Granen
Op deze pagina vind je informatie over |
|
Klik op de afbeelding om deze te vergroten.
Amaranthis een rond graan. |
Amaranth |
Bifunis rijstspaggetti. Recepten met bifun vind je onder noedels en pasta. |
Bifun |
Boekweitis vezelrijk en maakt de darmen schoon, het versterkt de darmwand en het bevat rutine wat bloeddrukverlagend werkt. Boekweit helpt galstenen voorkomen. Boekweit werkt verwarmend en is vooral lekker om in de winter te eten. Boekweit bevat veel magnesium en vitamine B. Recepten vind je onder boekweit. |
Boekweit |
Bruine rijstis ongeslepen rijst. Recepten vind je onder rijst. |
Bruine rijst |
Bulgur, bulghur of burghulis een vorm van volle tarwe, waarbij de kern wordt gestoomd en gedroogd voor hij wordt gebroken. Recepten vind je onder bulgur. |
Bulgur / bulghur |
CouscousCouscous wordt gemaakt van grof gemalen gries van durumtarwe. Van hiermee gemaakt deeg worden in een draaitrommel bolletjes gevormd die net zoals houdbare pasta's worden gedroogd. Ze zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Zowel de deegbolletjes zelf als de gerechten die er mee worden gemaakt, worden couscous genoemd. Recepten vind je onder couscous. |
Couscous |
Fuzijn vellen of rollen gedroogde tarwegluten. Recepten vind je onder fu. |
Fu |
GerstGerst bevat veel californium, heptaanzuur, palladium, ruthenium, vitamine B3, vitamine B6, vitamine B17 en wolfraam. Recepten vind je onder gerst.Gerstemoutstroopis minder zoet dan rijstemoutstroop en is een natuurlijke zoetstof, die gemaakt wordt van gerst en gebruikt wordt ter vervanging van suiker. Gerstemoutstroop wordt gebruikt bij het maken van nagerechten, zoete en zure sauzen en in medicinale drank. Gerstemoutstroop wordt bijvoorbeeld gebruikt in ame-kuzu. |
GerstGerstemoutstroop |
Gierstis een rond graan, dat relatief veel ijzer bevat (tot 4 keer zoveel als in rijst). Gierst is glutenvrij. Het kan aan soepen, salades en groentegerechten worden toegevoegd. Recepten vind je onder gierst. |
Gierst |
Gortis gepolijste gerst. Recepten vind je onder gerst. |
Gort |
Hato mugi of parelgerst (鴿麦 of 薏米))is een kleinere compacte witte gerstsoort, die in het verre oosten wordt gegeten om een overschot aan eiwitten en vetten, door het eten van vlees, af te voeren. Het bevat een goede verhouding aan ijzer, eiwit en calcium. Het is goed voor de huid en reinigt het bloed. Het wordt meestal met een ander graan zoals bruine rijst meegekookt. Recepten met hato mugi of parelgerst vind je onder parelgerst. |
Hato mugi of parelgerst |
HaverHaver bevat veel aluminium, curium, fluor, fosfor, lecithine, lithium, magnesium, nobelium, praseodymium, roentgenium, technetium, thulium, tin, titanium, vitamine B12, vitamine PaBa, vitamine T, vitamine U, zilver en zink. Recepten vind je onder haver. |
Haver |
HavervlokkenHavervlokken bevatten dezelfde stoffen als haver. Havervlokken verliezen snel hun kracht. Gebruik daarom geen havervlokken, die over datum zijn. Je kunt ook zelf havervlokken maken van volle haver met een vlokkenmolen. Recepten vind je onder graanvlokken. |
Havervlokken |
KamutKamut oftewel khorasantarwe is een 'oergraan', een graansoort met een hoog eiwitgehalte en met zwakke gluten. Recepten vind je onder kamut. |
Kamut |
Kashais geroosterde boekweit en glutenvrij. Recepten vind je onder kasha. |
Kasha |
MaisMais bevat veel bismut, choline, goud, holmium, iridium, linolzuur, magnesium, margarinezuur, neptunium, ruthenium, titanium, vitamine B1, vitamine B6, vitamine B11 en zwavel. |
Mais |
