Recepten voor andijvie



Recept voor gekookte andijvie

Ingrediënten voor 4 personen
1 kilo andijvie
Snufje zeezout
water

Totaal benodigde bereidingstijd ± 15 minuten

Voorbereiding
Haal zo veel bladeren van de andijvie als je wilt eten of snij de onderkant eraf, zodat je de bladeren los kunt wassen. Was de andijvie in ruim water en ververs het water een paar keer.
Snij de andijvie.
(Wanneer je de andijvie eerst snijdt en dan wast verdwijnen er vitaminen in het waswater.)

Bereiding
Breng een pan met daarin een bodempje het water aan de kook met het zout.
Doe de andijvie in het kokende water.
Kook de andijvie gedurende ± 5-10 minuten.
Giet het water er af en laat uitlekken.
Serveer direct.

Klik op de afbeelding om hem te vergroten:

andijvie

Andijvie


Recept voor andijvie met rozijnen

Ingrediënten voor 4 personen
1 kilo andijvie
Snufje zeezout
4 eetlepels rozijnen

Totaal benodigde bereidingstijd ± 15 minuten

Voorbereiding
Doe de rozijnen in een kommetje en zet onder water en laat gedurende 1 tot 4 uur weken.
Haal zo veel bladeren van de andijvie als je wilt eten of snij de onderkant eraf, zodat je de bladeren los kunt wassen. Was de andijvie in ruim water en ververs het water een paar keer.
Snij de andijvie.
(Wanneer je de andijvie eerst snijdt en dan wast verdwijnen er vitaminen in het waswater.)

Bereiding
Breng een pan met een bodempje water aan de kook met het zout en de rozijnen.
Doe de andijvie in het kokende water.
Kook de andijvie gedurende ± 5-10 minuten.
Giet het water er af en laat uitlekken.
Serveer direct.


Recept voor andijviesalade met olie en azijn, dulse en een gekookt bietje

Ingrediënten voor 4 personen
1 kilo andijvie
2-3 eetlepels tarwekiemolie of lijnzaadolie of olijfolie
2-3 eetlepels kruidenazijn
4 eetlepels gekookte bietjes = ± 1 gekookte biet
doosje tuinkers
een beetje verse of gedroogde dulse

Totaal benodigde bereidingstijd ± 25 minuten

Voorbereiding
Haal zo veel bladeren van de andijvie als je wilt eten of snij de onderkant eraf, zodat je de bladeren los kunt wassen. Was de andijvie in ruim water en ververs het water een paar keer.
Snij de andijvie in reepjes.
(Wanneer je de andijvie eerst snijdt en dan wast verdwijnen er vitaminen in het waswater.)
Snij de gekookte bietjes in reepjes.
Week gedroogde dulse ± 10 minuten in water.
Spoel de geweekte dulse af in een zeef onder de kraan.
Wanneer je verse dulse gebruikt, spoel deze dan af in een zeef onder de kraan.
Snij de geweekte dulse.

Bereiding
Olie, azijn en dulse door elkaar roeren.
Masseer de olie, azijn en dulse door de sla en laat 5-10 minuten intrekken.
Leg de andijvie in het midden van een ronde schotel of een vlakke schaal.
Strooi de reepjes bietjes er over heen en strooi daarna de tuinkers er over heen.
Je kunt eventueel nog met wat geroosterd sesamzaad garneren.
Dien op met een zonnig humeur en een glimlach.

Goed om te weten

Eet vis nooit met nitraatrijke groenten, zoals andijvie. Dit voorkomt de vorming van mogelijk kankerverwekkende nitrosamines in het lichaam. Je kunt vis het best samen eten met asperges, bloemkool, broccoli, doperwten, knolselderij, komkommer, koolraap, prei, rode kool, savooienkool, schorseneren, snijbonen, sperziebonen, spruiten, tuinbonen, uien, witlof, witte kool of wortelen. Bron: het Voedingscentrum.