Overige macrobiotische en veganistische ingrediënten
Klik op de afbeelding om deze te vergroten.
Ahornsiroop of esdoornsiroopis een zoete stroop gemaakt van het sap van de esdoorn; de Acer saccharumis. Als je ahornsiroop koopt, zorg er dan voor dat je echte koopt, niet gewoon stroop met een ahornsmaakje, die wel eens vol kan zitten met geraffineerde suiker of fructose-glucosestroop. Ahornsiroop bevat veel mangaan. 100 gram ahornisiroop bevat 67 gram suiker. Het is daardoor gezonder dan geraffineerde suiker, maar niet heel veel gezonder. Gebruik het met mate. |
Ahornsiroop |
BakpoederBakpoeder is een mildere variant van baksoda en wordt gebruikt in recepten waar je geen zure ingrediënten aan toevoegt. |
Bakpoeder |
Baksoda, natriumbicarbonaat of zuiveringszoutBaksoda kun je in de keuken gebruiken als rijsmiddel bij het bakken van koekjes, cake of taart. Baksoda gebruik je enkel in combinatie met een zuur ingrediënt. Je kunt het gebruiken als middel tegen verzuring en baksoda is ook een nuttig en goedkoop middel voor je lichaamsverzorging. Hier vind je het recept voor alkaliserend water met zuiveringszout. |
Baksoda, natriumbicarbonaatof zuiveringszout |
Condimentis een toevoeging bij voeding, dit om smaak toe te voegen of te versterken. Een condiment bestaat altijd uit meerdere ingrediënten. Een kruid is geen condiment, een kruidenmix wel. |
Condimenten |
HoningHoning bevat veel arachinezuur, borium, californium, cerium, lawrencium, nikkel, seaborgium en vitamine B11. |
Honing |
SteviaStevia is een natuurlijke zoetstof, die gemaakt wordt van de steviaplant en gebruikt wordt ter vervanging van suiker. |
Stevia |
WaterJe lichaam bestaat voor 70 - 75% uit water en heeft ongeveer 30 ml water per kilo lichaamsgewicht nodig om te kunnen functioneren. Het menselijk lichaam heeft continu water nodig. Water verdampt met de uitademing, water gaat verloren bij transpiratie, urineproductie en bij de stoelgang. |
Water |
De hardheid van waterDe waarde van hardheid van water zegt iets over de hoeveelheid calcium of kalk in het water. Dit is voor de mens niet zo interessant, omdat zacht of hard water beide gedronken kunnen worden. Hard water is in principe niet ongezond. Elektrische apparaten, die water gebruiken kunnen eerder kapot gaan door hard water. Wanneer het water hard is, kun je bij het wassen wat transparant natuurazijn toevoegen bij elke wasbeurt. Wanneer je wilt weten, hoe hard het water in jouw woonplaats is, kijk dan op de website van Boshuis.nl |
Klik op de afbeelding om deze te vergroten. Waterhardheid |
De pH van waterDe pH is een maat voor de zuurgraad van een waterige oplossing. De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, en dus een hoge zuurgraad. Basische oplossingen (tegenovergesteld aan zure oplossingen) hebben een pH hoger dan 7 en dus een lage zuurgraad. Zuiver water heeft een pH van 7. Ons bloed bevindt zich met een pH-waarde van 7,35 tot 7,45 in een basisch milieu. Verschillende organen in het lichaam hebben een verschillende pH. Dit is nodig voor een optimale spijsvertering en energiehuishouding. |
De pH of zuurgraad |
