TheeDisclaimer

Ik ben geen arts. Bij langdurige of ernstige klachten, raad ik je aan contact op te nemen met je huisarts.


Kruiden bevatten mineralen en vitaminen. Door het drinken van kruidenthee kun je je lichaam mineraliseren en vitaminiseren. Maak kruidenthee niet te sterk en varieer regelmatig. Je kunt kruidenthee nog gezonder maken door ingestraald water te gebruiken.

Op deze pagina vind je recepten voor de volgende thee:


Agrimoniethee

helpt bij maagproblemen en diarree. Agrimonie stimuleert de lever en ondersteunt de galvorming. Het kan helpen bij blaasontsteking, urine-incontinentie en ter voorkoming van nierstenen.

Bereiding: Breng 1 liter water met 1 theelepel gedroogde agrimonie aan de kook en laat even doorkoken, afhankelijk van hoe sterk je de thee wilt maken.

Klik op de afbeelding
om hem te vergroten

agrimoniethee

Agrimoniethee

Anijszaadthee

helpt bij een slechte spijsvertering. Voor de beste anijszaadthee raad ik je aan de anijszaadjes vlak voor gebruik te vijzelen.

Bereiding: Breng 1 liter water met 1 theelepel anijszaadjes aan de kook en laat 3 - 10 minuten doorkoken, afhankelijk van hoe sterk je de thee wilt maken.

Combinatie:
anijszaadthee

Anijszaadthee

Bananenthee

De schillen van bananen bevatten veel kalium en magnesium en dat helpt je spieren om te ontspannen.

Ingrediënten voor 1 liter thee
1 biologische banaan (neem beslist geen bespoten banaan, want dan krijg je alle bestrijdingsmiddelen die gebruikt zijn in je thee)
1 liter water

Indien gewenst
een snufje kaneel
een snufje stevia als je van zoet houdt

Bereiding
Borstel de banaan schoon met een groenteborstel en spoel hem af onder de kraan. Snijd de kop en de staart van de banaan af. Breng het water aan de kook en leg de banaan er in zijn geheel in. Laat de banaan koken gedurende 10 minuten. Giet het water eraf met behulp van een vergiet. Voeg eventueel een snufje kaneel en/of stevia toe. (De banaan kun je nadat hij is afgekoeld opeten, maar doe dat liever de volgende dag, omdat het beter is niet vlak voor bedtijd nog iets te eten). Je kunt ook dit youtubefilmpje bekijken om te zien hoe je het bereidt.

bananenthee
bananenthee
bananenthee

Bananenthee

Banchathee (番茶) of banchatwijgjesthee

bestaat uit takjes en steeltjes van de theestruik. Deze thee werkt alkaliserend en is heel goed voor de spijsvertering. Het dient als buffer tegen zuren in de maag en heeft veel medicinale toepassingen.

Ingrediënten voor 1 liter thee
Banchatwijgjesthee
1 liter water

Bereiding
Doe 1 1/2 tot 2 eetlepels van de thee in water en breng aan de kook. Als het water kookt, draai dan het gas laag en laat de thee een paar minuten zachtjes doorkoken. Wanneer je van lichte thee houdt, dan is 2 tot 3 minuten koken lang genoeg. Voor sterkere thee kun je er voor kiezen om het tot 15 minuten te laten doorkoken op een laag vuur. Wanneer je medicinale bancha thee maakt, kun je het 20 tot 40 minuten laten koken. Giet de thee daarna door een theezeefje en serveer.

In de zomer kun je deze thee ook koud drinken.

Wanneer je deze thee maakt, dan kun je de twijgjes, nadat ze gedroogd zijn nog een keer gebruiken.

banchathee

Banchathee

Banchathee (番茶) of banchatwijgjesthee met verse gember en vers citroensap is anti-kankerthee

Banchathee kun je prima combineren met verse gember en vers citroensap. Wanneer je met deze combinatie de dag begint ondersteunt het de genezing van kanker, omdat het ontgiftend en alkaliserend werkt.
anti-kankerthee

Anti-kankerthee

Brandnetelthee

wordt gemaakt van brandnetel en is bloedzuiverend en helpt bij een goede vochthuishouding. Het helpt ook bij zwakke nagels en bevordert de haargroei.

Bereiding: Breng 1 liter water met 1 eetlepel gedroogd brandnetelblad of ongeveer 10 verse brandnetelblaadjes aan de kook en laat 2 - 3 minuten doorkoken. Laat het niet te lang koken, want dan wordt de thee bitter.

Combinatie: Brandnetel kun je prima combineren met paardenbloem en mariadistel. Wanneer je van dit mengsel thee trekt, werkt dat versterkend voor de gal en lever.
brandnetelthee

Brandnetelthee

Chancapiedrathee

helpt bij blaas- en nierstenen. In het Engels is chancapiedra bekend onder de naam steenbreker (stonebreaker). Dat slaat op het feit dat het nier- en blaasstenen helpt verwijderen.

Bereiding: Breng 1 liter water met 1/2 theelepel chancapiedra aan de kook en laat 2 - 3 minuten doorkoken.

