Recept voor hummus op basis van kikkererwten en zijden tofu
Ingrediënten voor 4 personen 3/4 kop gedroogde kikkererwten + 1 stukje kombu gedroogd zeewier van 2 centimeter of 150 gram kant en klare gekookte kikkererwten 350 gram zijdentofu 1 eetlepel tahin 3 eetlepels citroensap 1 teentje knoflook 2 eetlepels fijngehakte verse of gedroogde dille of 2 eetlepels fijngehakte verse of gedroogde peterselie 1 snufje versgemalen zwarte peper 1 snufje zeezout water Indien gewenst 1 snufje komijnpoeder 1 zwarte doorgesneden olijf of blaadjes verse koriander ter garnering Totaal benodigde bereidingstijd met gedroogde kikkererwten ± 1 uur en 15 minuten Totaal benodigde bereidingstijd met kikkererwten uit een potje ± 15 minuten Voorbereiding Was de kikkererwten en week ze samen met de kombu overnacht. Snij de dille fijn. Pers het teentje knoflook uit. Bereiding met gedroogde kikkererwten Doe de kikkererwten met de kombu en 3 koppen water in de pan en kook 45 minuten in een snelkookpan onder de hoogste druk. Wanneer er veel water op de kikkererwten is blijven staan na het koken, dan giet je er wat van af zodat het niet te nat is. Doe alle ingrediënten in een kom en mix met een staafmixer totdat er een glad mengsel ontstaat. Proef het geheel om te zien of het zout genoeg is. Zo ja, prima, zo nee voeg nog een beetje zeezout toe. Je kunt hummus een paar dagen goed houden in de koelkast. Bereiding met kikkererwten uit een potje Wanneer je kikkererwten uit een potje gebruikt, hoef je deze niet opnieuw te koken, maar kun je deze zo gebruiken. Giet het water dat in het potje met kikkererwten aanwezig is weg, omdat het veel zout bevat. Doe alle ingrediënten in een kom en mix met een staafmixer totdat er een glad mengsel ontstaat. Proef het geheel om te zien of het zout genoeg is. Zo ja, prima, zo nee voeg nog een beetje zeezout toe. Je kunt hummus een paar dagen goed houden in de koelkast. Garneer met de zwarte olijf en blaadjes koriander.