Fruitdesserts
Op deze pagina vind je de volgende fruitdesserts
- Abrikozen, appelringen en mango dessert
- Appel mandarijn dessert
- Gekookte appel met abrikozen
- Gekookte appel met gedroogde pruimen
- Appelijs
- Gekookte peer met appelsaus en sinaasappel
- Gekookte peerblokjes met kuzu
- Oriëntaalse appelmoes
- Pikante stoofpeer
- Stoofperen
- Tutti frutti gedroogde abrikozen, pruimen en appel
Recept voor gekookte abrikozen, appelringen en mangoIngrediënten voor 2 personen 6 gedroogde abrikozen 6 appelringen 4 stukken gedroogde mango 1 eetlepel met een kop erop kuzu of 1 eetlepel aardappelzetmeel of 1 eetlepel maïzena 1 eetlepel diksap 1 snufje zeezout Indien gewenst 2 eetlepels cranberry's 1 snufje kardemom 1 snufje kaneel Totaal benodigde bereidingstijd Voorbereiding Week de abrikozen over nacht. Bereiding Doe de abrikozen, appelringen, mango, het diksap en het zeezout en eventueel de cranberry's bij elkaar in een pannetje en zet onder water. Laat 10 minuten koken op een laag pitje. Doe de kuzu, het aardappelzetmeel, of de maïzena in een kommetje en voeg wat koud water toe. Roer om totdat het geheel opgelost is. Voeg toe onder voortdurend roeren aan de abrikozen, appelringen en mango. Breng nog even aan de kook en dan is het klaar. Voeg indien gewenst nog kardemom en kaneel toe. Met dank aan Dini. | Klik op de afbeelding om hem te vergroten.Waarom appels gezond zijn |
| |
Recept voor gekookte appel met abrikozenIngrediënten voor 2 personen 6 gedroogde abikozen 2 appels 2 kop appelsap of 1 kop appeldiksap en 1 kop water snufje kaneel snufje zeezout 2 eetlepels kuzu of 1 eetlepel maizena Indien gewenst Geroosterd amandelschaafsel voor de garnering Totaal benodigde bereidingstijd ± 1 uur Voorbereiding Week de abrikozen over nacht. Snijd de appels in blokjes. Bereiding Doe appels en abrikozen bij elkaar, voeg zout en kaneel toe en breng aan de kook. Laat 10-15 minuten koken tot de appel zacht is. Meng de kuzu of de maizena met een halve kop koud water. Zorg dat de kuzu of de maizena goed oplost. Zet de pan van het vuur en doe de opgeloste kuzu of de maizena erbij. Laat op een laag vuur licht koken gedurende een paar minuten en roer continu totdat het doorzichtig is. Hierna kan het verdeeld worden in schaaltjes. Laat nog minimaal 45 minuten afkoelen, Leg de garnering erop en dien op. | |
| |
Recept voor appel mandarijn dessertIngrediënten voor 2 personen 200 ml appelsap 2 eetlepels cranberries 2 appels ongeveer 10 gram of iets meer dan een afgestreken eetlepel agar agar vlokken 2 mandarijnen 1 snufje zeezout Totaal benodigde bereidingstijd ± 20 minuten Voorbereiding Boen de appel schoon, verwijder steel en klokhuis, schil de appel en snijd in blokjes. Verwijder de schil van de mandarijnen en deel in partjes. Week de cranberries in het appelsap gedurende ± 1 uur. Bereiding Breng het appelsap, de agar-agar en het zout aan de kook. Kook totdat de vlokken zijn opgelost in ± 7 minuten. Voeg de appels en anderhalve mandarijn in partjes en de cranberries toe en kook nog 2 minuten. Doe in schaaltjes en laat gedurende 3 tot 4 uur opstijven. Garneer met de overgebleven partjes mandarijn. |
|
| |
Recept voor appelijsIngrediënten voor 4 personen 350 - 400 gram appelpuree of appelcompôte 1 rijpe banaan Indien gewenst 1 handje bosbessen (vers of uit de diepvries) of blauwe bessen of een paar aardbeien of een handje gewelde rozijnen ter garnering Totaal benodigde bereidingstijd ± 1 1/2 uur Voorbereiding Snij de banaan in stukjes Bereiding Verdeel de appelpuree of appelcompôte over 4 bakjes of glazen. Garneer met 1 handje bosbessen (vers of uit de diepvries) of blauwe bessen of een paar aardbeien of een handje gewelde rozijnen. Zet in de vriezer (minimaal 1 uur). Haal het een half uur voor je gaat eten uit de vriezer. |
Klik op de afbeelding om hem te vergroten |
| |