De Boviswaarde van waterDe Boviswaarde is het trillingsgetal van materie. Zo heeft elk product of voorwerp en ook alles wat leeft een trillingsgetal, dat is uitgedrukt in aantal Bovis. Gezonde mensen hebben een Boviswaarde van 6.500, terwijl zieke mensen een lagere Boviswaarde hebben. Wanneer de trilling hoger is dan 6.500 Bovis geeft deze energie en zal ons versterken. Een lagere waarde dan 6.500 Bovis kost energie en zal ons verzwakken. Dit geldt ook voor voedingsmiddelen en eigenlijk alles wat we eten en drinken. Daarnaast speelt ook de Boviswaarde van de omgeving een rol, die invloed heeft op de mens. Een vervuilde omgeving heeft een lage Boviswaarde, terwijl een bos of natuurgebied een Boviswaarde kan hebben van zo'n 9.000. Daarom kun je zo opknappen van een wandeling in de natuur. Ook speciale plekken kunnen een hoge Boviswaarde hebben. Stonehenge bijvoorbeeld heeft een Boviswaarde van 65.000.Voor water geldt dat een bergbeek een Boviswaarde van 41.000 - 43.000 heeft, terwijl leidingwater een Boviswaarde heeft, die veel lager is dan 6.500. Op basis hiervan mag je concluderen dat leidingwater vanuit energetisch perspectief ongezond is. Geneeskrachtig water, zoals Lourdeswater heeft behalve een goede samenstelling ook een hoge Boviswaarde. De Boviswaarde van water en van mensen verlaagd wanneer het in de nabijheid is van electrosmog, zoals mobiele telefoons, hands-free telefoons, draadloze babyfoons, zendmasten, etc. |
Boviswaarde bepalend voor je levensenergie |
Boviswaarde van water verhogenJe kunt de Boviswaarde van water verhogen, door
|
Orgoniet |
Ziektekiemen in waterStilstaand ongezuiverd water kan ziektekiemen bevatten. Het leidingwater in Nederland wordt zodanig gezuiverd, dat het geen ziektekiemen bevat. Het waterleidingbedrijf is in staat ziektekiemen eruit te filteren, dus koken levert niets op. | |
Het geheugen van waterWater heeft een geheugen. Dat klinkt misschien vreemd, maar water weet wat, waar, en hoe het geweest is. Gezuiverd water "weet" bijvoorbeeld dat het vuil is geweest. De herinnering aan de vervuiling blijft in het water, totdat het water "schoongetransformeerd". Deze transformatie vindt plaats, wanneer water verdampt, uitregent of stroomt in de vorm van een rivier of beek.Dr Masaru Emoto heeft in Japan uitgebreid onderzoek gedaan naar het geheugeneffect van waterkristallen. Hij vroeg monniken met een intentie te mediteren rond water, vroor vervolgens het water in en vergeleek de waterkristallen. Water waar positieve intenties aan waren meegegeven hadden mooiere kristallen, dan water waar negatieve intenties aan waren meegegeven. Let op: zelfs na transformatie van water naar ijs behield het water zijn geheugen. Wanneer je bedenkt dat de mens voor ongeveer 70% - 75% uit water bestaat, dan kun je ook zonder dat het wetenschappelijk is aangetoond, bedenken, dat positieve gedachten een positief effect op je hebben. Wanneer je hier meer over wilt lezen, dan kun je het boek lezen van Masaru Emoto: "De boodschap van water". Je kunt in ieder geval zelf ingestraald water maken. Dat scheelt echt! |
|
DrinkwaterDrinkwater moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
|
Drinkwater |
LeidingwaterHet meeste leidingwater heeft de volgende kenmerken:
|
Leidingwater |
MineraalwaterJe kunt besluiten uitsluitend water uit plastic flessen te drinken. Tips:
|
Mineraalwaterin plastic flessen |
Ideaal water heeft een pH tussen 7 en 8. De mineralen, die het lichaam het meest nodig heeft zijn kalium, natrium, calcium en magnesium. In ideaal water zijn de kalium-natrium in balans, de verhouding moet ongeveer 0,33 [1] zijn, en de calcium-magnesium verhouding in balans, de verhouding moet ongeveer 5 zijn [2; blz. 101] en in ideaal water zit niet meer dan 20 mg chloor (wanneer er meer chloor in zit, verlaagt het chloor het vitamine B3-niveau in je bloed), en geen fluor (verlaagt het zink-niveau in je bloed). Daarnaast horen ook andere mineralen aanwezig te zijn in water, in volgorde van belangrijkheid: zink, mangaan, selenium, ijzer, koper, chroom en molybdeen. |
