Recept voor gekookte gerstsalade met shoyu-gemberdressing



Ingrediënten voor 4 personen
1 kop gerst
een wortel in plakjes gesneden
een stengel bleekselderij in plakjes gesneden
een halve gesnipperde rode ui
4 klein gesneden radijsjes
4 klein gesneden shitake paddestoelen
een scheutje shoyu
1 stukje verse gember ter grootte van het laatste kootje van je duim

Indien gewenst
1/4 kop verse doperwten
1/4 kop verse maiskorrels
Snufje zeezout
2 1/2 koppen water

Totaal benodigde bereidingstijd ± 30 minuten

Voorbereiding
Week de shitake paddestoelen gedurende tenminste 1 uur en verwijder de onderkant van het steeltje.
Was de gerst in een zeef en droog na het wassen de onderkant van de zeef af.
Doe de gerst in een snelkookpan en laat onder de hoogste druk 50 minuten koken.
Na 50 minuten plaatst de snelkookpan onder de stromende kraan om de druk eraf te halen.
Verwijder het deksel.
Roer het geheel even om met een houten spatel.
Laat gedurende ten minste 4 uur afkoelen.
Snij de wortel in plakjes.
Snij de bleekselderij in plakjes.
Snipper de rode ui.
Snij de radijsjes klein.
Snij de shitake paddestoelen in kleine stukjes.

Bereiding gerstsalade
Doe de gerst, de rode uien de radijsjes en de bleekselderij in een kom.
Doe een bodempje water in een pan en breng aan de kook.
Kook hierin de mais gedurende 1 à 2 minuten.
Verwijder de mais en doe nu de stukjes wortel in het water en kook gedurende 1 à 2 minuten.
Kook nu de doperwten in het water gedurende 2 à 3 minuten.
Doe de mais, de wortel en de doperwten bij de gerst en gooi het overgebleven water weg.
Doe weer een bodempje water in een panen doe hier een scheutje shoyu bij.
Doe de shitake erbij en breng aan de kook.
Laat gedurende 10 minuten sudderen op een laag vuur.
Schep de shitake eruit en voeg toe aan de gerst en roer goed om.
Het overgebleven water van de shitake kun je eventueel gebruiken wanneer je soep maakt.

Bereiding shoyu-gemberdressing
Doe een eetlepel shoyu en 2 derde kop water bij elkaar en breng aan de kook.
Zodra het kookt, draai het vuur uit en doe er een kwart theelepel gembersap bij.
(Gembersap kun je maken door verse gember dun te schillen en te raspen op een fijne rasp.
Vervolgens knijp je de geraspte gember met de blote hand of een citroenpers uit.)
Roer goed.

Serveer de salade met de dressing.