Soba = boekweitspaghetti
Recept voor soba (= boekweitnoedel) kinpira met dipsausIngrediënten voor 4 personen 250 gram gedroogde soba 4 cm gember 1 wortel 4 bosuitjes 3/4 afgestreken eetlepel dashi of groentebouillonpoeder 2 eetlepels eetlepel shoyu of tamari 80 ml mirin 2 liter water snufje zwarte peper Indien gewenst nori om te garneren gemberpickle daikonpickle zuurkool Voorbereiding Snij de wortel in kleine lucifertjes (= kinpira ) Snij de gember in kleine lucifertjes (= kinpira ) Snipper de bosuitjes Knip de nori in kleine sliertjes Totaal benodigde bereidingstijd ± 40 minutenBereiding van de soba Breng 1 liter water aan de kook en als het water kookt, doe de soba erin, waarna je even roert, zodat de soba niet aan elkaar plakt. Giet als het water weer aan de kook komt 1 kop koud water in de pan (= schrikmethode ). Breng opnieuw aan de kook en kook de soba nog 2 tot 3 minuten. Controleer of ze gaar zijn. Afhankelijk van de dikte van de soba kan dit iets langer zijn. Kook ze ook weer niet te gaar (oftewel hou je aandacht erbij). Wanneer ze klaar zijn giet ze in een vergiet (je kunt eventueel het kookwater opvangen in een pan en dat gebruiken als basis voor bijvoorbeeld een soep). Spoel de soba af onder stromend koud water. Zet een pan met 1/2 liter nieuw water op het vuur en breng het water aan de kook. Blancheer de bosuitjes, wortel en gember gedurende ongeveer 30 seceonden. Schep de soba en de bosuitjes, wortel en gember voorzichtig door elkaar. Bereiding van de dipsaus Breng 400 ml water aan de kook en doe daarin dashi/groentebouillonpoeder, shoyu en mirin en peper. Breng opnieuw aan de kook. Serveren Schep de soba in 4 kommetjes en de saus in 4 andere kleinere kommetjes. Garneer de soba met de sliertjes nori. Serveer daarnaast eventueel de pickle of zuurkool. Eten Eet de soba met stokjes en doop de soba in de dipsaus voor je het eet. Dit gerecht kan zowel warm als koud gegeten worden. Soba kinpira |
Voeg een kopje koud water toe aan de sobaSnij de wortel, ui en gember in kinpira stijl |
Recept voor soba soep
Ingrediënten voor 4 personen 250 gram gedroogde soba 1 wortel 1 eetlepel met een kop erop mugi miso of gerstmiso 1 ui 1 stukje kombu van ongeveer 1 cm 1 stukje wakame van ongeveer 1 cm 2,5 cm verse gember 1/2 eetlepel sesamolie
Indien gewenst Tofu
Voorbereiding Schil de gember en rasp deze op een fijne rasp. Was de wakame en kombu onder stromend water. Laat de wakame en kombu gedurende 15 minuten weken in een klein beetje water en snij daarna in kleine stukjes. Snij de wortel in kleine stukjes. Doe de miso in een klein schaaltje en voeg wat heet water toe. Roer de miso totdat deze opgelost is. Voor de garnering: snij de tofu in kleine blokjes en frituur of bak de tofublokjes in een beetje sesamolie. Totaal benodigde bereidingstijd ± 30 minuten
Bereiding Doe 1 liter water in de pan en doe daar de wakame en kombu in tezamen met het weekwater. Laat 10 minuten koken. Voeg de gember toe. Bak de ui kort in hete sesamolie en voeg toe aan het water. Voeg ook de gesneden wortel toe. Kook gedurende 6 minuten. Doe de soba erbij, waarna je even roert, zodat de soba niet aan elkaar plakt. Giet als het water weer aan de kook komt 1 kop koud water in de pan (= schrikmethode ). Breng opnieuw aan de kook en kook de soba nog 5 minuten. Controleer of ze gaar zijn. Afhankelijk van de dikte van de soba kan dit iets langer zijn. Kook ze ook weer niet te gaar (oftewel hou je aandacht erbij). Als de soba klaar is, voeg dan de opgeloste miso toe, roer goed en laat 5 minuten staan met de deksel op de pan.
Garnering Garneer met hele kleine blokjes gefrituurde of gebakken tofu.