Ingrediënten bonen, erwten en linzen



Op deze pagina vind je informatie over

Bonen, erwten en linzen


Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Adukibonen (小豆)

ook wel adzukibonen of azukibonen genoemd, zijn kleine bruine donkerrode bonen. De beste kwaliteit adukibonen komen van Hokkaido. Adukibonen bevatten relatief veel eiwitten, oplosbare vezels, fermium, ijzer, kalium, magnesium en vitamine B11. Vergeleken met andere peulvruchten zijn adukibonen gemakkelijk te verteren. Ook hebben deze bonen een lage glycemische index, wat ze uitermate geschikt maakt voor mensen die lijden aan diabetes en problemen met hun bloedsuikerspiegel. In Japan worden adukibonen ook wel de koning der bonen genoemd door hun heilzame effecten op de gezondheid. Deze bonen zouden vooral een zeer gunstig effect hebben bij de bestrijding van nier- en blaasinfecties en bij problemen met de lever. Ook zouden ze helpen bij het bijvullen van de hoeveelheid rode bloedcellen waardoor ze vaak door vrouwen na hun menstruatie worden gegeten. Recepten met adukibonen vind je onder adukibonen.
Adukibonen of azukibonen

Adukibonen / adzukibonen /azukibonen

Bruine bonen

Bruine bonen bevatten veel bismut, chroom, fosfor, ijzer, kalium, liponzuur, magnesium, nikkel en vitamine B6.
bruine-bonen

Bruine bonen

Cacaopoeder

wordt gewonnen uit cacaobonen. Cacao is de belangrijkste grondstof voor chocola. Cacao bevat veel bismut, borium, calcium, chroom, dubnium, erbium, fosfor, francium, gammalinoleenzuur, hafnium, ijzer, koolstof, molybdeen, oxaalzuur, palmitinezuur, pelargoonzuur, praseodymium, scandium, strontium, undecaanzuur, valeriaanzuur en vitamine PaBa. In rauwe cacao zit veel di-homogammalinoleenzuur.
cacao

Cacao

Doperwten

Doperwten bevatten veel lithium, molybdeen, strontium, vitamine B3, vitamine B11, vitamine B12 en vitamine C. Gedroogde doperwten heten spliterwten. Recepten vind je onder doperwten.
doperwten

Doperwten

Grauwe erwten - pisum sativum

Grauwe erwten werden vroeger vaak gegeten met rozijnen. Daarom worden ze ook wel rozijnerwten genoemd. Grauwe erwten bevatten veel calcium, ijzer en vitamine C. Recepten vind je onder grauwe erwten.
grauwe-erwten

Grauwe erwten

Groene linzen

Groene linzen bevatten veel fosfor, ijzer, kobalt, kwik, lithium, magnesium, nikkel, vitamine B6 en vitamine B11.
Recepten vind je onder linzen.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: groene-linzen

Groene linzen

Kapucijners

Kapucijners bevatten veel fosfor, ijzer, kalium, pentadecaanzuur, rubidium, thorium, undecaanzuur en vitamine B6. Recepten met kapucijners vind je onder bonen.
kapucijners

Kapucijners

Kikkererwten

Kikkererwten bevatten veel actinium, calcium, capronzuur, fermium, fosfor, ijzer, inositol, lithium en thorium. Recepten met kikkererwten vind je onder bonen.

Hummus of hoummous

is een mengsel van kikkererwtenpuree en tahin, dat tot een dik smeersel verwerkt is en dat gebruikt wordt als dip en broodbeleg. Het recept van hummus vind je onder broodbeleg.

Kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel is glutenvrij, rijk aan eiwitten, ijzer en vezels.
kikkererwten

Kikkererwten

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: hummus

Hummus

kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel

Natto (纳豆)

zijn gekookte sojabonen, die worden vermengd met enzymen en die men tenminste 3 dagen laat fermenteren. Het is een kleverig gerecht met lange draden en sterke geur. Natto is rijk aan makkelijk verteerbare eiwitten en vitamine B12. Natto ondersteunt de spijsvertering en verbetert de werking van de nieren.
natto

Natto

Rode linzen

Rode linzen bevatten veel fosfor, ijzer, kobalt, kwik, lithium, magnesium, nikkel, vitamine B6 en vitamine B11.
Recepten vind je onder linzen.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: rode-linzen

Rode linzen

Rode nierbonen

Rode nierbonen bevatten veel calcium, chroomfosfor, ijzer, kalium, magnesium, thorium, vitamine B3, vitamine B6 en vitamine E.
Recepten vind je onder rode-nierbonen.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: rode-nierbonen