Recept voor gekookte appel met gedroogde pruimenIngrediënten voor 2 personen 6 gedroogde pruimen 2 appels 1 scheutje appeldiksap 1 flinke eetlepel kuzu of maizena Indien gewenst 1 snufje kaneel Totaal benodigde bereidingstijd ± 20 minuten Voorbereiding Week de pruimen over nacht. Snijd de appels in blokjes. Bereiding Doe de pruimen met weekwater, zonder zout, in een pannetje en breng aan de kook. Laat een paar minuutjes koken en doe dan de appels erbij. Voeg na een paar minuten de appeldiksap toe. Doe de kuzu of maizena in een schaaltje en voeg koud water toe. Meng goed, totdat er geen klontjes meer inzitten. Zet het vuur uit onder de pruimen en appels. Voeg de kuzu of maizena toe aan de pruimen en appels en roer goed. Voeg eventueel een snufje kaneel toe. Breng de pruimen met appels opnieuw aan de kook, terwijl je goed roert. Wanneer de saus helder / doorzichtig is geworden, is het klaar. Met dank aan Dini. | |
| |
Recept voor gekookte peer met appelsaus en sinaasappelIngrediënten voor 4 personen 4 peren 1 sinaasappel 2 eetlepels rijststroop 1 hele kop appelsap 2 afgestreken eetlepels kuzu of anderhalve eetlepel aardappelzetmeel of anderhalve eetlepel maizena 1/2 kop koud water Indien gewenst sinaasappelpartjes zonder vel klein beetje geraspte sinaasappelschil Totaal benodigde bereidingstijd ± 1 uur Voorbereiding Schil de peren, maar laat verder heel met het steeltje eraan. Was de sinaasappel, borstel de schil goed schoon. Bereiding Doe de peren in een in een pannetje, rechtop met de steeltjes omhoog. Voeg appelsap en rijstroop toe en 1/8 van de schil van de sinaasappel. Kook gedurende 15 minuten met gesloten deksel. Doe de peren in schaaltjes met het steeltje omhoog. Verwijder de sinaasappelschil en gooi weg. Breng het vocht opnieuw aan de kook. Doe de opgeloste kuzu of het aardappelzetmeel of de maizena bij het koude water. Laat op een laag vuur licht koken gedurende een paar minuten en roer continu totdat het doorzichtig is. Houd er rekening mee dat de saus tijdens afkoelen wat dikker wordt (voeg nooit kuzu, aardappelzetmeel of maizena toe tijdens het koken, want dan krijg je klontjes). Giet nu het vocht over het fruit. Laat afkoelen. Garneer met sinaasappelpartjes en een klein beetje geraspte sinaasappelschil. Met dank aan Dini. |
Klik op de afbeelding om hem te vergrotenPeer in vorm van Boeddha |
| |
Recept voor gekookte peerblokjes met kuzuIngrediënten voor 4 personen 4 eetlepels perendiksap 8 eetlepels water 1 snufje zeezout 3 grote peren of 4 kleine peren 3 afgestreken eetlepels kuzu of 2 eetlepels aardappelzetmeel of 2 eetlepels maizena 1/2 kop koud water Totaal benodigde bereidingstijd ± 20 minuten Voorbereiding Schil de peren, en snij in blokjes. Bereiding Doe de perendiksap, 8 eetlepels water en een snufje zeezout in een pannetje en breng aan de kook. Zodra het water kookt, doe de peerblokjes erbij. Doe in een schaaltje de kuzu, aardappelzetmeel of maizena en een halve kop koud water en meng tot alles goed opgelost is. Laat de peerblokjes 3 minuten koken en doe dan de kuzu, aardappelzetmeel of maizena erbij. Roer goed om en breng opnieuw aan de kook. Laat nog 1 minuut koken. Je kunt de peerblokjes warm of koud eten. Met dank aan Dini. | |
| |
Recept voor oriëntaalse appelmoesIngrediënten voor 2 personen 4 à 6 grote appelen ½ theelepel kerrie snufje korianderpoeder 2 eetlepels ahornsiroop geraspte schil van een halve citroen Indien gewenst Geroosterd amandelschaafsel voor de garnering Totaal benodigde bereidingstijd ± 20 minuten Voorbereiding Boen de appelen schoon, verwijder steel en klokhuis en snijd ze in schijfjes. Bereiding Doe de appelen in een pan en stoof ze gaar in een klein bodempje water samen met de kerrie, de koriander en de citroenschil. Roer de appelmoes met een lepel of mix fijn. Voeg de ahornsiroop toe. Proof of het zoet genoeg is, voeg anders nog wat meer ahornsiroop toe. Leg de garnering erop en dien op. Lekker bij gefrituurde seitan. | |
| |
