Groenten



Op deze pagina vind je informatie over

groenten

Groenten



salade

Salade



groenteschotel

Groenteschotel


Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Inleiding - sooorten groenten

Groenten kun je onderverdelen in de volgende groepen:
  1. Bladgroenten
  2. Knollen
  3. Kool
  4. Meloenfamilie
  5. Nachtschade
  6. Paddenstoelen
  7. Peulvruchten vers
  8. Stengelgewassen
  9. Uien
  10. Vruchtgroenten
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: inleiding

Soorten groenten

Aardappelen

Aardappelen bevatten veel borium, californium, chroom, fermium, fluor, germanium, grafiet, hydrogenium, inositol, liponzuur, lithium, mendelevium, protactinium, salicylzuur, tantaal en vitamine K.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: aardappelen

Aardappelen

Aardperen of topinambur

Aardperen worden ook wel topinambur genoemd. Aardperen bevatten veel kobalt en vanadium. Aardperen kunnen winderigheid geven.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: aardperen

Aardperen

Alfalfa

Alfalfa bevatten veel biotinevitamine B5, vitamine B12 en vitamine K.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: alfalfa

Alfalfa

Andijvie

Andijvie bevat veel actinium, cesium, fluor, helium, kwik, lutetium, mendelevium, neptunium, promethium en vitamine A. Recepten met andijvie vind je onder andijvie.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: andijvie

Andijvie

Artisjokken

Je kunt zowel de artisjokharten eten als de plantbladeren. Artisjokharten worden het meest gegeten. Het eten van artisjokken bevordert de spijsvertering en helpt bij dyspepsie (een opgeblazen gevoel) en prikkelbaar darmsyndroom. Het helpt bij diabetes omdat het de bloedsuikerspiegel verlaagt. Artisjokken zijn vezelrijker dan pruimen! De artisjokplant wordt gegeten door de bladeren af te plukken en het dikkere, gevulde uiteinde waar hij aan de kroon vast zat één voor één tussen de tanden te doen, waarna het groentevlees in je mond komt door het van het volle deel van het blaadje af te bijten. Artisjokken bevatten veel koper, lanthaan, mangaan, natrium, pentadecaanzuur, scandium, selenium en strontium. Behalve deze stoffen die je nodig hebt, bevatten ze ook kwik, lood en platina, wat de meeste mensen niet nodig hebben. Recepten met artisjok vind je onder artisjokken.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: artisjok

Artisjokken

Asperges

Asperges bevatten veel aluminium, chloor, indium, lithium, lood, mangaan, meitnerium, neon, radon, selenium, silicium, telluur, vitamine C, uranium, ytterbium, zilver en zwavel.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: asperges

Asperges

Aubergine

Een aubergine is de vrucht van de plant en hoort dus eigenlijk onder het fruit, maar wordt toch tot de groenten gerekend. Aubergine bevat veel barium, dysprosium, gadolinium, krypton, lood, plutonium, salicylzuur, samarium, zink en zwavel.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: aubergine

Aubergine

Augurken

Een augurk is de vrucht van de plant en hoort dus eigenlijk onder het fruit, maar wordt toch tot de groenten gerekend. Augurken bevatten veel hassium, ijzer en natrium.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: augurk

Augurken aan de plant

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: augurk

Zure augurken

Bieten

Bieten bevatten veel actinium, antimoon, barium, darmstadtium, fluor, gadolinium, gallium, koper, nikkel, oxaalzuur, oxygenium, pelargoonzuur, plutonium en silicium.

Bietenbladeren

Van bieten kun je ook de bladeren eten. Bietenbladeren bevatten veel natrium. Je kunt van bietenbladeren bijvoorbeeld een salade maken. De stelen zijn ook eetbaar, maar niet zo lekker (ik gooi ze altijd weg).
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: bieten

Bieten

Bleekselderij

Bleekselderij bevat veel kwik, palladium, radon, scandium en vitamine B11.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: bleekselderij

Bleekselderij

Broccoli

Broccoli bevat veel astaat, holmium, nikkel, selenium, technetium, terbium, vitamine A, vitamine B2 en vitamine C.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: broccoli

