Fruitdesserts


Op deze pagina vind je de volgende fruitdesserts


Recept voor gekookte abrikozen, appelringen en mango

Ingrediënten voor 2 personen
6 gedroogde abrikozen
6 appelringen
4 stukken gedroogde mango
1 eetlepel met een kop erop kuzu of 1 eetlepel aardappelzetmeel of 1 eetlepel maïzena
1 eetlepel diksap
1 snufje zeezout

Indien gewenst
2 eetlepels cranberry's
1 snufje kardemom
1 snufje kaneel

Totaal benodigde bereidingstijd

Voorbereiding
Week de abrikozen over nacht.

Bereiding
Doe de abrikozen, appelringen, mango, het diksap en het zeezout en eventueel de cranberry's bij elkaar in een pannetje en zet onder water.
Laat 10 minuten koken op een laag pitje.
Doe de kuzu, het aardappelzetmeel, of de maïzena in een kommetje en voeg wat koud water toe.
Roer om totdat het geheel opgelost is.
Voeg toe onder voortdurend roeren aan de abrikozen, appelringen en mango.
Breng nog even aan de kook en dan is het klaar.
Voeg indien gewenst nog kardemom en kaneel toe.

Met dank aan Dini.

Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

waarom appels gezond zijn

Waarom appels gezond zijn


Recept voor gekookte appel met abrikozen

Ingrediënten voor 2 personen
6 gedroogde abikozen
2 appels
2 kop appelsap of 1 kop appeldiksap en 1 kop water
snufje kaneel
snufje zeezout
2 eetlepels kuzu of 1 eetlepel maizena

Indien gewenst
Geroosterd amandelschaafsel voor de garnering

Totaal benodigde bereidingstijd ± 1 uur

Voorbereiding
Week de abrikozen over nacht.
Snijd de appels in blokjes.

Bereiding
Doe appels en abrikozen bij elkaar, voeg zout en kaneel toe en breng aan de kook.
Laat 10-15 minuten koken tot de appel zacht is.
Meng de kuzu of de maizena met een halve kop koud water.
Zorg dat de kuzu of de maizena goed oplost. Zet de pan van het vuur en doe de opgeloste kuzu of de maizena erbij.
Laat op een laag vuur licht koken gedurende een paar minuten en roer continu totdat het doorzichtig is.
Hierna kan het verdeeld worden in schaaltjes. Laat nog minimaal 45 minuten afkoelen, Leg de garnering erop en dien op.


Recept voor appel mandarijn dessert

Ingrediënten voor 2 personen
200 ml appelsap
2 eetlepels cranberries
2 appels
ongeveer 10 gram of iets meer dan een afgestreken eetlepel agar agar vlokken
2 mandarijnen
1 snufje zeezout

Totaal benodigde bereidingstijd ± 20 minuten

Voorbereiding
Boen de appel schoon, verwijder steel en klokhuis, schil de appel en snijd in blokjes.
Verwijder de schil van de mandarijnen en deel in partjes.
Week de cranberries in het appelsap gedurende ± 1 uur.

Bereiding
Breng het appelsap, de agar-agar en het zout aan de kook.
Kook totdat de vlokken zijn opgelost in ± 7 minuten.
Voeg de appels en anderhalve mandarijn in partjes en de cranberries toe en kook nog 2 minuten.
Doe in schaaltjes en laat gedurende 3 tot 4 uur opstijven.
Garneer met de overgebleven partjes mandarijn.


Recept voor appelijs

Ingrediënten voor 4 personen
350 - 400 gram appelpuree of appelcompôte
1 rijpe banaan

Indien gewenst
1 handje bosbessen (vers of uit de diepvries) of blauwe bessen of een paar aardbeien of een handje gewelde rozijnen ter garnering

Totaal benodigde bereidingstijd ± 1 1/2 uur

Voorbereiding
Snij de banaan in stukjes

Bereiding
Verdeel de appelpuree of appelcompôte over 4 bakjes of glazen. Garneer met 1 handje bosbessen (vers of uit de diepvries) of blauwe bessen of een paar aardbeien of een handje gewelde rozijnen. Zet in de vriezer (minimaal 1 uur). Haal het een half uur voor je gaat eten uit de vriezer.

Klik op de afbeelding om hem te vergroten

appelijs

Recept voor gekookte appel met gedroogde pruimen

Ingrediënten voor 2 personen
6 gedroogde pruimen
2 appels
1 scheutje appeldiksap
1 flinke eetlepel kuzu of maizena

Indien gewenst
1 snufje kaneel

Totaal benodigde bereidingstijd ± 20 minuten

Voorbereiding
Week de pruimen over nacht.
Snijd de appels in blokjes.