| |||||||
Spa blauw | Evian | Bar-le-Duc (pak of fles) | Chaudfontaine | AH (fles) | AH (pak) | Mont Roucous | |
pH ideaal = 7-7,5 | 6 | 7,2 | 7,6 | 7,6 | 7,5 | 6,5 | 5,85 |
Kalium = K (mg/l) | 0,5 | 1 | 0,6 | 2,5 | 2,7 | 7,8 | 0,4 |
Natrium = Na(mg/l) | 3 | 6,5 | 10,6 | 44 | 5 | 8,5 | 3,1 |
Verhouding K/Naideaal = 0,33 | 0,17 | 0,15 | 0,06 | 0,06 | 0,54 | 0,92 | 0,13 |
Calcium = Ca (mg/l) | 4,5 | 80 | 47 | 65 | 102 | 59 | 2,4 |
Magnesium = Mg (mg/l) | 1,7 | 26 | 3,4 | 18 | 13 | 18,4 | 0,5 |
Verhouding Ca/Mgideaal = 5 | 2,6 | 3,1 | 13,8 | 3,6 | 7,8 | 3,2 | 4,8 |
Chloor (mg/l) max 0,2 | 5 | 6,8 | 10,3 | 35 | 5 | 7,5 | 3 |
Fluor (mg/l)ideaal = 0 | 0 | 0 | < 0,1 | 0,4 | 0,2 | 0 | < 0,1 |
Sulfaten (mg/l) | 4 | 12,6 | < 1 | 40 | 14 | 10 | 2 |
Chaudfontaine zou ik zelf niet kopen vanwege het hoge chloorgehalte en fluorgehalte. Mocht je het toch kopen, schenk de fles dan over in een kan en laat het deksel eraf, zodat het chloor wat kan verdampen. Een AH fles zou ik zelf niet kopen, vanwege het fluorgehalte. Mijn voorkeur gaat uit naar Evian , op de tweede plaats AH (fles) en op de derde plaats Spa blauw. | |
Water filterenJe kunt Brita filters gebruiken om water te filteren. Voordelen: het water is schoner en het is goedkoper dan water in flessen. Nadelen: je filtert nog steeds niet alle vervuilende stoffen eruit, en je filtert ook goede mineralen uit het water. Nadat je het water gefilterd hebt heeft het niet gestroomd. Het heeft dan nog steeds een lage Boviswaarde en het geheugen, de herinnering aan de vervuiling, is intact. |
Water filteren |
Reverse osmosis of omgekeerde osmoseMet reverse osmosis filter je alles uit het water.Voordeel
Nadelen
Drink reverse osmosis water uitsluitend als er weer mineralen aan zijn toegevoegd! Reverse osmosis bevat GEEN mineralen waardoor je de mineralen, die zich in je lichaam bevinden er uit spoelt! Dit is schadelijk voor je gezondheid! |
Reverse osmosis of omgekeerde osmose |
Watervitalisator in je waterleiding in de meterkast of in de kraanJe kunt een watervitalisator laten plaatsen in je meterkast, vlak na de watermeter. Dit wordt steeds goedkoper (ik heb gehoord dat je ze tegenwoordig voor minder dan 100 Euro kunt kopen). Een andere mogelijkheid is er een te laten plaatsen op de kraan. Dit is goedkoper.Voordeel
Nadeel
|
Watervitalisator |
Kangen waterEen Kangen water systeem wordt in Japan veel gebruikt. Bij een Kangen water systeem wordt het water geïoniseerd, waardoor zuur en alkalisch water worden gesplitst in twee stromen.Voordelen
|
Kangen water systeem |
Shungiet waterShungiet is een koolstofvariant, verwant aan antraciet en grafiet. Wanneer je het in water legt, werkt het zuiverend. Koolstof heeft een sterk absorberende werking bij diarree of vergiftiging. Denk bijvoorbeeld aan het populaire geneesmiddel Norit, dat bestaat uit koolstof. Shungiet heeft dit effect nog sterker; het absorbeert alles wat niet in ons lichaam en niet in onze aura hoort. Water met shungiet wordt gemaakt door de steen 48 uur in het water te leggen. Het water wordt gedronken voor een langer en gezonder leven. |
Shungiet |