Broccoli

Broccolikiemen

Onderzoekers van de John Hopkins Universiteit hebben gevonden en daarmee bewezen dat broccoli en broccolispruiten indien gegeten bij muizen een stof sulforaphane aanmaken die de bacterie doodt die verantwoordelijk is voor het ontstaan van maagkanker [1]. Gekiemde broccoli remt significant de groei van de heliobacter pylori bacterie en vermindert de maagproblemen die de bacterie veroorzaakt, aldus dr. Akinori Yanaka uit Japan. De broccolikiemen waren twee tot drie dagen oud en bevatten de meeste sulforafaanglucosinolaat, te weten 250 mg per 100 gram [2]. Broccolispruiten bevatten tot wel 30 keer meer sulforafaan dan oudere broccoli planten. Vele studies tonen aan dat sulforafaan gebruikt kan worden als een antibioticum tegen de heliobacter pylori bacterie en om resistente stammen van de heliobacter pylori bacterie uit te roeien [3]. Broccolikiemen bevatten het kankerbestrijdende glucorafanine, waarbij geldt dat je er goed op moet kauwen om er optimaal van te profiteren.

Foto: broccolikiemen

Broccolikiemen

Champignons

Champignons bevatten veel aluminium, argon, biotine, choline, lood, plutonium, terbium, thorium, thulium, vitamine B2, vitamine B3 en vitamine B11. Recepten met champignons vind je onder paddestoelen.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: champignons

Champignons

Courgette

Een courgette is eigenlijk geen groente, maar fruit, echter het wordt onder de groente gerekend. Courgette bevat veel kalium, mangaan, molybdeen, vitamine B2, vitamine B11 en vitamine C.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: courgette

Courgette

Daikon = rettich (大根)

is een lange witte radijswortel, die ook bekend is onder de naam rettich, witte rammenas, winterradijs, Japanse radijs, of Chinese radijs. Daikon helpt om opgehoopt vet en slijm, dat in het lichaam is vast blijven zitten, op te lossen. Vers geraspte daikon helpt bijzonder goed bij de vertering van vet voedsel. Gedroogde daikon is bijzonder smakelijk wanneer het gekookt wordt met kombu en op smaak wordt gemaakt met shoyu of tamari.

Sengiri daikon

Er bestaat ook sengiri daikon. Dit is daikon, wat in dunne reepjes is gesneden en daarna gedroogd. Recepten met daikon vind je onder wortelgroenten.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Daikon

Daikon = rettich en
sengiri daikon =
gedroogde daikon

Groentebouillonpoeder

Het recept voor groentebouillonpoeder vind je onder soepen.

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: groentebouillonpoeder

Groentebouillonpoeder

Kiemen

zijn goed voor je gezondheid, want ze verlagen het risico op chronische ziekten. Op kiemgroenten kunnen bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.coli (EHEC). Hitte doodt de bacteriën. Kiemgroente kan je daarom uit voorzorg onderdompelen in kokend water of meekoken met het gerecht. Bron: Het Voedingscentrum.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: kiemen

Kiemen

Kliswortel of klitwortel - Arctium lappa

is een taaie plant, die in het wild groeit. Het is een lange wortel, die van binnen wit is en van buiten zwart. Kliswortel bevat veel magnesium (537 mg magnesium per 100 gram). Kliswortel kan kleine nierstenen helpen bij het verlaten van het lichaam. Het is een uitstekend middel om het bloed te reinigen en het helpt de lever te ontgiften. Kliswortel is heerlijk in soepen, stoofschotels en zeewiergerechten of gesauteerd met wortel. Hij wordt in de macrobiotische keuken zeer gewaardeerd vanwege zijn versterkende eigenschappen. De Japanse naam voor kliswortel is gobo. Recepten met kliswortel of klitwortel vind je onder wortelgroenten.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Kliswortel of klitwortel

Kliswortel of klitwortel

Knoflook

remt ontstekingen, versterkt het afweersysteem en bestrijdt schimmelinfecties. Het heeft ook antioxidante eigenschappen en werkt bevorderend bij wondgenezing. Knoflook bevat ongeveer 25 antibacteriële stoffen. De meest bekende medicinale toepassingen van knoflook zijn:
  • Antibacteriële, antivirale en antischimmel werking.
  • Vermindering van de klontering van bloedplaatjes en verlaging van het cholesterolgehalte.
  • Regulering van de bloedsuikerspiegel.
  • Verlaagt de bloeddruk.
  • Voorkomen van hart- en vaatziekten, het verminderen van aderverkalking en voor de vaatverwijdende effecten.
  • Het doodt pathogene bacteriën (ziektekiemen) in het spijsverteringsstelsel.
  • Het helpt kanker voorkomen.
  • Als een behandeling voor wormen in het darmkanaal en andere darmparasieten ingenomen.
  • Een behandeling tegen luchtweginfecties (vooral bij longproblemen), spijsverteringsstoornissen en schimmelinfecties zoals spruw.
  • Uitwendig, het uitgeperste sap is een uitstekend antisepticum voor de behandeling van wonden.
  • Het behandelen van verkoudheid, heesheid en hoest.