Bereiding
Doe de pruimen met weekwater, zonder zout, in een pannetje en breng aan de kook.
Laat een paar minuutjes koken en doe dan de appels erbij.
Voeg na een paar minuten de appeldiksap toe.
Doe de kuzu of maizena in een schaaltje en voeg koud water toe.
Meng goed, totdat er geen klontjes meer inzitten.
Zet het vuur uit onder de pruimen en appels.
Voeg de kuzu of maizena toe aan de pruimen en appels en roer goed.
Voeg eventueel een snufje kaneel toe.
Breng de pruimen met appels opnieuw aan de kook, terwijl je goed roert.
Wanneer de saus helder / doorzichtig is geworden, is het klaar.

Met dank aan Dini.


Recept voor gekookte peer met appelsaus en sinaasappel

Ingrediënten voor 4 personen
4 peren
1 sinaasappel
2 eetlepels rijststroop
1 hele kop appelsap
2 afgestreken eetlepels kuzu of anderhalve eetlepel aardappelzetmeel of anderhalve eetlepel maizena
1/2 kop koud water

Indien gewenst
sinaasappelpartjes zonder vel
klein beetje geraspte sinaasappelschil

Totaal benodigde bereidingstijd ± 1 uur

Voorbereiding
Schil de peren, maar laat verder heel met het steeltje eraan.
Was de sinaasappel, borstel de schil goed schoon.

Bereiding
Doe de peren in een in een pannetje, rechtop met de steeltjes omhoog.
Voeg appelsap en rijstroop toe en 1/8 van de schil van de sinaasappel.
Kook gedurende 15 minuten met gesloten deksel.
Doe de peren in schaaltjes met het steeltje omhoog.
Verwijder de sinaasappelschil en gooi weg.
Breng het vocht opnieuw aan de kook.
Doe de opgeloste kuzu of het aardappelzetmeel of de maizena bij het koude water.
Laat op een laag vuur licht koken gedurende een paar minuten en roer continu totdat het doorzichtig is.
Houd er rekening mee dat de saus tijdens afkoelen wat dikker wordt (voeg nooit kuzu, aardappelzetmeel of maizena toe tijdens het koken, want dan krijg je klontjes).
Giet nu het vocht over het fruit.
Laat afkoelen.
Garneer met sinaasappelpartjes en een klein beetje geraspte sinaasappelschil.

Met dank aan Dini.

Klik op de afbeelding om hem te vergroten

peer in vorm van Boeddha

peer in vorm van Boeddha

Peer in vorm van Boeddha


Recept voor gekookte peerblokjes met kuzu

Ingrediënten voor 4 personen
4 eetlepels perendiksap
8 eetlepels water
1 snufje zeezout
3 grote peren of 4 kleine peren
3 afgestreken eetlepels kuzu of 2 eetlepels aardappelzetmeel of 2 eetlepels maizena
1/2 kop koud water

Totaal benodigde bereidingstijd ± 20 minuten

Voorbereiding
Schil de peren, en snij in blokjes.

Bereiding
Doe de perendiksap, 8 eetlepels water en een snufje zeezout in een pannetje en breng aan de kook.
Zodra het water kookt, doe de peerblokjes erbij.
Doe in een schaaltje de kuzu, aardappelzetmeel of maizena en een halve kop koud water en meng tot alles goed opgelost is.
Laat de peerblokjes 3 minuten koken en doe dan de kuzu, aardappelzetmeel of maizena erbij.
Roer goed om en breng opnieuw aan de kook.
Laat nog 1 minuut koken.
Je kunt de peerblokjes warm of koud eten.

Met dank aan Dini.


Recept voor oriëntaalse appelmoes

Ingrediënten voor 2 personen
4 à 6 grote appelen
½ theelepel kerrie
snufje korianderpoeder
2 eetlepels ahornsiroop
geraspte schil van een halve citroen

Indien gewenst
Geroosterd amandelschaafsel voor de garnering

Totaal benodigde bereidingstijd ± 20 minuten

Voorbereiding
Boen de appelen schoon, verwijder steel en klokhuis en snijd ze in schijfjes.

Bereiding
Doe de appelen in een pan en stoof ze gaar in een klein bodempje water samen met de kerrie, de koriander en de citroenschil.
Roer de appelmoes met een lepel of mix fijn.
Voeg de ahornsiroop toe.
Proof of het zoet genoeg is, voeg anders nog wat meer ahornsiroop toe.
Leg de garnering erop en dien op.

Lekker bij gefrituurde seitan.


Recept voor pikante stoofpeer

Ingrediënten voor 4 personen
4 stoofperen
1 reepje rode peper
1 plakje gemberwortel
1 kaneelstokje
5 kruidnagels
2 afgestreken eetlepels kuzu of anderhalve eetlepel aardappelzetmeel of anderhalve eetlepel maizena
1/2 kop koud water
2 eetlepels cassisdiksap of perendiksap of witte wijn

Totaal benodigde bereidingstijd ± 1 uur

Voorbereiding
Schil de peren, maar laat verder heel met het steeltje eraan.

