Recept voor gemarineerde shitake / shiitake
Ingrediënten voor 4 personen 6 grote gedroogde of verse shitake (soms ook wel shiitake genoemd) 1 stukje kombu van 2 cm 1 -2 eetlepel mirin 1 - 2 eetlepel shoyu 1/2 liter water Totaal benodigde bereidingstijd ± 12 uur en 45 minuten Voorbereiding Snij de onderkant van het steeltje eraf, omdat hier soms nog zand aan zit. Laat de gedroogde shitake minimaal 1 uur weken, maar overnacht weken is beter. Week de kombu gedurende minimaal 1 uur maar overnacht weken is beter. Wanneer je verse shitake gebruikt was deze dan voor gebruik en snij de onderkant van het steeltje eraf. Bereiding gedroogde shitake Gebruik een kleine pan. Leg de shitake erin en zorg dat ze helemaal onder water kunnen liggen (de hoedjes komen gewoonlijk bovendrijven). Voeg de mirin en shoyu toe. Kook de shitake gedurende 30 minuten met het deksel half op de pan. Het vocht kun je bewaren als basis van een saus. Giet het vocht er af, verwijder de steeltjes, snij de kombu in kleine stukjes en dien op. Bereiding verse shitake Gebruik een kleine pan. Leg de shitake erin en zorg dat ze helemaal onder water kunnen liggen (de hoedjes komen gewoonlijk bovendrijven). Voeg de mirin en shoyu toe. Kookt de shitake gedurende 10 min met het deksel half op de pan. Het vocht kun je bewaren als basis van een saus. Giet het vocht er af, verwijder de steeltjes, snij de kombu in kleine stukjes en dien op.