Boekweit
- Algemene informatie over boekweit
- Boekweit met shitake en uien
- Boekweitnoedels, zie soba
- Boekweitpap
Algemene informatie over boekweit
Voedingsstof | Gewicht | % van ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) |
vitamine B1 | 0.101 mg | 9 % |
vitamine B2 | 0.425 mg | 33 % |
vitamine B3 | 7.020 mg | 44 % |
vitamine B5 | 1.233 mg | 25 % |
vitamine B9 | 30 µg | 8 % |
fosfor | 347 mg | 50 % |
ijzer | 2.20 mg | 28 % |
kalium | 460 mg | 10 % |
koper | 1.100 mg | 122 % |
magnesium | 231 mg | 58 % |
mangaan | 1.300 mg | 57 % |
selenium | 8.3 µg | 15 % |
zink | 2.40 mg | 22 % |
lysine | 672 mg | 32 % |
methionine | 172 mg | 24 % |
tryptofaan | 192 mg | 69 % |
Recept voor boekweit met shitake en uienIngrediënten voor 4 personen 300 gram boekweit 400 gram gedroogde of verse shitake 1 grote ui 1 liter water 2 eetlepels sesamolie 1 theelepel bouillonpoeder of dashi Indien gewenst Peterselie ter garnering. Totaal benodigde bereidingstijd ± 60 minuten Voorbereiding Was de boekweit. Wanneer je gedroogde shitake gebruikt, week dan de shitake gedurende tenminste 15 minuten. Snipper de ui. Snij de shitake in dunne plakken. Bereiding Doe de boekweit, het water en de bouillonpoeder in een pan en breng aan de kook. Doe het deksel erop en draai het vuur laag. Laat 30 minuten sudderen op een laag vuur. Boekweit brandt snel aan, dus roer regelmatig om of voeg water toe, wanneer dat nodig is. Giet de boekweit door een zeef. Het kookwater kun je als basis voor soep gebruiken. Bak de ui en de shitake in de sesamolie tot deze lichtbruin zien. Voeg de gebakken ui, shitake en afgegoten boekweit samen. Garnering Garneer met fijngesneden peterselie. |
Boekweit met shitake en ui |
Recept voor boekweitpapIngrediënten voor 4 personen 1 kop boekweit 5 koppen water Snufje zeezout Indien gewenst Bosui of peterselie ter garnering. Gomasio of geroosterde zaden ter garnering. Of dulse ter garnering. Totaal benodigde bereidingstijd ± 40 minuten Voorbereiding Was de boekweit. Bereiding Doe boekweit water en zout in een pan en breng aan de kook. Doe het deksel erop en draai het vuur laag. Laat 30 minuten sudderen op een laag vuur. Boekweit brandt snel aan, dus roer regelmatig om of voeg water toe, wanneer dat nodig is. Garnering Garneer met fijngesneden bosui of peterselie. Je kunt ook gomasio of geroosterde zaden er overheen strooien. Of, als je van iets aparts houdt, kun je het met wat dulse garneren. Week de dulse gedurende enkele minuten in lauw of warm water en spoel goed af. Snij daarna fijn en garneer. |
Boekweitpap |