Recepten voor nishime groenten
- Daikon, verse mais en wortel nishime
- Daikon, pompoen en ui nishime
- Daikon, pompoen en witte kool nishime
- Kliswortel, lotuswortel en prei nishime
- Kliswortel, pompoen, tofu, ui en wortel nishime
- Kliswortel, ui en wortel nishime
- Koolraap en wortel nishime
- Lotuswortel, verse mais en wortel nishime
- Pastinaak, witte kool en wortel nishime
- Raap, shitake en witte kool nishime
- Ui en witte kool nishime
- Ui, witte kool en wortel nishime
Recept voor daikon (=rettich), verse mais en wortel nishime
Daikon staat ook bekend als: rettich, witte rammenas, winterradijs, Japanse radijs, of Chinese radijs.Ingrediënten voor 4 personen 1 kleine daikon (=rettich) 4 wortels of 1 winterpeen 1 kolf verse mais of maiskorrels uit een potje 3 centimeter kombu enkele druppels shoyu water
Totaal benodigde bereidingstijd ± 45 minuten
Voorbereiding Laat de kombu overnacht weken, maar zonder voorweken kan ook. Daikon (=rettich) en wortels schoonborstelen. Diagonaal snijden in 1 – 1,5 cm dikke plakken. Mais schoonspoelen en in 3 cm dikke plakken snijden.
Bereiding Zet een gietijzeren pan op met daarin eerst de kombu, dan de wortels, de daikon en dan de verse mais. Wanneer je maiskorrels uit een potje gebruikt, deze nog niet toevoegen. Verspreid de groenten in de pan. Zet op een hoog vuur totdat het kookt. Dit duurt ± 5-10 minuten. Draai de vlam terug tot laag, doe het deksel op de pan en laat het 15 – 20 minuten sudderen. Als de groenten zacht en eetbaar zijn geworden, voeg dan enkele druppels shoyu toe en schud de pan zachtjes, met het deksel erop. Ga niet in de pan roeren. Voeg nu eventueel de maiskorrels uit een potje toe. Laat nog 3-5 minuten op het vuur staan, met het deksel nog steeds op de pan. Haal het deksel eraf, zet het vuur uit en laat de groenten 2 minuten rusten. Verwijder de kombu. Eet deze niet op, het is wel eetbaar, maar niet zo lekker. Rits de maiskorrels met een vork uit de kolf en voeg toe.
Recept voor daikon, pompoen en ui nishimeIngrediënten voor 4 personen een halve pompoen een kleine daikon (= rettich) 2 kleine uien 3 centimeter kombu enkele druppels shoyu waterTotaal benodigde bereidingstijd ± 45 minuten Voorbereiding Laat de kombu overnacht weken, maar zonder voorweken kan ook. Pompoen schoonborstelen. In stukken snijden. Daikon schoonborstelen. Eventueel schil verwijderen met dunschiller. Diagonaal snijden in 1 – 1,5 cm dikke plakken. Uien snijden in 4 stukken. Bereiding Een gietijzeren pan opzetten met daarin eerst de kombu, dan de pompoen, de daikon en de uien. Verspreid de groenten in de pan. Zet op een hoog vuur totdat het kookt. Dit duurt ± 5-10 minuten. Draai de vlam terug tot laag, doe het deksel op de pan en laat het 15 – 20 minuten sudderen. Als de groenten zacht en eetbaar zijn geworden, voeg dan enkele druppels shoyu toe en schud de pan zachtjes, met het deksel erop. Ga niet in de pan roeren. Laat nog 3-5 minuten op het vuur staan, met het deksel nog steeds op de pan. Haal het deksel eraf, zet het vuur uit en laat de groenten 2 minuten rusten. Verwijder de kombu. Eet deze niet op, het is wel eetbaar, maar niet zo lekker. |
Keukenkunst met pompoenen |
Recept voor daikon (=rettich), pompoen en witte kool nishime
Daikon staat ook bekend als: rettich, witte rammenas, winterradijs, Japanse radijs, of Chinese radijs.Ingrediënten voor 4 personen 1 kleine daikon 1/2 kleine pompoen 1/2 witte kool 3 centimeter kombu enkele druppels shoyu water
Totaal benodigde bereidingstijd ± 45 minuten
Voorbereiding Laat de kombu overnacht weken, maar zonder voorweken kan ook. Daikon schoonborstelen. Diagonaal snijden in 1 – 1,5 cm dikke plakken. Buitenkant pompoen en witte kool schoonborstelen. Pompoenpitten verwijderen en pompoen met schil en witte kool in grote dobbelstenen snijden.