Combinatie: Chancapiedrathee is ook lekker met een paar druppeltjes citroensap, een paar gojibessen of een beetje honing.
chancapiedrathee

Chancapiedrathee

Citroenthee helpt bij griep en verkoudheid

Citroenen zijn citrusvruchten die onder andere erg veel vitamine C bevatten. Citroenthee helpt bij griep en verkoudheid. Dit komt door de sterk antibacteriële en antivirale vermogens van citroenen. Door de verschillende stoffen waar citroenen rijk aan zijn, zoals citroenzuur, calcium, magnesium, vitamine C en bioflavonoїden wordt het immuunsysteem versterkt. Doordat er in citroensap een grote hoeveelheid kalium zit zorgt het drinken van dit sap ervoor dat het natrium-kalium balans in je lichaam niet verstoord raakt. Het sap van een citroen heeft een erg reinigende werking. Het aanwezige citroenzuur bevordert het werk van de leverenzymen, wat er voor zorgt dat de lever gestimuleerd wordt om galvloeistof te produceren. Deze vloeistof is erg belangrijk bij de ontgifting van het lichaam. Citroenthee is ook heerlijk op een warme zomerdag. Dan kun je deze thee ook koud drinken.

Bereiding: Breng 1 kop water met 1 of meerdere schijfjes citroen aan de kook. Laat 1 minuut koken. Je kunt er eventueel een beetje honing in doen of een beetje kaneel.

Combinatie: Citroenthee kun je prima combineren met banchatwijgjesthee, kukichathee.
citroenthee

Citroenthee

Citroenmelissethee

helpt bij leveraandoeningen, hoest, astma en indigestie. De geneeskrachtige werking van citroenmelisse is krampopheffend, kalmerend, darmgasverdrijvend en bevordert de spijsvertering.

Bereiding: Breng 1 liter water met 1 à 2 theelepels citroenmelisse aan de kook. Laat 2-3 minuten koken.

Combinatie: Citroenmelisse kun je prima combineren met mariadistel. Deze combinatie steunt de lever.
citroenmelissethee

Citroenmelissethee

Dahuang thee (大黄) - Rhubarb, Radix en Rhizoma Rhei

Dahuang thee wordt gebruikt bij ernstige langdurige obstipatie. Het is een Chinese medicinale thee met een ontgiftende en sterk laxerende werking. Dahuang thee maakt resoluut een eind aan obstipatie, maar kan bij gebruik krampen geven. Het ledit niet tot diarree en het is een laatste redmiddel bij ernstige langdurige obstipatie. Drink het slokje voor slokje. Neem de tijd om de thee te drinken. Gebruik het niet langer dan nodig is en nooit langer dan 3 dagen achter elkaar. Liever niet gebruiken bij zwangerschap of uitsluitend onder begeleiding van een deskundige.


Bereiding: Laat de dahuang eerst 15 minuten weken in een halve liter water. Breng het water daarna langzaam aan de kook. Laat de thee zeker 15 minuten koken. Drink een beker dahuang thee na het ontbijt. Na ongeveer 30 minuten heb je dan ontlasting.

dahuangthee

Dahuang thee

Duivelsklauwthee

wordt gemaakt van de wortels van duivelsklauw en gezien als wondermiddel bij artritis, reumatische pijn en kwalen, die veroorzaakt worden door slecht functionerende nieren, lever, blaas en galblaas. Het heeft een afdrijvende werking en een gunstig effect op het hart. Duivelsklauwthee werkt goed bij chronische ontstekingen van de urinewegen, het spijsverteringskanaal, met name de maag, de lever en de galblaas en bij slecht functionerende nieren. Het wordt ook gebruikt bij abcessen, aderverkalking, angina pectoris, huidziekten (zoals acné en eczeem), maag- en darmklachten, galstenen of nierstenen, hoofdpijn, ischias en trombose. Kortom duivelsklauwthee kan bij veel lichamelijke ongemakken ingezet worden.

Bereiding: Verwarm een theepot voor en doe er een theelepel met kleine kop gedroogde wortel van de duivelsklauw in. Giet er een halve liter kokend water op en laat dit zo langzaam mogelijk afkoelen, bijvoorbeeld door de thee naast de verwarming te zetten. Laat de thee een hele nacht trekken. Filter de thee en drink 3 kopjes thee per dag. Je mag de thee daarvoor opwarmen. De thee smaakt vrij bitter.

Combinatie: Duivelsklauwthee kan prima gecombineerd worden met gemberthee bij reumatische aandoeningen met pijn, stijfheid en zwelllingen.
Duivelsklauwthee kan prima gecombineerd worden met brandnetelthee bij jicht.
duivelsklauw thee

Duivelsklauw

Duizendbladthee

wordt gemaakt van de blaadjes en bloemen van duizendblad en helpt bij menstruatieklachten, in de menopauze, bij ontstoken eileiders, baarmoederverzakking en spataderen.

