Recept voor bruine bonen met zuurkool



Ingrediënten voor 4 personen
1 1/2 kop gedroogde bruine bonen en 3 cm kombu of 1 literblik bruine bonen
4 eetlepels zonnebloemolie
1 ui
250 gram champignons
200 gram zuurkool
1 theelepel bonekruid
2 eetlepels peterselie
water

Totaal benodigde bereidingstijd voor de gedroogde bruine bonen ± 1 uur en 40 minuten
Totaal benodigde bereidingstijd voor de bruine bonen uit blik ± 35 minuten

Voorbereiding gedroogde bruine bonen
Was en week de gedroogde bruine bonen 6 tot 8 uur.
Wanneer je het vergeten bent is dat niet erg, maar dan kan het zijn dat de bonen langer moeten koken.
Snipper de ui.
Maak de champignons schoon en snij in plakjes.
Snij de peterselie fijn.

Bereiding van de gedroogde bruine bonen in een snelkookpan
Doe de bruine bonen, de kombu en 4 koppen water in de snelkookpan.
Breng aan de kook.
Voeg geen zout toe in het begin, omdat anders de bonen niet gaar worden.
Laat de bonen in de snelkookpan gedurende 45 minuten koken onder hoge druk.
Zet de snelkookpan onder de koude kraan om hem af te koelen en voeg het zout toe.
Laat nog 15 minuten koken.
Eventueel kan het nodig zijn om een klein beetje water toe te voegen zodat het niet droog kookt.
Wanneer ze gekookt zijn, verwijder de kombu, deze is wel eetbaar, maar niet zo lekker en giet de bonen in een vergiet.
Het kookwater kun je bewaren om soep van te koken.
Verhit de olie in een koekepan en fruit hierin de ui totdat deze glazig ziet met een bruin randje.
Schep er de champignons door, totdat deze ook glazig met een bruin randje zien.
Voeg de zuurkool toe, leg het deksel op de pan en laat ± 25 minuten zachtjes smoren.
Schep er de bruine bonen en het bonenkruid door en verhit het gerecht nog een paar minuten.
Bestrooi de bruine bonen met zuurkool met de peterselie.

Voorbereiding bruine bonen uit blik
Wanneer je bonen uit blik gebruikt, giet de bonen uit het blik in een vergiet en laat uitlekken.
Gooi het water uit het blik weg.
Snipper de ui.
Maak de champignons schoon en snij in plakjes.
Snij de peterselie fijn.

Bereiding van de bruine bonen uit blik
Verhit de olie in een koekepan en fruit hierin de ui totdat deze glazig ziet met een bruin randje.
Schep er de champignons door, totdat deze ook glazig met een bruin randje zien.
Voeg de zuurkool toe, leg het deksel op de pan en laat ± 25 minuten zachtjes smoren.
Schep er de bruine bonen en het bonenkruid door en verhit het gerecht nog een paar minuten.
Bestrooi de bruine bonen met zuurkool met de peterselie.