Bloemen, blaadjes en boomschors voor kruidentheeDisclaimer

Ik ben geen arts. Bij langdurige of ernstige klachten, raad ik je aan contact op te nemen met je huisarts. Hoewel het hier natuurlijke stoffen betreft, worden zwangere en zogende vrouwen aangeraden niet te veel te gebruiken en zich goed te laten informeren of gebruik tijdens de zwangerschap verantwoord is! Wanneer je medicijnen gebruikt bespreek dan altijd met de behandelend arts of het natuurlijke middel in combinatie met je medicatie verantwoord is.


Op deze pagina vind je informatie over

bloemen

Bloemen voor thee


Klik op de afbeelding om deze te vergroten.Agrimonie - Agrimonia Eupatoria L.

Agrimonie bevat onder meer: flavonoïden, glycosidische bitterstoffen, kiezelzuur en looistoffen.

Te gebruiken delen: De dichtbebladerde en bloeiende toppen zonder de houtige bladerloze stengels.

Eigenschappen: Bloedstelpend, ontstekingsremmend, samentrekkend en wondherstellend.

Gebruik: Bij mondslijmvliesontsteking en tandvleesontsteking kun je je mond spoelen met agrimoniethee. Agrimoniethee helpt verder bij maagproblemen en diarree. Agrimoniethee stimuleert de lever en ondersteunt de galvorming. Het kan helpen bij blaasontsteking, urine-incontinentie en ter voorkoming van nierstenen.

agrimonie

Agrimonie

Chancapiedra - Phyllanthus niruri

In het Engels is dit kruid bekend onder de naam steenbreker (stonebreaker), omdat het nierstenen elimineert. Momenteel is het bekend dat er flavonoïden, alkaloïden, terpenoïden, lignanen, polyfenolen, tanninen, coumarinen en saponinen in chancapiedra zitten.

Te gebruiken delen: De gedroogde blaadjes.

Eigenschappen: Uit Braziliaans wetenschappelijk onderzoek uit 2010 blijkt dat Phyllanthus niruri calcium oplost waardoor nier- en blaasstenen poreus worden en uiteindelijk verdwijnen. Er deden 150 mensen mee aan het onderzoek en bij iedereen bleek dat niersteenvorming sterk was afgenomen. Etnische groepen mensen in Zuid-Amerika gebruiken de plant bij kolieken, suikerziekte, malaria, dysenterie, koorts, griep, tumoren, jicht, vaginitis, gonorrheu en dyspepsie.

Gebruik: Je kunt van de blaadjes chancapiedrathee zetten.
chancapiedra

Chancapiedra

chancapiedrathee

Duivelsklauw - Harpagophytum procumbens

In duivelsklauw zitten veel iridoïdebitterstoffen, iridoïdglycosiden en harpagosiden. Het bevat diverse flavonoïden waaronder luteoline, kaemferol, kaempferide en fisetine. Verder zitten er pentacyclische triterpenen, fenolglycosiden, koffiezuren zoals chlorogeenzuur en kaneelzuur, fytosterolen, monosacchariden, disaccharide, trisacchariden en tetrasacchariden, glucokinine, aminozuren, gomhars, N-alkanen en etherische olie in. Duivelsklauw bevat de mineralen: calcium, chroom, fosfor, ijzer,kalium, kobalt, magnesium, mangaan, natrium, seleen, silicium, tin en zink.

Te gebruiken delen: Gedroogde wortels, die tenminste 12 jaar oud zijn.

Eigenschappen: Duivelsklauw werkt ontstekingsremmend, pijnstillend en werkt tegen oedeem. Duivelsklauw beschermt het kraakbeen en werkt ontkrampend. Het werkt ook vochtafdrijvend en urinezuurafdrijvend. Duivelsklauw wordt ingezet bij de volgende gezondheidsproblemen: Gebruik: Je kunt van de gedroogde wortels duivelsklauwthee zetten.

Let op: duivelsklauw thee mag niet gedronken worden tijdens de zwangerschap en bij diabetes. Duivelsklauw kan niet in combinatie met insuline gebruikt worden.

duivelsklauw

Duivelsklauw

duivelsklauw

De wortel van de duivelsklauw

Duizendblad - Achillea Millefolium L.

bevat onder meer: essentiële olie, flavonoïden, alkoloïden, koffiezuur en looistoffen.