Recept voor pikante stoofpeerIngrediënten voor 4 personen 4 stoofperen 1 reepje rode peper 1 plakje gemberwortel 1 kaneelstokje 5 kruidnagels 2 afgestreken eetlepels kuzu of anderhalve eetlepel aardappelzetmeel of anderhalve eetlepel maizena 1/2 kop koud water 2 eetlepels cassisdiksap of perendiksap of witte wijn Totaal benodigde bereidingstijd ± 1 uur Voorbereiding Schil de peren, maar laat verder heel met het steeltje eraan. Bereiding Doe de peren in een in een pannetje, rechtop met de steeltjes omhoog. Voeg de rode peper, gemberwortel, kaneelstokje, kruidnagels toe en het diksap en vul verder met water totdat de peren tot minimaal het begin van het steeltje in het water staan. (je kunt in plaats van diksap met water ook witte wijn gebruiken). Kook gedurende 50 minuten tot 1 uur met gesloten deksel. Doe de peren in schaaltjes met het steeltje omhoog. Zeef het kookwater en gooi het kaneelstokje etc. weg. Breng het vocht opnieuw aan de kook. Doe de opgeloste kuzu of het aardappelzetmeel of de maizena bij het koude water. Laat op een laag vuur licht koken gedurende een paar minuten en roer continu totdat het doorzichtig is. Houd er rekening mee dat de saus tijdens afkoelen wat dikker wordt (voeg nooit kuzu, aardappelzetmeel of maizena toe tijdens het koken, want dan krijg je klontjes). Giet nu het vocht over het fruit. Laat afkoelen. |
Klik op de afbeelding om hem te vergroten.Pikante stoofpeer |
| |
Recept voor stoofperenIngrediënten voor 4 personen 4 stoofperen 1 stukje pijpkaneel 2 eetlepels rijststroop 1/4 schil van een citroen 1 scheutje citroensap 1 eetlepel kuzu of maizena 1/2 kop koud water Totaal benodigde bereidingstijd ± 1 uur Voorbereiding Schil de peren, maar laat verder heel met het steeltje eraan. Was de citroen, borstel de schil goed schoon en snij ± een kwart van de schil er af. Bereiding Gebruik een pan waar in de 4 peren precies passen. Breng in deze pan 3 deciliter water met het kaneelstokje, de citroenschil, het citroensap en de rijststroop aan de kook. Doe de peren in het pannetje, rechtop met de steeltjes omhoog. Breng opnieuw aan de kook en zodra het kookt zet het vuur laag en doe het deksel op de pan. Laat de peertjes in 2 uur heel zachtjes gaar stoven. Gebruik eventueel een warme plaatje wanneer het vuur te hoog is. Doe de peren in schaaltjes met het steeltje omhoog. Verwijder het stukje pijpkaneel en de citroenschillen en gooi weg. Breng het vocht opnieuw aan de kook. Doe de opgeloste kuzu of de maizena bij het koude water. Laat op een laag vuur licht koken gedurende een paar minuten en roer continu totdat het doorzichtig is. Houd er rekening mee dat de saus tijdens afkoelen wat dikker wordt (voeg nooit kuzu, aardappelzetmeel of maizena toe tijdens het koken, want dan krijg je klontjes). Giet nu het vocht over de stoofperen. Laat afkoelen. |
Klik op de afbeelding om hem te vergroten.Stoofperen |
| |
Recept voor tutti frutti gedroogde abrikozen, pruimen en appelIngrediënten voor 4 personen 6 - 8 gedroogde abikozen 6 - 8 gedroogde pruimen met of zonder pit 8 gedroogde appelringen snufje kaneel klein snufje gemberpoeder snufje zeezout 2 eetlepels kuzu of anderhalve eetlepel aardappelzetmeel of anderhalve eetlepel maizena Indien gewenst 1 eetlepel rijstemoutstroop handje rozijnen geroosterd amandelschaafsel of walnotenschaafsel voor de garnering Totaal benodigde bereidingstijd ± 20 minuten Voorbereiding Week de gedroogde abrikozen in water over nacht. Week de gedroogde pruimen in water over nacht. Week de gedroogde appelringen in appelsap of appeldiksap met water over nacht. Week eventueel de rozijnen over nacht. Bereiding Doe de geweekte abrikozen, pruimen, appelringen en rozijnen bij elkaar, voeg zout, kaneel en gemberpoeder toe (en als je erg van zoet houdt, de rijstemoutstroop) en breng aan de kook. Laat 10 minuten koken. Meng de kuzu of het aardappelzetmeel of de maizena met een kop koud water. Zorg dat de kuzu of het aardappelzetmeel of de maizena goed oplost. Zet de pan van het vuur, schep met een schuimspaan het fruit eruit en doe in een schaal. Breng het vocht opnieuw aan de kook. Doe de opgeloste kuzu of het aardappelzetmeel of de maizena bij het water. Laat op een laag vuur licht koken gedurende een paar minuten en roer continu totdat het doorzichtig is. Houd er rekening mee dat de saus tijdens afkoelen wat dikker wordt (voeg nooit kuzu, aardappelzetmeel of maizena toe tijdens het koken, want dan krijg je klontjes). Giet nu het vocht over het fruit en leg de garnering erop. Tutti frutti kan warm of koud gegeten worden. |
Klik op de afbeelding om hem te vergroten.Tutti frutti gedroogde abrikozen, pruimen en appel |