FruitOp deze pagina vind je informatie over

fruit

Fruit


Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Inleiding

 1. Koop en eet uitsluitend biologisch fruit. Pesticiden en insecticiden bevinden zich niet alleen op de schil, maar trekken door de schil heen in het fruit. Ook het idee, dat je alle pesticiden of insecticiden eraf zou kunnen wassen met water is een fabeltje. Na een regenbui spoelt een klein gedeelte van de insecticide of pesticide van de plant en wordt dan via de plant opgenomen en komt zo weer in het fruit. Het afwassen lukt soms alleen gedeeltijk met zeep, omdat de insecticiden en pesticiden vaak nauwelijks in water oplosbaar zijn (immers anders moet de boer na elke regenbui opnieuw met gif spuiten). Het gif, waarmee gespoten wordt is schadelijk voor de mens. Fruitboeren, die gif spuiten dragen niet voor niets beschermende kleding. Het gif wordt door het lichaam slecht afgevoerd, omdat het om onnatuurlijke stoffen gaat en onnatuurlijke stoffen hopen zich dan op in vetweefsel en de hersenen bestaan voor ongeveer 2/3 uit vet.
 2. Eet rijp fruit van het seizoen, dat lokaal geoogst is, omdat dat de meeste vitaminen bevat. Fruit, dat geplukt is, terwijl het niet rijp was bevat veel minder vitaminen, dan gerijpt fruit. Het fruit dat de meeste vitaminen bevat is dat fruit, dat vanzelf van de boom of struik is gevallen.
 3. Onrijp fruit is verzurender dan rijp fruit. Rijp fruit werkt over het algemeen alkaliserend. Zie ook: pH totaaloverzicht van het verzurend of alkaliserend effect van fruit op het lichaam.
 4. Eet liever weinig of geen tropisch fruit, omdat dit niet rijp geoogst is en dus minder vitaminen bevat in vergelijking met lokaal geoogst fruit van het seizoen.
 5. Eet geen vers fruit in de winter. Dit komt dan altijd van ver en is dus niet rijp geoogst.
 6. Wanneer je in de winter toch fruit wilt eten, kies dan voor gedroogd ongezwaveld onbespoten fruit.
koop biologisch fruit

Koop biologisch fruitfruit te koop

Fruit te koop

Aalbessen

Aalbessen zijn rijk aan chloor, cesium, grafiet, myristinezuur, niobium en zwavel.
aalbessen

Aalbessen

Aardbeien

zijn een uitstekende bron van vitaminen. Aardbeien zijn rijk aan vitamine C. Daarnaast zit er ook vitamine B5, B6, B11(foliumzuur) en K in aardbeien. Ze bevatten ook de mineralen mangaan, kalium, magnesium en jodium en chloor, erbium, myristinezuur, oxygenium en salicylzuur. Behalve deze stoffen die je nodig hebt, bevatten ze ook barium en titanium, wat de meeste mensen niet nodig hebben.
aardbeien

Aardbeien

Abrikozen

Abrikozen bevatten veel chroom, ijzer, kalium, kobalt, koper, lawrencium, magnesium, natrium, neodymium, nikkel, samarium, vitamine A, vitamine B3, vitamine B15. Beta-caroteen als antoxidant in abrikozen helpt te voorkomen dat LDL-cholestorol wordt geoxideerd in het lichaam. Hiermee helpt het de doorstroming van het bloed en helpt het hartinfarct te voorkomen. Sommige mensen zeggen dat het tegen kanker helpt. Het eten van abrikozen stimuleert in ieder geval de hemoglobineaanmaak in het bloed. Daardoor kunnen abrikozen worden ingezet bij mensen met anemie of bloedarmoede. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat abrikozen goed zijn tegen grauwe staar (cataract) en het helpt ter voorkoming van andere oogziektes. Ook abrikozenpitten zijn gezond, mits je er de buitenschil afpelt en er niet meer dan één per dag eet.

