Recept voor zwarte bonen met shoyu



Ingrediënten voor 4 personen
1 kop zwarte bonen
twee scheutjes shoyu
een stukje kombu van 10 centimeter
een snufje zeezout
water

Totaal benodigde bereidingstijd ± 1 uur en 20 minuten

Voorbereiding
Was en week de bonen 6 tot 8 uur.
Wanneer je het vergeten bent is dat niet erg, maar dan kan het zijn dat de bonen langer moeten koken.

Bereiding in een snelkookpan
Doe de kombu en de zwarte bonen in de snelkookpan, doe er zoveel water bij dat de bonen onder een centimeter water staan.
Breng aan de kook.
Voeg geen zeezout toe in het begin, omdat anders de bonen niet gaar worden.
Laat de bonen in de snelkookpan gedurende 40 min koken onder hoge druk.
Zet de snelkookpan onder de kouwe kraan om hem af te koelen en voeg het zout toe.
Voeg de shoyu toe aan de bonen en laat nog 15 min sudderen op een laag vuur.
Proef of het zout genoeg is en voeg desgewenst nog wat shoyu toe.

Bereiding in een gewone pan of beter nog een gietijzeren pan
Doe de kombu en de zwarte bonen in de pan, doe er zoveel water bij dat de bonen net onder water staan.
Breng aan de kook.
Voeg geen zout toe in het begin, omdat anders de bonen niet gaar worden.
Laat de bonen gedurende 50 - 60 minuten koken, terwijl je elke 10 - 15 minuten een klein beetje koud water toevoegt om de bonen te laten schrikken.
Voeg na 45 minuten het zout toe.
Voeg de shoyu toe aan de bonen en laat nog 15 min sudderen op een laag vuur.
Proef of het zout genoeg is en voeg desgewenst nog wat shoyu toe.