Recepten voor groentepickles
- Bleekselderij umesu wortel pickle
- Chinese kool pickle
- Gedroogde daikon pickle
- Wortel pickle met gerstmiso
- Witte kool pickle met umesu
- Zout water pickles
Recept voor bleekselderij umesu wortel pickle
Ingrediënten voor bijgerecht voor 2 personen ongeveer 8 cm bleekselderij 3 wortels 1 scheutje umesu water
Totaal benodigde bereidingstijd ± 12 uur
Voorbereiding Snij de bleekselderij in dunne plakken. Schrap de wortels op een grove rasp.
Bereiding Doe de bleekselderij en de wortels en het scheutje umesu in een picklepers en laat 12 uur staan. Giet het water er af, klaar!
Recept voor Chinese kool pickle
Ingrediënten 1/4 Chinese kool 2 eetlepels umesu (umeboshi azijn) 2 eetlepels appelsap 1/2 geraspte appel water
Totaal benodigde bereidingstijd ± 2-4 uur
Bereiding Snij de Chinese kool in kleine snippers. Kneed de Chinese kool, doe ze in een saladepers en voeg de umesu toe. Sluit de pers en laat 2 tot 4 uur onder druk staan. Voeg na 2 tot 4 uur het appelsap en de geraspte appel toe en meng goed. Laat nog 5 minuten staan en dien dan op. Deze pickle kun je niet lang bewaren.
Recept voor gedroogde daikon pickle
Ingrediënten gedroogde daikon shoyu water
Indien gewenst Geroosterd sesamzaad of Geroosterde zonnebloempitten of Geroosterde pompoenpitten
Totaal benodigde bereidingstijd ± 24 uur
Voorbereiding Week de gedroogde daikon gedurende 10 minuten.
Bereiding Doe in een weckpot en vul deze voor 2/3 met shoyu en 1/3 met water. Voeg, indien gewenst het sesamzaad, de zonnebloempitten of de pompoenpitten toe en roer er door heen. Laat gedurende 24 uur open of afgedekt met kaasdoek staan. Voor gebruik eerst even afspoelen.
Recept voor witte kool pickle met umesu
Ingrediënten 1 witte kool 1 flesje umesu water
Totaal benodigde bereidingstijd ± 25 uur
Bereiding Was de witte kool en snij in kleine snippers. Doe de snippers in een weckpot en vul deze voor de helft met water en de helft met umesu. Zorg dat er geen kool bovenuit steekt. Dek af met een kaasdoek, neteldoek of theedoek. Laat 24 uur staan en doe dan het deksel erop. Deze pickle blijft ± 2 tot 3 maanden goed. Zorg er steeds voor dat er geen kool boven de vloeistof uitsteekt en vul eventueel bij met half umesu, half water.
Recept voor wortel pickle met gerstmiso
Ingrediënten mugi miso of gerstmiso 4 wortels water
Totaal benodigde bereidingstijd ± 10 minuten
Bereiding Doe in een glazen pot eerst een bodempje gerstmiso. Snij de wortels in stukken van ± 3 centimeter. Snij de wortels vervolgens in de lengterichting in vieren, zodat je dunne strips krijgt. Duw nu de wortels in de gerstmiso en schep daar weer gerstmiso boven op, zodanig dat de bovenkant geheel luchtdicht is afgedekt met de gerstmiso. Sluit luchtdicht af. Je kunt deze pickle een paar maanden bewaren. Wanneer je deze pickle gaat eten, spoel deze dan van tevoren altijd even af onder koud water. Nadat je de wortels hebt gegeten kun je de gerstmiso opnieuw gebruiken.
Met dank aan Dini.
Recept voor gemengde groenten in zout water pickle
Ingrediënten 1/3 deel daikon = ± een halve daikon (= rettich) 1/3 deel winterpeen = ± een halve winterpeen 1/3 deel pastinaak = ± een halve pastinaak 3/4 liter afgekoeld gekookt water 1 1/2 theelepel zeezout
Totaal benodigde bereidingstijd ± 1/2 uur, daarna 1 week pickletijd
Voorbereiding Snij de daikon in V-stukken: snij steeds schuin af, terwijl je de daikon langzaam draait. Snij de winterpeen in V-stukken: snij steeds schuin af, terwijl je de winterpeen langzaam draait. Snij de pastinaak in V-stukken: snij steeds schuin af, terwijl je de pastinaak langzaam draait.
Bereiding Doe wat gekookt water in een kommetje en los het zout daarin op. Doe de gesneden groenten in een picklepot en giet het zoute water eroverheen. Voeg gekookt water toe totdat alle groenten onder water staan. Laat de pot 24 uur open staan afgedekt met een kaasdoek in een koele ruimte. Doe na 24 uur het deksel erop en laat nog 5 dagen staan in een koele ruimte, niet in de koelkast, voordat je er van eet. Deze gepicklede groenten blijven in de koelkast nog ± 1 - 2 maanden goed.