De dag beginnen met het eten van een beetje knoflook op een lege maag is een uitstekende manier om zware metalen uit je lever te elimineren. Kiemende knoflook bevat daarbij nog meer anti-oxidanten dan niet-kiemende knoflook.

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: knoflook

Knoflook

Knolselderij

Knolselderij bevat veel americium, astaat, chloor, liponzuur, margarinezuur, natrium, scandium, seaborgium, terbium, tridecaanzuur.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: knolselderij

Knolselderij

Komkommer

Komkommer is eigenlijk fruit, maar wordt toch onder groente gerekend. Komkommer bevat veel chloor, dysprosium, grafiet, indium, lawrencium, lood, mendelevium, salicylzuur, silicium en thorium.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: komkommer

Komkommer

Kool

Kool bevat over het algemeen veel salicylzuur, vitamine C en zwavel.

Bloemkool

Bloemkool bevat veel argon, cerium, chloor, fluor, koper, stikstof, thorium, vitamine B6, vitamine C, vitamine K, wolfraam en zwavel.

Boerenkool

Boerenkool bevat veel argon, berkelium, bismut, calcium, carbonium, chloor, darmstadtium, holmium, magnesium, mierenzuur, natrium, osmium, pelargoonzuur, ruthenium, stearinezuur, vitamine A, vitamine B2, vitamine B6, vitamine B11, vitamine B12, vitamine C en zwavel.

Chinese kool

Chinese kool bevat veel praseodymium en vitamine U.

Groene kool of savooie kool

Groene kool bevat veel actinium, chloor, fluor, neon, nikkel, pelargoonzuur, technetium, vitamine U en zwavel.

Rode kool

Rode kool bevat veel actinium, chloor, darmstadtium, fluor, gallium, hydrogenium, nikkel, pelargoonzuur, pentadecaanzuur, tantaal, thorium, tridecaanzuur, vitamine B11, vitamine T en zwavel.

Savooie kool

Zie groene kool.

Spitskool

Spitskool bevat veel magnesium, neptunium, pelargoonzuur, promethium, vitamine B11 en vitamine U.

Spruitkool

Voor spruitkool zie spruiten.

Witte kool

Witte kool bevat veel actinium, chloor, indium, vitamine U en zwavel.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: bloemkool

Bloemkool

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: boerenkool

Boerenkool

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: groene-kool

Groene kool

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: rode-kool

Rode kool

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: spitskool

Spitskool

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: witte-kool

Witte kool

Koolraap

Koolraap bevat veel americium, calcium, carbonium, chloor, fluor, iridium, protactinium en zwavel.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: koolraap

Koolraap

Koolrabi

Koolrabi bevat veel chloor, fluor, kwik, magnesium, melissinezuur, vitamine U en zwavel.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: koolrabi

Koolrabi

Lotuswortel - Nelumbrium nuciferum

Lotuswortels zijn de wortels van een waterlelie. Ze hebben een bruine schil en zijn wit van binnen. Lotus is bijzonder goed voor de alle holten in je gezicht en je longen.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Lotuswortel – gedroogd

Verse lotuswortel

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Lotuswortel – gedroogd

Gedroogde lotuswortel

Okra - Abelmoschus esculentus

Het fruit, zaad en de wortel van de okraplant bieden geneeskracht.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: okra

Okra

Oesterzwam

Oesterzwam bevat veel argon.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: oesterzwam

Oesterzwam

Paksoy of pakchoy

Paksoy bevat veel francium, helium, neptunium en rhodium.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: paksoy of pakchoy

