Zelf maken van granen, noten of zadenmelk



Op deze pagina vind je recepten voor de volgende melk:


Amandelmelk

Ingrediënten
140 gram rauwe of geroosterde ongezouten amandelen
water

Indien gewenst
Een snufje vanille.

Totaal benodigde bereidingstijd
± 8 uur en 30 minuten.

Voorbereiding
Laat 140 gram amandelen gedurende 8 uur weken in 250 ml water.

Bereiding
Gooi na het weken het weekwater weg. Spoel de amandelen af in een zeef. Laat ze daarna nog een paar minuten uitlekken. Doe de amandelen in een blender. Voeg 700 ml water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat de amandelen verbrijzeld zijn. Giet dan het water met de amandelen door een kaasdoek. Knijp het restant van het water met de amandelen zo veel mogelijk door de kaasdoek. Voeg eventueel ter garnering een snufje vanille toe.

Klik op de afbeelding
om hem te vergroten

amandelmelk

Amandelmelk

Gerstmelk

Ingrediënten
1 kop gerst
water
een snufje zeezout

Indien gewenst
Vlokjes dulse zeewier of
gomasio of
een snufje vanille ter garnering.

Totaal benodigde bereidingstijd ± 2 uur

Voorbereiding
Was de gerst.

Bereiding
Doe de gerst, het water en het zout in een snelkookpan en breng aan de kook.
Doe het deksel erop en draai het vuur laag. Laat 50 minuten koken onder hoge druk.
Laat de gerst afkoelen.
Doe de gerst in een blender. Voeg 1 liter water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat de gerst verbrijzeld zijn. Giet dan het water met de gerst door een kaasdoek. Knijp het restant van het water met de gerst zo veel mogelijk door de kaasdoek.

Strooi eventueel ter garnering een snufje vanille, vlokjes dulse zeewier of gomasio er overheen.
gerstmelk

Gekookte gerst

gerstmelk

Gerstmelk door
kaasdoek knijpen

Havermelk

Ingrediënten
1 kop haver
water
een snufje zeezout

Indien gewenst
Vlokjes dulse zeewier of
gomasio of
een snufje vanille ter garnering.

Totaal benodigde bereidingstijd ± 2 uur

Voorbereiding
Was de haver.

Bereiding
Doe de haver, het water en het zout in een snelkookpan en breng aan de kook.
Doe het deksel erop en draai het vuur laag. Laat 50 minuten koken onder hoge druk.
Laat de haver afkoelen.
Doe de haver in een blender. Voeg 1 liter water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat de haver verbrijzeld zijn. Giet dan het water met de haver door een kaasdoek. Knijp het restant van het water met de haver zo veel mogelijk door de kaasdoek.

Strooi eventueel ter garnering een snufje vanille, vlokjes dulse zeewier of gomasio of geroosterde zaden er overheen.
havermelk

Gekookte haver

havermelk

Havermelk door
kaasdoek knijpen

Hazelnootmelk

Ingrediënten
140 gram rauwe of geroosterde ongezouten hazelnoten
water

Indien gewenst
Een snufje cacaopoeder.

Totaal benodigde bereidingstijd
± 8 uur en 30 minuten.

Voorbereiding
Laat 140 gram hazelnoten gedurende 8 uur weken in 250 ml water.

Bereiding
Gooi na het weken het weekwater weg. Spoel de hazelnoten af in een zeef. Laat ze daarna nog een paar minuten uitlekken. Doe de hazelnoten in een blender. Voeg 700 ml water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat de hazelnoten verbrijzeld zijn. Giet dan het water met de hazelnoten door een kaasdoek. Knijp het restant van het water met de hazelnoten zo veel mogelijk door de kaasdoek. Voeg eventueel ter garnering een snufje vanille toe.
hazelnootmelk

Hazelnootmelk

Hazelnootmelk - alternatief

Ingrediënten voor 1 persoon
1 kop rijstmelk of speltmelk
1/2 theelepel rijststroop
1 theelepel hazelnootpasta

Indien gewenst
klein beetje cacaopoeder of wat chocoladehagel ter garnering.

Totaal benodigde bereidingstijd ± 10 minuten

Bereiding
Doe alles in een pan en verwarm. Het hoeft niet te koken.
Wanneer je het opschuimt met een mixer ziet het er erg lekker uit!
Garneer eventueel met het cacaopoeder of de chocoladehagel.

hazelnootmelk

Warme hazelnootmelk

Hennepzaadmelk met cacao

Ingrediënten
160 gram hennepzaad
2 theelepels cacaopoeder
1 tot 2 snufjes vanille of
3 tot 6 dadels zonder pitten
1 snufje zeezout
water

Totaal benodigde bereidingstijd
± 8 uur en 30 minuten.