Bereiding: Breng 1 liter water aan de kook, voeg 30 gram bloemetjes toe en laat 2-5 minuten trekken, afhankelijk van hoe sterk je het wilt. Aanbevolen wordt niet meer dan 3 kopjes per dag te drinken.
duizendbladthee

Duizendblad

Fenegriekthee

Vroeger was na de winter, in tijden dat men alleen zwaar, gezouten voedsel ter beschikking had, een middeltje ter bevordering van de spijsvertering noodzakelijk om het spijsverteringskanaal te reinigen en de maag te stimuleren. Hiervoor werd fenegriek gebruikt. Fenegriekthee wekt de eetlust op.

Bereiding: Breng 1 liter water met 2 theelepls fenegriek aan de kook en laat 5 -10 minuten doorkoken.

Zwangere vrouwen mogen geen fenegriek eten, omdat dit bestanddelen bevat, die ook in orale anticonceptiemiddelen worden verwerkt. Stimulatie van de baarmoeder zou tot een miskraam kunnen leiden.
fenegriekthee

Fenegriekthee

Gemberthee - (生薑茶)

helpt bij kolieken, een opgeblazen gevoel, leverstenen en bevordert de eetlust bij zieken. Wanneer je leverstenen hebt kun je het best de lever- en galblaasreiniging doen van Andreas Moritz, maar mocht dat niet gaan omdat je bijvoorbeeld medicijnen gebruikt, dan kun je er ook voor kiezen enkele weken dagelijks een liter verse gemberthee te drinken. Je kunt theezakjes gebruiken, maar verse gember is beter en sterker van smaak en voor medicinale toepassingen geschikter.

Bereiding: Breng 1 liter water met 1/2 theelepel gemberpoeder of met een klein beetje gembersap aan de kook. Dit kun je eenvoudig maken door een stukje verse gember te raspen en dan uit te knijpen met een citroenpers of je hand. Laat 2-3 minuten koken.

Combinatie: Gember kun je prima combineren met kaneel. Deze combinatie kalmeert de maag.
Voor meer informatie over gember.
gemberthee

Gemberthee

Geroosterde bruine rijstthee of genmai cha

Geroosterde bruine rijstthee heeft een heerlijke smaak. Het kan zowel koel als warm gedronken worden.

Bereiding geroosterde bruine rijst
Rooster niet bewerkte bruine rijst gedurende ongeveer 10 miuten in een droge koekepan op middelmatig vuur of tot er een prettige geur afkomt. Roer en schud de pan regelmatig om om aanbranden te voorkomen.

Bereiding geroosterde bruine rijstthee
Doe 2 eetlepels geroosterde bruine rijst in 1 liter water. Breng dit aan de kook. Laat vervolgens 5 tot 15 minuten sudderen. Voor lichte thee is 5 minuten genoeg. Voor sterke thee kun je het 15 minuten laten sudderen.
Combinatie:Geroosterde bruine rijstthee kun je prima combineren met kukichathee.

geroosterde bruine rijst

Geroosterde bruine rijst
of genmai

Geroosterde gerstthee of mugi cha

Geroosterde gerstthee werkt verkoelend op het lichaam. Het kan zowel koel als warm gedronken worden. Geroosterde gerstthee is niet glutenvrij.

Bereiding geroosterde gerst
Rooster niet bewerkte gerst gedurende 10 miuten in een droge koekepan op middelmatig vuur of tot er een prettige geur afkomt. Roer en schud de pan regelmatig om om aanbranden te voorkomen.

Bereiding geroosterde gerstthee
Doe 2 eetlepels geroosterde gerst in 1 liter water. Breng dit aan de kook. Laat vervolgens 5 tot 15 minuten sudderen. Voor lichte thee is 5 minuten genoeg. Voor sterke thee kun je het 15 minuten laten sudderen.

geroosterde gerst

Geroosterde gerst
of mugi

Ginkgo biloba thee (銀杏葉茶)

Ginkgo biloba thee kan gebruikt worden bij problemen met de bloedvaten, zoals aambeien, oedeem, spataderen en verwijde bloedvaten. Het heeft een positief effect op de bloedcirculatie in de hersenen en de haarvaten. Het verbetert met name de bloedtoevoer naar het hoofd. Het heeft verder een gunstig effect bij depressiviteit, duizeligheid, geheugenverlies, migraine en oorsuizen. Ook helpt het bij problemen met het gehoor en het zicht, mits deze veroorzaakt zijn door een slechte bloedsomloop.

Bereiding: Breng 1 liter water met 1 à 2 theelepels ginkgo biloba thee aan de kook. Laat 2-3 minuten koken.

Combinatie: Ginkgo biloba thee kun je prima combineren met St. Janskruidthee bij depressiviteit of bij een whiplash.
ginkgo biloba thee

Ginkgo biloba thee

Ginseng thee

bevordert het uithoudingsvermogen en de stressbestendigheid. Ginseng wordt aanbevolen bij problemen met de concentratie of het geheugen, daarnaast heeft ginseng een positief effect op de bloeddruk.

Let op: Gebruik niet te veel ginseng.