Gedroogde abrikozen

Gedroogde abrikozen zijn rijk aan voedingsvezel. Op vezelrijk fruit moet goed gekauwd worden en dat stimuleert de speekselproductie, waardoor de vertering verbetert. Vezels stimuleren de darmperistaltiek en verhinderen zo constipatie. Ze verlagen de cholesterolproductie en absorberen afvalstoffen zoals zouten en toxische stoffen, die daarna op natuurlijke wijze worden afgevoerd. Gedroogde abrikozen bevatten 3 keer meer kalium dan bananen (326 mg) en slechts een kleine hoeveelheid zout. Voor mensen met een hoge bloeddruk is dit heel interessant want kalium en natrium regelen de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Gedroogde abrikozen kun je gebruiken bij het klaarmaken van tutti frutti.
abrikozen

Abrikozen

gedroogde abrikozen

Gedroogde abrikozen

Ananas

Ananas is rijk aan americium, antimoon, arsenicum, berkelium, californium, chloor, chroom, cesium, koper, niobium, pelargoonzuur, pentadecaanzuur, protactinium, rhodium, scandium, tridecaanzuur, ytterbium, vitamine B12 en zwavel.

Gedroogde ananas

Gedroogde ananas is rijk aan voedingsvezel. Op vezelrijk fruit moet goed gekauwd worden en dat stimuleert de speekselproductie, waardoor de vertering verbetert. Vezels stimuleren de darmperistaltiek en verhinderen zo constipatie. Gedroogde ananas bevat relatief veel fruitsuiker, meer dan verse ananas. Eet er daarom niet te veel van. Gedroogde ananas kun je toevoegen aan tutti frutti.
ananas

Ananas

gedroogde ananas

Gedroogde ananas

Appels

Het beste is het om biologische appels te eten. Gewone appels worden bespoten met gifstoffen en hoe goed je een appel ook wast, deze blijven op de schil zitten. In de schil en vlak daaronder zitten juist de beste werkzame stoffen in appels. Appels bevatten veel appelzuur, borium, fluor en technetium. Ze bevatten ook magnesium. Daarnaast bevatten ze phlorizine, wat vrouwen in de overgang beschermt tegen osteoporose. Ze bevatten ook quercetine, wat preventief werkt tegen de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Appels bevatten pectine, quercetine en naringine, waarvan men vermoedt, dat het kankerwerende stoffen zijn.

Gedroogde appelschijfjes of appelringen

Gedroogde appels zijn rijk aan voedingsvezel. Op vezelrijk fruit moet goed gekauwd worden en dat stimuleert de speekselproductie, waardoor de vertering verbetert. Vezels stimuleren de darmperistaltiek en verhinderen zo constipatie.
Gedroogde appel wordt gebruikt in tutti frutti en appeltaart.

Appelazijn of appelcider

In appelazijn zit geen alcohol en in appelcider meestal wel. In appelazijn en appelcider zit veel calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper en magnesium. Appelazijn en appelcider zijn slecht voor het glazuur van je tanden.

Appelsap of appeldiksap

Appeldiksap is geconcentreerd ongezoet appelsap.

Appelstroop

Appelstroop bevat veel actinium, appelzuur, ijzer en kalium.

Behalve stoffen die goed voor je zijn, bevat appelstroop ook thallium, wat de meeste mensen niet nodig hebben. Je kunt zelf appelstroop maken.
appels

Appels

gedroogde appel

Gedroogde appel

appelazijn

Appelazijn

appelstroop

Appelstroop

Aubergine

Een aubergine is eigenlijk een vrucht en dus fruit, maar wordt gerekend onder de groenten. Voor meer informatie over de aubergine.

Augurk

Een augurk is eigenlijk een vrucht en dus fruit, maar wordt gerekend onder de groenten. Voor meer informatie over de augurk.

Avocado

Avocado's bevatten veel antimoon, chloor, fluor, grafiet, ijzer, kalium, kobalt, koper, lecithine, liponzuur, magnesium, omega 3, omega 6 en omega 9 vetten, palmitinezuur, rhodium, samarium, vanadium, vitamine B5, vitamine D, wolfraam, zink en zwavel. Avocado´s bevatten meer vitamine D dan eieren en roomboter.

Macrobioten eten gewoonlijk geen avocado's, omdat deze erg yin (uitzettend) en verkoelend werken. Ze eten ze soms in de zomer op een hele hete dag.