Bereiding Zet een gietijzeren pan op met daarin eerst de kombu, dan de daikon, de pompoen en dan de witte kool. Verspreid de groenten in de pan. Zet op een hoog vuur totdat het kookt. Dit duurt ± 5-10 minuten. Draai de vlam terug tot laag, doe het deksel op de pan en laat het 15 – 20 minuten sudderen. Als de groenten zacht en eetbaar zijn geworden, voeg dan enkele druppels shoyu toe en schud de pan zachtjes, met het deksel erop. Ga niet in de pan roeren. Laat nog 3-5 minuten op het vuur staan, met het deksel nog steeds op de pan. Haal het deksel eraf, zet het vuur uit en laat de groenten 2 minuten rusten. Verwijder de kombu. Eet deze niet op, het is wel eetbaar, maar niet zo lekker.
Recept voor kliswortel, lotuswortel en prei nishime
Kliswortel wordt ook wel klitwortel genoemd.Ingrediënten voor 4 personen 2-3 middelgrote kliswortels 1 verse lotuswortel of 8 gedroogde lotuswortel schijven 1 middelgrote prei 3 centimeter kombu enkele druppels shoyu water
Totaal benodigde bereidingstijd ± 45 minuten
Voorbereiding Laat de kombu en eventueel de gedroogde lotuswortel overnacht weken. Kliswortels schoonborstelen. Schil verwijderen met dunschiller. Diagonaal snijden in 1 – 1,5 cm dikke plakken. Lotuswortel schoonborstelen. Schil verwijderen met dunschiller. Diagonaal snijden in 1 – 1,5 cm dikke plakken. Prei snijden in 1 – 1,5 cm dikke plakken.
Bereiding Een gietijzeren pan opzetten met daarin eerst de kombu, dan de kliswortel, de lotuswortel en de prei. Verspreid de groenten in de pan. Zet op een hoog vuur totdat het kookt. Dit duurt ± 5-10 minuten. Draai de vlam terug tot laag, doe het deksel op de pan en laat het 15 – 20 minuten sudderen. Als de groenten zacht en eetbaar zijn geworden, voeg dan enkele druppels shoyu toe en schud de pan zachtjes, met het deksel erop. Ga niet in de pan roeren. Laat nog 3-5 minuten op het vuur staan, met het deksel nog steeds op de pan. Haal het deksel eraf, zet het vuur uit en laat de groenten 2 minuten rusten. Verwijder de kombu. Eet deze niet op, het is wel eetbaar, maar niet zo lekker.