Bereiding:
 • Gebruik je verse ginseng? Snijd dan eerst de topjes eraf; daar waar de wortels overgaan in de stengels.
 • Snijd vervolgens de ginseng wortel in kleine stukjes of schil deze in reepjes (7 of 8 reepjes) met een dunschiller of kaasschaaf. Hoe kleiner je de stukjes snijdt, hoe sneller ze in heet water zullen trekken. Als je de ginseng al kant en klaar in kleine stukjes hebt gekocht, dan hoef je niks meer te snijden.
 • Gebruik 1 eetlepel van de ginseng stukjes om een thee-ei te vullen. Als je geen thee-ei gebruikt, dan leg je de stukjes gewoon los in het glas of in de mok.
 • Laat de ginseng 5 minuten trekken in heet, maar niet kokend water. Kokend water kan ervoor zorgen dat veel van de gezonde bestanddelen verloren gaan.
 • Wanneer je sterkere thee wilt, dan kun je de ginseng nog 5 minuten extra trekken.
Combinatie:
Wanneer je de smaak te sterk of te bitter vindt, dan kun je deze combineren met banchathee, gemberthee, groene thee of een fruitthee toevoegen om de scherpte wat in balans te brengen.
ginseng thee

Ginseng thee

Goudsbloemthee

wordt gemaakt van goudsbloemen en onder meer gebruikt bij tandvleesbloedingen, werkt desinfecterend en heelt kleine wondjes. Het helpt ook bij dikke darmontstekingen en heeft een bloedzuiverende werking.

Bereiding: Breng 1 liter water met 1 à 2 theelepels goudsbloem aan de kook. Laat 2-3 minuten koken.
goudsbloemthee

Goudsbloemthee

Groene thee

 • heeft een antioxidante werking; het 'vangt' vrije radicalen;
 • heeft een positief effect op het functioneren van het spijsverteringskanaal;
 • verhoogt de immuniteit en de weerstand;
 • verlaagt het cholesterolgehalte, heeft een gunstige werking op de bloedplaatjes en verlaagt de bloeddruk;
 • heeft een bloedsuikerverlagende werking.
Groene thee heeft een hoog cafeïnegehalte, dus drink het niet te sterk, niet te veel en niet te vaak.

Bereiding
In Azië wordt groene thee als volgt gezet: breng koud water aan de kook, laat het enige minuten afkoelen en schenk het dan pas op de theebladeren. Zo komt de smaak beter tot zijn recht.

groene thee

Groene thee

groene theeblaadjes

Groene theeblaadjes

Guldenroedethee

Guldenroedethee wordt gemaakt van de bloeiende toppen van de guldenroede. Deze thee bevordert een goede blaas- en nierfunctie, verbetert de conditie van het tandvlees en ondersteunt de reiniging van gal en lever. Het werkt bovendien ontstekingsremmend.

Bereiding: Breng 1 liter water met 1 eetlepel gedroogde guldenroede of aan de kook en laat 2 - 3 minuten doorkoken. Laat het niet te lang koken, want dan wordt de thee bitter.
guldenroedethee

Guldenroedethee

Herderstasjethee

Herderstasjethee wordt gemaakt van de gedroogde delen van het herderstasje en helpt na een bevalling, tijdens het geven van borstvoeding of na veel slapeloze nachten om je weer snel op de been te helpen. Het helpt ook bij menstruele klachten.

Bereiding: Breng 1 liter water aan de kook, voeg 30 tot 60 gram van de hele plant toe en laat 2 tot 5 minuten trekken, afhankelijk van hoe sterk je het wilt. Drink niet meer dan 3 kopjes herderstasjethee per dag.
herderstasjethee

Herderstasjethee

Jasmijnthee

Jasmijnthee is een groene thee waar jasmijnbloesem aan toegevoegd wordt. Jasmijnthee wordt in China veel gedronken. Het werkt kalmerend en is ideaal tijdens of na stressvolle periodes. Het helpt bij vermoeidheid. Jasmijnthee bevat een beetje caffeïne. Drink het daarom niet voordat je naar bed gaat.

Bereiding: Breng 1 liter water met 1 eetlepel gedroogde jasmijn aan de kook en laat 2 - 3 minuten doorkoken.

Het wordt afgeraden jasmijnthee te drinken wanneer je zwanger bent.
jasmijnthee

Jasmijnthee

Kamillethee

Kamillethee wordt gemaakt van de bloemhoofdjes van kamille Het werkt rustgevend en is ideaal tijdens stressvolle periodes. Het helpt bij vermoeidheid en paniekaanvallen en het helpt je ook om sneller in slaap vallen. Kamillethee ondersteunt ook de spijsvertering en helpt bij buikkrampen, spijsverteringsproblemen (obstipatie, diarree en winderigheid). Ook wordt kamillethee gebruikt bij menstruatiepijn. Kamillethee verzacht de keel.

Bereiding: Breng 1 liter water met 1 eetlepel gedroogde kamille aan de kook en laat 2 - 3 minuten doorkoken.
kamillethee

Kamillethee

Karwijzaadthee

wordt onder meer gebruikt bij een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Bereiding: Neem 1 theelepel hele karwijzaadjes en vijzel deze. Breng 1 liter water met de gevijzelde karwijzaadjes aan de kook en laat 2 - 3 minuten doorkoken.
karwijzaadthee

Karwijzaadthee

Kaneelthee

geeft warmte en is geschikt bij verkoudheid, griep en keelpijn.