In de volksgeneeskunde wordt een puree van avocado aangebracht op psoriasis. Avocado behoort tot de diuretische fruitsoorten; dat zijn fruitsoorten die de nieren stimuleren om beter te werken waardoor urinezuur sneller uit het lichaam wordt gevoerd. Urinezuur is de oorzaak van jicht. Avocado helpt ook bij de preventie van hart- en vaatziekten, doordat het mono-onverzadigde vetzuren bevat.
avocado

Avocado

Bananen

Bananen bevatten anti-oxidanten en kalium, wat goed is voor je bloeddruk en je nieren. Bananen bevatten veel beheenzuur, californium, chloor, choline, erbium, grafiet, kobalt, magnesium, neodymium, neptunium, niobium, polonium, rhodium, vanadium, vitamine B3, vitamine B6, vitamine B11.

Behalve stoffen die goed voor je zijn, bevatten bananen ook barium en bismut wat de meeste mensen niet nodig hebben.

Kijk ook eens op mijn pagina over keukenkunst met bananen.
Bananen

Bananen


Keukenkunst met bananen

Bosbessen

Blauwe (bos)bessen bevatten een zeer hoog gehalte aan anthocyaninen, welke een anti-oxiderende werking hebben. Hierdoor worden bepaalde schadelijke stoffen, zoals vrije radicalen, geneutraliseerd. Dit is zeer nuttig voor het menselijke immuunsysteem ter voorkoming van bepaalde soorten van kanker, waaronder darmkanker. Het is een bron van anti-oxidanten die bescherming geeft tegen afbraak van hersencellen. Bosbessen bevatten veel beheenzuur, gadolinium, indium, lithium, lood, oxygenium, samarium en stearinezuur.
bosbessen

Bosbessen

Bramen

zijn niet alleen lekker maar ook bijzonder voedzaam. De braam is een vrucht die tjokvol antioxidanten zit. Deze stoffen zijn goed voor het lichaam en bestrijden onder andere kanker. Bramen bevatten veel vitamine C wat de algemene vitaliteit verhoogt en het immuunsysteem versterkt. Bramen bevatten daarnaast veel mendelevium, osmium en praseodymium.
bramen

Bramen

Citroen

heeft een anti-bacteriële en antivirale werking. Het eten van citroen voorkomt verkoudheid en griep door de hoge dosis vitamine C.

Citroen helpt bij

 • Kanker, doordat het veel antioxidanten in zich heeft die de vrije radicalen elimineren.
 • Malaria, doordat de parasiet de stoffen in het bloed die van citroen afkomen niet overleeft.
 • Hoge bloeddruk, doordat het cholesterolafzetting voorkomt.
 • Hartinfarct, doordat citroen aderverkalking tegengaat. De kalium in citroen is goed voor het hart.
 • Nier- en blaasproblemen, het voorkomt nierstenen.
Het is een effectief medicijn bij koorts, wanneer je om de 2 uur een citroen uitperst, in lauw water oplost en opdrinkt, is de koorts eerder weg. Daarnaast vergroot het de zuurstofopname in het bloed op grote hoogte. Citroenen bevatten veel arsenicum, berkelium, heptaanzuur, magnesium, vitamine B11 en vitamine C.

Zest

Zest is het dunne gekleurde buitenste laagje van de schil van citrusvruchten, zoals citroen en sinaasappel, wat een hele frisse smaak aan gerechten geeft. Rasp niet het witte deel mee, want dit smaakt bitter.

citroen

Citroen

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: zest

Zest

Courgette

Een courgette is eigenlijk een vrucht en dus fruit, maar wordt gerekend onder de groenten. Voor meer informatie over de courgette.

Cranberries = veenbessen

Cranberries bevatten veel arsenicum, cesium, praseodymium, rubidium en vitamine C. In cranberries zitten proanthocyadinen, die allerlei ziekten die te maken hebben met blaas en urinebuis voorkomen en genezen. Cranberries werken ook goed tegen prostaatkanker, longkanker, borstkanker en darmkanker. Mensen die regelmatig cranberries eten worden minder snel verkouden en krijgen minder snel de griep.

Gedroogde cranberries

In de winter kun je gedroogde cranberries gebruiken. Een paar cranberries in de tutti frutti zijn heerlijk!
cranberries

Cranberries

gedroogde cranberries

Gedroogde cranberries

Dadels - Phoenix dactylifera

Dadels bevatten veel astaat, californium, chloor, chroom, cerium, erbium, kalium, magnesium, mendelevium, niobium, praseodymium, protactinium, seaborgium, stikstof, vitamine B3, vitamine B11 en vitamine PaBa.

