Zelf maken van granen, noten of zadenmelk
Op deze pagina vind je recepten voor de volgende melk:
- Amandelmelk
- Gerstmelk
- Havermelk
- Hazelnootmelk
- Hazelnootmelk - alternatief
- Hennepzaadmelk met cacao
- Kamutmelk
- Pompoenpittenmelk met gember en wortel
- Rijstmelk
- Sesamzaadmelk
- Speltmelk
- Warme anijsmelk
- Warme hazelnootmelk voor op een koude winteravond
- Zonnebloempittenmelk
AmandelmelkIngrediënten 140 gram rauwe of geroosterde ongezouten amandelen water Indien gewenst Een snufje vanille. Totaal benodigde bereidingstijd ± 8 uur en 30 minuten. Voorbereiding Laat 140 gram amandelen gedurende 8 uur weken in 250 ml water. Bereiding Gooi na het weken het weekwater weg. Spoel de amandelen af in een zeef. Laat ze daarna nog een paar minuten uitlekken. Doe de amandelen in een blender. Voeg 700 ml water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat de amandelen verbrijzeld zijn. Giet dan het water met de amandelen door een kaasdoek. Knijp het restant van het water met de amandelen zo veel mogelijk door de kaasdoek. Voeg eventueel ter garnering een snufje vanille toe. |
| |
GerstmelkIngrediënten 1 kop gerst water een snufje zeezout Indien gewenst Vlokjes dulse zeewier of gomasio of een snufje vanille ter garnering. Totaal benodigde bereidingstijd ± 2 uur Voorbereiding Was de gerst. Bereiding Doe de gerst, het water en het zout in een snelkookpan en breng aan de kook. Doe het deksel erop en draai het vuur laag. Laat 50 minuten koken onder hoge druk. Laat de gerst afkoelen. Doe de gerst in een blender. Voeg 1 liter water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat de gerst verbrijzeld zijn. Giet dan het water met de gerst door een kaasdoek. Knijp het restant van het water met de gerst zo veel mogelijk door de kaasdoek.Strooi eventueel ter garnering een snufje vanille, vlokjes dulse zeewier of gomasio er overheen. |
![]() Gekookte gerst![]() Gerstmelk doorkaasdoek knijpen | |
HavermelkIngrediënten 1 kop haver water een snufje zeezout Indien gewenst Vlokjes dulse zeewier of gomasio of een snufje vanille ter garnering. Totaal benodigde bereidingstijd ± 2 uur Voorbereiding Was de haver. Bereiding Doe de haver, het water en het zout in een snelkookpan en breng aan de kook. Doe het deksel erop en draai het vuur laag. Laat 50 minuten koken onder hoge druk. Laat de haver afkoelen. Doe de haver in een blender. Voeg 1 liter water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat de haver verbrijzeld zijn. Giet dan het water met de haver door een kaasdoek. Knijp het restant van het water met de haver zo veel mogelijk door de kaasdoek.Strooi eventueel ter garnering een snufje vanille, vlokjes dulse zeewier of gomasio of geroosterde zaden er overheen. |
![]() Gekookte haver![]() Havermelk doorkaasdoek knijpen | |
HazelnootmelkIngrediënten 140 gram rauwe of geroosterde ongezouten hazelnoten water Indien gewenst Een snufje cacaopoeder. Totaal benodigde bereidingstijd ± 8 uur en 30 minuten. Voorbereiding Laat 140 gram hazelnoten gedurende 8 uur weken in 250 ml water. Bereiding Gooi na het weken het weekwater weg. Spoel de hazelnoten af in een zeef. Laat ze daarna nog een paar minuten uitlekken. Doe de hazelnoten in een blender. Voeg 700 ml water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat de hazelnoten verbrijzeld zijn. Giet dan het water met de hazelnoten door een kaasdoek. Knijp het restant van het water met de hazelnoten zo veel mogelijk door de kaasdoek. Voeg eventueel ter garnering een snufje vanille toe. |
![]() Hazelnootmelk | |
Hazelnootmelk - alternatiefIngrediënten voor 1 persoon 1 kop rijstmelk of speltmelk 1/2 theelepel rijststroop 1 theelepel hazelnootpasta Indien gewenst klein beetje cacaopoeder of wat chocoladehagel ter garnering. Totaal benodigde bereidingstijd ± 10 minuten Bereiding Doe alles in een pan en verwarm. Het hoeft niet te koken. Wanneer je het opschuimt met een mixer ziet het er erg lekker uit! Garneer eventueel met het cacaopoeder of de chocoladehagel. |
