Recept voor furofuki daikon (=rettich)



Daikon staat ook bekend als: rettich, witte rammenas, winterradijs, Japanse radijs, of Chinese radijs. Daikon helpt om oud, in het lichaam opgehoopt en verhard dierlijk voedsel te smelten en om lichamelijke en psychische spanningen op te lossen.

Ingrediënten voor 4 personen
1 grote of 2 kleine daikon(s)
Indien aanwezig kun je ook het loof van de daikon gebruiken
2,5 cm reep kombu
zeezout
water
2 afgestreken eetlepels mugi miso of gerstmiso (niet glutenvrij)
of 2 afgestreken eetlepels shiro miso of witte miso (glutenvrij)
of 2 afgestreken eetlepels natto miso (niet glutenvrij)
of 1 afgestreken eetlepel mugi miso of gerstmiso + 1 afgestreken eetlepel shiro miso of witte miso (niet glutenvrij)

Totaal benodigde bereidingstijd ± 40 minuten

Voorbereiding
Daikon grondig schoonborstelen. Diagonaal snijden in 1 – 1,5 cm dikke plakken.

Bereiding
Een grote pan met dikke bodem of gietijzeren pan opzetten met 1,5 – 2,5 cm water.
Breek de kombu in kleinere stukjes en voeg aan het koude water toe.
Breng water met kombu aan de kook op hoog vuur 5 – 10 min, tot de smaak van de kombu in het water komt.
Doe de gesneden daikon in de pan bij het kombu-water.
Strooi een snufje zeezout op de daikon, om het water uit de daikon te verdrijven.
Draai de vlam terug tot halfhoog, doe het deksel op de pan en laat het koken tot elk stuk daikon halfdoorzichtig is geworden, in ± 10 – 15 min. Voeg eventueel het daikonloof toe.
Los de miso op in een beetje kokend water uit de pan tot een romige puree.
Giet de puree over de daikonschijven. Doe het deksel terug op de pan en sudder op laag vuur.
Schudt onder het koken de pan met beide handen zodat de daikonschijven geheel met miso bedekt worden. Kook nog even door, soms wat water toevoegend, als de pan te droog kookt, tot alle daikon als het ware gesmolten is en je met een chopstick makkelijk dor de daikon kan prikken. Nogmaals de daikon omschudden in de pan. Als al het water verdampt is, is de Furofuki Daikon klaar. De totale kooktijd is ± een half uur.