Fruit
Klik op de afbeelding om deze te vergroten.
Inleiding
|
Koop biologisch fruitFruit te koop |
AalbessenAalbessen zijn rijk aan chloor, cesium, grafiet, myristinezuur, niobium en zwavel. |
Aalbessen |
Aardbeienzijn een uitstekende bron van vitaminen. Aardbeien zijn rijk aan vitamine C. Daarnaast zit er ook vitamine B5, B6, B11(foliumzuur) en K in aardbeien. Ze bevatten ook de mineralen mangaan, kalium, magnesium en jodium en chloor, erbium, myristinezuur, oxygenium en salicylzuur. Behalve deze stoffen die je nodig hebt, bevatten ze ook barium en titanium, wat de meeste mensen niet nodig hebben. |
Aardbeien |
AbrikozenAbrikozen bevatten veel chroom, ijzer, kalium, kobalt, koper, lawrencium, magnesium, natrium, neodymium, nikkel, samarium, vitamine A, vitamine B3, vitamine B15. Beta-caroteen als antoxidant in abrikozen helpt te voorkomen dat LDL-cholestorol wordt geoxideerd in het lichaam. Hiermee helpt het de doorstroming van het bloed en helpt het hartinfarct te voorkomen. Sommige mensen zeggen dat het tegen kanker helpt. Het eten van abrikozen stimuleert in ieder geval de hemoglobineaanmaak in het bloed. Daardoor kunnen abrikozen worden ingezet bij mensen met anemie of bloedarmoede. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat abrikozen goed zijn tegen grauwe staar (cataract) en het helpt ter voorkoming van andere oogziektes. Ook abrikozenpitten zijn gezond, mits je er de buitenschil afpelt en er niet meer dan één per dag eet.Gedroogde abrikozen Gedroogde abrikozen zijn rijk aan voedingsvezel. Op vezelrijk fruit moet goed gekauwd worden en dat stimuleert de speekselproductie, waardoor de vertering verbetert. Vezels stimuleren de darmperistaltiek en verhinderen zo constipatie. Ze verlagen de cholesterolproductie en absorberen afvalstoffen zoals zouten en toxische stoffen, die daarna op natuurlijke wijze worden afgevoerd. Gedroogde abrikozen bevatten 3 keer meer kalium dan bananen (326 mg) en slechts een kleine hoeveelheid zout. Voor mensen met een hoge bloeddruk is dit heel interessant want kalium en natrium regelen de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Gedroogde abrikozen kun je gebruiken bij het klaarmaken van tutti frutti. |
AbrikozenGedroogde abrikozen |
AnanasAnanas is rijk aan americium, antimoon, arsenicum, berkelium, californium, chloor, chroom, cesium, koper, niobium, pelargoonzuur, pentadecaanzuur, protactinium, rhodium, scandium, tridecaanzuur, ytterbium, vitamine B12 en zwavel.Gedroogde ananas Gedroogde ananas is rijk aan voedingsvezel. Op vezelrijk fruit moet goed gekauwd worden en dat stimuleert de speekselproductie, waardoor de vertering verbetert. Vezels stimuleren de darmperistaltiek en verhinderen zo constipatie. Gedroogde ananas bevat relatief veel fruitsuiker, meer dan verse ananas. Eet er daarom niet te veel van. Gedroogde ananas kun je toevoegen aan tutti frutti. |
AnanasGedroogde ananas |
AppelsHet beste is het om biologische appels te eten. Gewone appels worden bespoten met gifstoffen en hoe goed je een appel ook wast, deze blijven op de schil zitten. In de schil en vlak daaronder zitten juist de beste werkzame stoffen in appels. Appels bevatten veel appelzuur, borium, fluor en technetium. Ze bevatten ook magnesium. Daarnaast bevatten ze phlorizine, wat vrouwen in de overgang beschermt tegen osteoporose. Ze bevatten ook quercetine, wat preventief werkt tegen de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Appels bevatten pectine, quercetine en naringine, waarvan men vermoedt, dat het kankerwerende stoffen zijn.Gedroogde appelschijfjes of appelringen
Gedroogde appels zijn rijk aan voedingsvezel.
Op vezelrijk fruit moet goed gekauwd worden en dat stimuleert de speekselproductie, waardoor de vertering verbetert.
Vezels stimuleren de darmperistaltiek en verhinderen zo constipatie.
Gedroogde appel wordt gebruikt in tutti frutti
en appeltaart.