Recept voor kliswortel, pompoen, tofu, ui en wortel nishimeKliswortel wordt ook wel klitwortel genoemd.Ingrediënten voor 4 personen 2 middelgrote kliswortels (ook wel klitwortels genoemd) 1/2 pompoen 2 kleine uien 3 centimeter kombu 200 gram tofu tofu 2 wortels of 1 winterpeen frituurolie of saffloerolie een paar druppeltjes shoyu of tamari een snufje zeezout water Totaal benodigde bereidingstijd ± 90 minuten Voorbereiding Laat de kombu overnacht weken, maar zonder voorweken kan ook. Wortels schoonborstelen. Diagonaal snijden in 1 – 1,5 cm dikke plakken. Kliswortels schoonborstelen. Schil verwijderen met dunschiller. Diagonaal snijden in 1 – 1,5 cm dikke plakken. Snij de uien in 8 stukken. Boen de pompoen schoon, verwijder de pitten uit de pompoen en snij de pompoen in blokken. (Verwijder de schil niet, deze kun je gewoon meekoken). Snij de tofu in grote plakken Bereiding Zet een gietijzeren pan op met daarin saffloerolie of frituurolie en verhit de olie. Wanneer je een koud eetstokje tot op de bodem van de pan brengt en er daar luchtbelletjes ontstaan, dan weet je dat de olie heet is. Frituur daarin de tofu gedurende een paar minuten. Haal de tofu uit de pan en besprenkel met een paar druppeltjes shoyu of tamari. Doe vervolgens eerst de kombu, dan de uien, de pompoen, de wortels en de kliswortels in een gietijzeren pan. Voeg een snufje zeezout toe. Voeg 75 ml water toe. Doe daarna de tofu erboven op en sluit de pan. Zet op een hoog vuur totdat het kookt. Dit duurt ± 5-10 minuten. Draai de vlam terug tot laag, doe het deksel op de pan en laat het 60 minuten sudderen. Ga niet in de pan roeren. Haal het deksel eraf, zet het vuur uit en laat de groenten 2 minuten rusten. Verwijder de kombu. Eet deze niet op, het is wel eetbaar, maar niet zo lekker. |
Klik op de afbeelding om hem te vergrotenYoutube-filmpje, waarop je kunt zien hoe je het maakt |
Recept voor kliswortel, ui en wortel nishime
Ingrediënten voor 4 personen 4 wortels of 1 grote winterpeen 2 middelgrote kliswortels (ook wel klitwortels genoemd) 2 kleine uien 3 centimeter kombu enkele druppels shoyu waterTotaal benodigde bereidingstijd ± 45 minuten
Voorbereiding Laat de kombu overnacht weken, maar zonder voorweken kan ook. Wortels schoonborstelen. Diagonaal snijden in 1 – 1,5 cm dikke plakken. Kliswortels schoonborstelen. Schil verwijderen met dunschiller. Diagonaal snijden in 1 – 1,5 cm dikke plakken. Uien snijden in 4 stukken.
Bereiding Een gietijzeren pan opzetten met daarin eerst de kombu, dan de wortels, de kliswortels en de uien. Verspreid de groenten in de pan. Zet op een hoog vuur totdat het kookt. Dit duurt ± 5-10 minuten. Draai de vlam terug tot laag, doe het deksel op de pan en laat het 15 – 20 minuten sudderen. Als de groenten zacht en eetbaar zijn geworden, voeg dan enkele druppels shoyu toe en schud de pan zachtjes, met het deksel erop. Ga niet in de pan roeren. Laat nog 3-5 minuten op het vuur staan, met het deksel nog steeds op de pan. Haal het deksel eraf, zet het vuur uit en laat de groenten 2 minuten rusten. Verwijder de kombu. Eet deze niet op, het is wel eetbaar, maar niet zo lekker.
Recept voor koolraap en wortel nishime
Ingrediënten voor 4 personen 1/2 koolraap 2 winterpenen 1 klein scheutje shoyu 1 klein stukje kombu van ± 1 cm waterIndien gewenst 1 klein scheutje mirin
Totaal benodigde bereidingstijd ± 45 minuten
Voorbereiding Laat de kombu overnacht weken, maar zonder voorweken kan ook. Wortels of winterpeen schoonborstelen. Diagonaal snijden in 1 – 1,5 cm dikke plakken. Borstel de koolraap schoon en snij in blokken van ± 1,5 centimeter.