Dadels:
 • helpen bij constipatie, omdat ze heel vezelrijk zijn.
 • versterken je botten.
 • zijn rijk aan ijzer, waardoor ze helpen bij vermoeidheid en bloedarmoede.
 • geven verlichting bij allergieën, omdat ze rijk zijn aan zwavel.
 • kunnen helpen wanner gewichtstoename gewenst is en bij aansterken na ziekte, door de combinatie van vitaminen en mineralen, die er in zitten.
 • geven energie, doordat ze rijk zijn aan natuurlijke suikers, zoals fructose, glucose en sucrose.
 • steunen het zenuwstelsel.
 • zijn goed voor je hart, omdat ze rijk zijn aan kalium.
 • geven sexuele energie, omdat ze rijk zijn aan flavonoïden en estradiol.
 • beschermen de darmen tegen kanker, omdat ze vezelrijk zijn.
Dadels worden vers of gedroogd gegeten.

Medjool of Medjoul dadels

Soorten dadels die het meest worden verhandeld zijn Deglet Nour, Hallawi, Khaleseh en Medjool. Deze komen overwegend uit Egypte en Californië en Israël.

Rode Chinese dadels (红枣)

Rode Chinese dadels worden in Nederland meestal gedroogd verkocht. Nadat ze geweekt en gekookt zijn, zijn ze een heerlijke zoete toevoeging aan onder meer desserts. Rode Chinese dadels bevatten veel vitamine C.
dadels

Zo worden dadels geoogst

dadels

Dadels

Medjool dadels

Medjoul of Medjool Dadels

Rode Chinese dadels

Gedroogde rode Chinese dadels (红枣)

Druiven

Druiven bevatten veel argon, astaat, erbium, francium, mangaan, meitnerium, melisinezuur, mierenzuur, radium, renium, rutine, strontium, thulium en vitamine B11.
druiven

Druiven

Frambozen

Frambozen zijn erg gezond en bevatten verschillende vitaminen, maar vooral veel mineralen. Er zit veel vitamine C, vitamine B11, E en K in. Frambozen bevatten daarnaast veel mangaan, magnesium, koper en kalium en ze zijn vezelrijk. Bovendien bevatten frambozen veel chloor, francium, rubidium, salicylzuur en zwavel.
frambozen

Frambozen

Gojibessen (枸杞子)

zijn bijzonder rijk aan polysachariden, die het immuunsysteem versterken en de weerstand verhogen. Door de aanwezigheid van aminozuren wordt het functioneren van de witte bloedlichaampjes gestimuleerd, waardoor virussen minder kans hebben om het lichaam binnen te dringen. Goji bessen bevatten:
 • 18 soorten aminozuren;
 • 8 essentiële aminozuren waaronder isoleucine en tryptofaan;
 • 21 mineralen waaronder zink, ijzer, koper, calcium, germanium, selenium en fosfor;
 • Carotenoiden, inclusief bètacaroteen in een hogere dosering dan wortelen;
 • Vitamine C in zeer hoge dosering;
 • Vitamine B1, B2, B6, en vitamine E;
 • Beta-sisterol (een ontstekingsremmer);
 • Linolzuur (goed voor hart en bloedvaten).
Je kunt een klein handje gojibessen zo eten of mixen met noten of ze toevoegen aan bijvoorbeeld tutti frutti.

gojibessen

Gojibessen

Granaatappel

Granaatappel bevat punicalagines, wat zich direct onder de schil van een granaatappel bevindt. Deze stof blijkt bij ratten ontstekingen in specifieke hersencellen te remmen. Daarnaast bevat het ellaginezuur, pelargoonzuur, rhodium, rubidium en tridecaanzuur. Ellaginezuur fungeert als een antioxidant, die het lichaam beschermt door het bestrijden van de oxidatieve stress, die cellulaire degeneratie en schade kan veroorzaken. Ellaginezuur zit veel in rood fruit en helpt het herstel van de huid. Behalve deze stoffen die je nodig hebt, bevatten ze ook kwik, wat de meeste mensen niet nodig hebben.

