Recept voor gierstpilaf
Ingrediënten voor 4 personen 250 gram gierst 2 eetlepels zonnebloemolie of sesamolie 50 gram walnoten 1 ui 1 theelepel gemalen gedroogde koriander of ketoembar 1 theelepel gemalen komijnpoeder of djinten 1 theelepel gemalen kurkuma, geel wortel of koenjit 3/4 liter groentebouillon 50 gram rozijnen 75 gram gedroogde abrikozen 1 eetlepel vers korianderblad Totaal benodigde bereidingstijd ± 1 uur Voorbereiding Week de abrikozen en rozijnen in water gedurende een paar uur en snij daarna de abrikozen in kleine stukjes. Was de gierst in een zeef en droog na het wassen de onderkant van de zeef af. Snipper de ui. Hak de walnoten in kleine stukjes. Maak 3/4 liter groentebouillon met behulp van bouillonpoeder en kokend water. Bereiding Rooster de gierst in een ongeoliede pan. Roer snel of schud de gierst om, zodat het niet aanbrandt. Wanneer er een heerlijke geur uit de pan komt, is het genoeg geroosterd. Doe de geroosterde gierst in een kom. Verhit de olie in een koekepan en bak hierin de walnoten gedurende ± 1 minuut. Schep de walnoten uit de koekepan en houdt ze apart. Fruit nu de uien in de olie gedurende 3 minuten. Roer er de koriander, de komijn en geelwortel door en fruit nog ± 1 minuut. Doe het uien mengsel van de koekepan in de gewone pan en schep er de gierst door. Schenk de groentebouillon bij de gierst in de pan. Breng opnieuw aan de kook en als het kookt zet dan het vuur laag en doe het deksel op de pan. De gierst is na ± 12 minuten gaar. Schep er de rozijnen, abrikozen en het korianderblad door en laat nog een paar minuten koken. Doe als laatste de walnoten erbij en roer nog even goed om.