Recept voor furofuki rammenas
Ingrediënten voor 4 personen 2 grote of 3 kleine rammenassen 2,5 cm reep kombu 1 snufje zeezout water 2 afgestreken eetlepels mugi miso of gerstmiso (niet glutenvrij) of 2 afgestreken eetlepels shiro miso of witte miso (glutenvrij) of 2 afgestreken eetlepels natto miso (niet glutenvrij) of 1 afgestreken eetlepel mugi miso of gerstmiso + 1 afgestreken eetlepel shiro miso of witte miso (glutenvrij) Totaal benodigde bereidingstijd ± 40 minuten Voorbereiding Rammenas grondig schoonborstelen. Snij de kop en staart eraf en daarna eerst in 2 helften en daarna in 1 – 1,5 cm dikke plakken. Bereiding Een grote pan met dikke bodem of gietijzeren pan opzetten met 1,5 – 2,5 cm water. Breek de kombu in kleinere stukjes en voeg aan het koude water toe. Breng water met kombu aan de kook op hoog vuur 5 – 10 min, tot de smaak van de kombu in het water komt. Doe de gesneden rammenas in de pan bij het kombu-water. Strooi een snufje zeezout op de rammenas, om het water uit de rammenas te verdrijven. Draai de vlam terug tot halfhoog, doe het deksel op de pan en laat het koken tot elk stuk rammenas halfdoorzichtig is geworden, in ± 10 – 15 min. Los de miso op in een beetje kokend water uit de pan tot een romige puree. Giet de puree over de rammenas. Doe het deksel terug op de pan en sudder op laag vuur. Schudt onder het koken de pan met beide handen zodat de rammenasschijven geheel met miso bedekt worden. Kook nog even door, soms wat water toevoegend, als de pan te droog kookt, tot alle rammenas als het ware gesmolten is en je met een chopstick makkelijk dor de rammenas kan prikken. Nogmaals de rammenas omschudden in de pan. Als al het water verdampt is, is de furofuki rammenas klaar. De totale kooktijd is ± een half uur.