Appelsap of appeldiksap
Appeldiksap is geconcentreerd ongezoet appelsap.
|
AppelsGedroogde appelAppelazijnAppelstroop |
AubergineEen aubergine is eigenlijk een vrucht en dus fruit, maar wordt gerekend onder de groenten. Voor meer informatie over de aubergine. | |
AugurkEen augurk is eigenlijk een vrucht en dus fruit, maar wordt gerekend onder de groenten. Voor meer informatie over de augurk. | |
AvocadoAvocado's bevatten veel antimoon, chloor, fluor, grafiet, ijzer, kalium, kobalt, koper, lecithine, liponzuur, magnesium, omega 3, omega 6 en omega 9 vetten, palmitinezuur, rhodium, samarium, vanadium, vitamine B5, vitamine D, wolfraam, zink en zwavel. Avocado´s bevatten meer vitamine D dan eieren en roomboter. Macrobioten eten gewoonlijk geen avocado's, omdat deze erg yin (uitzettend) en verkoelend werken. Ze eten ze soms in de zomer op een hele hete dag. In de volksgeneeskunde wordt een puree van avocado aangebracht op psoriasis. Avocado behoort tot de diuretische fruitsoorten; dat zijn fruitsoorten die de nieren stimuleren om beter te werken waardoor urinezuur sneller uit het lichaam wordt gevoerd. Urinezuur is de oorzaak van jicht. Avocado helpt ook bij de preventie van hart- en vaatziekten, doordat het mono-onverzadigde vetzuren bevat. |
Avocado |
BananenBananen bevatten anti-oxidanten en kalium, wat goed is voor je bloeddruk en je nieren. Bananen bevatten veel beheenzuur, californium, chloor, choline, erbium, grafiet, kobalt, magnesium, neodymium, neptunium, niobium, polonium, rhodium, vanadium, vitamine B3, vitamine B6, vitamine B11. Behalve stoffen die goed voor je zijn, bevatten bananen ook barium en bismut wat de meeste mensen niet nodig hebben. Kijk ook eens op mijn pagina over keukenkunst met bananen. |
Bananen |
BosbessenBlauwe (bos)bessen bevatten een zeer hoog gehalte aan anthocyaninen, welke een anti-oxiderende werking hebben. Hierdoor worden bepaalde schadelijke stoffen, zoals vrije radicalen, geneutraliseerd. Dit is zeer nuttig voor het menselijke immuunsysteem ter voorkoming van bepaalde soorten van kanker, waaronder darmkanker. Het is een bron van anti-oxidanten die bescherming geeft tegen afbraak van hersencellen. Bosbessen bevatten veel beheenzuur, gadolinium, indium, lithium, lood, oxygenium, samarium en stearinezuur. |
Bosbessen |
Bramenzijn niet alleen lekker maar ook bijzonder voedzaam. De braam is een vrucht die tjokvol antioxidanten zit. Deze stoffen zijn goed voor het lichaam en bestrijden onder andere kanker. Bramen bevatten veel vitamine C wat de algemene vitaliteit verhoogt en het immuunsysteem versterkt. Bramen bevatten daarnaast veel mendelevium, osmium en praseodymium. |
Bramen |
Citroenheeft een anti-bacteriële en antivirale werking. Het eten van citroen voorkomt verkoudheid en griep door de hoge dosis vitamine C.Citroen helpt bij
ZestZest is het dunne gekleurde buitenste laagje van de schil van citrusvruchten, zoals citroen en sinaasappel, wat een hele frisse smaak aan gerechten geeft. Rasp niet het witte deel mee, want dit smaakt bitter. |
CitroenZest |
CourgetteEen courgette is eigenlijk een vrucht en dus fruit, maar wordt gerekend onder de groenten. Voor meer informatie over de courgette. | |
Cranberries = veenbessenCranberries bevatten veel arsenicum, cesium, praseodymium, rubidium en vitamine C. In cranberries zitten proanthocyadinen, die allerlei ziekten die te maken hebben met blaas en urinebuis voorkomen en genezen. Cranberries werken ook goed tegen prostaatkanker, longkanker, borstkanker en darmkanker. Mensen die regelmatig cranberries eten worden minder snel verkouden en krijgen minder snel de griep.Gedroogde cranberriesIn de winter kun je gedroogde cranberries gebruiken. Een paar cranberries in de tutti frutti zijn heerlijk! |
