Recept voor parelgerst (hatomugi) of gerst met groenten
Ingrediënten voor 4 personen Anderhalve kop hato mugi = parelgerst of gerst of 50% hato mugi = parelgerst + 50% gerst 1 fijngesneden wortel 1 kleingesneden courgette 4 gedroogde shitake (shiitake) paddestoelen overnacht geweekt of 4 verse shitake 1 eetlepel zonnebloemolie 1 eetlepel dashi of 1 eetlepel groentebouillonpoeder 3 koppen water Snufje zeezout en/of een klein stukje kombu (van 2 cm) in kleine stukjes Totaal benodigde bereidingstijd ± 60 minuten Voorbereiding Snij de onderkant van de steeltjes van de shitake af en week overnacht. Snij de shitake elk hoedje in 4 stukken een het steeltje heel fijn. Was de (parel)gerst in een zeef en droog na het wassen de onderkant van de zeef af. Week de gerst gedurende 4 tot 8 uur, maar zonder weken kan ook. Bereiding Kook de (parel)gerst met snufje zeezout en/of een klein stukje kombu in de snelkookpan met 3 koppen water gedurende 50 minuten op de hoogste druk. Doe de olie in een pan en verhit. Voeg de wortel toe en fruit/bak 1 minuut. Voeg de courgette toe en bak totdat het geheel een beetje glazig ziet met een bruin randje Voeg een 1/4 tot 1/2 kop water toe en de dashi of het bouillonpoeder. Roer om. Voeg nu de gerst toe, erbovenop en roer niet. Laat 5 minuten sudderen en roer daarna goed om.