![]() Warme hazelnootmelk | |
Hennepzaadmelk met cacaoIngrediënten 160 gram hennepzaad 2 theelepels cacaopoeder 1 tot 2 snufjes vanille of 3 tot 6 dadels zonder pitten 1 snufje zeezout water Totaal benodigde bereidingstijd ± 8 uur en 30 minuten. Voorbereiding Laat 160 gram hennepzaadjes gedurende 8 uur weken in 250 ml water. Bereiding Gooi na het weken het weekwater weg. Spoel het zaad af in een zeef. Laat ze daarna nog een paar minuten uitlekken. Doe het zaad en alle andere ingrediënten in een blender. Voeg 700 ml water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat de zaden verbrijzeld zijn. Giet dan het water met de zaden door een kaasdoek. Knijp het restant van het water met zadenmengsel zo veel mogelijk door de kaasdoek. |
![]() Hennepzaadmelk met cacaoYouTubefilmpje met uitleg | |
KamutmelkIngrediënten 1 kop kamut water een snufje zeezout Indien gewenst Vlokjes dulse zeewier of gomasio ter garnering. Totaal benodigde bereidingstijd ± 2 uur Voorbereiding Was de kamut. Bereiding Doe de kamut, het water en het zout in een snelkookpan en breng aan de kook. Doe het deksel erop en draai het vuur laag. Laat 50 minuten koken onder hoge druk. Laat de kamut afkoelen. Doe de kamut in een blender. Voeg 1 liter water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat de kamut verbrijzeld zijn. Giet dan het water met de kamut door een kaasdoek. Knijp het restant van het water met de kamut zo veel mogelijk door de kaasdoek.Strooi eventueel ter garnering een snufje vanille, vlokjes dulse zeewier of gomasio er overheen. |
![]() Gekookte kamut![]() Kamutmelk doorkaasdoek knijpen | |
PompoenpittenmelkIngrediënten 140 gram pompoenpitten water Indien gewenst Een snufje vanille of een snufje cacaopoeder. Totaal benodigde bereidingstijd ± 8 uur en 30 minuten. Voorbereiding Laat 130 gram pompoenpitten gedurende 8 uur weken in 250 ml water. Bereiding Gooi na het weken het weekwater weg. Spoel de pitten af in een zeef. Laat ze daarna nog een paar minuten uitlekken. Doe de pitten in een blender. Voeg 700 ml water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat de pitten verbrijzeld zijn. Giet dan het water met de pitten door een kaasdoek. Knijp het restant van het water met pitten mengsel zo veel mogelijk door de kaasdoek. Voeg eventueel ter garnering een snufje vanille toe. |
![]() Pompoenpittenmelk | |
Pompoenpittenmelk met gember en wortelIngrediënten 140 gram pompoenpitten 1 stukje gember van 1 cm 2 wortelen 1/2 theelepel kaneel water Indien gewenst 3 tot 6 dadels zonder pitten Totaal benodigde bereidingstijd ± 8 uur en 30 minuten. Voorbereiding Laat 140 gram pompoenpitten gedurende 8 uur weken in 250 ml water. Bereiding Gooi na het weken het weekwater weg. Spoel de pitten af in een zeef. Laat ze daarna nog een paar minuten uitlekken. Doe de pitten, gember, wortelen, kaneel en eventueel de dadels in een blender. Voeg 700 ml water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat de pitten verbrijzeld zijn. Giet dan het water met de pitten en andere ingrediënten door een kaasdoek. Knijp het restant van het water met pittenmengsel zo veel mogelijk door de kaasdoek. |
YouTubefilmpje met uitleg | |
RijstmelkIngrediënten 1 kop bruine rijst water een snufje zeezout Indien gewenst Vlokjes dulse zeewier of gomasio een snufje vanille ter garnering. Totaal benodigde bereidingstijd ± 2 uur Voorbereiding Was de rijst. Bereiding Doe de rijst, het water en het zout in een snelkookpan en breng aan de kook. Doe het deksel erop en draai het vuur laag. Laat 50 minuten koken onder hoge druk. Laat de rijst afkoelen. Doe de rijst in een blender. Voeg 1 liter water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat de rijst verbrijzeld zijn. Giet dan het water met de rijst door een kaasdoek of fijne zeef. Knijp het restant van het water met de rijst zo veel mogelijk door de kaasdoek of duw met ee lepel door de zeef.Strooi eventueel ter garnering een snufje vanille, vlokjes dulse zeewier of gomasio of geroosterde zaden er overheen. |
