Recept voor rijstsalade met sinaasappel- en citroendressing
Ingrediënten voor 4 personen voor de salade een kop zilvervliesrijst of bruine rijst 2 koppen water een snufje zeezout of een umeboshi of een klein stukje kombu in kleine stukjes een krop sla 200 gram broccoli een wortel twee eetlepels fijngehakte peterselie Ingrediënten voor 4 personen voor de dressing een citroen het sap van een sinaasappel een afgestreken theelepel geraspte sinaasappelschil een theelepel rijststroop een eetlepel olijfolie een snufje zeezout Indien gewenst een beetje fijn gehakte peterselie ter garnering Voorbereiding Was de rijst in een kom met ruim water en schep het met je hand in een zeef, zodat eventueel steentjes onderin blijven liggen. Droog na het wassen de onderkant van de zeef af. Kook de rijst met een snufje zeezout of een umeboshipruim of klein stukje kombu in de snelkookpan gedurende 50 minuten op de hoogste druk. Laat gedurende 24 uur afkoelen. Snij de broccoli in kleine roosjes en de wortel in kleine stukjes of rasp de wortel op een grove rasp. Hak de peterselie fijn. Pers de sinaasappel en citroen uit. Was de sla, verwijder de nerf en snij de bladeren door twee. Totaal benodigde bereidingstijd ± 30 minuten Bereiding rijstsalade Zet een pan met een bodempje water op het vuur met een snufje zeezout en wacht tot het water kookt. Doe de broccoliroosjes erin en laat 1 tot 2 minuten blancheren. Haal de broccoli uit de pan en spoel af onder koud water. Meng nu de broccoli en de wortel met de fijngehakte peterselie. Meng alles met de gekookte rijst. Bereiding dressing Doe het citroen- en sinaasappelsap in een kom en voeg het zeezout toe. Voeg er de sinaasappelschil en de rijststroop aan toe. Goed mengen. Giet geleidelijk aan de olijfolie bij de ingrediënten en mix tot een romige saus. Serveren Leg de sla bladeren in een schaal. Schep de rijstsalade erbovenop. Giet de dressing erover. Garneer eventueel met de peterselie.