Te gebruiken delen: De bovengrondse bloeiende plant kan geplukt worden tussen juni en juli zonder de houtige stengel. Het kan vers of gedroogd gebruikt worden.

Eigenschappen: Duizendblad is bloedstelpend, bloedzuiverend, ontstekingsremmend, zweetdrijvend, krampstillend en werkt versterkend voor de bloedvaten. Ook zou het heilzaam zijn bij reumatische aandoeningen. Het wordt gebruikt bij maagproblemen, winderigheid, krampen, darmontsteking, menstruatiepijn en een zwakke bloedsomloop.

Gebruik: Je kunt van de gedroogde blaadjes en bloemen duizendbladthee zetten.

duizendblad

Duizendblad

Ginkgo Biloba L.

Ginkgo biloba bevat onder meer flavonoïden, terpeenlactonen, fytosterolen en tanninen.

Te gebruiken delen: De gedroogde bladeren.

Eigenschappen: Ginkgo biloba stimuleert de bloedcirculatie en beschermt de vaatwand. Het verbetert de samentrekking van de slagaders. Het beschermt de hersenweefsels tegen schade door zuurstoftekort en verminderde doorbloeding. Het helpt ouderdomkwalen voorkomen.

Gebruik: Ginkgo biloba kan gebruikt worden bij een verminderde hersendoorbloeding, bijvoorbeeld na een beroerte, bij oorsuizen, duizeligheid en evenwichtsstoornissen. Het kan ook gebruikt worden bij beginnende dementie, depressiviteit en geestelijke aftakeling. Het verbetert de slaap.

Je kunt van de gedroogde blaadjes ook ginkgo biloba thee zetten.

Niet gebruiken in combinatie met bloedverdunnende medicatie, wanneer je een maagbloeding hebt gehad of gevoelig bent voor bloedingen!

Voor medicinale toepassingen is de thee veel minder effectief dan ginkgo biloba tinctuur of in de vorm van een voedingssupplement.

ginkgo-biloba

Ginkgo biloba

Goudsbloem - Calendula officinalis

In goudsbloem zitten verschillende flavonolglycosiden. Het bevat daarnaast de carotenoïden lycopeen, caroteen, calenduline, violaxantine en flavoxantine. Verder bevat het slijmstoffen, looistoffen, flavonoïden, bitterstoffen, sterolen, organische zuren en maar liefst 16 verschillende soorten etherische oliën. De eetbare groene blaadjes bevatten vitaminen en mineralen. De groene blaadjes zijn ongeveer net zo gezond als paardenbloemblad.

Te gebruiken delen: Zowel de groene blaadjes als de bloemblaadjes.

Eigenschappen: Goudsbloem werkt voor vrouwen menstruatieregulerend. Het bevordert de vorming van nieuwe bloedvaten en dat is vooral nodig bij ontstoken weefsel dat zich moet herstellen. Het is krampwerend en wormverdrijvend.

Gebruik: Goudsbloem kan worden gebruikt bij maagontsteking, maagzweren, maagkolieken, maagkramp, darmkramp, darmslijmvliesontsteking, dikke darm ontsteking en galwegontstekingen. Het helpt ook bij spataderen en leverontstekingen.

Je kunt van de blaadjes of de bloemen van de goudsbloem ook heerlijke goudsbloemthee zetten.
Fijngehakte goudsbloemen kun je gebruiken om de rijst geel mee te kleuren in plaats van saffraan.

goudsbloem

Goudsbloem

Guldenroede - Solidago virgaurea L.

Guldenroede bevat onder meer flavonoïden, catechollooistoffen, triterpeensaponinen, fenolzuren en bidesmosidische fenolglycosiden.

Te gebruiken delen: Verse of gedroogde bloeiende toppen van de plant.

Eigenschappen: Guldenroede helpt nierstenen voorkomen en is ontstekingswerend voor de urinewegen.

Gebruik: Bij oedeem, chronische nierontsteking, nierinsufficiëntie, niergruis, blaasgruis en om de nieren te reinigen.