CranberriesGedroogde cranberries |
Dadels - Phoenix dactyliferaDadels bevatten veel astaat, californium, chloor, chroom, cerium, erbium, kalium, magnesium, mendelevium, niobium, praseodymium, protactinium, seaborgium, stikstof, vitamine B3, vitamine B11 en vitamine PaBa. Dadels:
Medjool of Medjoul dadelsSoorten dadels die het meest worden verhandeld zijn Deglet Nour, Hallawi, Khaleseh en Medjool. Deze komen overwegend uit Egypte en Californië en Israël.Rode Chinese dadels (红枣)Rode Chinese dadels worden in Nederland meestal gedroogd verkocht. Nadat ze geweekt en gekookt zijn, zijn ze een heerlijke zoete toevoeging aan onder meer desserts. Rode Chinese dadels bevatten veel vitamine C. |
Zo worden dadels geoogstDadelsMedjoul of Medjool DadelsGedroogde rode Chinese dadels (红枣) |
DruivenDruiven bevatten veel argon, astaat, erbium, francium, mangaan, meitnerium, melisinezuur, mierenzuur, radium, renium, rutine, strontium, thulium en vitamine B11. |
Druiven |
FrambozenFrambozen zijn erg gezond en bevatten verschillende vitaminen, maar vooral veel mineralen. Er zit veel vitamine C, vitamine B11, E en K in. Frambozen bevatten daarnaast veel mangaan, magnesium, koper en kalium en ze zijn vezelrijk. Bovendien bevatten frambozen veel chloor, francium, rubidium, salicylzuur en zwavel. |
Frambozen |
Gojibessen (枸杞子)zijn bijzonder rijk aan polysachariden, die het immuunsysteem versterken en de weerstand verhogen. Door de aanwezigheid van aminozuren wordt het functioneren van de witte bloedlichaampjes gestimuleerd, waardoor virussen minder kans hebben om het lichaam binnen te dringen. Goji bessen bevatten:
|
Gojibessen |
GranaatappelGranaatappel bevat punicalagines, wat zich direct onder de schil van een granaatappel bevindt. Deze stof blijkt bij ratten ontstekingen in specifieke hersencellen te remmen. Daarnaast bevat het ellaginezuur, pelargoonzuur, rhodium, rubidium en tridecaanzuur. Ellaginezuur fungeert als een antioxidant, die het lichaam beschermt door het bestrijden van de oxidatieve stress, die cellulaire degeneratie en schade kan veroorzaken. Ellaginezuur zit veel in rood fruit en helpt het herstel van de huid. Behalve deze stoffen die je nodig hebt, bevatten ze ook kwik, wat de meeste mensen niet nodig hebben. |
Granaatappel |
GrapefruitEen grapefruit heeft anderhalf keer meer vitamine C in zich dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Als belangrijk mineraal zit er kalium in. Ook zit er veel lycopeen in. Lycopeen is een belangrijke stof die meehelpt in de bestrijding van kankertumoren. Lycopeen herstelt schade aan cellen welke veroorzaakt worden door vrije radicalen. In grapefruits zit ook naringenine. Naringenine helpt om het beschadigde DNA in lichaamscellen te repareren. Door naringenine heeft de grapefruit een preventieve werking voor het ontstaan van kanker. Grapefruits bevatten veel actinium, biotine, margarinezuur, melissinezuur, salicylzuur, vitamine C. Behalve deze stoffen die je nodig hebt, bevatten ze ook barium, beryllium, fluor, wat de meeste mensen niet nodig hebben.Wanneer je medicijnen gebruikt kan het zijn, dat het geen goed idee is om grapefruits te eten. Vraag het aan je behandelend arts. |
Grapefruit |
Kaki of persimmoms - Diospyros kakiKaki of persimmoms bevatten veel francium. Daarnaast zijn kaki of persimmoms ook rijk aan provitamine A, met name in de vorm van: |
Kaki of persimmomsLinks een onrijpe kaki,rechts een rijpe kaki |
KersenKersen bevatten melissinezuur, roentgenium en vitamine A. |
Kersen |
KiwiKiwi's bevatten kalium, samarium en vitamine C. Daarnaast bevat het veel bijzondere fytonutriënten, die het DNA beschermen. Een Italiaans onderzoek heeft aangetoond dat 7 en 8-jarige kinderen minder bevattelijk zijn voor ademhalingsziekten als ze veel kiwi eten. Kiwi's zijn vezelrijk en vezels helpen tegen darmkanker. |