Foto: granaatappel

Granaatappel

Grapefruit

Een grapefruit heeft anderhalf keer meer vitamine C in zich dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Als belangrijk mineraal zit er kalium in. Ook zit er veel lycopeen in. Lycopeen is een belangrijke stof die meehelpt in de bestrijding van kankertumoren. Lycopeen herstelt schade aan cellen welke veroorzaakt worden door vrije radicalen. In grapefruits zit ook naringenine. Naringenine helpt om het beschadigde DNA in lichaamscellen te repareren. Door naringenine heeft de grapefruit een preventieve werking voor het ontstaan van kanker. Grapefruits bevatten veel actinium, biotine, margarinezuur, melissinezuur, salicylzuur, vitamine C. Behalve deze stoffen die je nodig hebt, bevatten ze ook barium, beryllium, fluor, wat de meeste mensen niet nodig hebben.

Wanneer je medicijnen gebruikt kan het zijn, dat het geen goed idee is om grapefruits te eten. Vraag het aan je behandelend arts.

grapefruit

Grapefruit

Kaki of persimmoms - Diospyros kaki

Kaki of persimmoms bevatten veel francium. Daarnaast zijn kaki of persimmoms ook rijk aan provitamine A, met name in de vorm van:
 • bètacaroteen, een antioxidant. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen zogenaamde 'vrije radicalen' en andere schadelijke stoffen. Ook vitamine C en E zijn bekende antioxidanten.
 • Beta-cryptoxanthine, wat lijkt op bètacaroteen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar bèta-cryptoxanthine, omdat men gelooft dat deze carotenoïde van alle carotenen de beste bescherming biedt ter voorkoming van (long)kanker.
 • Lycopeen, een rode kleurstof. Men vermoedt dat lycopeen het lichaam beschermt tegen vrije radicalen in vethoudend weefsel, zoals de prostaat.
 • Luteïne is een gele kleurstof. Als voedingssupplement wordt het gebruikt om het risico op de oogaandoening macula-degeneratie te verlagen.
 • Ook zeaxanthine (oftewel citranaxanthine) heft een positief effect op de bescherming tegen oogaandoeningen, in dit geval staar.
 • In sommige plattelandsgemeenschappen heeft de vrucht de naam hoofdpijn, rugpijn en voetklachten te kunnen genezen.
  kaki

  Kaki of persimmoms

  kaki

  Links een onrijpe kaki,
  rechts een rijpe kaki

  Kersen

  Kersen bevatten melissinezuur, roentgenium en vitamine A.
  kersen

  Kersen

  Kiwi

  Kiwi's bevatten kalium, samarium en vitamine C. Daarnaast bevat het veel bijzondere fytonutriënten, die het DNA beschermen. Een Italiaans onderzoek heeft aangetoond dat 7 en 8-jarige kinderen minder bevattelijk zijn voor ademhalingsziekten als ze veel kiwi eten. Kiwi's zijn vezelrijk en vezels helpen tegen darmkanker.
  kiwi

  Kiwi's

  Komkommer

  Een komkommer is eigenlijk een vrucht en dus fruit, maar wordt gerekend onder de groenten. Voor meer informatie over de komkommer.

  Krenten

  Krenten bevatten veel gammalinoleenzuur, kalium en vitamine B11.
  krenten

  Krenten

  Kruisbessen

  Kruisbessen bevatten veel barium, kwik, neon, pelargoonzuur, roentgenium en vitamine C.
  kruisbessen

  Kruisbessen

  Loganbessen - Rubus loganobaccus

  Loganbessen zijn een kruising tussen bramen en frambozen en lijken op langgerekte bramen. Ze zijn vrij zuur en worden niet rauw gegeten, maar verwerkt in jam. Ze bevatten veel kalium en vitamine C.
  loganbessen

  Loganbessen

  Mandarijnen

  Mandarijnen bevatten veel lithium, neptunium, praseodymium en vitamine C.
  mandarijnen

  Mandarijnen

  Mango's - Mangifera indica

  Je kunt twee helften van de mango langs de pit afsnijden. Deze kun je volgens een boter-kaas-en-eieren-rooster in vierkantjes verdelen. Dan vouw je de schil in. Hierdoor komen de blokjes mango naar buiten toe en kan je ze van de schil afbijten.

