Recept voor shitake met gerstemoutstroop



Ingrediënten voor 4 personen
4 grote gedroogde of verse shitake (soms ook wel shiitake genoemd)
1/2 eetlepel shoyu
1/2 eetlepel mirin
1 eetlepel gerstemalt of gerstemoutstroop
gember
water

Totaal benodigde bereidingstijd ± 1 uur en 45 minuten

Voorbereiding
Snij de onderkant van het steeltje eraf, omdat hier soms nog zand aan zit.
Laat de gedroogde shitake minimaal 1 uur weken, maar overnacht weken mag ook.
Wanneer je verse shitake gebruikt was deze dan voor gebruik en snij de onderkant van het steeltje eraf.

Bereiding gedroogde shitake
Gebruik een kleine pan. Leg de shitake erin en zorg dat ze helemaal onder water kunnen liggen (de hoedjes komen gewoonlijk bovendrijven).
Kook de gedroogde shitake gedurende 30 minuten met het deksel op de pan, voeg dan shoyu, gerstemoutstroop en mirin toe, laat het deksel eraf en laat nog 10 minuten koken.
Rasp de gember en knijp met de hand of citroenpers totdat het gembersap eruitkomt en voeg toe.
Laat nog 5 minuten sudderen maar pas op dat het niet droogkookt.

Bereiding verse shitake
Gebruik een kleine pan. Leg de shitake erin en zorg dat ze helemaal onder water kunnen liggen (de hoedjes komen gewoonlijk bovendrijven).
Breng aan de kook en voeg dan shoyu, gerstemoutstroop en mirin toe, laat het deksel eraf en laat 10 minuten koken.
Rasp de gember en knijp met de hand of citroenpers totdat het gembersap eruitkomt en voeg toe.
Laat nog 5 minuten sudderen maar pas op dat het niet droogkookt.