Tuinkruiden en bloemenOp deze pagina vind je informatie over

tuinkruiden

Tuinkruiden


Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Basilicum

Er zit veel vitamine A en vitamine K in basilicum. Daarnaast bevat het de volgende mineralen in ruime hoeveelheden: ijzer, kalium, mangaan, koper en magnesium. Er zit ook veel ijzer in. Het wordt veel gebruikt voor salades, gerechten met tomaten, sauzen en in Italiaanse gerechten.
basilicum

Basilicum

Bieslook

stimuleert de spijsvertering en de eetlust en is goed voor de bloedsomloop. Zoals elk lid van de lookfamilie bevat bieslook veel antioxidanten. Bieslook bevat veel vitamine A, C en K. Bieslook heeft een beetje de smaak van sjalotjes, maar dan verfijnder. Het is geschikt als garnering en in salades, vinaigrettes, sauzen en soepen.
bieslook

Bieslook

Bonekruid

werkt maagversterkend en spijsverteringsbevorderend. wordt toegevoegd aan bonen, en dan voornamelijk aan verse tuinbonen en verse kapucijners. Het smaakt uitstekend in maaltijdsoepen, sauzen en gerechten met peulvruchten.
bonekruid

Bonekruid

Brandnetel

Brandnetels bevatten veel magnesium (860 mg per 100 gram), ijzer, vitamine A en C. Brandnetels worden gebruikt om galstenen en nierstenen zacht te maken, zodat ze afgevoerd kunnen worden. Brandnetel is bloedzuiverend en helpt bij een goede vochthuishouding. Het helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het bloed en is goed voor de blaas. Je kunt van brandnetels brandnetelthee zetten, of ze mee vijzelen in gomasio met brandnetel.
brandnetel

Brandnetel

Dille

De blaadjes van dille worden fijngehakt gebruikt en geven een heerlijke smaak aan azijn. Dille is een beetje opdringerig van smaak en niet zo goed in combinatie met anere kruuiden te gebruikten. De smaak doet een beetje aan anijs denken. Dille is geschikt voor vinaigrettes, komkommersalades, vis en sauzen.
dille

Dille

Dragon

Alleen de blaadjes van dragon worden gebruikt. Neem van dragon nooit te veel tegelijk, omdat de smaak nogal opdringerig is en niet iedereen kan deze waarderen. Dragon is geschikt voor marinades en visgerechten.
dragon

Dragon

Kamille

Kamille bevat veel antioxidanten, flavonoïden en de vitaminen A, B en C. Tevens bevat het metalen en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer en zwavel. Het werkt antibacterieel en tegen schimmels. Kamille kan om zijn medicinale werking gebruikt worden tegen maag- en darmproblemen, stress, slapeloosheid, menstruatiepijn, hoofdpijn, infecties, hooikoorts, diabetes en kanker.

Kamille kalmeert de spieren en helpt de maag- en darmbewegingen te verminderen en spasmen tegen te gaan. De antibacteriële werking zorg ervoor dat schadelijke bacteriën geen kans maken in het maag- en darmstelsel. Een kopje kamillethee drie maal per dag kan al helpen om maagklachten te verminderen.

Het meest bekende effect van kamillethee is het kalmerend effect, een kopje kamillethee helpt je te ontspannen. Het zou helpen om de zenuwen te ontspannen en zou zelfs kunnen helpen bij mensen met een angststoornis. Een studie uit 2009 uitgevoerd aan de Depression Research Unit van het University Science Centre in Philadelphia (Verenigde Staten) onderzocht het effect van kamille-extract bij mensen met een angststoornis en kamille bleek hier inderdaad goed voor te werken.
kamille

Kamille

Kervel

In kervel zit veel vitamine C en ijzer. Het bevat bovendien anti-oxidanten. Kervel is heerlijk in kervelsoep en kervelsaus.
kervel

Kervel

Koriander

heeft een sterke smaak. Het kan gebruikt worden in oosterse gerechten en als garnering. Koriander helpt bij het elimineren van aluminium, kwik en lood.
koriander