Kiwi's |
KomkommerEen komkommer is eigenlijk een vrucht en dus fruit, maar wordt gerekend onder de groenten. Voor meer informatie over de komkommer. | |
KrentenKrenten bevatten veel gammalinoleenzuur, kalium en vitamine B11. |
Krenten |
KruisbessenKruisbessen bevatten veel barium, kwik, neon, pelargoonzuur, roentgenium en vitamine C. |
Kruisbessen |
Loganbessen - Rubus loganobaccusLoganbessen zijn een kruising tussen bramen en frambozen en lijken op langgerekte bramen. Ze zijn vrij zuur en worden niet rauw gegeten, maar verwerkt in jam. Ze bevatten veel kalium en vitamine C. |
Loganbessen |
MandarijnenMandarijnen bevatten veel lithium, neptunium, praseodymium en vitamine C. |
Mandarijnen |
Mango's - Mangifera indicaJe kunt twee helften van de mango langs de pit afsnijden. Deze kun je volgens een boter-kaas-en-eieren-rooster in vierkantjes verdelen. Dan vouw je de schil in. Hierdoor komen de blokjes mango naar buiten toe en kan je ze van de schil afbijten. Macrobioten in Nederland en België eten gewoonlijk geen vijgen, omdat deze erg yin (uitzettend) en verkoelend werken. Ze eten ze heel soms in de zomer op een hele hete dag. Mango's bevatten veel dysprosium, koper en thallium. Rijpe mango´s bevatten polyfenolen met antikankeractiviteit. Mangoschil leidt tot het ontstaan van meer enzymen in bloedplasma, nieren en lever. Eet ze dus het liefst met schil. Je kunt er een heerlijke mangosorbet zonder suiker mee maken. Hier vind je het recept voor mangopuree met munt.Gedroogde mango's
Gedroogde mango's kun je gebruiken bij het klaarmaken van
tutti frutti.
|
Mango'sGedroogde mango'sMangochutney |
MeloenMeloenen bevatten veel americium, californium, lood, meitnerium, protactinium, renium, vitamine A. Je kunt in het centrum van de boven- en onderkant voelen of hij rijp is. Wanneer je deze kunt indrukken is hij rijp. Wanneer dit stukje nog hard is, dan is hij niet rijp. Elk type meloen bevat zijn eigen combinatie van stoffen.Cantaloupe meloen
Cantaloupe meloen zijn zoeter dan groene meloenen en zijn verzurender dan de meeste andere meloenen.
|
MeloenenCantaloupe meloenWatermeloen |
NectarinesNectarines bevatten veel vitamine C, luteïne en zeaxanthine. Luteïne is een fytonutriënt dat de vruchtbaarheid van de vrouw reguleert en het speelt een rol in de ogen. Zeaxanthine is nog belangrijker voor de ogen en voorkomt oogstaar. Daarnaast bevatten nectarines fosfor, ijzer, kalium, koper en zink. |
Nectarines |
OlijvenEr bestaan groene en zwarte olijven. Groene olijven zijn rijk aan cesium, gadolinium, natrium, protactinium, vitamine B12 en vitamine PaBa. Zwarte olijven bevatten veel cesium, gadolinium, germanium, krypton, natrium, protactinium, vitamine B12 en vitamine PaBa. |
Olijven |
Papaja of papayaPapaja's bevatten veel antimoon, arsenicum, astaat, californium, hydrogenium, lawrencium, lood, mendelevium, neptunium, pentadecaanzuur, praseodymium en vitamine A.Gedroogde papajaGedroogde papaja zijn rijk aan voedingsvezel. Op vezelrijk fruit moet goed gekauwd worden en dat stimuleert de speekselproductie, waardoor de vertering verbetert. Vezels stimuleren de darmperistaltiek en verhinderen zo constipatie. Gedroogde papaja kun je gebruiken bij het klaarmaken van tutti frutti. Ook papajapitten zijn gezond. |
PapajaGedroogde papaja |
PassievruchtenPassievruchten zijn rijk aan dysprosium, indium, koper, samarium, thulium en vitamine C |
Passievruchten |
PerenPeren zijn rijk aan americium, europium, niobium, rhodium, praseodymium, protactinium en thulium. |
Peren |
PerzikenPerziken zijn rijk aan californium, lawrencium, magnesium, mangaan, nobelium, renium, vitamine A en zwavel. Het binnenste van perzikpitten kun je eten, nadat je ze hebt opengebroken met een notenkraker. Perzikpitten bevatten veel vitamine B17. |
