Boekweit



Algemene informatie over boekweit



Boekweit voedingsstoffen per 100 gram
Voedingsstof Gewicht % van ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)
Vitaminen
vitamine B1 0.101 mg 9 %
vitamine B2 0.425 mg 33 %
vitamine B3 7.020 mg 44 %
vitamine B5 1.233 mg 25 %
vitamine B9 30 µg 8 %
Mineralen
fosfor 347 mg 50 %
ijzer 2.20 mg 28 %
kalium 460 mg 10 %
koper 1.100 mg 122 %
magnesium 231 mg 58 %
mangaan 1.300 mg 57 %
selenium 8.3 µg 15 %
zink 2.40 mg 22 %
Aminozuren
lysine 672 mg 32 %
methionine 172 mg 24 %
tryptofaan 192 mg 69 %
Bron: USDA National nutrient database



Recept voor boekweit met shitake en uien



Ingrediënten voor 4 personen
300 gram boekweit
400 gram gedroogde of verse shitake
1 grote ui
1 liter water
2 eetlepels sesamolie
1 theelepel bouillonpoeder of dashi

Indien gewenst
Peterselie ter garnering.

Totaal benodigde bereidingstijd ± 60 minuten

Voorbereiding
Was de boekweit.
Wanneer je gedroogde shitake gebruikt, week dan de shitake gedurende tenminste 15 minuten.
Snipper de ui.
Snij de shitake in dunne plakken.

Bereiding
Doe de boekweit, het water en de bouillonpoeder in een pan en breng aan de kook.
Doe het deksel erop en draai het vuur laag. Laat 30 minuten sudderen op een laag vuur.
Boekweit brandt snel aan, dus roer regelmatig om of voeg water toe, wanneer dat nodig is.

Giet de boekweit door een zeef. Het kookwater kun je als basis voor soep gebruiken.
Bak de ui en de shitake in de sesamolie tot deze lichtbruin zien.
Voeg de gebakken ui, shitake en afgegoten boekweit samen.

Garnering
Garneer met fijngesneden peterselie.

Boekweit met shitake en ui

Boekweit met shitake en ui


Recept voor boekweitpap



Ingrediënten voor 4 personen
1 kop boekweit
5 koppen water
Snufje zeezout

Indien gewenst
Bosui of peterselie ter garnering.
Gomasio of geroosterde zaden ter garnering.
Of dulse ter garnering.

Totaal benodigde bereidingstijd ± 40 minuten

Voorbereiding
Was de boekweit.

Bereiding
Doe boekweit water en zout in een pan en breng aan de kook.
Doe het deksel erop en draai het vuur laag. Laat 30 minuten sudderen op een laag vuur.
Boekweit brandt snel aan, dus roer regelmatig om of voeg water toe, wanneer dat nodig is.

Garnering
Garneer met fijngesneden bosui of peterselie. Je kunt ook gomasio of geroosterde zaden er overheen strooien. Of, als je van iets aparts houdt, kun je het met wat dulse garneren. Week de dulse gedurende enkele minuten in lauw of warm water en spoel goed af. Snij daarna fijn en garneer.

boekweitpap

Boekweitpap