Bereiding: Breng 1 liter water met 1/4 theelepel kaneelpoeder of 1 kaneelstokje aan de kook en laat 2 - 3 minuten doorkoken.

Combinatie: Kaneel kun je prima combineren met gember. Deze combinatie kalmeert de maag.
Voor meer informatie over kaneel.
kaneelthee

Kaneelthee

Kattensnorthee of koemis koetjingthee of kumis kucingthee

helpt bij nierstenen en jicht. Drie koppen thee per dag voor de maaltijd is het maximale wat je kunt drinken.

Bereiding: Breng 1 liter water met 1 theelepel gedroogde koemis koetjingthee aan de kook en laat 2 - 3 minuten doorkoken.

Voor een medicinaal effect wordt aangeraden de thee voorafgaand aan de maaltijd te drinken. Drink niet meer dan 3 koppen per dag!
Gebruik door hartpatiënten wordt afgeraden en in combinatie met medicijnen altijd in overleg met de behandelend arts.
koemis koetjing of kattensnor

Koemis koetjing of kumis kucing of kattensnor

Korianderzaadthee

wordt onder meer gebruikt bij aften en spijsverteringsproblemen. Voor gebruik bij aften kun je je mond ermee spoelen.


Bereiding: Neem 1 theelepel hele korianderzaadjes en vijzel deze. Breng 1 liter water met de gevijzelde korianderzaadjes aan de kook en laat 2 - 3 minuten doorkoken.

Combinatie: Heel lekker in combinatie met gemberthee.
korianderzaadthee

Korianderzaadthee

Kruidnagelthee

helpt bij ontstekingen.

Ingrediënten voor 1 liter thee
Banchatwijgjesthee of kukichathee
4 hele kruidnagelen
1 liter water

Bereiding
Doe 1 1/2 tot 2 eetlepels van de banchathee of kukichathee en de kruidnagelen in water en breng aan de kook. Als het water kookt, draai dan het gas laag en laat de thee een paar minuten zachtjes doorkoken. Wanneer je van lichte thee houdt, dan is 2 tot 3 minuten koken lang genoeg. Voor sterkere thee kun je er voor kiezen om het tot 15 minuten te laten doorkoken op een laag vuur. Giet de thee daarna door een theezeefje en serveer.

kruidnagelen

Kruidnagelen

Kukichathee

bestaat uit takjes en steeltjes van de theestruik. Het werkt alkaliserend en is heel goed voor de spijsvertering. Het dient als buffer tegen zuren in de maag en heeft veel medicinale toepassingen.

Ingrediënten voor 1 liter thee
Banchatwijgjesthee of kukichathee
1 liter water

Bereiding
Doe 1 1/2 tot 2 eetlepels van de thee in water en breng aan de kook. Als het water kookt, draai dan het gas laag en laat de thee een paar minuten zachtjes doorkoken. Wanneer je van lichte thee houdt, dan is 2 tot 3 minuten koken lang genoeg. Voor sterkere thee kun je er voor kiezen om het tot 15 minuten te laten doorkoken op een laag vuur. Giet de thee daarna door een theezeefje en serveer. Wanneer je deze thee maakt, dan kun je de twijgjes, nadat ze gedroogd zijn nog een keer gebruiken.

kukicha

Kukicha

Mariadistelthee

Mariadistel beschermt de lever tegen gif, waaronder medicijnen. Mariadistel helpt een tekort aan glutathion te voorkomen. Het is verder een krachtige anti-oxidant. Meest voorkomende toepassingen van Mariadistel: Bereiding: Breng 1 liter water met 1 eetlepel gedroogde mariadistel aan de kook en laat 2 - 3 minuten doorkoken. Laat het niet te lang koken, want dan wordt de thee bitter.

Combinatie:
 • Mariadistel kun je prima combineren met citroenmelisse. Deze combinatie steunt de lever.
 • Mariadistel kun je ook prima combineren met paardenbloem en brandnetel. Wanneer je van dit mengsel thee trekt, werkt dat versterkend voor de gal en lever.
 • Mariadistel is niet hetzelfde als melkdistel.

  mariadistelthee

  Mariadistel

  Meidoornthee bij hartkloppingen, hoge bloeddruk en nervositeit

  Meidoornthee werkt vaatverwijdend en kalmerend. Het verbetert de doorbloeding van het hart. De bloemen en de bladeren van de meidoorn kunnen gebruikt worden. Om de bloeddruk te beinvloeden moet de thee tenminste 2 tot 3 weken dagelijks gedronken worden. Meidoornthee kan de werking van hartmedicatie beïnvloeden.

  Bereiding
  Gebruik 1 theelepel bloesem op 1 liter water.

  meidoornthee

  Meidoornthee

  Muthee (無茶)

  Muthee bestaat in 2 vormen:
  • Mu 9 kruidenthee en
  • Mu 16 kruidenthee met daarin de volgende ingrediënten: abrikozenpit, coptis, cypergras, distelwortel, engelwortel, gemberwortel, hoelenzwam, Japanse ginseng, kaneel, kruidnagel, mandarijnschil, peterseliewortel, pioenroos, pioenrooswortel, rehmannia en zoethoutwortel.
  De ingrediënten kunnen qua hoeveelheid verschillen en afhankelijk van de fabrikant kunnen sommige ingrediënten vervangen zijn door andere (goedkopere) ingrediënten. Muthee bevat geen cafeïne en geen theïne.

