Recept voor parelgerst (hatomugi) of gerst met groenten



Ingrediënten voor 4 personen
Anderhalve kop hato mugi = parelgerst of gerst of 50% hato mugi = parelgerst + 50% gerst
1 fijngesneden wortel
1 kleingesneden courgette
4 gedroogde shitake (shiitake) paddestoelen overnacht geweekt of 4 verse shitake
1 eetlepel zonnebloemolie
1 eetlepel dashi of 1 eetlepel groentebouillonpoeder
3 koppen water
Snufje zeezout en/of een klein stukje kombu (van 2 cm) in kleine stukjes

Totaal benodigde bereidingstijd ± 60 minuten

Voorbereiding
Snij de onderkant van de steeltjes van de shitake af en week overnacht.
Snij de shitake elk hoedje in 4 stukken een het steeltje heel fijn.
Was de (parel)gerst in een zeef en droog na het wassen de onderkant van de zeef af.
Week de gerst gedurende 4 tot 8 uur, maar zonder weken kan ook.

Bereiding
Kook de (parel)gerst met snufje zeezout en/of een klein stukje kombu in de snelkookpan met 3 koppen water gedurende 50 minuten op de hoogste druk.
Doe de olie in een pan en verhit.
Voeg de wortel toe en fruit/bak 1 minuut.
Voeg de courgette toe en bak totdat het geheel een beetje glazig ziet met een bruin randje
Voeg een 1/4 tot 1/2 kop water toe en de dashi of het bouillonpoeder.
Roer om. Voeg nu de gerst toe, erbovenop en roer niet.
Laat 5 minuten sudderen en roer daarna goed om.