MaizenaMaiszetmeel of maizena wordt in de keuken als bindmiddel gebruikt. Het bestaat uitsluitend uit mais en is glutenvrij. Wanneer je het wilt gebruiken, neem dan een beetje maizena, voeg een beetje koud water toe, zodanig dat het poeder ruim onder water is (1/4 maizena + 3/4 water ongeveer) en meng net zo lang, totdat het een glad mengsel is. Wanneer je groentenat of kookwater wilt binden, zet het dan eerst van het vuur af. Voeg de maizena nu langzaam toe onder voortdurend roeren. Breng het groentenat of kookwater onder voortdurend roeren opnieuw aan de kook en klaar! |
Maizena |
Mochi (餅)is gestampte gedroogde zoete rijst in blokjes. Mochi is bijzonder goed voor zogende moeders, omdat het de aanmaak van moedermelk bevordert. Recepten vind je onder mochi.Mochi genmai kiri (餅玄米キリ)is gestampte gedroogde zoete rijst in blokjes. Recepten vind je onder mochi.Mochi genmai kuromame (餅玄米黒豆)is gestampte gedroogde zoete rijst met zwarte bonen in blokjes. Recepten vind je onder mochi.Mochi genmai yomogi (餅玄米ヨモギ)is gestampte gedroogde zoete rijst met bijvoet in blokjes. Recepten vind je onder mochi. |
Mochi: Yomogi, genmai kuromame en genmai yomogi mochi |
Polentais een traditioneel gerecht van landen rond de Middellandse Zee, gemaakt van mais (glutenvrij) en soms ook met bonen en groenten. Recepten vind je onder polenta. |
Polenta |
Quinoais een rond fijnkorrelig eiwitrijk graan uit de Andes. Het is licht verteerbaar, glutenvrij en makkelijk klaar te maken. Recepten vind je onder quinoa. |
Quinoa |
Ramenis een Japanse noedelsoort op basis van tarwe, die gefrituurd en gedroogd is. Ze wordt in een krachtige bouillon met stevige toppings gegeten. |
Ramen |
RijstRecepten vind je onder rijst. |
Rijst |
Rijstemoutstroopis minder zoet dan rijststroop en is een natuurlijke zoetstof, die gemaakt wordt van rijst en kiemen en gebruikt wordt ter vervanging van suiker. |
Rijstemoutstroop |
Rijststroopis zoeter dan rijstemoutstroop en is een natuurlijke zoetstof, die gemaakt wordt van rijst en kiemen en gebruikt wordt ter vervanging van suiker. |
Rijststroop |
RoggeRogge bevat veel astaat, bismut, caprylzuur, darmstadtium, dubnium, fosfor, germanium, heptaanzuur, holmium, ijzer, iridium, magnesium, molybdeen, natrium, osmium, pentadecaanzuur, scandium, stearinezuur, tantaal, titanium, vitamine B2, vitamine B6, vitamine B12 en vitamine C. Recepten vind je onder rogge. |
rogge |
Seitanis ook bekend onder de naam tarwegluten of tarwevlees en bestaat uit tarwe gekookt in shoyu, kombu en water. Het bevat veel proteïne (eiwitten) en heeft een goed kauwbare structuur, waardoor het een ideaal vervangingsmiddel van vlees is. Je kunt het in een potje kopen, maar vers is lekkerder (maar moeilijk verkrijgbaar). Recepten vind je onder seitan. |
Seitan |
Sobais een boekweitspaggetti, gemaakt van boekweit en soms nog aangevuld met andere granen. Wanneer je glutenvrij wilt eten, let er dan op dat je soba met 100% boekweit koopt. |
Soba |
Somenis hele dunne volkoren of witte spaghetti op basis van tarwe. Somen is niet glutenvrij. Somen wordt vaak in de zomer gegeten. |
Somen |
SpeltSpelt bevat veel californium, osmium, roentgenium, stikstof en telluur. Recepten vind je onder spelt. |
Spelt |
Udonis een dikke, zachte, Japanse noedel gemaakt van tarwebloem, water en zout. Udon is lichter van smaak dan soba. Udon wordt vaak gegeten in een lichte bouillon met lichte topping. |
Udon |
Volkoren tarwemeelVolkoren tarwemeel bevat veel alfa-linoleenzuur, bismut, calcium, fermium, fluor, fosfor, heptaanzuur, holmium, ijzer, kalium, lecithine, linolzuur, magnesium, nikkel, paladium, palmitinezuur, pentadecaanzuur, vanadium, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, vitamine B11 en vitamine E. Volkoren tarwemeel verliest snel zijn kracht. Gebruik daarom geen meel, dat over datum is. Je kunt ook zelf volkoren tarwemeel maken van volle tarwe met een vlokkenmolen. |
Volkoren tarwemeel |