  Bereiding
  Doe 1 tot 2 theelepels van de thee in water en breng aan de kook. Als het water kookt, draai dan het gas laag en laat de thee een paar minuten zachtjes doorkoken. Wanneer je van lichte thee houdt, dan is 2 tot 3 minuten koken lang genoeg. Voor sterkere thee kun je er voor kiezen om het tot 15 minuten te laten doorkoken op een laag vuur. Giet de thee daarna door een theezeefje en serveer.

  muthee

  Muthee

  Paardenbloemthee

  wordt gemaakt van de blaadjes en/of wortel van de paardenbloem. Het helpt bij het ontgiften van de galblaas. Het is vochtafdrijvend en drijft ook urinezuur af.

  Bereiding: Breng 1 liter water met 1 eetlepel gedroogde paardenbloemwortels of gedroogd paardenbloemblad (wanneer je ze zelf plukt, was de wortels of blaadjes dan en droog ze voor gebruik) aan de kook en laat 2 - 3 minuten doorkoken. Laat het niet te lang koken, want dan wordt de thee bitter.

  Combinatie: Paardenbloem kun je prima combineren met mariadistel en brandnetel. Wanneer je van dit mengsel thee trekt, werkt dat versterkend voor de gal en lever.
  paardenbloemthee

  paardenbloemthee

  Pau d'arcothee

  Pau d'Arco thee helpt om oude ontlasting los te maken en Candida los te krijgen en het werkt als een sterk anti-schimmel middel.

  Bereiding: Gebruik maximaal 1/2 theelepel gedroogde Pau d'Arco voor 1 groot glas thee. Laat de thee gedurende 20 minuten trekken en drink niet meer dan een kop per dag. Pau d'Arco thee ondersteunt het immuunsysteem.
  pau d'arcothee

  Pau d'arcothee

  Pepermuntthee

  stilt kramp, bevordert de spijsvertering en verdrijft darmgassen. Overmatig gebruik kan de slijmvliezen irriteren en op den duur nierklachten veroorzaken.

  Bereiding: Je kunt per theeglas 1 - 4 verse pepermuntblaadjes gebruiken, afhankelijk van hoe sterk je de thee wilt maken. Breng het water aan de kook en laat 2 - 5 minuten doorkoken. Voor meer informatie over munt.
  pepermuntthee

  Pepermuntthee

  Rozebottelthee

  Er zit ongeveer 10 keer zoveel vitamine C in een rozenbottel als in een sinaasappel. Naast vitamine C bevat het de vitaminen B1, B2, B3, B5, K, E en de mineralen calcium, kalium, ijzer, boron, chloor, chroom, koper, magnesium, silicium, zwavel en zink. Hierdoor wordt rozenbottel door fytotherapeuten ingezet bij de volgende indicaties:
  • Infectieziekten met koorts;
  • Preventie en aanpak van griep;
  • verkoudheid;
  • Verzwakte weerstand; en
  • Luchtwegenaandoeningen.
  Rozenbottels kun je maximaal een jaar bewaren. Onderzoek wijst verder uit dat als een artritispatiënt drie weken lang rozenbottels eet, er 82% kans is op minder pijn. Dat komt omdat vitamine C en flavonoïden die de vitamine C-werking ondersteunen voor een ontstekingswerend effect zorgen. Daarnaast zorgt het ervoor, dat nieuwe gewrichtsontstekingen minder kans krijgen te ontstaan. Hierdoor wordt rozenbottel gebruikt bij de reumatische aandoeningen artritis en artrose.

  Bereiding: Breng 1 liter water met 1 eetlepel gedroogde rozebottels aan de kook en laat 10 - 20 minuten doorkoken.
  rozebottelthee

  Rozebottelthee

  Saliethee

  wordt gebruikt bij overgangsverschijnselen. Het heeft een desinfecterende werking in de mond en is geschikt bij mondslijmvliesontstekingen, keelontstekingen en tandvleesontstekingen. Daarnaast stimuleert het de werking van maag en lever, verlicht kramp en misselijkheid.

  Bereiding: Breng 1 liter water met 1 1/2 theelepel salie of 1 à 2 blaadjes per kop aan de kook en laat 3 - 5 minuten doorkoken.

  Combinatie:
  Salie kun je prima combineren met tijm en citroen. Deze combinatie helpt wanneer je overtollig slijm kwijt wilt raken bij verkoudheid.
  saliethee

  Saliethee

  Sennathee (番泻叶) - Folium Sennae

  wordt gebruikt bij obstipatie. Sennathee wordt gemaakt van de blaadjes van senna. Het is een Chinese medicinale thee met een ontgiftende en laxerende werking. Drink het slokje voor slokje. Neem de tijd om de thee te drinken. Gebruik het niet langer dan nodig is.


