Kruiden
Op deze pagina vind je informatie over |
|
Klik op de afbeelding om deze te vergroten.
CassiaCassia wordt ook wel Chinese kaneel genoemd, maar is minder verfijnd. Het wordt gebruikt om een slechte spijsvertering, winderigheid en buikkrampen te behandelen. Gebruik hele kleine hoeveelheden, want cassia is erg sterk van smaak en overheerst snel. Cassia wordt gebruikt in Chinees 5 kruidenpoeder. |
Links kaneel en rechts cassia |
CayennepeperGebruik hele kleine hoeveelheden in j eten, want cayennepeper is erg scherp. Voor alle voordelen van het gebruik van cayennepeper, kun je naar dit filmpje kijken. |
Cayennepeper |
Chili peper |
Chili pepers |
FenegriekFenegriek bevat veel mineralen, versterkt het immuunsysteem en wordt ingezet bij spijsverteringsproblemen. Het is heerlijk bij gekookte worteltjes. Je kunt er ook samen met venkelzaad en evt. anijszaad thee van trekken. Fenegriek wordt gebruikt in ras-al-hanout. Zwangere vrouwen mogen geen fenegriek eten, omdat dit bestanddelen bevat, die ook in orale anticonceptiemiddelen worden verwerkt. Stimulatie van de baarmoeder zou tot een miskraam kunnen leiden. |
Fenegriek |
FoelieHet jasje van de muskaatnoot heet foelie. Het is gedroogd te koop, in grote stukken voor bijvoorbeeld in bouillons of soepen, maar het wordt ook gebruikt in sauzen. Foelie wordt vaak toegevoegd aan kruidenmengsels. Foelie verliest na enige tijd zijn aangename geur. Koop daarom nooit een grote voorraad. |
Foelie |
Geelwortel, kurkuma of curcumaKurkuma of geelwortel werkt waarschijnlijk goed tegen de symptomen van de ziekte van Parkinson. Het heeft een antioxidante werking en fungeert als ontstekingsremmer. Kurkuma beschermt de lever. Geelwortel of kurkuma wordt voornamelijk gebruikt als:
|
Verse kurkumaGedroogde kurkuma |
Gemberwortel en gemberpoeder of djahéwordt op verschillende manieren gebruikt: rauw, gekookt, in poedervorm of ingelegd in glucosestroop. Wanneer ze ingelegd worden in glucosestroop noemt men ze gemberbolletjes. De gemberwortel wordt geschild in dunne plakjes aan pittige gerechten toegevoegd. Ook wordt ze geraspt of eerst geraspt en dan uitgeknepen. Gember wordt veel gebruikt in de macrobiotische keuken. Gember heeft een positief effect op de spijsvertering, is maagversterkend en werkt ontstekingsremmend. Gember doet het lichaam sneller zweten en zweten is gezond. Duitse onderzoekers zagen dat er een stof door de huid wordt uitgescheiden dat schimmels en bacteriën bestrijdt. Kauwen op verse gemberwortel kan helpen bij reisziekte en tegen keelpijn. Gember helpt ook tegen ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen. Gemberpoeder verliest snel zijn smaak. Gebruik liever verse gember. Gemberthee helpt bij kolieken en een opgeblazen gevoel en bevordert de eetlust bij zieken. Gember wordt gebruikt in ras-al-hanout. |
Gember |
JeneverbessenDe licht bitter, naar boslucht geurende bessen geven een heerlijk aroma aan zuurkool, marinades en sauzen. Jeneverbes helpt bij infecties aan de urinewegen, jicht, reumatiek, brengt de menstruatie op gang en vermindert ontstekingen in het spijsverteringskanaal.Eet geen jeneverbessen wanneer je zwanger bent. |
Jeneverbessen |
KaneelDe binnenschors van de kaneelboom, bekend als kaneelstokjes is er in twee soorten. De echte kaneel of cassia komt uit China en is erg duur. De goedkopere soort komt uit Sri Lanka. Kaneel stimuleert de klieren en wordt gebruikt om maagklachten te verzachten. Kaneel kan het beste in stokjes worden gekocht.Kaneelpoeder moet in een luchtdicht potje worden bewaard, omdat het snel zijn geur verliest. Kaneelthee geeft warmte en is geschikt bij verkoudheid, griep en keelpijn. Kaneel wordt in garam masala en in ras-al-hanout gebruikt. |
Kaneel |
KardemomKoop kardemom in kleine hoeveelheden, omdat hij snel zijn smaak verliest. Vers of net gemalen heeft hij de geur van eucalyptus. Zo kunt u ruiken of de kardemom vers is. Als gemalen kardemom naar kamfer ruikt, dan is het een goedkoop substituut. Het beste is om hele peulen te kopen en ze zelf te malen, aangezien kardemom zijn smaak zo snel verliest, dat de kwaliteit van kant-en-klaar gemalen poeder al verminderd is als het gekocht wordt. Kardemom kan helpen bij problemen met de ingewanden. Door zijn warmte werkt het bij ademhalingsproblemen. Daarnaast wordt het gebruikt om de nieren te activeren. Kardemom wordt veel gebruikt in curry. Gemalen kardemom wordt in veel Oosterse kruidenmengsels gebruikt, zoals in garam masala en in ras-al-hanout. |
Kardemom |
Kerrieis een mengsel van verschillende specerijen. Goede kerrie bestaat uit geroosterde, aromatische gemalen chilipeper, kruidnagelen, korianderzaad, komijnzaad, kaneel, mosterdzaad en piment. De gele kleur is afkomstig van kurkuma of geelwortel. Een goede kerrie is pittig, sterk geurend en gemaakt van tenminste 12 - 15 verschillende kruiden. Koop kerrie in kleine hoeveelheden, omdat de kwaliteit snel achteruit gaat. |
