Overige macrobiotische en veganistische ingrediëntenOp deze pagina vind je informatie over

overig

Ingrediënten


Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Ahornsiroop of esdoornsiroop

is een zoete stroop gemaakt van het sap van de esdoorn; de Acer saccharumis. Als je ahornsiroop koopt, zorg er dan voor dat je echte koopt, niet gewoon stroop met een ahornsmaakje, die wel eens vol kan zitten met geraffineerde suiker of fructose-glucosestroop. Ahornsiroop bevat veel mangaan. 100 gram ahornisiroop bevat 67 gram suiker. Het is daardoor gezonder dan geraffineerde suiker, maar niet heel veel gezonder. Gebruik het met mate.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: ahornsiroop

Ahornsiroop

Bakpoeder

Bakpoeder is een mildere variant van baksoda en wordt gebruikt in recepten waar je geen zure ingrediënten aan toevoegt.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: wijnsteenbakpoeder

Bakpoeder

Baksoda, natriumbicarbonaat of zuiveringszout

Baksoda kun je in de keuken gebruiken als rijsmiddel bij het bakken van koekjes, cake of taart. Baksoda gebruik je enkel in combinatie met een zuur ingrediënt. Je kunt het gebruiken als middel tegen verzuring en baksoda is ook een nuttig en goedkoop middel voor je lichaamsverzorging. Hier vind je het recept voor alkaliserend water met zuiveringszout.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: baksoda

Baksoda, natriumbicarbonaat
of zuiveringszout

Condiment

is een toevoeging bij voeding, dit om smaak toe te voegen of te versterken. Een condiment bestaat altijd uit meerdere ingrediënten. Een kruid is geen condiment, een kruidenmix wel.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: condiment

Condimenten

Honing

Honing bevat veel arachinezuur, borium, californium, cerium, lawrencium, nikkel, seaborgium en vitamine B11.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: honing

Honing

Stevia

Stevia is een natuurlijke zoetstof, die gemaakt wordt van de steviaplant en gebruikt wordt ter vervanging van suiker.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: stevia

Stevia

Water

Je lichaam bestaat voor 70 - 75% uit water en heeft ongeveer 30 ml water per kilo lichaamsgewicht nodig om te kunnen functioneren. Het menselijk lichaam heeft continu water nodig. Water verdampt met de uitademing, water gaat verloren bij transpiratie, urineproductie en bij de stoelgang.
water

Water

De hardheid van water

De waarde van hardheid van water zegt iets over de hoeveelheid calcium of kalk in het water. Dit is voor de mens niet zo interessant, omdat zacht of hard water beide gedronken kunnen worden. Hard water is in principe niet ongezond. Elektrische apparaten, die water gebruiken kunnen eerder kapot gaan door hard water. Wanneer het water hard is, kun je bij het wassen wat transparant natuurazijn toevoegen bij elke wasbeurt. Wanneer je wilt weten, hoe hard het water in jouw woonplaats is, kijk dan op de website van Boshuis.nl

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

waterhardheid

WaterhardheidDe pH van water

De pH is een maat voor de zuurgraad van een waterige oplossing. De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, en dus een hoge zuurgraad. Basische oplossingen (tegenovergesteld aan zure oplossingen) hebben een pH hoger dan 7 en dus een lage zuurgraad. Zuiver water heeft een pH van 7. Ons bloed bevindt zich met een pH-waarde van 7,35 tot 7,45 in een basisch milieu. Verschillende organen in het lichaam hebben een verschillende pH. Dit is nodig voor een optimale spijsvertering en energiehuishouding.

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: water

De pH of zuurgraadDe Boviswaarde van water

De Boviswaarde is het trillingsgetal van materie. Zo heeft elk product of voorwerp en ook alles wat leeft een trillingsgetal, dat is uitgedrukt in aantal Bovis. Gezonde mensen hebben een Boviswaarde van 6.500, terwijl zieke mensen een lagere Boviswaarde hebben. Wanneer de trilling hoger is dan 6.500 Bovis geeft deze energie en zal ons versterken. Een lagere waarde dan 6.500 Bovis kost energie en zal ons verzwakken. Dit geldt ook voor voedingsmiddelen en eigenlijk alles wat we eten en drinken. Daarnaast speelt ook de Boviswaarde van de omgeving een rol, die invloed heeft op de mens. Een vervuilde omgeving heeft een lage Boviswaarde, terwijl een bos of natuurgebied een Boviswaarde kan hebben van zo'n 9.000. Daarom kun je zo opknappen van een wandeling in de natuur. Ook speciale plekken kunnen een hoge Boviswaarde hebben. Stonehenge bijvoorbeeld heeft een Boviswaarde van 65.000.

