Recept voor furofuki schorseneren



Ingrediënten voor 4 personen
4 - 6 grote schorseneren
2,5 cm reep kombu
1 snufje zeezout
water
3 afgestreken eetlepels mugi miso of gerstmiso (niet glutenvrij)
of 3 afgestreken eetlepels shiro miso of witte miso (glutenvrij)
of 3 afgestreken eetlepels natto miso (niet glutenvrij)
of 1 1/2 afgestreken eetlepel natto miso + 1 1/2 afgestreken eetlepel shiro miso of witte miso

Totaal benodigde bereidingstijd ± 40 minuten

Voorbereiding
schorseneren grondig schoonborstelen.
Snij de kop en staart eraf en daarna schil ze met een dunschiller en snij in schuine plakken van ± 1 cm.

Bereiding
Een grote pan met dikke bodem of gietijzeren pan opzetten met 1,5 – 2,5 cm water.
Breek de kombu in kleinere stukjes en voeg aan het koude water toe.
Breng water met kombu aan de kook op hoog vuur 5 – 10 min, tot de smaak van de kombu in het water komt.
Doe de gesneden schorseneren in de pan bij het kombu-water.
Strooi een snufje zeezout op de schorseneren, om het water uit de schorseneren te verdrijven.
Draai de vlam terug tot halfhoog, doe het deksel op de pan en laat het koken tot elk stuk schorseneren halfdoorzichtig is geworden, in ± 10 – 15 min.
Los de miso op in een beetje kokend water uit de pan tot een romige puree.
Giet de puree over de schorseneren. Doe het deksel terug op de pan en sudder op laag vuur.
Schudt onder het sudderen de pan met beide handen zodat de schorsenerenschijven geheel met miso bedekt worden. Kook nog even door, soms wat water toevoegend, als de pan te droog kookt, tot alle schorseneren als het ware gesmolten zijn en je met een chopstick makkelijk dor de schorseneren kan prikken. Nogmaals de schorseneren omschudden in de pan. Als al het water verdampt is, zijn de furofuki schorseneren klaar. De totale kooktijd is ± een half uur tot 40 minuten.