  Macrobioten in Nederland en België eten gewoonlijk geen vijgen, omdat deze erg yin (uitzettend) en verkoelend werken. Ze eten ze heel soms in de zomer op een hele hete dag.

  Mango's bevatten veel dysprosium, koper en thallium. Rijpe mango´s bevatten polyfenolen met antikankeractiviteit. Mangoschil leidt tot het ontstaan van meer enzymen in bloedplasma, nieren en lever. Eet ze dus het liefst met schil. Je kunt er een heerlijke mangosorbet zonder suiker mee maken. Hier vind je het recept voor mangopuree met munt.

  Gedroogde mango's

  Gedroogde mango's kun je gebruiken bij het klaarmaken van tutti frutti.

  Mangochutney

  Mangochutney met garam masala kun je zelf maken.
  mango

  Mango's

  gedroogde mango

  Gedroogde mango's

  mango

  Mangochutney

  Meloen

  Meloenen bevatten veel americium, californium, lood, meitnerium, protactinium, renium, vitamine A. Je kunt in het centrum van de boven- en onderkant voelen of hij rijp is. Wanneer je deze kunt indrukken is hij rijp. Wanneer dit stukje nog hard is, dan is hij niet rijp. Elk type meloen bevat zijn eigen combinatie van stoffen.

  Cantaloupe meloen

  Cantaloupe meloen zijn zoeter dan groene meloenen en zijn verzurender dan de meeste andere meloenen.

  Meloenzaad

  Meloenzaad bevat veel vitamine B15.

  Watermeloen

  Watermeloenen bevatten veel biotine, broom en jodium.

  Kijk ook eens op mijn pagina over watermeloenkunst.
  meloen

  Meloenen

  cantaloupe meloen

  Cantaloupe meloen

  watermeloen

  Watermeloen

  Watermeloenkunst

  Nectarines

  Nectarines bevatten veel vitamine C, luteïne en zeaxanthine. Luteïne is een fytonutriënt dat de vruchtbaarheid van de vrouw reguleert en het speelt een rol in de ogen. Zeaxanthine is nog belangrijker voor de ogen en voorkomt oogstaar. Daarnaast bevatten nectarines fosfor, ijzer, kalium, koper en zink.
  nectarines

  Nectarines

  Olijven

  Er bestaan groene en zwarte olijven. Groene olijven zijn rijk aan cesium, gadolinium, natrium, protactinium, vitamine B12 en vitamine PaBa. Zwarte olijven bevatten veel cesium, gadolinium, germanium, krypton, natrium, protactinium, vitamine B12 en vitamine PaBa.
  olijven

  Olijven

  Papaja of papaya

  Papaja's bevatten veel antimoon, arsenicum, astaat, californium, hydrogenium, lawrencium, lood, mendelevium, neptunium, pentadecaanzuur, praseodymium en vitamine A.

  Gedroogde papaja

  Gedroogde papaja zijn rijk aan voedingsvezel. Op vezelrijk fruit moet goed gekauwd worden en dat stimuleert de speekselproductie, waardoor de vertering verbetert. Vezels stimuleren de darmperistaltiek en verhinderen zo constipatie. Gedroogde papaja kun je gebruiken bij het klaarmaken van tutti frutti.

  Ook papajapitten zijn gezond.
  papaja

  Papaja

  gedroogde papaja

  Gedroogde papaja

  Passievruchten

  Passievruchten zijn rijk aan dysprosium, indium, koper, samarium, thulium en vitamine C
  passievruchten

  Passievruchten

  Peren

  Peren zijn rijk aan americium, europium, niobium, rhodium, praseodymium, protactinium en thulium.
  peren

  Peren

  Perziken

  Perziken zijn rijk aan californium, lawrencium, magnesium, mangaan, nobelium, renium, vitamine A en zwavel.

  Het binnenste van perzikpitten kun je eten, nadat je ze hebt opengebroken met een notenkraker. Perzikpitten bevatten veel vitamine B17.
  perziken

  Perziken

  Pruimen

  Pruimen bevatten veel francium, magenesium, mendelevium, niobium, rutine, thulium en zirkonium. Ook pruimenpitten kunnen gezond zijn, mits je er de buitenschil afpelt.

