Tuinkruiden en bloemenOp deze pagina vind je informatie over

tuinkruiden

Tuinkruiden


Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Basilicum - Ocimum basilicum

Er zit veel vitamine A en vitamine K in basilicum. Daarnaast bevat het de volgende mineralen in ruime hoeveelheden: ijzer, kalium, mangaan, koper en magnesium. Er zit ook veel ijzer in. Het wordt veel gebruikt voor salades, gerechten met tomaten, sauzen en in Italiaanse gerechten.
basilicum

Basilicum

Bieslook - Allium schoenoprasum

stimuleert de spijsvertering en de eetlust en is goed voor de bloedsomloop. Zoals elk lid van de lookfamilie bevat bieslook veel antioxidanten. Bieslook bevat veel vitamine A, C en K. Bieslook heeft een beetje de smaak van sjalotjes, maar dan verfijnder. Het is geschikt als garnering en in salades, vinaigrettes, sauzen en soepen.
bieslook

Bieslook

Bonenkruid - Satureja hortensis L.

werkt maagversterkend en spijsverteringsbevorderend. wordt toegevoegd aan bonen, en dan voornamelijk aan verse tuinbonen en verse kapucijners. Het smaakt uitstekend in maaltijdsoepen, sauzen en gerechten met peulvruchten.
bonenkruid

Bonenkruid

Brandnetel - Urtica dioica

Brandnetels bevatten veel magnesium (860 mg per 100 gram), ijzer, vitamine A en C. Brandnetels worden gebruikt om galstenen en nierstenen zacht te maken, zodat ze afgevoerd kunnen worden. Brandnetel is bloedzuiverend en helpt bij een goede vochthuishouding. Het helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het bloed en is goed voor de blaas. Je kunt van brandnetels brandnetelthee zetten, of ze mee vijzelen in gomasio met brandnetel.
brandnetel

Brandnetel

Citroenmelisse - Melissa officinalis

De bloem is niet eetbaar. Je kunt van de blaadjes van de citroenmelisse heerlijke citroenmelissethee zetten.
citroenmelisse

Citroenmelisse

Citroenverbena - Alysia Triphylla

Citroenverbena wordt ook verveine of geurig ijzerhard genoemd. De bloem is niet eetbaar. Citroenverbena helpt bij indigestie en maag- en darmklachten. Het is rustgevend en versterkt de zenuwen. Je kunt van de blaadjes van de citroenverbena heerlijke citroenverbenathee of verveinethee zetten.
citroenverbena

Citroenverbena

Dille - Anethum graveolens

De blaadjes van dille worden fijngehakt gebruikt en geven een heerlijke smaak aan azijn. Dille is een beetje opdringerig van smaak en niet zo goed in combinatie met anere kruuiden te gebruikten. De smaak doet een beetje aan anijs denken. Dille is geschikt voor vinaigrettes, komkommersalades, vis en sauzen.
dille

Dille

Dragon - Artemisia dracunculus

Alleen de blaadjes van dragon worden gebruikt. Neem van dragon nooit te veel tegelijk, omdat de smaak nogal opdringerig is en niet iedereen kan deze waarderen. Dragon is geschikt voor marinades en visgerechten.
dragon

Dragon

Kervel - Anthriscus cerefolium

In kervel zit veel vitamine C en ijzer. Het bevat bovendien anti-oxidanten. Kervel is heerlijk in kervelsoep en kervelsaus.
kervel

Kervel

Korianderblad - Coriandrum sativum

heeft een sterke, mondverfrissende smaak. Het kan gebruikt worden in oosterse gerechten en als garnering. Koriander helpt bij het elimineren van aluminium, kwik en lood. Korianderblad bevat het meeste vitamine K, maar ook zit er ijzer, vitamine B1, B2, B3, B6, B11, vitamine C, vitamine E en pantotheenzuur in. Er zit cineool en linolzuur in, wat een genezend effect heeft op reuma en artritis. Het is een natuurlijk antibioticum en het versterkt de werking van de nieren. In juni 2004 werd een studie gepubliceerd in het toonaangevende Journal of Agriculture and Food Chemistry waarin werd geconcludeerd dat koriander twee keer zo sterk werkt tegen salmonella als het als medicijn verkochte antibioticum gentamicine. De werkzame stof in het groene smaakvolle kruid tegen salmonella heet dodecenal. De onderzoekers aan de universiteit van Berkeley waren zeer verbaasd om te zien dat dodecenal zo sterk was, aldus onderzoeksleider Isao Kubo. Voor informatie over korianderzaad.
koriander

