Overige desserts


Op deze pagina vind je de volgende desserts


Recept voor adukibonen met abrikozen

Ingrediënten voor 2 personen
1 1/2 kop adukibonen
1 stuk kombu van ± 4 centimeter
1 kop gedroogde abrikozen
1 snufje zeezout
water

Indien gewenst
Een schijfje mandarijn ter garnering.

Totaal benodigde bereidingstijd ± 60 minuten

Bereiding
Doe 1 1/2 kop adukibonen, samen met 2 1/2 kop water een kop gedroogde abrikozen in een pan of snelkookpan en breng aan de kook.
De adukibonen moeten onder water staan en er moet boven de adukibonen nog 1 vingerkootje water staan.
Veeg de kombu af met een vochtige doek en voeg toe.
Doe er nog geen zeezout bij.
Laat de adukibonen 30 minuten koken in een snelkookpan onder druk of 45 minuten in een gewone pan.
Wanneer je ze in een gewone pan kookt, dan kun je ze tot 3 keer toe laten "schrikken" door er een beetje koud water bij te doen.
Het "schrikken" zorgt ervoor dat ze eerder gaar zijn.
Zodra de adukibonen klaar zijn, voeg een klein snufje zeezout toe om het zoete naar voren te brengen.
Laat 5 minuten staan.
Laat de adukibonen uitlekken en mix met een staafmixer. Garneer eventueel met een schijfje mandarijn.

Met dank aan Dini.

adukibonen

Adukibonen


Recept voor ame-kuzu

Ingrediënten voor 2 personen
2 eetlepels gerstemoutstroop
2 eetlepels rijstemoutstroop
klein beetje umeconcentraat, zoveel als aan de top van een Chinees eetstokje blijft plakken
Snufje zeezout
2 eetlepels kuzu
Anderhalve kop water

Indien gewenst
Een paar amandelen of walnoten voor de garnering

Totaal benodigde bereidingstijd ± 20 minuten

Bereiding
Doe een hele kop water, gerstemoutstroop, tarwestroop, zout en kastanjes bij elkaar en breng aan de kook.
Doe Umeconcentraat en kuzu bij elkaar en meng met halve kop koud water.
Zorg dat de kuzu goed oplost. Zet de pan van het vuur en doe de kuzu erbij.
Laat op een laag vuur licht koken gedurende een paar minuten en roer continu totdat het doorzichtig is.
Hierna kan het verdeeld worden in schaaltjes. Laat nog minimaal 45 minuten afkoelen, leg de garnering erop en dien op.

Leuk om te weten

Kuzu is wit zetmeel, gemaakt van de wortel van de wilde wingerdstruik. De beste kuzu komt van Hokkaido. Je kunt eventueel kuzu vervangen door maizena.


kuzu

Kuzu


Recept voor chocolade-avocadomousse

Ingrediënten voor 4 personen
1 rijpe banaan
1 avocado
4 eetlepels cacaopoeder
1 eetlepel amandelmelk
1/2 theelepel kaneel
2 grote dadels zonder pit

Indien gewenst
Een halve theelepel stevia of een theelepel rijststroop, als je van erg zoet houdt. Een paar frambozen of een blaadje munt voor de garnering

Totaal benodigde bereidingstijd ± 1 uur en 10 minuten

Bereiding
Doe de banaan, de avocado, cacao, amandelmelk, kaneel, dadels en eventueel de stevia of rijststroop in een blender en maal tot een egaal mengsel. Schep de mousse in mooie schaaltjes en laat een uur afkoelen en opstijven in de koelkast (het wordt niet echt stijf). leg de garnering erop en dien op.

chocolade-avocadomousse

Chocolade-avocadomousse