Recept voor rode nierbonen met gerstmiso



Ingrediënten voor 4 personen
1 kop rode nierbonen
twee afgestreken eetlepels mugi miso of gerstmiso
een stukje kombu van 10 centimeter
een snufje zeezout
water

Totaal benodigde bereidingstijd ± 1 uur en 20 minuten

Voorbereiding
Was en week de bonen 6 tot 8 uur.
Wanneer je het vergeten bent is dat niet erg, maar dan kan het zijn dat de bonen langer moeten koken.

Bereiding in een snelkookpan
Doe de kombu en de rode nierbonen in de snelkookpan, doe er zoveel water bij dat de bonen onder een centimeter water staan.
Breng aan de kook.
Voeg geen zout toe in het begin, omdat anders de bonen niet gaar worden.
Laat de bonen in de snelkookpan gedurende 40 minuten koken onder hoge druk.
Zet de snelkookpan onder de kouwe kraan om hem af te koelen en voeg het zout toe.
Neem wat van het kookwater en voeg toe aan de gerstmiso. Roer totdat het goed opgelost is.
Voeg de gerstmiso toe aan de bonen en laat nog 15 minuten sudderen op een laag vuur.

Bereiding in een gewone pan of beter nog een gietijzeren pan
Doe de kombu en de rode nierbonen in de pan, doe er zoveel water bij dat de bonen net onder water staan.
Breng aan de kook.
Voeg geen zout toe in het begin, omdat anders de bonen niet gaar worden.
Laat de bonen gedurende 50 - 60 minuten koken, terwijl je elke 10 - 15 minuten een klein beetje koud water toevoegt om de bonen te laten schrikken.
Voeg na 45 minuten het zout toe.
Neem wat van het kookwater en voeg toe aan de gerstmiso. Roer totdat het goed opgelost is.
Voeg de gerstmiso toe aan de bonen en laat nog 15 min sudderen op een laag vuur.