Paksoy of pakchoy

Paprika

Paprika's zijn de vruchten van de plant en dus eigenlijk fruit, maar worden onder de groenten gerekend. Paprika's bevatten veel arsenicum, carbonium, lutetioum, neptunium, rutherfordium, rutine, technetium, undecaanzuur, vitamine B11 en vitamine C. Ze hebben ook antiseptische eigenschappen en kunnen de spijsvertering bevorderen. Paprika's behoren tot de familie van de nachtschaden. Nachtschades bevatten neurotoxines, hetgeen betekent dat ze ingrijpen op het centrale zenuwstelsel en daar in alsmaar opbouwende kleine hoeveelheden schade veroorzaken.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: paprika

Paprika's

Pastinaak

Pastinaken zijn circa 20 cm lang wortels met een zoete anijsachtige smaak en een crème-witte kleur. Net als de winterwortel kan pastinaak zowel rauw als gekookt of gestoofd worden gegeten. De pastinaak kan ook gebakken worden of tot stamppot verwerkt. Gefrituurde pastinaak lijkt op aardappelchips. Pastinaak kan in plakken gebruikt worden in nishime groenten.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: pastinaak

Pastinaken

Pickles

zijn met zout of zoute vloeistoffen geconserveerde rauwe groenten. Pickles helpen bij de vertering en versterken de ingewanden. Pickles kun je meestal enige tijd bewaren. Recepten vind je onder pickles.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: pickles

Pickles

Pompoen

Pompoenen bevatten veel alfa-linoleenzuur, californium, fosfor, francium, gadolinium, hafnium, koolstof, lawrencium, margarinezuur, mendelevium, osmium, pelargoonzuur, renium, rhodium, thulium, vitamine A, vitamine B2, vitamine B3 en vitamine D. Pompoenen bevatten met name heel veel europium. Behalve stoffen die goed voor je zijn, bevatten pompoenen ook barium en lood, wat de meeste mensen niet nodig hebben.

Pompoen is een natuurlijke ontstekingsremmer. Medicijnen die ontstekingen remmen zoals aspirine en diclofenac onderdrukken alleen de symptomen terwijl de ontstekingen gewoon doorgaan. De antioxidanten in pompoen remmen de ontstekingen echt; ze nemen de oorzaak van ontstekingen weg door vrije radicalen uit te schakelen. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de antikankerwerking van pompoen. Deze groente blijkt zeer effectief te zijn bij het voorkomen en bestrijden van allerlei vormen van kanker.

Pompoenen worden meestal geoogst in september en oktober. Pompoenen kunnen niet tegen nachtvorst en moeten voor de vorst geoogst worden.

Grijze pompoen

Grijze pompoenen worden ook wel "crown prince" pompoenen genoemd.

Boterpompoen

Boterpompoenen worden ook wel flespompoenen genoemd.

Recepten vind je onder pompoen.

Kijk ook eens op mijn pagina over pompoenkunst.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: oranje pompoen

Oranje pompoenen

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: grijze pompoen

Boterpompoenen

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: grijze pompoen

Grijze pompoenen

Pompoenkunst

Prei

Prei bevat veel americium, chloor, dysprosium, einsteinium, lanthaan, meitnerium, mierenzuur, myristinezuur, silicium, vitamine B6, vitamine B11 en zwavel .

Het onderste stukje kun je bewaren. Wanneer je dit in een bakje met water legt, gaat het nieuwe worteltjes aanmaken. Ververs regelmatig het water, anders gaat het stinken. Nadat ze zo’n twee weken in het water hebben gestaan zijn de wortels lang genoeg. Dan kun je ze in de tuin zetten, zodat ze weer tot nieuwe preien kunnen uitgroeien.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: prei

Prei

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: prei

Prei kan opnieuw groeien

Postelein

Postelein bevat veel alfa-linoleenzuur, calcium, curium, helium, kalium, magnesium, vitamine A, vitamine B11, vitamine B13.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: postelein

Postelein

Raapjes of meiraap - Brassica rapa

De bladeren van raapjes zijn geen raapstelen, maar wel eetbaar. De bladeren van raapjes smaken bitter en worden lekkerder wanneer je ze even blancheert. Raapjes kun je zowel rauw als gekookt eten. Raapjes bevatten veel vitamine K. Vitamine K is extra goed voor mensen met Alzheimer en andere degeneratieve hersenziekten. Vitamine K kan het ziekteproces in de hersenen vertragen en in sommige gevallen een beginnend ziekteproces helpen omkeren en genezen. Het is een sterke anti-oxidant en heeft ontstekingsremmende eigenschappen en werkt net als koolsoorten goed bij kanker.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: raapjes

