Japanse macrobiotische ingrediënten



Op deze pagina vind je informatie over

Japans

Japanse ingrediënten


Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Agar agar

Voor meer informatie over agar agar.

Amazake of amasake

is gemaakt van zoete gefermenteerde rijst en kan gebruikt worden in desserts. Amazake is verkrijgbaar als rijstamazake en als gierstamazake. Rijstamazake is iets steviger, dan gierstamazake. Gierstamazake is iets vloeibaarder en dunner. Het is soms moeilijk verkrijgbaar. Persoonlijk vind ik de beste amazake van de merken: "Clearspring", "Food affairs" en "Ryorido". "Ryorido" amazake kun je kopen bij: Deshima in Amsterdam. De amazake van Terrasana vind ik niet lekker. Recepten vind je onder amazake.
 ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Amazake

Amazake / amasake

Banchathee (番茶) of banchatwijgjesthee

bestaat uit takjes en steeltjes van de theestruik. Deze thee werkt alkaliserend en is heel goed voor de spijsvertering. Het dient als buffer tegen zuren in de maag en heeft veel medicinale toepassingen.

Het recept vind je onder banchathee.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: banchathee

Banchathee

Dashi

is bouillonpoeder met kombu zeewier.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Dashi

Dashi

Genmai miso of bruine rijstmiso (玄米味噌)

is bouillonpasta op basis van sojabonen, bruine rijst en zeezout. Miso mag niet koken. Genmai miso gebruik je in misosoep en in furofuki groenten.

Genmai su (玄米酢)

is bruine rijstazijn. Het is een heel milde en fijne azijn gemaakt van gefermenteerd bruine of zoete bruine rijst. Bruine rijstazijn of genmai su is minder zuurvormend in het lichaam, dan ciderazijn.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Genmai su, mirin en umesu

Genmai su, mirin en umesu

Gomasio of gomashio (胡麻塩)

is een strooisel, dat bestaat uit gemalen zeezout en geroosterd sesamzaad. Heerlijk over de rijst. Je kunt er ook nog andere bestanddelen aan toevoegen, zoals gedroogde brandnetel of shiso. Het recept voor gomasio vind je onder strooisel op basis van sesamzaad.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Gomasio

Gomasio / gomashio

Hatcho miso

is bouillonpasta van 100% sojabonen. Miso mag niet koken. Hatcho miso heeft een milde zoute smaak en kan af en toe gebruikt wordenbij het maken van bouillon en kruiderijen en voor het op smaak maken van groentegerechten. Het is een voedzame miso, die vooral goed gebruikt kan worden bij koud weer. Hatcho miso gebruik je in misosoep en in furofuki groenten.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: hatcho miso

Hatcho miso

Kukichathee of kukichatwijgjesthee

bestaat uit takjes en steeltjes van de theestruik. Het werkt alkaliserend en is heel goed voor de spijsvertering. Het dient als buffer tegen zuren in de maag en heeft veel medicinale toepassingen.

Het recept vind je onder kukichathee.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: kukichathee

Kukichathee

Kuzu of kudzu (葛) - Pueraria lobata, Pueraria hirsuta

Kuzu is wit zetmeel, gemaakt van de wortel van de wilde wingerdstruik. Het is glutenvrij. Het wordt onder meer gebruikt om de bloedstroom naar het hoofd te verhogen. Kuzu is ook erg goed voor je darmen, het werkt zuiverend en is anti-bacterieel.