Voor water geldt dat een bergbeek een Boviswaarde van 41.000 - 43.000 heeft, terwijl leidingwater een Boviswaarde heeft, die veel lager is dan 6.500. Op basis hiervan mag je concluderen dat leidingwater vanuit energetisch perspectief ongezond is. Geneeskrachtig water, zoals Lourdeswater heeft behalve een goede samenstelling ook een hoge Boviswaarde.

De Boviswaarde van water en van mensen verlaagd wanneer het in de nabijheid is van electrosmog, zoals mobiele telefoons, hands-free telefoons, draadloze babyfoons, zendmasten, etc.

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Boviswaarde van levensenergie

Boviswaarde bepalend voor je levensenergie

Boviswaarde van water verhogen

Je kunt de Boviswaarde van water verhogen, door
 1. het water flink te schudden vlak voordat je het drinkt.
 2. gebruik te maken van een waterwervelaar of "tornado tube". Dit moet je dan wel zo veel mogelijk doen vlak voordat je het water drinkt.
 3. het in contact te brengen met edelstenen. Met name amethist, bergkristal en roze kwarts kunnen de Boviswaarde verbeteren. Wanneer je edelstenen gebruikt, laadt deze dan regelmatig op in de zon of bij volle maan.
 4. Je kunt ook orgonieten neerzetten vlakbij je waterkan. Francis Hagen van Anima Mundi: Orgonite & Spiritual Art, Zutphen maakt hele mooie.
orgoniet

OrgonietZiektekiemen in water

Stilstaand ongezuiverd water kan ziektekiemen bevatten. Het leidingwater in Nederland wordt zodanig gezuiverd, dat het geen ziektekiemen bevat. Het waterleidingbedrijf is in staat ziektekiemen eruit te filteren, dus koken levert niets op.

Het geheugen van water

Water heeft een geheugen. Dat klinkt misschien vreemd, maar water weet wat, waar, en hoe het geweest is. Gezuiverd water "weet" bijvoorbeeld dat het vuil is geweest. De herinnering aan de vervuiling blijft in het water, totdat het water "schoongetransformeerd". Deze transformatie vindt plaats, wanneer water verdampt, uitregent of stroomt in de vorm van een rivier of beek.

Dr Masaru Emoto heeft in Japan uitgebreid onderzoek gedaan naar het geheugeneffect van waterkristallen. Hij vroeg monniken met een intentie te mediteren rond water, vroor vervolgens het water in en vergeleek de waterkristallen. Water waar positieve intenties aan waren meegegeven hadden mooiere kristallen, dan water waar negatieve intenties aan waren meegegeven. Let op: zelfs na transformatie van water naar ijs behield het water zijn geheugen.

Wanneer je bedenkt dat de mens voor ongeveer 70% - 75% uit water bestaat, dan kun je ook zonder dat het wetenschappelijk is aangetoond, bedenken, dat positieve gedachten een positief effect op je hebben.

Wanneer je hier meer over wilt lezen, dan kun je het boek lezen van Masaru Emoto: "De boodschap van water". Je kunt in ieder geval zelf ingestraald water maken. Dat scheelt echt!

waterkristal liefde

Een waterkristal waar de intentie
"liefde" aan is toegevoegd

waterkristal dank je wel

Een waterkristal waar de intentie
"dank je wel" aan is toegevoegd

Drinkwater

Drinkwater moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
 1. De pH moet tussen de 7 en 8 zijn.
 2. Het water moet schoon zijn en mag geen ziektekiemen of toxische stoffen bevatten.
 3. Het water moet gezonde mineralen bevatten.
 4. Het water moet vitaal zijn, het moet stromen en een Boviswaarde hebben, die groter is dan 6.500.
 5. Het "energetisch geheugen" van het water moet leeg zijn.
Hoewel de kwaliteit van het drinkwater in Nederland redelijk goed is in vergelijking tot andere landen, voldoet het niet aan bovenstaande kwaliteitseisen. Zie ook dit bericht van de NOS van 4-4-2013 over de kwaliteit van ons drinkwater.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: water