Je kunt van de bloeiende toppen ook guldenroedethee zetten.

guldenroede

Guldenroede

Herderstasje - Capsella bursa-pastoris L. Medik

Herderstasje bevat onder meer peptide, looistof, flavonoïden, choline, aminozuren, inositol, vitaminen B1, B2, B3, C en K, Mosterdglycosiden, organische zuren, mineralen: kalium, calcium, natrium, fosfor en ijzer.

Te gebruiken delen: De verse bovengrondse plant zonder de bloemen.

Eigenschappen: Herderstasje werkt bloedstelpend en kan weeën opwekken. Het weert ontstekingen.

Gebruik: Herderstasje wordt met name aanbevolen bij overvloedige menstruele bloedingen, maar ook bij andere menstruatieproblemen.

Je kunt van de bovengrondse plant herderstasjethee zetten. Herderstasje wordt afgeraden aan zwangere vrouwen, omdat het weeën kan opwekken.

herderstasje

Herderstasje

Jasmijn - Jasminum

Jasmijn bevat etherische olie met linalool, linalylacetaat, benzylacetaat en het keton jasmon.

Te gebruiken delen: Gedroogde blaadjes en bloemen.

Eigenschappen: Jasmijn werkt kalmerend en bevordert de spijsvertering. Het is ontstekingsremmend.

Gebruik: Jasmijn verlicht menstruatiepijn.

Jasmijnthee is een groene thee waar jasmijnbloesem aan toegevoegd wordt. Je kunt hier jasmijnthee van zetten.

jasmijn

Jasmijn

Kamille - Matricaria recutita L.

Kamille bevat veel antioxidanten, flavonoïden en de vitaminen A, B en C. Tevens bevat het metalen en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer en zwavel.

Te gebruiken delen: Alleen de geopende bloemhoofdjes kunnen worden gebruikt.

Eigenschappen: Het werkt antibacterieel en tegen schimmels. Het is ontstekingsremmend en het stimuleert de spijsvertering.

Gebruik: Kamille kan om zijn medicinale werking gebruikt worden tegen maag- en darmproblemen, stress, slapeloosheid, menstruatiepijn, hoofdpijn, infecties, hooikoorts, diabetes en kanker. Kamille kalmeert de spieren en helpt de maag- en darmbewegingen te verminderen en spasmen tegen te gaan. De antibacteriële werking zorg ervoor dat schadelijke bacteriën geen kans maken in het maag- en darmstelsel. Een kopje kamillethee drie maal per dag kan al helpen om maagklachten te verminderen.

Het meest bekende effect van kamillethee is het kalmerend effect, een kopje kamillethee helpt je te ontspannen. Het zou helpen om de zenuwen te ontspannen en zou zelfs kunnen helpen bij mensen met een angststoornis. Een studie uit 2009 uitgevoerd aan de Depression Research Unit van het University Science Centre in Philadelphia (Verenigde Staten) onderzocht het effect van kamille-extract bij mensen met een angststoornis en kamille bleek hier inderdaad goed voor te werken.

kamille

Kamille

Kattensnor of koemis koetjing - Orthosiphon Aristatus

Kattensnor bevat onder meer iIJzer, natrium, magnesium, siliciumdioxide en kaliumzouten waaronder kaliumnitraat en kaliumchloride. Het bevat veel flavonoíden, polyfenolen, organische zuren zoals koffiezuurderivaten en rozemarijnzuur, orthosiphonine en looistof.

Te gebruiken delen: De bladeren geplukt vlak voor de bloeiperiode.

Eigenschappen: Ontstekingswerend, urinezuurdrijvend, vochtafdrijvend en heeft een verwijdend effect op de urineleiders.

Gebruik: Ter preventie van nierstenen en om bestaande nierstenen op natuurlijke wijze af te voeren. Het kan ook gebruikt worden bij jicht.

Je kunt van de blaadjes kattensnorthee zetten.

Voor een medicinaal effect wordt aangeraden de thee voorafgaand aan de maaltijd te drinken. Drink niet meer dan 3 koppen per dag!

Gebruik door hartpatiënten wordt afgeraden en in combinatie met medicijnen altijd in overleg met de behandelend arts.

kattensnor

Kattensnor

Mariadistel - Silybum Marianum

bevat onder meer flavanolignanen, flavonoïden en sterolen.