Voorbereiding
Laat 160 gram hennepzaadjes gedurende 8 uur weken in 250 ml water.

Bereiding
Gooi na het weken het weekwater weg. Spoel het zaad af in een zeef. Laat ze daarna nog een paar minuten uitlekken. Doe het zaad en alle andere ingrediënten in een blender. Voeg 700 ml water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat de zaden verbrijzeld zijn. Giet dan het water met de zaden door een kaasdoek. Knijp het restant van het water met zadenmengsel zo veel mogelijk door de kaasdoek.
hennepzaadmelk met cacao

Hennepzaadmelk met cacao


YouTubefilmpje met uitleg

Kamutmelk

Ingrediënten
1 kop kamut
water
een snufje zeezout

Indien gewenst
Vlokjes dulse zeewier of
gomasio ter garnering.

Totaal benodigde bereidingstijd ± 2 uur

Voorbereiding
Was de kamut.

Bereiding
Doe de kamut, het water en het zout in een snelkookpan en breng aan de kook.
Doe het deksel erop en draai het vuur laag. Laat 50 minuten koken onder hoge druk.
Laat de kamut afkoelen.
Doe de kamut in een blender. Voeg 1 liter water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat de kamut verbrijzeld zijn. Giet dan het water met de kamut door een kaasdoek. Knijp het restant van het water met de kamut zo veel mogelijk door de kaasdoek.

Strooi eventueel ter garnering een snufje vanille, vlokjes dulse zeewier of gomasio er overheen.
kamutmelk

Gekookte kamut

kamutmelk

Kamutmelk door
kaasdoek knijpen

Pompoenpittenmelk

Ingrediënten
140 gram pompoenpitten
water

Indien gewenst
Een snufje vanille of
een snufje cacaopoeder.

Totaal benodigde bereidingstijd
± 8 uur en 30 minuten.

Voorbereiding
Laat 130 gram pompoenpitten gedurende 8 uur weken in 250 ml water.

Bereiding
Gooi na het weken het weekwater weg. Spoel de pitten af in een zeef. Laat ze daarna nog een paar minuten uitlekken. Doe de pitten in een blender. Voeg 700 ml water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat de pitten verbrijzeld zijn. Giet dan het water met de pitten door een kaasdoek. Knijp het restant van het water met pitten mengsel zo veel mogelijk door de kaasdoek. Voeg eventueel ter garnering een snufje vanille toe.
pompoenpittenmelk

Pompoenpittenmelk

Pompoenpittenmelk met gember en wortel

Ingrediënten
140 gram pompoenpitten
1 stukje gember van 1 cm
2 wortelen
1/2 theelepel kaneel
water

Indien gewenst
3 tot 6 dadels zonder pitten

Totaal benodigde bereidingstijd
± 8 uur en 30 minuten.

Voorbereiding
Laat 140 gram pompoenpitten gedurende 8 uur weken in 250 ml water.

Bereiding
Gooi na het weken het weekwater weg. Spoel de pitten af in een zeef. Laat ze daarna nog een paar minuten uitlekken. Doe de pitten, gember, wortelen, kaneel en eventueel de dadels in een blender. Voeg 700 ml water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat de pitten verbrijzeld zijn. Giet dan het water met de pitten en andere ingrediënten door een kaasdoek. Knijp het restant van het water met pittenmengsel zo veel mogelijk door de kaasdoek.

YouTubefilmpje met uitleg

Rijstmelk

Ingrediënten
1 kop bruine rijst
water
een snufje zeezout

Indien gewenst
Vlokjes dulse zeewier of
gomasio
een snufje vanille ter garnering.

Totaal benodigde bereidingstijd ± 2 uur

Voorbereiding
Was de rijst.

Bereiding
Doe de rijst, het water en het zout in een snelkookpan en breng aan de kook.
Doe het deksel erop en draai het vuur laag. Laat 50 minuten koken onder hoge druk.
Laat de rijst afkoelen.
Doe de rijst in een blender. Voeg 1 liter water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat de rijst verbrijzeld zijn. Giet dan het water met de rijst door een kaasdoek of fijne zeef. Knijp het restant van het water met de rijst zo veel mogelijk door de kaasdoek of duw met ee lepel door de zeef.

