Recept voor furofuki wortels met shitake
Ingrediënten voor 4 personen 300 gram worteltjes 2 hele gedroogde shitake (ook wel shiitake genoemd) of vergelijkbare hoeveelheid shitake snippers of 2 verse shitake water 2 afgestreken eetlepels mugi miso of gerstmiso (gerstmiso = niet glutenvrij) of 2 afgestreken eetlepels shiro miso of witte miso (glutenvrij) Totaal benodigde bereidingstijd ± 40 minuten Voorbereiding Laat de shitake overnacht weken. Verse shitake kun je direct gebruiken. Verwijder de onderkant van de steeltjes van de shitake. Wortels schoonborstelen. Diagonaal snijden in 1 – 1,5 cm dikke plakken. Bereiding Een grote pan met dikke bodem opzetten met 1,5 – 2,5 cm water. Doe de shitake in het koude water. Breng water met shitake aan de kook op hoog vuur 5 – 10 min, tot de smaak van de shitake in het water komt. Doe de gesneden wortels in de pan bij de shitake. Draai de vlam terug tot halfhoog, doe het deksel op de pan en laat het 10 – 15 minuten koken. Los de miso op in een beetje kokend water uit de pan tot een romige puree. Giet de puree over de wortels. Doe het deksel terug op de pan en sudder nog een paar minuutjes door op laag vuur. Soms is het nodig wat water toe te voegen, als de pan te droog kookt, tot alle wortels als het ware gesmolten zijn. Als al het water verdampt is, zijn de furofuki wortels klaar.