Te gebruiken delen: De vruchten uit de leeggeklopte zaadhoofden, zonder het vruchtpluis. Daarnaast kunnen de jonge blaadjes gebruikt worden in salades of gekookt worden als spinazie.

Eigenschappen: Ontgift en beschermt de lever en anti-oxidant.

Gebruik: Meest voorkomende toepassingen van mariadistel:
Mariadistel wordt gebruikt in mariadistelthee.

Let op: mariadistel is NIET hetzelfde als melkdistel!

mariadistel

Mariadistel

Paardenbloem of molsla - Taraxacum officinale Weber

De wortel bevat onder meer bitterstoffen, pentacyclische triterpene alcoholen, fytosterolen, vetzuren, suikers, flavonoïden, fenolzuren en kaliumzouten. De blaadjes van de paardenbloem worden ook wel molsla genoemd.

Te gebruiken delen:
 • Voor de bloei: de bladeren
 • Tijdens de bloei: de wortel en de bladeren, maar niet de bloem.
 • Na de bloei: de wortel.
Eigenschappen: Paardenbloem stimuleert de gal, het bevordert de leverfunctie en helpt galstenen voorkomen. Het helpt bij ontgifting.

Gebruik: Paardenbloem helpt bij leverinsufficiëntie, hepatitis, jicht en het helpt bij het ontgiften van de galblaas.

Paardenbloemblaadjes kun je gebruiken in salades. De bloem is niet eetbaar. Je kunt van de blaadjes of de wortels van de paardenbloem ook heerlijke paardenbloemthee zetten.

paardenbloem

Paardenbloem

Senna - (番泻叶) Folium Sennae

bevat onder meer: Anthraceenderivaten, flavonoïden, naftolderivaten, slijmstof op basis van galacturonzuur.

Te gebruiken delen: De gedroogde bladeren.

Eigenschappen: Sennathee werkt na ongeveer 6 tot 12 uur laxerend. Daarnaast is senna galdrijvend en galvormend. Het wordt afgeraden om senna in grote hoeveelheden of langdurig te gebruiken. Drink daarom niet meer dan 2 kopjes sennathee op een dag en doe dit niet langer dan één of twee weken.

Gebruik: Bij obstipatie.

Sennathee is een Chinese medicinale thee met een ontgiftende en laxerende werking. Drink het slokje voor slokje. Neem de tijd om de thee te drinken.

senna

Senna

St. Janskruid - Hypericum perforatum

bevat onder meer naftodianthronen, flavonoïden, xanthonen en fenolzuren. Het belangrijkste actieve ingrediënt is hypericine, waardoor er meer zuurstof naar de hersenen gaat, wat de totale energie verbetert. Het wordt ook van harte aanbevolen voor mensen, die na een zware emotionele schok, zoals het verlies van een partner of ander familielid of echtscheiding in een depressie terechtkomen. Daarnaast helpt het bij stemmingswisselingen in de menopauze en bij concentratieproblemen.

Te gebruiken delen: De bloeiende toppen, die je snel moet drogen.

Eigenschappen: Verbetert je stemming, werkt kalmerend en dempt angst.

Gebruik: Bij depressiviteit en stress.

Je kunt er st. Janskruidthee van zetten.

St. Janskruid

St. Janskruid

Valeriaan - Valeriana officinalis

bevat onder meer etherische olie, valepotriaten, aminozuren: GABA en glutamine, alkaloïden en hydoxypinoresinol. Valeriaan werkt kortdurend.

Te gebruiken delen: De gedroogde wortelstok met zijn uitlopers, geoogst in het tweede of derde jaar, maar het kan ook vers gebruikt worden.

Eigenschappen: Valeriaan staat bekend om zijn kalmerende en slaapopwekkende werking.

Gebruik: Bij stress, rusteloosheid, hartkloppingen, overwerktheid, oorsuizen, hoge bloeddruk en bij ontwenning van klassieke kalmerende middelen, zoals benzodiazepines en bij ontwenningsverschijnselen door te stoppen met roken. Het kan ook gebruikt worden bij een verhoogde schildklierwerking en bij menopauzale opvliegers.