  Gedroogde pruimen

  Gedroogde pruimen zijn rijk aan voedingsvezel en bevatten veel kalium. Op vezelrijk fruit moet goed gekauwd worden en dat stimuleert de speekselproductie, waardoor de vertering verbetert. Vezels stimuleren de darmperistaltiek en verhinderen zo constipatie. Gedroogde pruimen zijn een ingrediënt van tutti frutti.
  pruimen

  Pruimen

  gedroogde pruimen

  Gedroogde pruimen

  Rozijnen

  Een rozijn is een gedroogde druif. Het drogen gebeurt om de druif langer te kunnen bewaren. Omdat een groot gedeelte van het vocht uit de druif is verdwenen, zijn rozijnen zoeter dan druiven. Rozijnen bevatten veel biotine, chloor, ijzer, kalium, magnesium, mierenzuur, natrium, renium, rutine, salicylzuur en thulium. Rozijnen kun je gebruiken bij het klaarmaken van tutti frutti.
  rozijnen

  Rozijnen

  Sinaasappel

  In 130 gram sinaasappel zit 116% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Daarnaast zit er ook vitamine A en vitamine B1 in. De mineralen die de sinaasappel bevat zijn kalium en calcium. Sinsaasappels zijn rijk aan vezels. De opvallendste fytonutriënten in sinaasappels zijn flavanonen, een soort flavonoïden, die de hersenfunctie kunnen verbeteren. De belangrijkste fytonutriënt is de flavanone herperidine. Volgens wetenschappelijk onderzoek werkt herperidine ontstekingen tegen en verlaagt het hoge bloeddruk. Verder zit er hesperetine in sinaasappels, wat de insulinegevoeligheid van het lichaam verbetert. In sinaasappels zit ook naringenine. Naringenine helpt om het beschadigde DNA in lichaamscellen te repareren. Door naringenine heeft de sinaasappel een preventieve werking voor het ontstaan van kanker. Bovendien bevat de sinaasappel een verscheidenheid aan polyfenolen. Polyfenolen zijn actieve stoffen, die oxidatie tegen gaan en kankercellen bestrijden. Onderzoek heeft aangetoond dat wie elke dag een halve liter vers geperst appelsap, grapefruitsap of sinaasappelsap drinkt aanmerkelijk minder kans heeft op het krijgen van nierstenen. Citrusfruit is versterkend voor de nieren.

  Sinaasappels bevatten veel actinium, biotine, europium, melissinezuur, radium en vitamine C.
  sinaasappel

  Sinaasappel

  Tomaten

  Tomaten zijn eigenlijk vruchten en dus fruit, maar worden gerekend onder de groenten. Voor meer informatie over de tomaten.

  Vijgen

  Vijgen bevatten veel calcium, erbium, europium, indium, kalium, magnesium, molybdeen, niobium, pentadecaanzuur, praseodymium, rhodium, strontium, terbium, vitamine B11, vitamine PaBa en zirkonium.
  Macrobioten in Nederland en België eten gewoonlijk geen vijgen, omdat deze erg yin (uitzettend) en verkoelend werken. Ze eten ze heel soms in de zomer op een hele hete dag. Maar, wanneer je te veel vlees, eieren of vis hebt hebt gegeten, kunnen vijgen je spijsvertering stimuleren. Wanneer je te veel vijgen eet, krijg je diarree. Een zwangere vrouw of een vrouw, die zwanger probeert te worden, kan beter geen vijgen eten.

  Gedroogde vijgen

  Gedroogde vijgen zijn rijk aan voedingsvezel, calcium, kalium en natrium. Op vezelrijk fruit moet goed gekauwd worden en dat stimuleert de speekselproductie, waardoor de vertering verbetert. Vezels stimuleren de darmperistaltiek en verhinderen zo constipatie. Ze verlagen de cholesterolproductie en absorberen afvalstoffen zoals zouten en toxische stoffen, die daarna op natuurlijke wijze worden afgevoerd. Gedroogde vijgen bevatten relatief veel fruitsuiker. Eet er daarom niet te veel van. Gedroogde vijgen kun je gebruiken bij het klaarmaken van tutti frutti.
  vijgen

  Vijgen

  gedroogde vijgen

  Gedroogde vijgen