MRET waterMRET is de afkorting van Molecular Resonance Effect Technology. Dit is ontdekt door Dr. Howard Fischer en Dr. Igor Smirnov. MRET is een manier om water te activeren, zodat de fysiologische activiteit hoger wordt. MRET water is sterk gevitaliseerd en heeft een hoge Boviswaarde, waardoor het lichaamscellen voedt en deze helpt afvalstoffen af te voeren. |
MRET water |
Drink waterBegin de dag met het drinken van één of twee glazen water om de uitdroging, die ontstaat tijdens de slaap te corrigeren. Het beste is het water verspreid over de dag te drinken, tot ongeveer een half uur voorafgaand aan de maaltijd en vanaf 2,5 uur na de maaltijd om het spijsverteringsproces te voltooien. Drink altijd als je dorst hebt.Recepten met water vind je onder water. |
Water drinken goed voor jong en oud |
WijnsteenbakpoederWijnsteenbakpoeder is samengesteld uit baksoda en wijnsteen. Voor wijnsteenbakpoeder wordt wijnsteen gebruikt, terwijl wijnsteenzuur (of een ander chemisch zuur) wordt gebruikt voor ‘gewoon’ bakpoeder. Wijnsteen is een kaliumzout van wijnsteenzuur. Je gebruikt wijnsteen om te voorkomen dat je suikersiroop kristalliseert. De wijnsteen in het wijnsteenbakpoeder reageert op de baksoda, waardoor je geen zuur hoeft toe te voegen aan je baksel. Wijnsteenbakpoeder wordt verkocht bij de meeste natuurwinkels. Eén theelepel wijnsteenbakpoeder vervang je door 1/3 theelepel baksoda. Om zelf wijnsteenbakpoeder te maken mix je 1 theelepel baksoda, met 2 theelepels cream of tartar (wijnsteen). |
Wijnsteenbakpoeder |
ZeezoutEen mens heeft ongeveer een halve theelepel zout per dag nodig, om het zout wat langs natuurlijke weg verloren gaat door urine, transpiratie en de ademhaling te compenseren. Wanneer je minder zout gebruikt belast je daardoor de nieren meer. Zout is onmisbaar om de overmaat aan zuur uit de cellen te halen, met name de hersencellen. Zonder voldoende zout wordt het lichaam steeds zuurder [2; blz. 222]. Zout is nodig voor het behoud van spierspanning en spierkracht. Zeezout bevat ongeveer 80 mineralen, die het lichaam nodig heeft, waaronder sporenelementen waarvan je maar een heel klein beetje nodig hebt. Tafelzout, dat je in de supermarkt koopt is van deze extra mineralen ontdaan en kan toevoegingen bevatten, zoals aluminiumsilicaat, die het zout droog en poederig houden. Aluminium is een zeer giftige stof voor ons zenuwstelsel. Jozozout bevat jodium, maar de zoutkristallen zijn onder hoge druk gevormd, erg yang (= samengetrokken) en daardoor zijn de kristallen scherp voor je ingewanden. Himalayazout bevat ook veel sporenelementen en is ook vrij yang. Let op: Waddenzout is GEEN zeezout! Zeezout is het meest yinne (minst geconcentreerde) zout, dat er is en het bevat kleine hoeveelheden andere benodigde mineralen, waaronder jodium en magnesiumchloride. Het jodiumgehalte in geraffineerd zeezout is te laag [2; blz. 102] om in de dagelijkse behoefte aan jodium te voldoen. Daarom is het belangrijk regelmatig zeegroenten of zeewier te eten om genoeg jodium binnen te krijgen. Wanneer je geen zeegroenten wilt eten, kun je ook dagelijks kelptabletjes gebruiken, maar neem niet te veel in. Zelf gebruik ik zeezout, wat ik af en toe afwissel met wat himalayazout. |
ZeezoutZeezout oogstin Thailand |
Bronnen
[1] "Composition of the human body", www.en.wikipedia.org.
[2] "Water", Dr. F. Batmanghelidj, 2013.
[3] "Boviswaarde levensenergie van alle levende wezens", www.gezondheidenvoeding.nl..