  Bereiding: Laat de blaadjes eerst 15 minuten weken in een halve liter water. Breng het water daarna langzaam aan de kook. Laat de thee zeker 15 minuten koken. Drink een beker sennathee voor het ontbijt en voor het slapen gaan, maar nooit langer dan 3 dagen achter elkaar.

  Combinatie: Sennathee kan prima gecombineerd worden met anijszaadthee, gemberthee, kamillethee, karwijzaadthee, korianderzaadthee, pepermuntthee en venkelzaadthee.
  sennathee

  Sennathee

  St. Janskruid thee

  helpt bij slapeloosheid, steunt het zenuwstelsel en heeft een kalmerende werking.
  St. Janskruid thee verlicht zenuwklachten, zoals depressies en angstaanvallen.

  Voor het verhelpen van gezondheidsklachten is het belangrijk enkele weken meerdere malen per dag een kopje van deze thee te drinken.

  Let op: Het gebruik van st. Janskruid thee kan lichtgevoeligheid veroorzaken. Mensen die gevoelig zijn voor licht, bijvoorbeeld mensen met een lichte huid, kunnen last krijgen van huidirritatie of een zonne-allergie.

  Bereiding: Breng 1 liter water met 2 theelepels losse st. Janskruid thee aan de kook en laat 2 - 3 minuten doorkoken.
  St. Janskruid thee

  St. Janskruid thee

  Steranijsthee

  helpt om droge hoest te verzachten en slijm los te maken.

  Bereiding: Breng 1 liter water met 4 steranijzen aan de kook en laat 10 - 20 minuten doorkoken. Eén steranijs is genoeg voor 1 glas thee.

  Verwar steranijs niet met Japanse steranijs, waarvan de vruchten giftig zijn. Japanse steranijs ruikt naar terpentine.
  steranijsthee

  Steranijsthee

  Tijmthee

  Tijm is bewezen werkzaam huismiddel tegen luchtweginfecties. Goede tijm bevat minstens 40% van de vluchtige oliën thymol en zijn isomeer carvacrol. Thymol is de meest antiseptische vluchtige olie die we kennen. Vluchtige olieën worden door het bloed overal in het lichaam gebracht. Ze worden, zoals alle vluchtige stoffen, uitgescheiden via de luchtwegen. En dat is precies waar we bij verkoudheid en griep die antiseptische werking nodig hebben!

  Bereiding: Doe 1-2 eetlepels tijm in een jampot (375 ml) of thermosfles.
  Giet er kokend water op en schroef de deksel dicht.
  Laat het trekken en drink er 3-4 x per dag een wijnglas vol van.

  Combinatie: Tijm kun je prima combineren met salie en citroen. Deze combinatie helpt wanneer je overtollig slijm kwijt wilt raken bij verkoudheid.
  Voor meer informatie over tijm.
  tijmthee

  Tijmthee

  Umeboshithee

  koelt het lichaam af in de zomer en heeft een lekkere zure smaak. Het kan zowel warm als koud gedronken worden. Umeboshithee hoort niet te zout te zijn.

  Ingrediënten voor 1 liter thee
  2-3 ontpitte umeboshipruimen of 4 pitten van de umeboshi
  1 liter water

  Indien gewenst
  Eventueel kun je er wat shisoblad bijdoen om de smaak te versterken.

  Bereiding
  Breng het water met de umeboshipruimen of de pitten erin aan de kook, draai het gas laag en laat 20-30 minuten koken.

  umeboshithee

  Umeboshithee

  Umesho-banchathee 1

  Bij intense pijn in maag en darm kun je umesho-bancha thee drinken. Dit maak je als volgt

  Ingrediënten voor 1 liter thee
  150 - 200 ml banchatwijgjesthee
  1 grote umeboshi
  1/4 theelepel geraspte gember (ongeveer 10% van de umeboshi)
  1 eetlepel shoyu

  Bereiding
  Doe de umeboshi, gember, shoyu in een kop. Maak de umeboshi fijn en overgiet met de hete thee. Dit drankje kun je 1 x per dag drinken.

  Umesho-banchathee

  Umesho-banchathee 1

  Umesho-banchathee 2

  Bij vermoeidheid en diarree kun je deze umesho-bancha thee drinken. Dit maak je als volgt

  Ingrediënten voor 1 liter thee
  150 - 200 ml banchatwijgjesthee
  1 kleine umeboshi
  2-3 druppels sap van verse uitgeperste gember
  1 theelepel shoyu

  Bereiding
  Doe de umeboshi, gember, shoyu in een kop. Maak de umeboshi fijn en overgiet met de hete thee. Dit drankje kun je 1 x per dag drinken.

