Recepten voor groentepickles



Recept voor bleekselderij umesu wortel pickle

Ingrediënten voor bijgerecht voor 2 personen
ongeveer 8 cm bleekselderij
3 wortels
1 scheutje umesu
water

Totaal benodigde bereidingstijd ± 12 uur

Voorbereiding
Snij de bleekselderij in dunne plakken.
Schrap de wortels op een grove rasp.

Bereiding
Doe de bleekselderij en de wortels en het scheutje umesu in een picklepers en laat 12 uur staan.
Giet het water er af, klaar!


Recept voor Chinese kool pickle

Ingrediënten
1/4 Chinese kool
2 eetlepels umesu (umeboshi azijn)
2 eetlepels appelsap
1/2 geraspte appel
water

Totaal benodigde bereidingstijd ± 2-4 uur

Bereiding
Snij de Chinese kool in kleine snippers.
Kneed de Chinese kool, doe ze in een saladepers en voeg de umesu toe.
Sluit de pers en laat 2 tot 4 uur onder druk staan.
Voeg na 2 tot 4 uur het appelsap en de geraspte appel toe en meng goed.
Laat nog 5 minuten staan en dien dan op.
Deze pickle kun je niet lang bewaren.


Recept voor gedroogde daikon pickle

Ingrediënten
gedroogde daikon
shoyu
water

Indien gewenst
Geroosterd sesamzaad of
Geroosterde zonnebloempitten of
Geroosterde pompoenpitten

Totaal benodigde bereidingstijd ± 24 uur

Voorbereiding
Week de gedroogde daikon gedurende 10 minuten.

Bereiding
Doe in een weckpot en vul deze voor 2/3 met shoyu en 1/3 met water.
Voeg, indien gewenst het sesamzaad, de zonnebloempitten of de pompoenpitten toe en roer er door heen.
Laat gedurende 24 uur open of afgedekt met kaasdoek staan.
Voor gebruik eerst even afspoelen.


Recept voor witte kool pickle met umesu

Ingrediënten
1 witte kool
1 flesje umesu
water

Totaal benodigde bereidingstijd ± 25 uur

Bereiding
Was de witte kool en snij in kleine snippers.
Doe de snippers in een weckpot en vul deze voor de helft met water en de helft met umesu.
Zorg dat er geen kool bovenuit steekt. Dek af met een kaasdoek, neteldoek of theedoek.
Laat 24 uur staan en doe dan het deksel erop.
Deze pickle blijft ± 2 tot 3 maanden goed.
Zorg er steeds voor dat er geen kool boven de vloeistof uitsteekt en vul eventueel bij met half umesu, half water.


Recept voor wortel pickle met gerstmiso

Ingrediënten
mugi miso of gerstmiso
4 wortels
water

Totaal benodigde bereidingstijd ± 10 minuten

Bereiding
Doe in een glazen pot eerst een bodempje gerstmiso.
Snij de wortels in stukken van ± 3 centimeter.
Snij de wortels vervolgens in de lengterichting in vieren, zodat je dunne strips krijgt.
Duw nu de wortels in de gerstmiso en schep daar weer gerstmiso boven op, zodanig dat de bovenkant geheel luchtdicht is afgedekt met de gerstmiso.
Sluit luchtdicht af.
Je kunt deze pickle een paar maanden bewaren.
Wanneer je deze pickle gaat eten, spoel deze dan van tevoren altijd even af onder koud water.
Nadat je de wortels hebt gegeten kun je de gerstmiso opnieuw gebruiken.

Met dank aan Dini.


Recept voor gemengde groenten in zout water pickle

Ingrediënten
1/3 deel daikon = ± een halve daikon (= rettich)
1/3 deel winterpeen = ± een halve winterpeen
1/3 deel pastinaak = ± een halve pastinaak
3/4 liter afgekoeld gekookt water
1 1/2 theelepel zeezout

Totaal benodigde bereidingstijd ± 1/2 uur, daarna 1 week pickletijd

Voorbereiding
Snij de daikon in V-stukken: snij steeds schuin af, terwijl je de daikon langzaam draait.
Snij de winterpeen in V-stukken: snij steeds schuin af, terwijl je de winterpeen langzaam draait.
Snij de pastinaak in V-stukken: snij steeds schuin af, terwijl je de pastinaak langzaam draait.

Bereiding
Doe wat gekookt water in een kommetje en los het zout daarin op.
Doe de gesneden groenten in een picklepot en giet het zoute water eroverheen.
Voeg gekookt water toe totdat alle groenten onder water staan.
Laat de pot 24 uur open staan afgedekt met een kaasdoek in een koele ruimte.
Doe na 24 uur het deksel erop en laat nog 5 dagen staan in een koele ruimte, niet in de koelkast, voordat je er van eet.
Deze gepicklede groenten blijven in de koelkast nog ± 1 - 2 maanden goed.