![]() Rijstmelk | |
SesamzaadmelkIngrediënten 140 gram sesamzaad 1 snufje zeezout waterwater Indien gewenst 3 tot 6 dadels zonder pitten 1/2 theelepel kaneel of 1 snufje vanille Totaal benodigde bereidingstijd ± 8 uur en 30 minuten. Voorbereiding Laat 140 gram sesamzaad gedurende 8 uur weken in 250 ml water. Bereiding Gooi na het weken het weekwater weg. Spoel het zaad af in een zeef. Laat ze daarna nog een paar minuten uitlekken. Doe het zaad, het zeezout en eventueel de dadels en kaneel of vanille in een blender. Voeg 700 ml water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat het zaad verbrijzeld is. Giet dan het water met het zaad en eventuele andere ingrediënten door een kaasdoek. Knijp het restant van het water met zaadmengsel zo veel mogelijk door de kaasdoek. |
![]() SesamzaadmelkYouTubefilmpje met uitleg | |
SpeltmelkIngrediënten 1 kop spelt water een snufje zeezout Indien gewenst Vlokjes dulse zeewier of gomasio of geroosterde zaden of een snufje vanille ter garnering. Totaal benodigde bereidingstijd ± 2 uur Voorbereiding Was de spelt. Bereiding Doe de spelt, het water en het zout in een snelkookpan en breng aan de kook. Doe het deksel erop en draai het vuur laag. Laat 50 minuten koken onder hoge druk. Laat de spelt afkoelen. Doe de spelt in een blender. Voeg 1 liter water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat de spelt verbrijzeld zijn. Giet dan het water met de spelt door een kaasdoek. Knijp het restant van het water met de spelt zo veel mogelijk door de kaasdoek.Strooi eventueel ter garnering een snufje vanille, vlokjes dulse zeewier of gomasio of geroosterde zaden er overheen. |
![]() Speltmelk | |
Warme anijsmelkIngrediënten voor 1 persoon 1 kop havermelk, rijstmelk of speltmelk 1 theelepel anijszaadjes of 2 sterren steranijs Indien gewenst 1/2 theelepel rijststroop, rijstemoutstroop of honing. Totaal benodigde bereidingstijd ± 10 minuten Bereiding Doe alles in een pan en verwarm. Laat ± 5 minuten koken op een laag vuur. Zorg dat het niet overkookt. Zeef de anijszaadjes of de steranijs eruit door het door een zeef te gieten. Wanneer je het opschuimt met een mixer ziet het er erg lekker uit! |
![]() Warme anijsmelk | |
Warme hazelnootmelk voor op een koude winteravondIngrediënten 140 gram rauwe of geroosterde ongezouten hazelnoten water Indien gewenst Een snufje cacaopoeder. Een snufje vanille. Totaal benodigde bereidingstijd ± 8 uur en 30 minuten. Voorbereiding Laat 140 gram hazelnoten gedurende 8 uur weken in 250 ml water. Bereiding Gooi na het weken het weekwater weg. Spoel de hazelnoten af in een zeef. Laat ze daarna nog een paar minuten uitlekken. Doe de hazelnoten in een blender. Voeg 700 ml water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat de hazelnoten verbrijzeld zijn. Giet dan het water met de hazelnoten door een kaasdoek. Knijp het restant van het water met de hazelnoten zo veel mogelijk door de kaasdoek.Warm de hazelnootmelk. Voeg eventueel ter garnering een snufje cacao of vanille toe. |
![]() Hazelnootmelk | |
ZonnebloempittenmelkIngrediënten 140 gram zonnebloempitten water Indien gewenst Een snufje vanille of een snufje cacaopoeder. Totaal benodigde bereidingstijd ± 8 uur en 30 minuten. Voorbereiding Laat 140 gram zonnebloempitten gedurende 8 uur weken in 250 ml water. Bereiding Gooi na het weken het weekwater weg. Spoel de pitten af in een zeef. Laat ze daarna nog een paar minuten uitlekken. Doe de pitten in een blender. Voeg 700 ml water toe. Zet de blender aan en laat een paar minuten aan staan totdat de pitten verbrijzeld zijn. Giet dan het water met de pitten door een kaasdoek. Knijp het restant van het water met pitten mengsel zo veel mogelijk door de kaasdoek. Voeg eventueel ter garnering een snufje vanille toe. |
![]() ZonnebloempittenmelkYouTubefilmpje met uitleg |