Bereiding Zet een gietijzeren of gewone pan op het vuur met daarin eerst de kombu, dan aan de linkerkant de wortels en aan de rechterkant de koolraap. Voeg de shoyu toe. Zet op een hoog vuur totdat het kookt. Dit duurt ± 5-10 minuten. Draai de vlam terug tot laag, doe het deksel op de pan en laat het 15 – 20 minuten sudderen. Als de groenten zacht en eetbaar zijn geworden, voeg dan enkele druppels shoyu toe en schud de pan zachtjes, met het deksel erop. Voeg, indien gewenst, nog een klein scheutje mirin toe ± 5 minuten voordat het klaar is. Ga niet in de pan roeren. Laat nog 3-5 minuten op het vuur staan, met het deksel nog steeds op de pan. Haal het deksel eraf, zet het vuur uit en laat de groenten 2 minuten rusten. Verwijder de kombu. Eet deze niet op, het is wel eetbaar, maar niet zo lekker.
Met dank aan Dini.
Recept voor lotuswortel, verse mais en wortel nishime
Ingrediënten voor 4 personen 1 lotuswortel of 8 gedroogde lotuswortelschijven 4 wortels of 1 winterpeen 1 kolf verse mais of maiskorrels uit een potje 3 centimeter kombu enkele druppels shoyu waterTotaal benodigde bereidingstijd ± 45 minuten
Voorbereiding Laat de kombu en eventueel de lotuswortelschijven overnacht weken. Lotuswortel en wortels schoonborstelen. Diagonaal snijden in 1 – 1,5 cm dikke plakken. Mais schoonspoelen en in 3 cm dikke plakken snijden.
Bereiding Een gietijzeren pan opzetten met daarin eerst de kombu, dan de wortels, de lotuswortel en dan de mais. Wanneer je maiskorrels uit een potje gebruikt, deze nog niet toevoegen. Verspreid de groenten in de pan. Zet op een hoog vuur totdat het kookt. Dit duurt ± 5-10 minuten. Draai de vlam terug tot laag, doe het deksel op de pan en laat het 15 – 20 minuten sudderen. Als de groenten zacht en eetbaar zijn geworden, voeg dan enkele druppels shoyu toe en schud de pan zachtjes, met het deksel erop. Ga niet in de pan roeren. Voeg nu eventueel de maiskorrels uit een potje toe. Laat nog 3-5 minuten op het vuur staan, met het deksel nog steeds op de pan. Haal het deksel eraf, zet het vuur uit en laat de groenten 2 minuten rusten. Verwijder de kombu. Eet deze niet op, het is wel eetbaar, maar niet zo lekker. Rits de maiskorrels met een vork uit de kolf en voeg toe.
Recept voor pastinaak, witte kool en wortel nishime
Ingrediënten voor 4 personen 4 wortels of 1 grote winterpeen 1 grote pastinaak 1/2 witte kool 3 centimeter kombu enkele druppels shoyu waterTotaal benodigde bereidingstijd ± 45 minuten
Voorbereiding Laat de kombu overnacht weken, maar zonder voorweken kan ook. Wortels of winterpeen en pastinaak schoonborstelen. Diagonaal snijden in 1 – 1,5 cm dikke plakken. Buitenkant witte kool schoonborstelen. In grote dobbelstenen snijden.
Bereiding Een gietijzeren pan opzetten met daarin eerst de kombu, dan de wortels, de pastinaak en de witte kool. Verspreid de groenten in de pan. Zet op een hoog vuur totdat het kookt. Dit duurt ± 5-10 minuten. Draai de vlam terug tot laag, doe het deksel op de pan en laat het 15 – 20 minuten sudderen. Als de groenten zacht en eetbaar zijn geworden, voeg dan enkele druppels shoyu toe en schud de pan zachtjes, met het deksel erop. Ga niet in de pan roeren. Laat nog 3-5 minuten op het vuur staan, met het deksel nog steeds op de pan. Haal het deksel eraf, zet het vuur uit en laat de groenten 2 minuten rusten. Verwijder de kombu. Eet deze niet op, het is wel eetbaar, maar niet zo lekker.
