.
Pers de teentjes knoflook.

Bereiding van de gedroogde bruine bonen in een snelkookpan
Doe de bruine bonen, de kombu en 4 koppen water in de snelkookpan.
Breng aan de kook.
Voeg geen zout toe in het begin, omdat anders de bonen niet gaar worden.
Laat de bonen in de snelkookpan gedurende 45 minuten koken onder hoge druk.
Zet de snelkookpan onder de koude kraan om hem af te koelen en voeg het zout toe.
Laat nog 15 minuten koken.
Eventueel kan het nodig zijn om een klein beetje water toe te voegen zodat het niet droog kookt.
Wanneer ze gekookt zijn, verwijder de kombu, deze is wel eetbaar, maar niet zo lekker en giet de bonen in een vergiet.
Het kookwater kun je bewaren om soep van te koken.
Verhit de olie in een koekepan en fruit hierin de uien en het knoflook totdat deze glazig zien met een bruin randje.
Pureer de goed uitgelekte bonen met een mixer en voeg er de gefruite ui, de knoflook en havervlokken aan toe.
Breng het mengsel op smaak met wat zout en peper en de shoyu en laat het ± 15 minuten staan.
Vorm van het mengsel 4 afgeplatte schijven en bestuif deze met het volkoren meel.
Rooster ze goudbruin onder een voorverwarmde ovengrill of bak ze in een koekepan.

Bereiding van de bruine bonen uit blik
Giet de bonen uit het blik in een vergiet en laat uitlekken.
Gooi het water uit het blik weg.
Verhit de olie in een koekepan en fruit hierin de uien en het knoflook totdat deze glazig zien met een bruin randje.
Pureer de goed uitgelekte bonen met een mixer en voeg er de gefruite ui, de knoflook en havervlokken aan toe.
Breng het mengsel op smaak met wat peper en een klein beetje shoyu en laat het ± 15 minuten staan.
Vorm van het mengsel 4 afgeplatte schijven en bestuif deze met het volkoren meel.
Rooster de vegetarische burgers goudbruin onder een voorverwarmde ovengrill of bak ze in een koekepan.