Raapjes

Raapstelen

Raapstelen bevatten veel chloor, helium, radon, vitamine A, vitamine B11, vitamine C en vitamine E.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: raapstelen

Raapstelen

Rabarber

Alleen de rode bladstelen worden gegeten. Deze worden in stukken van twee centimeter gesneden en met weinig water gekookt. Als de stukken geheel in vezels uit elkaar vallen is de rabarber klaar. Rabarber wordt later in het seizoen steeds zuurder. Rabarber bevat veel astaat, azijnzuur, chloor, koper, oxaalzuur, praseodymium, renium, vitamine B11, vitamine K. Behalve deze stoffen die je nodig hebt, bevat het ook cadmium, thallium, titanium en palladium wat de meeste mensen niet nodig hebben. Recepten met rabarber vind je onder rabarber.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: rabarber

Rabarber

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: gekookte rabarber

Gekookte rabarber

Radijs

Radijsjes bevatten veel cadmium, chloor, lanthaan, mierenzuur, osmium, selenium en zwavel.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: radijs

Radijsjes

Rammenas

is een ronde radijsknol, van binnen wit, van buiten zwart. Rammenas bevat veel actinium, calcium, europium, lutetium, mierenzuur, samarium, thorium, thulium en vitamine C. Recepten met rammenas vind je onder wortelgroenten.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: rammenas

Rammenas

Rucola

is een slasoort en valt onder de bladgroente. Rucola bevat veel vitamine K. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de botvorming. Vitamine K wordt daarnaast ingezet om beschadiging van neuronen in de hersenen te herstellen. Op deze manier is rucola een geneeskruid tegen Alzheimer.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: rucola

Rucola

Schorseneren

Schorseneren bevatten veel germanium, koper, neon, nikkel, pentadecaanzuur, stearinezuur, thallium en zink.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: schorseneren

Schorseneren

Shitake of shiitake - Cortinellis shiitake

Shitake is een soort paddestoel, die groeit op eiken boomstammetjes, die tenminste 15 jaar oud zijn. Shitake bevat veel argon en erg veel vitamine D. Shitake kan gebruikt worden als basis voor misosoep. Het bijzondere aan het toevoegen van shitake is dat het de smaak van een gerecht niet overstemt, maar absorbeert.

Donko shitake en koshin shitake

Er zijn 2 soorten shitake: koshin shitake en donko shitake. De hoed van de koshin shitake is dun en open. Donko shitake heeft een dikke gesloten hoed.
Shitake helpen om overtollige dierlijke vetten uit het lichaam af te voeren. Recepten met shitake vind je onder paddestoelen.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Shitake of shiitake paddestoelen

Shitake of shiitake paddestoelen

Sjalotten

Sjalotten zijn pittige kleine uien. Sjalotten bevatten veel einsteinium, vitamine A, vitamine C en zwavel.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: sjalotten

Sjalotten

Sperziebonen

Sperziebonen bevatten veel liponzuur, telluur, vitamine B11 en vitamine E.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: sperziebonen

Sperziebonen

Spinazie

Spinazie bevat veel calcium, chloor, fluor, helium, ijzer, magnesium, mangaan, natrium, oxaalzuur, silicium, vitamine A, vitamine B2, vitamine B11, vitamine B17, vitamine C, vitamine K en zwavel. Vanwege het hoge gehalte aan oxaalzuur wordt aangeraden om er calciumrijke gerechten naast te eten, zoals hiziki of andere zeegroenten of amandelen of hazelnoten. Daarnaast is het verstandig niet te veel spinazie in één keer te eten.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: spinazie

Spinazie

Spruiten

Spruiten bevatten veel beheenzuur, chloor, kobalt, palmitoleínezuur, scandium, vitamine B6, vitamine C en vitamine U.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: spruiten

Spruiten

Tomaten

Tomaten bevatten veel antimoon, cadmium, chloor, grafiet, hassium, hydrogenium, kobalt, koper, krypton, lanthaan, lithium, lood, neptunium, renium, uranium, vitamine A, vitamine B11, vitamine K, vitamine T en zwavel.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: tomaten

Tomaten

Tomatenketchup

Tomatenketchup bevat dezelfde stoffen als tomaten en daarnaast veel natrium. Aan ketchup worden meestal zoetstoffen toegevoegd. Ik raad je aan een ketchup zonder suiker te kiezen.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: tomatenketchup

Tomatenketchup

Tomatenpuree

Tomatenpuree bevat dezelfde stoffen als tomaten en daarnaast veel natrium. Wanneer je zelf tomaten pureert, raad ik je aan de pitten te verwijderen.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: tomatenpuree

Tomatenpuree

Uien

Uien bevatten veel actinium, borium, gallium, lanthaan, lithium, radon, silicium, strontium, stearinezuur en tridecaanzuur. Behalve stoffen die goed voor je zijn, bevatten uien ook fluor en zilver, wat de meeste mensen niet nodig hebben.