Drinkwater

Leidingwater

Het meeste leidingwater heeft de volgende kenmerken:
 1. De pH is meestal tussen de 6 en 7.
 2. Het water is redelijk schoon. Het bevat geen ziektekiemen, maar kan wel toxische stoffen bevatten. Waterleidingbedrijven kunnen niet garanderen, dat het schoon is, omdat er duizenden gifstoffen in het milieu worden geloosd.
 3. Het water wordt gefilterd om gifstoffen te verwijderen, maar hierdoor verdwijnen ook de gezonde mineralen uit het water.
 4. Leidingwater heeft een Boviswaarde die kleiner is dan 6.500.
 5. Na zuivering wordt het celgeheugen van het water slechts gedeeltelijk gewist.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: leidingwater

Leidingwater

Mineraalwater

Je kunt besluiten uitsluitend water uit plastic flessen te drinken.
Tips:
 • Zet niet de fles aan je mond. Bacteriën uit je mond kunnen dan in het water komen en het water vervuilen.
 • Gebruik een plastic fles waar mineraalwater in heeft gezeten en die je aan je mond hebt gezet niet een tweede keer.
 • Drink een plastic fles water het liefst binnen één dag leeg.
 • Wanneer je op vakantie bent in een land met onbetrouwbaar leidingwater, dan kun je flessenwater gebruiken. Laat de fles aan tafel openen. Wanneer je water uit een kan drinkt in een restaurant, dan is dit leidingwater.
Voordelen van het drinken van mineraalwater:
 • Het water is schoner dan leidingwater.
 • Het bevat mineralen.
Nadelen:
 • De pH kan lager zijn dan 7.
 • Het is geen stromend water met een Boviswaarde kleiner dan 6.500 (zo heeft Spa blauw een Boviswaarde van 5.810 en Evian een Boviswaarde van 6120 [3]).
 • Het is duur wanneer je het ook gebruikt om mee te koken.
 • Soms bevat het fluor, wat niet goed voor je is.
 • Mineraalwater in plastic flessen heeft geen gegarandeerde kwaliteit. In sommige gevallen wordt leidingwater gebotteld.
mineraalwater in plastic flessen

Mineraalwater
in plastic flessen

Ideaal water heeft een pH tussen 7 en 8. De mineralen, die het lichaam het meest nodig heeft zijn kalium, natrium, calcium en magnesium. In ideaal water zijn de kalium-natrium in balans, de verhouding moet ongeveer 0,33 [1] zijn, en de calcium-magnesium verhouding in balans, de verhouding moet ongeveer 5 zijn [2; blz. 101] en in ideaal water zit niet meer dan 20 mg chloor (wanneer er meer chloor in zit, verlaagt het chloor het vitamine B3-niveau in je bloed), en geen fluor (verlaagt het zink-niveau in je bloed). Daarnaast horen ook andere mineralen aanwezig te zijn in water, in volgorde van belangrijkheid: zink, mangaan, selenium, ijzer, koper, chroom en molybdeen.

Overzicht mineraalwater 13-6-2017

Spa blauwEvian Bar-le-Duc (pak of fles) ChaudfontaineAH (fles)AH (pak) Mont Roucous
pH
ideaal = 7-7,5
67,2 7,67,67,5 6,55,85
Kalium = K (mg/l)0,51 0,62,52,77,8 0,4
Natrium = Na(mg/l)36,5 10,64458,5 3,1
Verhouding K/Na
ideaal = 0,33
0,170,15 0,060,060,540,92 0,13
Calcium = Ca (mg/l)4,580 476510259 2,4
Magnesium = Mg (mg/l)1,726 3,4181318,4 0,5
Verhouding Ca/Mg
ideaal = 5
2,63,1 13,83,67,83,2 4,8
Chloor (mg/l) max 0,256,8 10,33557,5 3
Fluor (mg/l)
ideaal = 0
00 < 0,10,40,20 < 0,1
Sulfaten (mg/l)412,6 < 1401410 2

Chaudfontaine zou ik zelf niet kopen vanwege het hoge chloorgehalte en fluorgehalte. Mocht je het toch kopen, schenk de fles dan over in een kan en laat het deksel eraf, zodat het chloor wat kan verdampen. Een AH fles zou ik zelf niet kopen, vanwege het fluorgehalte. Mijn voorkeur gaat uit naar Evian , op de tweede plaats AH (fles) en op de derde plaats Spa blauw.