Koriander

Lavas

wordt ook wel maggiplant genoemd. Lavas kan niet worden gedroogd of ingevroren, omdat het dan alle smaak verliest. Het is geschikt voor bouillons, soepen, sauzen, peulvruchten en stoofpotten.
lavas

Lavas

Marjoraan

Je kunt alleen de blaadjes van marjoraan gebruiken. De blaadjes smaken lichtzuur, maar krachtig. Marjoraan kan gebruikt worden in soepen.
marjoraan

Marjoraan

Munt

Misselijkheid en sommige vormen van hoofdpijn gaan over zodra je mint ruikt. Als je munt over je voorhoofd en neus wrijft zul je kunnen merken dat de hoofdpijn verdwijnt. Menthol geeft de maag rust en het bevordert de werking van de speekselklier. Munt activeert enzymen, die de spijsvertering bevorderen. De antibacteriële werking van munt zorgt ervoor dat de mond schoner wordt. Je kunt van de blaadjes ook heerlijke pepermunthee zetten.
munt

Munt

Oregano of wilde marjolein

In oregano zit veel mangaan en veel vitamine K. Verder zitten er de mineralen ijzer en calcium in. Oregano bevat vitamine E, het aminozuur tryptofaan en het is vezelrijk.
oregano

Oregano

Paardebloem of molsla

De blaadjes van de paardebloem worden ook wel molsla genoemd. Paardebloem helpt tegen een hoge bloeddruk en en het helpt bij het ontgiften van de nieren en de galblaas. Paardebloemblaadjes kun je gebruiken in salades. De bloem is niet eetbaar. Je kunt van de blaadjes of de wortels van de paardebloem ook heerlijke paardebloemthee zetten.
paardebloem

Paardebloem

Peterselie

Er zijn 2 soorten peterselie: de gekrulde en de gladde peterselie. Het aroma van de gladde soort is wat sterker, De stengels en wortels zijn geurig en goed te gebruiken bij het trekken van bouillon. Het is geschikt om gebruikt te worden in soepen en kan in combinatie met andere kruiden gebruikt worden. Het is ook geschikt ter garnering.
peterselie

Peterselie

Rozemarijn

heeft een vrij sterke licht bittere smaak Het wordt veel gebruikt in Italiaanse gerechten, sauzen en soms in combinatie met courgettes. Rozemarijn stimuleert de gal-, lever- en nierfunctie, waardoor het helpt bij de afvoer van afvalstoffen. Bovendien remt rozemarijn ontstekingen.
rozemarijn

Rozemarijn

Salie

heeft een heerlijke frisse en zachte smaak, die niet overheerst. Salie wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken.
salie

Salie

Selderie(blad)

Selderieblad zijn de blaadjes aan de top van de knolserie en bleekselderie. Selderie is niet zo sterk van smaak en past in heel veel groentegerechten.
selderie

Selderie

Tijm

is een bewezen werkzaam huismiddel tegen luchtweginfecties. Goede tijm bevat minstens 40% van de vluchtige oliën thymol en zijn isomeer carvacrol. Thymol is de meest antiseptische vluchtige olie die we kennen. Vluchtige olieën worden door het bloed overal in het lichaam gebracht. Ze worden, zoals alle vluchtige stoffen, uitgescheiden via de luchtwegen. En dat is precies waar we bij verkoudheid en griep die antiseptische werking nodig hebben! Tijmthee wordt gebruikt bij griep en verkoudheid. Het beste is tijm uit een zonnig, heet land, waar veel etherische olie in zit. Tijm wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken. Het kan gebruikt worden in marinades, dressings, vinaigrettes en in combinatie met paddestoelen.
tijm

Tijm

Tuinkers

is het hele jaar door in kleine doosjes verkijgbaar. Zowel de stengeltjes als de blaadjes zijn eetbaar. Het is geschikt voor salades en als frisse garnering.
tuinkers

Tuinkers