  Umesho-banchathee

  Umesho-banchathee 2

  Valeriaanthee

  Valeriaan bevordert een goede nachtrust, het verlicht stress en onrust en helpt bij spijsverteringsklachten. Het brengt het lichaam en de hersenen tot rust, zodat de slaap vanzelf komt. Het helpt het gladde spierweefsel in het spijsverteringskanaal te ontspannen, waardoor het ook heilzaam kan zijn bij het prikkelbare darmsyndroom en darmdivertikels. Het helpt ook wanneer je wilt stoppen met roken, omdat het nervositeit en spanning, die door de ontwenning van nicotine wordt veroorzaakt, vermindert. Tegenwoordig gebruiken mensen valeriaan ook tegen depressies, milde tremoren, epilepsie, ADHD en het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Valeriaan wordt gebruikt voor spier- en gewrichtspijnen en sommige vrouwen gebruiken valeriaan, zelfs voor menstruatiepijn en symptomen die geassocieerd met de menopauze, zoals opvliegers en angst. De meest voorkomende toepassingen van valeriaan zijn:
  • Wordt gebruikt tegen slaapstoornissen;
  • Werkt licht kalmerend als u angstig of gespannen bent;
  • Spier kalmerend;
  • Vermindert fysieke symptomen, zoals hartkloppingen, maagpijn en beven.
  Valeriaan is niet verslavend. Je kunt van de wortels van valeriaan heerlijke rustgevende valeriaanthee zetten.

  Bereiding: Breng 1 liter water met 1 afgestreken eetlepel gedroogde valeriaan aan de kook en laat 5 minuten doorkoken.
  valeriaanthee

  Valeriaan

  Venkelzaadthee

  helpt bij spijsverteringsproblemen, zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid. Het brengt de ingewanden tot rust, krampstillend en gas drijvend. Het is slijmoplossend en remt bacteriegroei.

  Bereiding: Voor de beste venkelzaadthee raad ik je aan de venkelzaadjes vlak voor gebruik te vijzelen. Breng 1 liter water met 1 eetlepel venkelzaadjes aan de kook en laat tot 20 minuten doorkoken.

  Combinatie: Venkelzaad kun je prima combineren met anijszaad en dillezaad. Deze combinatie helpt om in slaap te komen. Voor meer informatie over venkelzaad.
  venkelzaadthee

  Venkelzaadthee

  Verveinethee - citroenverbenathee - geurige ijzerhardthee

  Hij wordt gemaakt met de blaadjes van verveine of citroenverbena en gedronken bij indigestie en maag- en darmklachten. Het is rustgevend en versterkt de zenuwen.

  Bereiding: Breng 1 kopje water aan de kook, voeg een theelepel gedroogde verveinethee toe, zet de pan van het vuur en laat 2-5 minuten trekken, afhankelijk van hoe sterk je het wilt.
  verveinethee

  Verveinethee

  Vrouwenmantelthee

  De naam zegt het al; deze thee is bedoeld voor vrouwen. Hij wordt gemaakt met vrouwenmantel. De thee helpt bij zware menstruatie, afscheiding, pijn in de onderbuik en de menopauze.

  Bereiding: Breng 1 kopje water aan de kook, voeg een theelepel gedroogde vrouwenmantelthee toe en laat 2-5 minuten trekken, afhankelijk van hoe sterk je het wilt. Aanbevolen wordt niet meer dan 3 kopjes per dag te drinken.
  vrouwenmantelthee

  Vrouwenmantelthee

  Zoethoutthee

  Zoethoutwortel bevat antivirale en antioxidante ingrediënten helpt het maagslijmvlies herstellen. De meest bekende medicinale gebruiksvormen van zoethout zijn:
  • het werkt ontstekingsremmend;
  • het vermindert krampen;
  • het helpt bij gastritis (maagontsteking) en de behandeling van maagzweren;
  • het helpt bij aandoeningen van de bovenste luchtwegen, omdat zoethout helpt om slijm op te lossen en de bronchiën te kalmeren; en
  • als antioxidant.

  Bereiding: Breng 1 liter water met 1 afgestreken eetlepel gedroogde zoethout aan de kook en laat 5 - 20 minuten doorkoken.
  zoethoutthee

  Zoethoutthee

  Zonnehoedthee - Echinacea thee

  staat bekend om zijn antiseptische, opwekkende en verdovende werking. Echinacea is een goede ontgifter voor het lichaam en een uitstekend natuurlijk antibioticum. Het zuivert de lymfe en het bloed. Echinacea is ideaal om het immuunsysteem te activeren. De thee – waar meerdere echinaceasoorten in kunnen zitten, bevat vitamine A, B en verder magnesium, ijzer, kalium en natrium. Ook zitten er polysacchariden in bovengrondse delen, en flavonoïden in de wortel. Om je eigen echinacea thee te maken, heb je gedroogde wortel en blad nodig, wat je kant en klaar kunt kopen. De gedroogde wortel heeft een sterkere werking dan het blad.

  Let op: Van Echinacea is veel bekend, onder andere dat het veilig is tijdens zwangerschap en borstvoeding. Toch raad ik je aan het (met name tijdens de vroege zwangerschap) niet in heel hoge doseringen of gedurende lange tijd gebruiken.

  Bereiding:
  Kook 150 ml water en voeg 1/2 theelepel echinacea thee toe. Laat 10 minuten trekken, maar kook niet opnieuw. Zeef de blaadjes eruit. Je kunt meerdere koppen thee per dag drinken. Breng de thee niet opnieuw aan de kook!
  echinacea thee

  Echinacea thee