Perziken |
PruimenPruimen bevatten veel francium, magenesium, mendelevium, niobium, rutine, thulium en zirkonium. Ook pruimenpitten kunnen gezond zijn, mits je er de buitenschil afpelt.Gedroogde pruimen Gedroogde pruimen zijn rijk aan voedingsvezel en bevatten veel kalium. Op vezelrijk fruit moet goed gekauwd worden en dat stimuleert de speekselproductie, waardoor de vertering verbetert. Vezels stimuleren de darmperistaltiek en verhinderen zo constipatie. Gedroogde pruimen zijn een ingrediënt van tutti frutti. |
PruimenGedroogde pruimen |
RozijnenEen rozijn is een gedroogde druif. Het drogen gebeurt om de druif langer te kunnen bewaren. Omdat een groot gedeelte van het vocht uit de druif is verdwenen, zijn rozijnen zoeter dan druiven. Rozijnen bevatten veel biotine, chloor, ijzer, kalium, magnesium, mierenzuur, natrium, renium, rutine, salicylzuur en thulium. Rozijnen kun je gebruiken bij het klaarmaken van tutti frutti. |
Rozijnen |
SinaasappelIn 130 gram sinaasappel zit 116% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Daarnaast zit er ook vitamine A en vitamine B1 in. De mineralen die de sinaasappel bevat zijn kalium en calcium. Sinsaasappels zijn rijk aan vezels. De opvallendste fytonutriënten in sinaasappels zijn flavanonen, een soort flavonoïden, die de hersenfunctie kunnen verbeteren. De belangrijkste fytonutriënt is de flavanone herperidine. Volgens wetenschappelijk onderzoek werkt herperidine ontstekingen tegen en verlaagt het hoge bloeddruk. Verder zit er hesperetine in sinaasappels, wat de insulinegevoeligheid van het lichaam verbetert. In sinaasappels zit ook naringenine. Naringenine helpt om het beschadigde DNA in lichaamscellen te repareren. Door naringenine heeft de sinaasappel een preventieve werking voor het ontstaan van kanker. Bovendien bevat de sinaasappel een verscheidenheid aan polyfenolen. Polyfenolen zijn actieve stoffen, die oxidatie tegen gaan en kankercellen bestrijden. Onderzoek heeft aangetoond dat wie elke dag een halve liter vers geperst appelsap, grapefruitsap of sinaasappelsap drinkt aanmerkelijk minder kans heeft op het krijgen van nierstenen. Citrusfruit is versterkend voor de nieren. Sinaasappels bevatten veel actinium, biotine, europium, melissinezuur, radium en vitamine C. |
Sinaasappel |
TomatenTomaten zijn eigenlijk vruchten en dus fruit, maar worden gerekend onder de groenten. Voor meer informatie over de tomaten. | |
VijgenVijgen bevatten veel calcium, erbium, europium, indium, kalium, magnesium, molybdeen, niobium, pentadecaanzuur, praseodymium, rhodium, strontium, terbium, vitamine B11, vitamine PaBa en zirkonium. Macrobioten in Nederland en België eten gewoonlijk geen vijgen, omdat deze erg yin (uitzettend) en verkoelend werken. Ze eten ze heel soms in de zomer op een hele hete dag. Maar, wanneer je te veel vlees, eieren of vis hebt hebt gegeten, kunnen vijgen je spijsvertering stimuleren. Wanneer je te veel vijgen eet, krijg je diarree. Een zwangere vrouw of een vrouw, die zwanger probeert te worden, kan beter geen vijgen eten.Gedroogde vijgenGedroogde vijgen zijn rijk aan voedingsvezel, calcium, kalium en natrium. Op vezelrijk fruit moet goed gekauwd worden en dat stimuleert de speekselproductie, waardoor de vertering verbetert. Vezels stimuleren de darmperistaltiek en verhinderen zo constipatie. Ze verlagen de cholesterolproductie en absorberen afvalstoffen zoals zouten en toxische stoffen, die daarna op natuurlijke wijze worden afgevoerd. Gedroogde vijgen bevatten relatief veel fruitsuiker. Eet er daarom niet te veel van. Gedroogde vijgen kun je gebruiken bij het klaarmaken van tutti frutti. |
VijgenGedroogde vijgen |