Recept voor hummus - klassiek



Ingrediënten voor 4 personen
3/4 kop gedroogde kikkererwten + 1 stukje kombu van 2 centimeter of
1 potje kant en klare gekookte kikkererwten
1 eetlepel tahin
3 eetlepels olijfolie
1 bosje peterselie
1 snufje zeezout
1 snufje komijnpoeder
1 citroen
3 koppen water

Indien gewenst
2 rauwe geperste teentjes knoflook of 2 teentjes geperste knoflook in olijfolie gebakken
1 zwarte doorgesneden olijf of blaadjes verse koriander ter garnering

Totaal benodigde bereidingstijd met gedroogde kikkererwten ± 1 uur
Totaal benodigde bereidingstijd met kikkererwten uit een potje ± 10 minuten

Voorbereiding
Was de kikkererwten en week ze samen met de kombu overnacht.
Snij de peterselie fijn.
Pers de citroen uit.

Bereiding met gedroogde kikkererwten
Doe de kikkererwten met de kombu en 3 koppen water in de pan en kook 45 minuten in een snelkookpan onder de hoogste druk.
Wanneer er veel water op de kikkererwten is blijven staan, na het koken, dan giet je er wat van af zodat het niet te nat is.
Voeg de tahin, het zout, het citroensap, de peterselie, de olijfolie en eventueel de knoflook toe.
Voeg ook een beetje water toe (je kunt hiervoor het kookwater gebruiken).
Gebruik een staafmixer om het geheel goed te mengen.
Proef het geheel om te zien of het zout genoeg is.
Zo ja, prima, zo nee voeg nog een beetje zout toe.
Je kunt hummus een paar dagen goed houden in de koelkast.

Bereiding met kikkererwten uit een potje
Wanneer je kikkererwten uit een potje gebruikt, hoef je deze niet opnieuw te koken, maar kun je deze zo gebruiken.
Giet het water van het potje weg, omdat dit erg zout is.
Voeg de tahin, geen zout, het citroensap, de peterselie, de olijfolie en eventueel de knoflook toe.
Voeg ook een beetje water toe.
Gebruik een staafmixer om het geheel goed te mengen.
Proef het geheel om te zien of het zout genoeg is.
Zo ja, prima, zo nee voeg nog een beetje zout toe.
Je kunt hummus een paar dagen goed houden in de koelkast.

Garneer met de zwarte olijf en blaadjes koriander.