Kijk ook eens op mijn pagina over uienkunst.

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: uien

Uien

Uienkunst

Venkel

Venkel bevat veel aluminium, koper, nobelium, radon, titanium, vitamine A, vitamine B11, vitamine B13 en zilver.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: venkel

Venkel

Waterkers

Waterkers bevat veel calcium, chloor, natrium, vitamine A en vitamine C. Waterkers groeit in het wild vaak op plaatsen waar de leverparasiet fasciola hepatica zich makkelijk kan vermenigvuldigen. Mensen die veel rauwe waterkers eten lopen het risico hiermee besmet te raken. De fasciola hepatica wordt in verband gebracht met beginnende MS. Mijn advies: Eet geen rauwe waterkers.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: waterkers

Waterkers

Winterpeen

Winterpeen bevat veel actinium, berkelium, bohrium, dubnium, hassium, holmium, koper, lithium, natrium, nobelium, palmitoleïnezuur, promethium, ruthernium, terbium, tridecaanzuur, uranium, vitamine K en zwavel. Winterpeen bevatten daarnaast erg veel fermium.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: winterpeen

Winterpeen

Witlof

Witlof bevat veel actinium, iridium, neptunium, radon, terbium, titanium, vitamine B11 en zilver.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: witlof

Witlof

Wortelen of wortels

Wortelen bevatten veel actinium, berkelium, bohrium, dubnium, hassium, holmium, koper, lithium, natrium, nobelium, palmitoleïnezuur, promethium, ruthernium, terbium, tridecaanzuur, uranium, vitamine K en zwavel.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: wortelen

Wortelen

Zoete bataat

is een oranje zoet soort groente, die lijkt op een aardappel, maar die niet tot de nachtschadefamilie behoort. Naast dat ze heerlijk zoet smaken, zitten ze vol vitamine A (zorgt voor een stralende huid) en vitamine C, calcium, magnesium, kalium en hebben ze maar liefst 1,5 keer meer anti-oxidanten dan blauwe bessen. Ze bevatten wel iets meer koolhydraten in vergelijking met ‘normale’ aardappelen, maar wel relatief veel vezels, waardoor je minder nodig hebt om vol te zitten.

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: zoete bataat

Zoete bataat

Zuurkool

bevat veel vitamine C; veel meer dan andere geconserveerde producten. Door de fermentatie van zuurkool ontstaan melkzuurbacteriën (lactobacteriën). Lactobacteriën komen veelvuldig in je darmen voor. Zuurkool voegt deze dus toe en is goed voor je darmflora, waardoor de werking van de darmen gunstig beïnvloed wordt. Daarnaast is zuurkool ook rijk aan vezels en aan tyrosine en dit kan omgezet worden in dopamine. Vezels zijn ook belangrijk voor een goede werking van je darmen en voorkomen zowel obstipatie als diarree. Zuurkool zorgt ook voor een goed zuur-base-evenwicht. Door het fermentatieproces is zuurkool veel lichter verteerbaar dan de witte kool waar het van bereid wordt. Door het zwavelgehalte is het ontsmettend en wormwerend. Eigentijds onderzoek laat zien dat zuurkool stoffen bevat (disothiocynaten) die bijvoorbeeld de vorming van kanker tegengaan (in het bijzonder: borst, darm, long en leverkanker). Zuurkoolsap drinken helpt bij acné en eczeem. Hier vind je meer informatie over zuurkool en ook een beschrijving over hoe je het zelf kunt maken.

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: zuurkool

Zuurkool

Zuring

bevat veel chloor en vitamine C.

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: zuring

Zuring

Bronnen


[1] "Heliobacter pylori", www.kanker-actueel.nl.

[2] "Voedingsadviezen bij Helicobacter pylori", www.natuurdietisten.nl.

[3] "Broccoli", www.benseng.com.