Recept voor raap, shitake en witte kool nishime
Ingrediënten voor 4 personen 2 middelgrote rapen 4 hele gedroogde of verse shitake (ook wel shiitake genoemd) of een vergelijkbare hoeveelheid gedroogde shitake snippers 1/2 witte kool 3 centimeter kombu enkele druppels shoyu waterTotaal benodigde bereidingstijd ± 45 minuten
Voorbereiding Laat de kombu overnacht weken en laat de gedroogde shitake overnacht weken. Rapen schoonborstelen. In stukken snijden. Witte kool in dobbelstenen snijden.
Bereiding Een gietijzeren pan opzetten met daarin eerst de kombu, dan de rapen, de shitake en de witte kool. Verspreid de groenten in de pan. Zet op een hoog vuur totdat het kookt. Dit duurt ± 5-10 minuten. Draai de vlam terug tot laag, doe het deksel op de pan en laat het 15 – 20 minuten sudderen. Als de groenten zacht en eetbaar zijn geworden, voeg dan enkele druppels shoyu toe en schud de pan zachtjes, met het deksel erop. Ga niet in de pan roeren. Laat nog 3-5 minuten op het vuur staan, met het deksel nog steeds op de pan. Haal het deksel eraf, zet het vuur uit en laat de groenten 2 minuten rusten.
Recept voor ui en witte kool nishimeIngrediënten voor 4 personen 1 witte kool 2 uien 3 centimeter kombu enkele druppels shoyu waterTotaal benodigde bereidingstijd ± 45 minuten Voorbereiding Laat de kombu overnacht weken, maar zonder voorweken kan ook. Borstel de buitenkant van de witte kool schoon. Snij de witte kool in dobbelstenen. Snij de uien in 4 blokken. Bereiding Een gietijzeren pan opzetten met daarin eerst de kombu, dan de uien en de witte kool. Verspreid de groenten in de pan. Zet op een hoog vuur totdat het kookt. Dit duurt ± 5-10 minuten. Draai de vlam terug tot laag, doe het deksel op de pan en laat het 15 – 20 minuten sudderen. Als de groenten zacht en eetbaar zijn geworden, voeg dan enkele druppels shoyu toe en schud de pan zachtjes, met het deksel erop. Ga niet in de pan roeren. Laat nog 3-5 minuten op het vuur staan, met het deksel nog steeds op de pan. Haal het deksel eraf, zet het vuur uit en laat de groenten 2 minuten rusten. Verwijder de kombu. Eet deze niet op, het is wel eetbaar, maar niet zo lekker. |
Klik op de afbeelding om hem te vergrotenWaarom witte kool gezond is |
Recept voor ui, witte kool en wortel nishime
Ingrediënten voor 4 personen 4 wortels of 1 grote winterpeen 1/2 witte kool 2 kleine uien 3 centimeter kombu enkele druppels shoyu waterTotaal benodigde bereidingstijd ± 45 minuten
Voorbereiding Laat de kombu overnacht weken, maar zonder voorweken kan ook. Wortels schoonborstelen. Diagonaal snijden in 1 – 1,5 cm dikke plakken. Buitenkant witte kool schoonborstelen en in grote dobbelstenen snijden. Uien snijden in 4 stukken.
Bereiding Een gietijzeren pan opzetten met daarin eerst de kombu, dan de wortels, de uien en dan de witte kool. Verspreid de groenten in de pan. Zet op een hoog vuur totdat het kookt. Dit duurt ± 5-10 minuten. Draai de vlam terug tot laag, doe het deksel op de pan en laat het 15 – 20 minuten sudderen. Als de groenten zacht en eetbaar zijn geworden, voeg dan enkele druppels shoyu toe en schud de pan zachtjes, met het deksel erop. Ga niet in de pan roeren. Laat nog 3-5 minuten op het vuur staan, met het deksel nog steeds op de pan. Haal het deksel eraf, zet het vuur uit en laat de groenten 2 minuten rusten. Verwijder de kombu. Eet deze niet op, het is wel eetbaar, maar niet zo lekker.