Recept voor witte bonen stoofpotje
Ingrediënten voor 4 personen 100 gram gedroogde witte bonen 12 gedroogde abrikozen 1 ui 1 winterpeen of 2 wortels tomatenpuree of tomatenketchup 1 snufje zeezout 1 theelepel dashi of groentebouillonpoeder 1 eetlepel shoyu 1 bosje peterselie 1 stukje kombu van 2 cm 1 eetlepel maïzena water Indien gewenst 1 scheutje mirin 1 scheutje genmai su of bruine rijstazijn gesneden peterselie ter garnering Totaal benodigde bereidingstijd ± 1 uur Voorbereiding Was en week de bonen 6 tot 12 uur. Wanneer je het vergeten bent is dat niet erg, maar dan kan het zijn dat de bonen langer moeten koken. Was en week de abrikozen gedurende 6 tot 8 uur. Wanneer je het vergeten bent is dat niet erg maar het is wel lekkerder als ze geweekt zijn. Snipper de ui. Snij de wortel in schuine plakjes en daarna in 4 kwartjes. Snij de geweekte abrikozen door twee. Bereiding in een snelkookpan Doe de witte bonen in de snelkookpan, giet er water bij ter hoogte van een vingerkootje en voeg de kombu toe. Breng aan de kook. Voeg geen zout toe in het begin, omdat anders de bonen niet gaar worden. Laat de bonen in de snelkookpan gedurende 35 minuten koken onder hoge druk. Zet de snelkookpan onder de koude kraan om hem af te koelen, haal de kombu eruit (deze is wel eetbaar maar niet zo lekker), en voeg het zout toe. Laat nog 5 minuutjes koken. Wanneer het helemaal gekookt is giet dan het water er af. Bereiding in een gewone pan of beter nog een gietijzeren pan Doe de kombu en de witte bonen in de pan, doe er zoveel water bij dat de bonen net onder water staan. Breng aan de kook. Voeg geen zout toe in het begin, omdat anders de bonen niet gaar worden. Laat de bonen gedurende 50 - 60 minuten koken, terwijl je elke 10 - 15 minuten een klein beetje koud water toevoegt om de bonen te laten schrikken. Voeg na 45 minuten het zout toe en haalde kombu eruit (deze is wel eetbaar maar niet zo lekker). Laat nog 15 minuten sudderen op een laag vuur. Wanneer het helemaal gekookt is giet dan het water er af. Bereiding van het stoofpotje Terwijl de bonen koken, pak een nieuwe pan en doe daar een bodempje water in. Breng het water aan de kook. Doe daar de gesnipperde ui en de wortel in. Laat weer 5 minuten koken en voeg dan de abrikozen toe. Laat nog 10 minuten koken. Voeg de dashi toe. Voeg de shoyu toe en eventueel rijst azijn (genmai su) en/of mirin. Doe de maïzena in een kommetje met een klein beetje koud water en roer totdat het geheel opgelost is. Voeg nu toe aan het stoofpotje en breng nog even aan de kook. Voeg als laatste de tomatenpuree of ketchup naar smaak toe en meng vervolgens met de witte bonen. Je kunt het eventueel garneren met wat gesneden peterselie. Met dank aan Dini.