Kuzu of kudzu is een bindmiddel om sausjes mee te binden. Het wordt gebruikt bij het maken van soepen, sauzen en medicinale drank. Wanneer je het wilt gebruiken, neem dan een beetje kuzu, voeg een beetje koud water toe, zodanig dat het poeder ruim onder water is (1/4 kuzu + 3/4 water ongeveer) en meng net zo lang, totdat het een glad mengsel is. Wanneer je groentenat of kookwater wilt binden, zet het dan eerst van het vuur af. Voeg de kuzu nu langzaam toe onder voortdurend roeren. Breng het groentenat of kookwater onder voortdurend roeren opnieuw aan de kook en klaar! De beste kuzu komt van Hokkaido. Je kunt eventueel kuzu vervangen door maizena. Kuzu wordt bijvoorbeeld gebruikt in ame-kuzu.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Kuzu

Kuzu / kudzu

Mirin (料酒)

is kookrijstwijn. Wees voorzichtig met het kopen van mirin, omdat er soorten verkocht worden, die gemaakt zijn van geraffineerde rijst en waar chemische toevoegingen in zijn gebruikt.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Genmai su, mirin en umesu

Genmai su, mirin en umesu

Miso (味噌)

is een eiwitrijke, gefermenteerde, bouillonpasta. Miso is een sojapasta, bestaande uit grofggemalen geweekte sojabonen waaraan granen zijn toegevoegd, vergist onder toevoeging van zeezout. Het gistingsproces duurt vele maanden tot 2 jaar. Miso is goed voor het heropbouwen van spierweefsel. Miso mag niet koken. Miso gebruik je in misosoep en als smaakmaker in furofuki groenten. Als het regelmatig gegeten wordt, verbetert het de bloedcirculatie en de spijsvertering.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Miso: genmai miso, mugi miso en natto miso

Miso: genmai miso,
mugi miso en
natto miso

Muthee (無茶)

Muthee bestaat in 2 vormen:
  • Mu 9 kruidenthee en
  • Mu 16 kruidenthee met daarin de volgende ingrediënten: abrikozenpit, coptis, cypergras, distelwortel, engelwortel, gemberwortel, hoelenzwam, Japanse ginseng, kaneel, kruidnagel, mandarijnschil, peterseliewortel, pioenroos, pioenrooswortel, rehmannia en zoethoutwortel.
De ingrediënten kunnen qua hoeveelheid verschillen en afhankelijk van de fabrikant kunnen sommige ingrediënten vervangen zijn door andere (goedkopere) ingrediënten. Muthee bevat geen cafeïne en geen theïne.

Het recept vind je onder muthee.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: muthee

muthee

Mugi miso of gerstmiso (大麦味噌)

is bouillonpasta op basis van gerst. Het bevat gluten. Dit is de zoetste miso, geschikt voor dagelijks gebruik. Miso mag niet koken. Mugi miso gebruik je in misosoep en in furofuki groenten. Mugi miso is doorgaans geschikt voor mensen, die ernstig ziek zijn.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: mugi miso

Mugi miso

Natto (纳豆)

Voor meer informatie over natto.

Natto miso

is een smaakverhogend ingrediënt, gemaakt van gefermenteerde sojabonen, gerst, gember en kombu. Natto miso gebruik je in furofuki groenten.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Miso: genmai miso, mugi miso en natto miso

Miso: genmai miso, mugi miso en natto miso

Ponzu

is een zoetzure sojasaus, dat geschikt is als tafelaroma of om in te marineren. Ponzu wordt gemaakt door shoyu met mirin en aardappelsiroop te mengen en te laten sudderen en daarna het sap toe te voegen van de Japanse citrusvruchten yuzu en sudachi. Ponzu kan gebruikt worden als dipsaus bij visgerechten, maar ook bij groenten, zeegroenten, tofu en over salades.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Ponzu

Ponzu

Shiro miso of witte miso (白味噌)

is bouillonpasta op basis van witte rijst. Dit is de minst zoute en minst gefermenteerde miso. Miso mag niet koken. Shiro miso gebruik je in soepen, sauzen, stoofpotjes en in furofuki groenten.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: shiro miso

Shiro miso

Shisopoeder (紫蘇) - Perilla frutescens

is gemaakt van de rode shisoplant en een traditioneel Japans condiment met een pittige smaak. Wanneer het blad van de shiso wordt gemengd met umeboshisap en zeezout en gedroogd, dan ontstaat er shisopoeder. Het wordt gebruikt om salades, groente, rijst en tofu te kruiden en is vooral lekker bij rode kool en pompoengerechten.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Shiso

Shisopoeder

Shitake

Voor meer informatie over shitake.