Water filteren

Je kunt Brita filters gebruiken om water te filteren.
Voordelen: het water is schoner en het is goedkoper dan water in flessen.
Nadelen: je filtert nog steeds niet alle vervuilende stoffen eruit, en je filtert ook goede mineralen uit het water. Nadat je het water gefilterd hebt heeft het niet gestroomd. Het heeft dan nog steeds een lage Boviswaarde en het geheugen, de herinnering aan de vervuiling, is intact.
Water filteren

Water filteren

Reverse osmosis of omgekeerde osmose

Met reverse osmosis filter je alles uit het water.

Voordeel

 • Je krijgt heel schoon water met een pH van 7.

Nadelen

 • Het is duur: een reverse osmose installatie kost minimaal ongeveer 400 Euro.
 • Alle mineralen worden er door een reverse osmosis uit gefilterd.
 • Bovendien stroomt het vrijwel niet, nadat het gefilterd is. Mocht je een reverse osmose systeem kopen laat dan daarna nog een zogenaamde inline watervitalisator plaatsen.
Ik raad je aan een mineraalring te laten plaatsen, waarmee de belangrijkste mineralen weer worden toegevoegd aan het water.

Drink reverse osmosis water uitsluitend als er weer mineralen aan zijn toegevoegd! Reverse osmosis bevat GEEN mineralen waardoor je de mineralen, die zich in je lichaam bevinden er uit spoelt! Dit is schadelijk voor je gezondheid!

Reverse osmosis of omgekeerde osmose

Reverse osmosis of omgekeerde osmose

Watervitalisator in je waterleiding in de meterkast of in de kraan

Je kunt een watervitalisator laten plaatsen in je meterkast, vlak na de watermeter. Dit wordt steeds goedkoper (ik heb gehoord dat je ze tegenwoordig voor minder dan 100 Euro kunt kopen). Een andere mogelijkheid is er een te laten plaatsen op de kraan. Dit is goedkoper.

Voordeel

 • Het celgeheugen van het water wordt gewist

Nadeel

 • Eventueel schadelijke stoffen zitten er nog steeds in.
watervitalisator

Watervitalisator

Kangen water

Een Kangen water systeem wordt in Japan veel gebruikt. Bij een Kangen water systeem wordt het water geïoniseerd, waardoor zuur en alkalisch water worden gesplitst in twee stromen.

Voordelen

 • Je kunt water creëren met een pH vanaf 7.
 • Je kunt de pH zelf instellen, zodat je in het geval je erg verzuurd bent, dit door middel van het drinken van water kunt corrigeren. Mensen met kanker, reuma, artritis en andere chronische ziekten, die erg verzuurd zijn kunnen hier veel baat bij hebben. Bedenk daarbij, dat water met een pH vanaf 9 minder goed opgenomen.
Nadelen
 • het is erg duur (rond de 3000 Euro).
 • Het water is niet gezuiverd.
 • Je kunt een Kangen water systeem alleen aansluiten op ofwel de waterleiding of wel water dat gezuiverd is met reverse osmose, waaraan mineralen zijn toegevoegd. Om een Kangen water systeem te gebruiken moeten er mineralen in het water zitten.
 • Het water stroomt niet en is daardoor niet vitaal. Mocht je een Kangen water systeem kopen, dan raad ik je aan daarna nog een inline watervitalisator te laten plaatsen.
Kangen water

Kangen water systeem

Shungiet water

Shungiet is een koolstofvariant, verwant aan antraciet en grafiet. Wanneer je het in water legt, werkt het zuiverend. Koolstof heeft een sterk absorberende werking bij diarree of vergiftiging. Denk bijvoorbeeld aan het populaire geneesmiddel Norit, dat bestaat uit koolstof. Shungiet heeft dit effect nog sterker; het absorbeert alles wat niet in ons lichaam en niet in onze aura hoort. Water met shungiet wordt gemaakt door de steen 48 uur in het water te leggen. Het water wordt gedronken voor een langer en gezonder leven.
shungiet