Bereiding
Doe de peren in een in een pannetje, rechtop met de steeltjes omhoog.
Voeg de rode peper, gemberwortel, kaneelstokje, kruidnagels toe en het diksap en vul verder met water totdat de peren tot minimaal het begin van het steeltje in het water staan.
(je kunt in plaats van diksap met water ook witte wijn gebruiken).
Kook gedurende 50 minuten tot 1 uur met gesloten deksel.
Doe de peren in schaaltjes met het steeltje omhoog.
Zeef het kookwater en gooi het kaneelstokje etc. weg.
Breng het vocht opnieuw aan de kook.
Doe de opgeloste kuzu of het aardappelzetmeel of de maizena bij het koude water.
Laat op een laag vuur licht koken gedurende een paar minuten en roer continu totdat het doorzichtig is.
Houd er rekening mee dat de saus tijdens afkoelen wat dikker wordt (voeg nooit kuzu, aardappelzetmeel of maizena toe tijdens het koken, want dan krijg je klontjes).
Giet nu het vocht over het fruit.
Laat afkoelen.

Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

Pikante stoofpeer


Pikante stoofpeer


Recept voor stoofperen

Ingrediënten voor 4 personen
4 stoofperen
1 stukje pijpkaneel
2 eetlepels rijststroop
1/4 schil van een citroen
1 scheutje citroensap
1 eetlepel kuzu of maizena
1/2 kop koud water

Totaal benodigde bereidingstijd ± 1 uur

Voorbereiding
Schil de peren, maar laat verder heel met het steeltje eraan.
Was de citroen, borstel de schil goed schoon en snij ± een kwart van de schil er af.

Bereiding
Gebruik een pan waar in de 4 peren precies passen.
Breng in deze pan 3 deciliter water met het kaneelstokje, de citroenschil, het citroensap en de rijststroop aan de kook.
Doe de peren in het pannetje, rechtop met de steeltjes omhoog.
Breng opnieuw aan de kook en zodra het kookt zet het vuur laag en doe het deksel op de pan.
Laat de peertjes in 2 uur heel zachtjes gaar stoven.
Gebruik eventueel een warme plaatje wanneer het vuur te hoog is.
Doe de peren in schaaltjes met het steeltje omhoog.
Verwijder het stukje pijpkaneel en de citroenschillen en gooi weg.
Breng het vocht opnieuw aan de kook.
Doe de opgeloste kuzu of de maizena bij het koude water.
Laat op een laag vuur licht koken gedurende een paar minuten en roer continu totdat het doorzichtig is.
Houd er rekening mee dat de saus tijdens afkoelen wat dikker wordt (voeg nooit kuzu, aardappelzetmeel of maizena toe tijdens het koken, want dan krijg je klontjes).
Giet nu het vocht over de stoofperen.
Laat afkoelen.

Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

stoofperen


Stoofperen


Recept voor tutti frutti gedroogde abrikozen, pruimen en appel

Ingrediënten voor 4 personen
6 - 8 gedroogde abikozen
6 - 8 gedroogde pruimen met of zonder pit
8 gedroogde appelringen
snufje kaneel
klein snufje gemberpoeder
snufje zeezout
2 eetlepels kuzu of anderhalve eetlepel aardappelzetmeel of anderhalve eetlepel maizena

Indien gewenst
1 eetlepel rijstemoutstroop
handje rozijnen
geroosterd amandelschaafsel of
walnotenschaafsel voor de garnering

Totaal benodigde bereidingstijd ± 20 minuten

Voorbereiding
Week de gedroogde abrikozen in water over nacht.
Week de gedroogde pruimen in water over nacht.
Week de gedroogde appelringen in appelsap of appeldiksap met water over nacht.
Week eventueel de rozijnen over nacht.

Bereiding
Doe de geweekte abrikozen, pruimen, appelringen en rozijnen bij elkaar, voeg zout, kaneel en gemberpoeder toe (en als je erg van zoet houdt, de rijstemoutstroop) en breng aan de kook.
Laat 10 minuten koken.
Meng de kuzu of het aardappelzetmeel of de maizena met een kop koud water.
Zorg dat de kuzu of het aardappelzetmeel of de maizena goed oplost.
Zet de pan van het vuur, schep met een schuimspaan het fruit eruit en doe in een schaal.
Breng het vocht opnieuw aan de kook.
Doe de opgeloste kuzu of het aardappelzetmeel of de maizena bij het water.
Laat op een laag vuur licht koken gedurende een paar minuten en roer continu totdat het doorzichtig is.
Houd er rekening mee dat de saus tijdens afkoelen wat dikker wordt (voeg nooit kuzu, aardappelzetmeel of maizena toe tijdens het koken, want dan krijg je klontjes).
Giet nu het vocht over het fruit en leg de garnering erop.
Tutti frutti kan warm of koud gegeten worden.

Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

tutti frutti gedroogde abrikozen, pruimen en appel

Tutti frutti gedroogde abrikozen, pruimen en appel