Recept voor zoete bruine bonen
Ingrediënten voor 4 personen 1 kop bruine bonen 1 stukje kombu van ± 4 cm 2 eetlepels gerstemoutstroop 1 snufje zeezout 2 koppen water Totaal benodigde bereidingstijd ± 1 uur en 20 minuten Voorbereiding Was en week de bonen 6 tot 8 uur. Wanneer je het vergeten bent is dat niet erg, maar dan kan het zijn dat de bonen langer moeten koken. Bereiding in een snelkookpan Doe de bruine bonen, de kombu en het water in de snelkookpan. Breng aan de kook. Voeg geen zout toe in het begin, omdat anders de bonen niet gaar worden. Laat de bonen in de snelkookpan gedurende 40 minuten koken onder hoge druk. Zet de snelkookpan onder de koude kraan om hem af te koelen en voeg het zout toe. Eventueel kan het nodig zijn om een klein beetje water toe te voegen zodat het niet droog kookt. Voeg de gerstemoutstroop toe aan de bonen. Proef of het zoet genoeg is en voeg desgewenst nog wat gerstemoutstroop toe. Laat nog 15 minuten sudderen op een laag vuur. Bereiding in een gewone pan of beter nog een gietijzeren pan Doe de kombu en de bruine bonen in de pan, doe er zoveel water bij dat de bonen net onder water staan. Breng aan de kook. Voeg geen zout toe in het begin, omdat anders de bonen niet gaar worden. Laat de bonen gedurende 50 - 60 minuten koken, terwijl je elke 10 - 15 minuten een klein beetje koud water toevoegt om de bonen te laten schrikken. Voeg na 45 minuten het zout toe. Voeg de gerstemoutstroop toe aan de bonen. Proef of het zoet genoeg is en voeg desgewenst nog wat gerstemoutstroop toe. Laat nog 15 minuten sudderen op een laag vuur.