Kerrie |
Kruidnagelenzijn heel en in poedervorm te koop. Kruidnagels kunnen een kamer een aangename geur geven, wanneer je een paar kruidnagels in een sinaasappel steekt en de sinaasappel ophangt. Kruidnagels verdrijven ook insekten. Je kunt ze in je klerenkast gebruiken in plaats van mottenballen. Een kruidnagel in een kies verlicht kiespijn. Kruidnagel is rijk aan eugenol, een etherische olie, die werkt tegen bacteriële infecties, maar ook tegen schimmelinfecties. Daarnaast is het rijk aan de flavonoïden kaempferol en rhamnetine. Deze stoffen helpen mee om de ontstekingsremmende eigenschappen van eugenol te vergroten. De kruidnagel bevat:
|
Kruidnagelen |
Kurkuma, geelwortel of koenjitheeft een sterke kleur, maar een weinig kenmerkende smaak. Het heeft een lichte enigszins bittere kerriesmaak. Kurkuma wordt zowel vers als in poedervorm gebruikt. Het is eetlustopwekkend en geschikt voor gebruik in sauzen en marinades. Kurkuma of geelwortel heeft een antioxidante werking en fungeert als ontstekingsremmer. Kurkuma beschermt de lever. Geelwortel of kurkuma wordt voornamelijk gebruikt als:
|
Kurkuma |
Laurierblaadjesworden het meest gebruikt bij het trekken van bouillon, maar ook bij het op smaak brengen van azijn, voor stoofpotten en bij het bereiden van peulvruchten. Laurierblaadjes worden in garam masala gebruikt. |
Laurier |
Nootmuskaatsmaakt het best wanneer het versgemalen is. Koop dus bij voorkeur hele nootjes en rasp ze vlak voor gebruik. Muskaatnoten zijn 3 tot 4 jaar houdbaar. Nootmuskaat wordt in garam masala en in ras-al-hanout gebruikt. Het is onmisbaar bij de bereiding van sauzen en groenten. Nootmuskaat bevat myristicine, hallucinogeen dat beschouwd moet worden als potentieel vergif. Twee muskaatnoten kunnen al dodelijk zijn. |
Nootmuskaat |
Paprikapoederis zowel in milde als in scherpe vorm te koop. Paprika's bevatten veel vitamine C. Ze hebben ook antiseptische eigenschappen en kunnen de spijsvertering bevorderen. Paprika's behoren tot de nachtschades. Nachtschades bevatten neurotoxines, hetgeen betekent dat ze ingrijpen op het centrale zenuwstelsel en daar in alsmaar opbouwende kleine hoeveelheden schade veroorzaken. Paprikapoeder wordt gebruikt in ras-al-hanout. |
Paprikapoeder |
SaffraanSaffraan zijn de meeldraden van een krokussoort, die stuk voor stuk met de hand worden geplukt en worden gedroogd in de zon. De smaak van saffraan is mild en licht bitterzoet. Goede saffraan is wat smaak en kleur betreft door geen enkele specerij te vervangen. Saffraan is te koop als draadjes en als poeder. Gebruik niet te veel. Een mespuntje saffraan is genoeg voor een rijstgerecht voor 4 personen. Wanneer je het gebruikt om de rijst geel te kleuren, dan kun je hiervoor ook fijngehakte goudsbloemen gebruiken. |
SaffraanbloemSaffraan |
SteranijsOp de zaadjes van steranijs kun je kauwen voor een frisse adem. Steranijs werkt vochtafdrijvend, stimuleert de eetlust en wordt ook gebruikt tegen winderigheid en misselijkheid. Steranijsthee helpt om droge hoest te verzachten en slijm los te maken. Steranijs wordt gebruikt in Chinees 5 kruidenpoeder. Verwar steranijs niet met Japanse steranijs, waarvan de vruchten giftig zijn. Japanse steranijs ruikt naar terpentine. |
Steranijs |
Vanillesmaakt uitstekend in rijstpap en desserts. Gebruik het vanillestokje in zijn geheel om er zo veel mogelijk smaak aan te onttrekken. Verwijder de stokjes na gebruik en droog ze voor hergebruik. De lange vruchten, waarvan het merg wordt gebruikt, worden eerst gefermenteerd, waardoor de smaak wordt versterkt. Het is niet goedkoop, maar de smaak is niet te evenaren. Je kunt een snufje vanille toevoegen aan zelfgemaakte cashewnotenpasta. |
Vanille |
Witte peperPeper bevat een vluchtige olie, die helpt bij het verteren van eiwitrijk voedsel, doordat deze de productie van maagsappen stimuleert. Witte peper wordt vooral gebruikt in lichtgekleurde gerechten waarin zwarte peper het uiterlijk zou bederven. Peper is goed voor de spijsvertering, verwarmt de bronchieën en verhelpt congestie (een plotselinge toename van het bloedvolume in de bloedvaten, ook wel opvliegingen genoemd). Voor optimale smaak wordt aanbevolen om de korrels vlak voor gebruik zelf te vijzelen. |
Witte peperkorrelsWitte peper |
Zwarte peperPeper bevat een vluchtige olie, die helpt bij het verteren van eiwitrijk voedsel, doordat deze de productie van maagsappen stimuleert. Peper is goed voor de spijsvertering, verwarmt de bronchieën en verhelpt congestie (een plotselinge toename van het bloedvolume in de bloedvaten, ook wel opvliegingen genoemd). Voor optimale smaak wordt aanbevolen om de korrels vlak voor gebruik zelf te vijzelen. Zwarte peper wordt in garam masala en in ras-al-hanout gebruikt. |
Zwarte peper |