Rode nierbonen

Saifun

is een doorzichtige noedel gemaakt van mungbonen.
saifun

Saifun

Spliterwten

De spliterwt is afkomstig van de gedroogde landbouwerwt, waarbij de zaadhuid verwijderd wordt, waardoor de erwt in twee helften uiteenvalt. Spliterwten bevatten veel calciium, ijzer, vitamine A en vitamine E.
spliterwten

Spliterwten

Sojabonen

Sojabonen, bevatten veel alfa-linoleenzuur, beheenzuur, calcium, californium, caprylzuur, cerium, choline, fosfor, ijzer, inositol, kalium, kobalt, lawrencium, lecithine, lutetium, magnesium, neptunium, nikkel, stikstof, thorium, thulium, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B11, vitamine B12, vitamine K, vitamine PaBa en wolfraam. Daarnaast bevatten sojabonen veel eiwitten. Van sojabonen wordt sojamelk, soja olie, sojameel, tofu en tempeh gemaakt.
sojabonen

Sojabonen, sojamelk, tofu en tempeh

Sojameel

Sojameel, bevat dezelfde bouwstoffen als sojabonen, maar met name veel borium. Van sojameel wordt eiwitrijk brood gemaakt en het wordt ook gebruikt voor pannekoeken.
sojameel

Sojameel

Sojamelk

Sojamelk, bevat dezelfde bouwstoffen als sojabonen.
sojamelk

Sojamelk

Taugé

Taugé wordt ook wel sojascheut genoemd en is de kiem van de mungboon. Taugé wordt gezien als groente, maar is eigenlijk een gekiemde boon. Ze zijn goed voor je gezondheid, want ze verlagen het risico op chronische ziekten. Op kiemgroenten kunnen bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.coli (EHEC). Hitte doodt de bacteriën. Taugé kan je daarom uit voorzorg onderdompelen in kokend water of meekoken met het gerecht. Bron: Het Voedingscentrum.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: tauge

Taugé

Tempeh

is een gefermenteerd sojabonenproduct met een hoog proteïnegehalte. Het is rijk aan licht verteerbare eiwitten en vitamine B12. Persoonlijk vind ik de tempeh van de merken: "Food affairs" en "Hobbit" het best. Recepten vind je onder tempeh.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: tempeh

Tempeh

Tofu (豆腐)

of ook wel tahoe genoemd is een gefermenteerd sojabonenproduct. In het Chinees is het tofu, in Indonesië noemt men het tahoe. Het wordt gebruikt in soepen, groentegerechten, dressings, enz. Persoonlijk vind ik de beste tofu van het merk: "Food for freedom" of van het merk: "Food affairs". Tofu bewaar je, nadat je het uit de verpakking hebt gehaald onder koud water in de koelkast. Tofu bevat veel eiwitten. Recepten vind je onder tofu.

Koya tofu

is gedroogde tofu. Dit is tofu, waar het vocht door invriezen op natuurlijke wijze is onttrokken. Gedroogde tofu bevat minder vet, dan gewone tofu en kan gebruikt worden in soepen, stoofschotels, groente- en zeewiergerechten. Gedroogde tofu bevat veel eiwitten.

Zijdentofu

is een gefermenteerd sojabonenproduct. In zijdentofu zit meer water (en dus minder calorieën en voedingsstoffen) dan in gewone tofu. Je kunt het rauw eten in salades of verwerken in soep of saus. Zijdentofu wordt meestal gebruikt in desserts. Zijden tofu bevat veel eiwitten. Recepten vind je onder overige desserts.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: tofu

Tofu

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Koya tofu of gedroogde tofu

Koya tofu of gedroogde tofu

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: zijdentofu

Zijdentofu

Tuinbonen - Vicia faba

Tuinbonen bevatten cerium, fosfor, lood, vitamine B1, vitamine B3 en vitamine C. Tuinbonen zijn een zeer rijke natuurlijke bron van het aminozuur tyrosine, wat een voorloper is van dopamine.

Je kunt tuinbonen 1 x doppen, dus uit de peulen halen en verder niet, of je kunt ze 2 x doppen waarbij je de bonen uit hun jasje haalt. Vooral voor kinderen is het fijn, wanneer tuinbonen 2 x gedopt zijn.
Foto: tuinbonen

Tuinbonen

Witte bonen

Witte bonen bevatten veel calcium, chroom, fosfor, ijzer, kalium, magnesium, thorium, vitamine B3, vitamine B6 en vitamine E. Recepten vind je onder witte-bonen.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: witte-bonen

Witte bonen

Zwarte-bonen

Zwarte bonen bevatten veel fermium. Recepten vind je onder zwarte bonen.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: zwarte bonen

Zwarte bonen