Strooi eventueel ter garnering een snufje vanille, vlokjes dulse zeewier of gomasio of geroosterde zaden er overheen.
rijstmelk

Rijstmelk

Sesamzaadmelk

Ingrediënten
140 gram sesamzaad
1 snufje zeezout
waterwater

Indien gewenst
3 tot 6 dadels zonder pitten
1/2 theelepel kaneel of
1 snufje vanille

Totaal benodigde bereidingstijd
± 8 uur en 30 minuten.

Voorbereiding
Laat 140 gram sesamzaad gedurende 8 uur weken in 250 ml water.

Bereiding
Gooi na het weken het weekwater weg. Spoel het zaad af in een zeef. Laat ze daarna nog een paar minuten uitlekken. Doe het zaad, het zeezout en eventueel de dadels en kaneel of vanille in een blender. Voeg 700 ml water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat het zaad verbrijzeld is. Giet dan het water met het zaad en eventuele andere ingrediënten door een kaasdoek. Knijp het restant van het water met zaadmengsel zo veel mogelijk door de kaasdoek.
sesamzaadmelk

Sesamzaadmelk

YouTubefilmpje met uitleg

Speltmelk

Ingrediënten
1 kop spelt
water
een snufje zeezout

Indien gewenst
Vlokjes dulse zeewier of
gomasio of geroosterde zaden of
een snufje vanille ter garnering.

Totaal benodigde bereidingstijd ± 2 uur

Voorbereiding
Was de spelt.

Bereiding
Doe de spelt, het water en het zout in een snelkookpan en breng aan de kook.
Doe het deksel erop en draai het vuur laag. Laat 50 minuten koken onder hoge druk.
Laat de spelt afkoelen.
Doe de spelt in een blender. Voeg 1 liter water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat de spelt verbrijzeld zijn. Giet dan het water met de spelt door een kaasdoek. Knijp het restant van het water met de spelt zo veel mogelijk door de kaasdoek.

Strooi eventueel ter garnering een snufje vanille, vlokjes dulse zeewier of gomasio of geroosterde zaden er overheen.
speltmelk

Speltmelk

Warme anijsmelk

Ingrediënten voor 1 persoon
1 kop havermelk, rijstmelk of speltmelk
1 theelepel anijszaadjes of 2 sterren steranijs

Indien gewenst
1/2 theelepel rijststroop, rijstemoutstroop of honing.

Totaal benodigde bereidingstijd ± 10 minuten

Bereiding
Doe alles in een pan en verwarm. Laat ± 5 minuten koken op een laag vuur.
Zorg dat het niet overkookt.
Zeef de anijszaadjes of de steranijs eruit door het door een zeef te gieten.
Wanneer je het opschuimt met een mixer ziet het er erg lekker uit!
anijsmelk

Warme anijsmelk

Warme hazelnootmelk voor op een koude winteravond

Ingrediënten
140 gram rauwe of geroosterde ongezouten hazelnoten
water

Indien gewenst
Een snufje cacaopoeder.
Een snufje vanille.

Totaal benodigde bereidingstijd
± 8 uur en 30 minuten.

Voorbereiding
Laat 140 gram hazelnoten gedurende 8 uur weken in 250 ml water.

Bereiding
Gooi na het weken het weekwater weg. Spoel de hazelnoten af in een zeef. Laat ze daarna nog een paar minuten uitlekken. Doe de hazelnoten in een blender. Voeg 700 ml water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat de hazelnoten verbrijzeld zijn. Giet dan het water met de hazelnoten door een kaasdoek. Knijp het restant van het water met de hazelnoten zo veel mogelijk door de kaasdoek.

Warm de hazelnootmelk. Voeg eventueel ter garnering een snufje cacao of vanille toe.

hazelnootmelk

Hazelnootmelk

Zonnebloempittenmelk

Ingrediënten
140 gram zonnebloempitten
water

Indien gewenst
Een snufje vanille of
een snufje cacaopoeder.

Totaal benodigde bereidingstijd
± 8 uur en 30 minuten.

Voorbereiding
Laat 140 gram zonnebloempitten gedurende 8 uur weken in 250 ml water.

Bereiding
Gooi na het weken het weekwater weg. Spoel de pitten af in een zeef. Laat ze daarna nog een paar minuten uitlekken. Doe de pitten in een blender. Voeg 700 ml water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat de pitten verbrijzeld zijn. Giet dan het water met de pitten door een kaasdoek. Knijp het restant van het water met pitten mengsel zo veel mogelijk door de kaasdoek. Voeg eventueel ter garnering een snufje vanille toe.
zonnebloempittenmelk

Zonnebloempittenmelk

YouTubefilmpje met uitleg