Shoyu (醤油)

is een biologische sojasaus zonder suiker. Shoyu bevat gluten. Wanneer je glutenvrij wilt eten kun je vrijwel altijd shoyu vervangen door tamari.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Shoyu en tamari

Shoyu en tamari

Sushi (寿司)

zijn verpakte combinaties van rijst, vis, sojaproducten en/of groenten, verpakt in nori zeewier. De ingrediënten worden in nori gerold en in plakken gesneden. Sushi wordt koud gegeten. Recepten vind je onder sushi.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: sushi

Sushi

Tahin (芝麻酱)

is sesampasta. Tahin bevat veel vitamine B1.

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: tahin

Tahin

Tamari (酱油)

is een zoutere sojasaus dan shoyu, wordt gemaakt van soja en is glutenvrij. Sommige merken tamari bevatten ook gerst. Wanneer je glutenvrij wilt eten is het daarom belangrijk altijd op het etiket te kijken als je het koopt. Tamari ontstaat na 3 jaar lange melkzuurfermentatie in eiken vaten van
  • sojabonen
  • tarwe, rijst of een ander graan; en
  • ongeraffineerd zeezout
Het is een concentraat van plantaardige eiwitten, vitamines, aminozuren en oligo-elementen (evenwichtige zeemineralen) of sporenelementen. De aminozuren zijn door langdurige melkzuurfermentatie in aanwezigheid van zeezout met deze van het menselijk bloed verwant.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Shoyu en tamari

Shoyu en tamari

Tekka (鉄火)

is een condiment gemaakt van hatchomiso, sesamolie, kliswortel en gemberwortel. Het is donkerbruin van kleur en bevat veel ijzer.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: tekka

Tekka

Tsuyu

is geconcentreerde vloeibare bouillon en een basis voor soep. De ingrediënten voor tsuyu zijn: Johsen shoyu, Mikawa mirin, shitake en kombu. Recepten vind je onder shoyu- of tsuyubouillon.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: tsuyu

Tsuyu

Umeboshi (梅干)

is een gepicklede zoute pruim. Soms noemt men ze ook zoute abrikoos. Ze worden zo zout doordat ze in melkzuur gegist worden en daarna in zout ingelegd. Je kunt ze onder meer gebruiken in plaats van zout bij het bereiden van granen en groenten. Umeboshi's bevorderen de eetlust en de spijsvertering en helpen om het bloed alkalisch te houden. Ze worden ook gebruikt om de darmen te reinigen. Soms worden ze ook gegeten als tussendoortje, maar ze zijn erg zout en één umeboshi is dan meestal genoeg. Je kunt de umeboshipitten ook eten, nadat je de pit hebt gekraakt.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Umeboshi

Umeboshi

Umeconcentraat

is een zout concentraat, dat je onder meer kunt gebruiken bij het bereiden van desserts.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Umeconcentraat

Umeconcentraat

Umepasta

is gepureerde gepicklede zoute abrikoos, die je onder meer kunt gebruiken in plaats van zout bij het bereiden van granen en groenten. Umepasta bevordert de eetlust en de spijsvertering en helpt om het bloed alkalisch te houden. Gebruik niet te veel!
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: umepasta

Umepasta

Umesu (梅酢)

is umeboshi-azijn. Dit is een zoute, zure azijn gemaakt met umeboshipruimen. Umesu wordt verdund met water gebruikt in zoete en zure sauzen, salades, dressings, etc.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Genmai su, mirin en umesu

Genmai su, mirin en umesu

Wasabi (わさび)

is mierikswortel. Wasabi wordt gebruikt in sushi en heeft een hele scherpe smaak.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Wasabi

Wasabi

Witte tahin (白芝麻酱)

is witte sesampasta.

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Witte tahin

Witte tahin