Recepten voor sperziebonen
- Gekookte sperziebonen
- Sperziebonen met champignons
- Sperziebonen met knoflook en gember
- Sperziebonen met knoflook en rozemarijn
Recept voor gekookte sperziebonenIngrediënten voor 4 personen 500 gram sperziebonen 1 snufje zeezout 1/2 liter water Indien gewenst 1 snufje nootmuskaat Totaal benodigde bereidingstijd ± 20 minuten Voorbereiding Was de sperziebonen, snij de onderkant en de bovenkant eraf en snij of breek ze doormidden. Bereiding Breng het water aan de kook met het zout. Doe de sperziebonen in het kokende water. Kook de sperziebonen gedurende 10 - 15 minuten. Giet de bonen af en laat ze uitlekken. Breng eventueel op smaak met een snufje nootmuskaat. |
Klik op de afbeelding om hem te vergroten: Gekookte sperziebonen |
Recept voor sperziebonen met champignonsIngrediënten voor 4 personen 750 gram sperziebonen een eetlepel olijfolie een theelepel sesamolie 250 gram champignons sap en gesnipperde schil van 1 kleine citroen 2 snufjes zeezout 1 snufje zwarte peper Totaal benodigde bereidingstijd ± 20 minuten Voorbereiding Was de champignons en snij de onderkant van de steeltjes eraf. Snij de champignons daarna in plakjes. Pers de citroen uit en rasp een stukjr van de citroenschil. Was de sperzieboontjes en snij de eindjes eraf. Kook de sperziebonen in kokend water met een snufje zeezout in 10 minuten beetgaar. Spoel de sperziebonen af onder de koude kraan en laat ze uitlekken. Bereiding Verhit de olie in een pan. Bak de champignons zonder om te scheppen aan een kant 2 tot 3 minuten op een hoog vuur. Doe er een snufje zeezout en zwarte peper door. Schep de champignons om en laat nog 2 minuten bakken. Zet het vuur laag. Schep de sperziebonen, de geraspte citroenschil en het citroensap door de champignons, doe het deksel erop en laat nog 3 minuten stoven op een laag vuur. |
Klik op de afbeelding om hem te vergroten: Sperziebonen met champignons |
Recept voor sperziebonen met knoflook en gemberIngrediënten voor 4 personen 500 gram sperziebonen een eetlepel olijf olie een theelepel sesam olie twee teentjes knoflook twee halve centimeter verse gember twee eetlepels tamari of shoyu Totaal benodigde bereidingstijd ± 20 minuten Voorbereiding Was de sperzieboontjes en snij de eindjes eraf pers de 2 teentjes knoflook uit schil de gember zo dun mogelijk rasp de gember op een hele fijne rasp Bereiding Stoom de sperzieboontjes gedurende ± 6 min in een stoompan tot ze net gaar zijn. Verhit ondertussen olijf olie en sesam olie in een wok, voeg de knoflook toe en bak het gedurende 1 min. Door de gember en de soja zou eens in de wok en kook alles al roerende gedurende 2 à 3 min tot het vocht geheel is verdampt. Schenk dit mengsel over de warme boontjes. Laat het een aantal minuten staan zodat de smaken in kunnen trekken en serveer. |
Klik op de afbeelding om hem te vergroten: Sperziebonen met knoflook en gember |
Recept voor sperziebonen met knoflook en rozemarijn
Ingrediënten voor 4 personen 500 gram sperziebonen 1 snufje zeezout 1/2 liter water 1 of 2 teentjes knoflook 1 theelepel peterselie 1 theelepel gedroogde of verse rozemarijn 1 eetlepel sesamolie
Totaal benodigde bereidingstijd ± 20 minuten
Voorbereiding Was de sperziebonen, snij de onderkant en de bovenkant eraf en snij of breek ze doormidden. Verwijder de buitenkant van de knoflook en pers met behulp van een knoflookpers. Indien de rozemarijn nog in de vorm van takjes is, doe deze in een suribachi en maak klein met een vijzel.
Bereiding Breng het water aan de kook met het zout. Doe de sperziebonen in het kokende water. Kook de sperziebonen gedurende 10 - 15 minuten. Giet de bonen af en laat ze uitlekken. Verhit de olie en zodra deze heet is voeg de sperziebonen de knoflook en de rozemarijn hieraan toe. Zet het vuur wat lager en laat enkele minuten bakken. Zorg ervoor dat de knoflook en de sperziebonen niet aanbranden. Met dank aan Dini.