Je kunt van de wortels van de valeriaan ook heerlijke valeriaanthee zetten.

valeriaan

Valeriaan

Vrouwenmantel - Alchemilla

bevat onder meer looistoffen, flavonoïden, salicylzuur en bitterstoffen.

Te gebruiken delen: het kruid of bovengrondse deel van de plant geeoogst tijdens en na de bloei.

Gebruik: Bij het herstel van de baarmoeder na een bevalling en ter voorkoming van een baarmoederverzakking. Bij milde acute diarree.

Je kunt heerlijke vrouwenmantelthee zetten.

vrouwenmantel

Vrouwenmantel

Zoethoutwortel - Glyyrrhiza glabra L.

bevat onder meer triterpenoïde saponinen, flavonoïden, isoflavonoïden, coumestanen, bitterstoffen, coumarinen en fytosterolen.

Te gebruiken delen: De wortels en uitlopers vanaf het derde jaar geoogs, ongepeld of ontschorst.

Gebruik: Zoethoutwortel bevat antivirale en antioxidante ingrediënten die helpen het maagslijmvlies herstellen. De meest bekende medicinale gebruiksvormen van zoethout zijn:
 • het werkt ontstekingsremmend;
 • het vermindert krampen;
 • het helpt bij gastritis (maagontsteking) en de behandeling van maagzweren;
 • het helpt bij aandoeningen van de bovenste luchtwegen, omdat zoethout helpt om slijm op te lossen en de bronchiën te kalmeren; en
 • als antioxidant.
Je kunt heerlijke zoethoutthee zetten.

Zoethout

Zoethout

Zonnehoed - Echinacea purpurea

In de plant zitten polysacchariden, alkylamiden, koffiezuurderivaten, polyacetyleenverbindingen, verschillende etherische oliën, flavonoïden waaronder kaemferol, rutine, quercetine en luteoline, polyalkenen, terpenen, onverzadigde vetzuren zoals oleïnezuur, fytosterolen, proteïnen, harsen, vitamine C, betacaroteen en de mineralen silicium, ijzer en aluminium.

Te gebruiken delen: Gedroogde bloeiende plant in volle bloei of bij de radix echinaceae purpureae de gehele plant wanneer hij bloeit of de gedroogde wortel in de herfst.

Gebruik: De immuunbevorderende werkzaamheid van echinacea zorgt in samenwerking met bacterie- virus en schimmelbestrijdende eigenschappen ervoor dat aandoeningen worden tegen gegaan. Zonnehoed versterkt het immuunsysteem en wordt aangewend bij de volgende ziekten:
 • Koortsblaasjes
 • Candida infecties zoals spruw, huidcandida
 • Ontsteking van de lymfeknopen
 • Eczeem, psoriasis
 • Verkoudheden, griep, neusverkoudheid, keelpijn of amandelontsteking
 • Strottenhoofdontsteking, middenoorontsteking, bijholte-ontsteking of bronchitis
 • Kinkhoest, chronische luchtwegeninfectie
 • Blaasontsteking of nierontsteking
 • Ondersteunend bij kankertherapie
 • Allergieën zoals voedselallergie en hooikoorts
 • Het werkt ondersteunend bij reumatoïde artritis en artritis
 • Koorts na vaccinaties
 • Ziekte van Pfeiffer
Bij vrouwen is zonnehoed inzetbaar bij eileiderontsteking, baarmoederontsteking, candida-vaginitis of vaginale schimmelinfectie. Bij mannen is zonnehoed inzetbaar bij prostaatontsteking, plasbuisontsteking of bijbalontsteking. Bij mondslijmvliesontsteking of tandvleesontsteking kun je spoelen met echinaceathee. Bij acné, steenpuisten, zweren en etterende wonden kun je echinaceathee drinken of de aangedane huid schoonmaken met echinaceathee of er een tijdje een in echinaceathee gedrenkte doek er omheen doen.

Echinacea purpurea tinctuur werkt sterker dan echinaceathee.

Mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan mogen geen echinacea purpurea of zonnehoed gebruiken!

Wanneer je het in combinatie medicijnen wilt gebruiken bespreek dit dan met je behandelend arts.

echinacea

Zonnehoed
Echinacea purpureaechinaceathee

Echinacea thee