Recept voor rijstsalade met sinaasappel- en citroendressing



Ingrediënten voor 4 personen voor de salade
een kop zilvervliesrijst of bruine rijst
2 koppen water
een snufje zeezout of een umeboshi of een klein stukje kombu in kleine stukjes
een krop sla
200 gram broccoli
een wortel
twee eetlepels fijngehakte peterselie

Ingrediënten voor 4 personen voor de dressing
een citroen
het sap van een sinaasappel
een afgestreken theelepel geraspte sinaasappelschil
een theelepel rijststroop
een eetlepel olijfolie
een snufje zeezout

Indien gewenst
een beetje fijn gehakte peterselie ter garnering

Voorbereiding
Was de rijst in een kom met ruim water en schep het met je hand in een zeef, zodat eventueel steentjes onderin blijven liggen.
Droog na het wassen de onderkant van de zeef af.
Kook de rijst met een snufje zeezout of een umeboshipruim of klein stukje kombu in de snelkookpan gedurende 50 minuten op de hoogste druk.
Laat gedurende 24 uur afkoelen.
Snij de broccoli in kleine roosjes en de wortel in kleine stukjes of rasp de wortel op een grove rasp.
Hak de peterselie fijn.
Pers de sinaasappel en citroen uit.
Was de sla, verwijder de nerf en snij de bladeren door twee.

Totaal benodigde bereidingstijd ± 30 minuten

Bereiding rijstsalade
Zet een pan met een bodempje water op het vuur met een snufje zeezout en wacht tot het water kookt.
Doe de broccoliroosjes erin en laat 1 tot 2 minuten blancheren.
Haal de broccoli uit de pan en spoel af onder koud water.
Meng nu de broccoli en de wortel met de fijngehakte peterselie.
Meng alles met de gekookte rijst.

Bereiding dressing
Doe het citroen- en sinaasappelsap in een kom en voeg het zeezout toe.
Voeg er de sinaasappelschil en de rijststroop aan toe.
Goed mengen.
Giet geleidelijk aan de olijfolie bij de ingrediënten en mix tot een romige saus.

Serveren
Leg de sla bladeren in een schaal.
Schep de rijstsalade erbovenop.
Giet de dressing erover.
Garneer eventueel met de peterselie.