Recept voor hummus met witte tahin sesampasta en umesu
Ingrediënten voor 4 personen 3/4 kop gedroogde kikkererwten + 1 stukje kombu gedroogd zeewier van 2 centimeter of 1 potje kant en klare gekookte kikkererwten 1 eetlepel tahin 1 scheutje shoyu 1 scheutje olijfolie 1 scheutje umesu 1 bosje peterselie 1 snufje zeezout 3 koppen water Indien gewenst 1 snufje komijnpoeder 1 zwarte doorgesneden olijf of blaadjes verse koriander ter garnering Totaal benodigde bereidingstijd met gedroogde kikkererwten ± 1 uur Totaal benodigde bereidingstijd met kikkererwten uit een potje ± 10 minuten Voorbereiding Was de kikkererwten en week ze samen met de kombu overnacht. Snij de peterselie fijn. Bereiding met gedroogde kikkererwten Doe de kikkererwten met de kombu en 3 koppen water in de pan en kook 45 minuten in een snelkookpan onder de hoogste druk. Wanneer er veel water op de kikkererwten is blijven staan na het koken, dan giet je er wat van af zodat het niet te nat is. Voeg de tahin, de umesu, de shoyu, het zout, de peterselie en de olijfolie toe. Voeg ook een beetje water toe. Gebruik een staafmixer om het geheel goed te mengen. Proef het geheel om te zien of het zout genoeg is. Zo ja, prima, zo nee voeg nog een beetje shoyu of umesu toe. Je kunt hummus een paar dagen goed houden in de koelkast. Bereiding met kikkererwten uit een potje Wanneer je kikkererwten uit een potje gebruikt, hoef je deze niet opnieuw te koken, maar kun je deze zo gebruiken. Giet het water dat in het potje met kikkererwten aanwezig is weg, omdat het veel zout bevat. Voeg de tahin, 1 eetlepel umesu, 1 eetlepel shoyu, geen zout, (kikkererwten uit een potje bevatten veel zout, gebruik dan weinig shoyu en umesu en geen zout) de peterselie en de olijfolie toe. Voeg ook een beetje water toe. Gebruik een staafmixer om het geheel goed te mengen. Proef het geheel om te zien of het zout genoeg is. Zo ja, prima, zo nee voeg nog een beetje shoyu of umesu toe. Je kunt hummus een paar dagen goed houden in de koelkast. Garneer met de zwarte olijf en blaadjes koriander. Met dank aan Dini.