Korianderblad

Lavas - Levisticum officinale

wordt ook wel maggiplant genoemd. Lavas kan niet worden gedroogd of ingevroren, omdat het dan alle smaak verliest. Het is geschikt voor bouillons, soepen, sauzen, peulvruchten en stoofpotten.
lavas

Lavas

Marjoraan - Origanum majorana

Je kunt alleen de blaadjes van marjoraan gebruiken. De blaadjes smaken lichtzuur, maar krachtig. Marjoraan kan gebruikt worden in soepen.
marjoraan

Marjoraan

Munt - Mentha

Misselijkheid en sommige vormen van hoofdpijn gaan over zodra je munt ruikt. Als je munt over je voorhoofd en neus wrijft zul je kunnen merken dat de hoofdpijn verdwijnt. Menthol geeft de maag rust en het bevordert de werking van de speekselklier. Munt activeert enzymen, die de spijsvertering bevorderen. De antibacteriële werking van munt zorgt ervoor dat de mond schoner wordt. Je kunt van de blaadjes ook heerlijke pepermunthee zetten.
munt

Munt

Oregano of wilde marjolein - Origanum vulgare

In oregano zit veel mangaan en veel vitamine K. Verder zitten er de mineralen ijzer en calcium in. Oregano bevat vitamine E, het aminozuur tryptofaan en het is vezelrijk.
oregano

Oregano

Peterselie - Petroselinum crispum

Er zijn 2 soorten peterselie: de gekrulde en de gladde peterselie. Het aroma van de gladde soort is wat sterker, De stengels en wortels zijn geurig en goed te gebruiken bij het trekken van bouillon. Het is geschikt om gebruikt te worden in soepen en kan in combinatie met andere kruiden gebruikt worden. Het is ook geschikt ter garnering.
peterselie

Peterselie

Rozemarijn - Rosmarinus officinalis

heeft een vrij sterke licht bittere smaak Het wordt veel gebruikt in Italiaanse gerechten, sauzen en soms in combinatie met courgettes. Rozemarijn stimuleert de gal-, lever- en nierfunctie, waardoor het helpt bij de afvoer van afvalstoffen. Bovendien remt rozemarijn ontstekingen.
rozemarijn

Rozemarijn

Salie - Salvia officinalis

heeft een heerlijke frisse en zachte smaak, die niet overheerst. Salie wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken.
salie

Salie

Selderieblad, selderij of selder - Salvia officinalis

Selderieblad zijn de blaadjes aan de top van de knolserie en bleekselderie. Selderie is niet zo sterk van smaak en past in heel veel groentegerechten.
selderie

Selderie

Tijm - Thymus

is een bewezen werkzaam huismiddel tegen luchtweginfecties. Goede tijm bevat minstens 40% van de vluchtige oliën thymol en zijn isomeer carvacrol. Thymol is de meest antiseptische vluchtige olie die we kennen. Vluchtige olieën worden door het bloed overal in het lichaam gebracht. Ze worden, zoals alle vluchtige stoffen, uitgescheiden via de luchtwegen. En dat is precies waar we bij verkoudheid en griep die antiseptische werking nodig hebben! Tijmthee wordt gebruikt bij griep en verkoudheid. Het beste is tijm uit een zonnig, heet land, waar veel etherische olie in zit. Tijm wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken. Het kan gebruikt worden in marinades, dressings, vinaigrettes en in combinatie met paddestoelen.
tijm

Tijm

Tuinkers - Lepidium sativum

is het hele jaar door in kleine doosjes verkijgbaar. Zowel de stengeltjes als de blaadjes zijn eetbaar. Het is geschikt voor salades en als frisse garnering.
tuinkers

Tuinkers