Recept voor gekookte artisjokkenIngrediënten voor 4 personen
4 artisjokken
een citroen
Snufje zeezout
water

Totaal benodigde bereidingstijd ± 45 minuten
Bereiding
Snij eerst de steel eraf, verwijder dan lelijke blaadjes die aan de onderkant zitten.
Verwijder ook een stukje van de onderste bladeren, want deze zijn hard en taai. Wrijf met de snijkant van een doorgesneden citroen over de onderkant, anders wordt de artisjok op die plek bruin of zwart. De bovenste bladeren van artisjokken worden ook vaak verwijderd, omdat deze weinig vruchtvlees bevatten, maar dit is niet noodzakelijk.

Breng een pan water aan de kook en pers 1 citroen uit. Voeg het sap toe aan het kookwater. Zo behoud je de mooie groene kleur van de artisjok. Kook de artisjokken ± 30 minuten. Kleine artisjokken zijn eerder gaar dan grote. Bedek de artisjokken met een bord, zodat ze goed onder water blijven. Controleer op gaarheid door de artisjok met een schuimspaan uit de pan te scheppen en met een mes in de bodem te prikken. Het mes gaat er dan gemakkelijk in en uit. Als je aan een blaadje trekt, laat het gemakkelijk los.

Je kunt nu de blaadjes van de artisjok stuk voor stuk los halen en het zachte gedeelte van de blaadjes kun je opeten. Hoe dichter je bij de kern komt, des te malser worden de blaadjes. Het hooi in de kern kun je met de hand of een lepel verwijderen. Dit eet je niet op. De bodem is weer heel lekker. Serveer de artisjokken warm of koud, bijvoorbeeld met vinaigrette of met een andere dressing.