Shungiet

MRET water

MRET is de afkorting van Molecular Resonance Effect Technology. Dit is ontdekt door Dr. Howard Fischer en Dr. Igor Smirnov. MRET is een manier om water te activeren, zodat de fysiologische activiteit hoger wordt. MRET water is sterk gevitaliseerd en heeft een hoge Boviswaarde, waardoor het lichaamscellen voedt en deze helpt afvalstoffen af te voeren.
MRET

MRET water

Drink water

Begin de dag met het drinken van één of twee glazen water om de uitdroging, die ontstaat tijdens de slaap te corrigeren. Het beste is het water verspreid over de dag te drinken, tot ongeveer een half uur voorafgaand aan de maaltijd en vanaf 2,5 uur na de maaltijd om het spijsverteringsproces te voltooien. Drink altijd als je dorst hebt.

Recepten met water vind je onder water.

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: water

Water drinken goed
voor jong en oud

Wijnsteenbakpoeder

Wijnsteenbakpoeder is samengesteld uit baksoda en wijnsteen. Voor wijnsteenbakpoeder wordt wijnsteen gebruikt, terwijl wijnsteenzuur (of een ander chemisch zuur) wordt gebruikt voor ‘gewoon’ bakpoeder. Wijnsteen is een kaliumzout van wijnsteenzuur. Je gebruikt wijnsteen om te voorkomen dat je suikersiroop kristalliseert. De wijnsteen in het wijnsteenbakpoeder reageert op de baksoda, waardoor je geen zuur hoeft toe te voegen aan je baksel. Wijnsteenbakpoeder wordt verkocht bij de meeste natuurwinkels. Eén theelepel wijnsteenbakpoeder vervang je door 1/3 theelepel baksoda. Om zelf wijnsteenbakpoeder te maken mix je 1 theelepel baksoda, met 2 theelepels cream of tartar (wijnsteen).
wijnsteenbakpoeder

Wijnsteenbakpoeder

Zeezout

Een mens heeft ongeveer een halve theelepel zout per dag nodig, om het zout wat langs natuurlijke weg verloren gaat door urine, transpiratie en de ademhaling te compenseren. Wanneer je minder zout gebruikt belast je daardoor de nieren meer. Zout is onmisbaar om de overmaat aan zuur uit de cellen te halen, met name de hersencellen. Zonder voldoende zout wordt het lichaam steeds zuurder [2; blz. 222]. Zout is nodig voor het behoud van spierspanning en spierkracht.

Zeezout bevat ongeveer 80 mineralen, die het lichaam nodig heeft, waaronder sporenelementen waarvan je maar een heel klein beetje nodig hebt. Tafelzout, dat je in de supermarkt koopt is van deze extra mineralen ontdaan en kan toevoegingen bevatten, zoals aluminiumsilicaat, die het zout droog en poederig houden. Aluminium is een zeer giftige stof voor ons zenuwstelsel. Jozozout bevat jodium, maar de zoutkristallen zijn onder hoge druk gevormd, erg yang (= samengetrokken) en daardoor zijn de kristallen scherp voor je ingewanden. Himalayazout bevat ook veel sporenelementen en is ook vrij yang. Let op: Waddenzout is GEEN zeezout!

Zeezout is het meest yinne (minst geconcentreerde) zout, dat er is en het bevat kleine hoeveelheden andere benodigde mineralen, waaronder jodium en magnesiumchloride. Het jodiumgehalte in geraffineerd zeezout is te laag [2; blz. 102] om in de dagelijkse behoefte aan jodium te voldoen. Daarom is het belangrijk regelmatig zeegroenten of zeewier te eten om genoeg jodium binnen te krijgen. Wanneer je geen zeegroenten wilt eten, kun je ook dagelijks kelptabletjes gebruiken, maar neem niet te veel in.

Zelf gebruik ik zeezout, wat ik af en toe afwissel met wat himalayazout.

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: zeezout

Zeezout

ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: zeezout

Zeezout oogst
in Thailand

Bronnen


[1] "Composition of the human body", www.en.wikipedia.org.

[2] "Water", Dr. F. Batmanghelidj, 2013.

[3] "Boviswaarde levensenergie van alle levende wezens", www.gezondheidenvoeding.nl..