Vis



Op deze pagina vind je informatie over


Vis


Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Inleiding

Eet vis nooit met nitraatrijke groenten, zoals andijvie, bleekselderij, Chinese kool, kervel, koolrabi, paksoi, postelein, raapkool, raapstelen, radijs, rammenas, rode bieten, selderij, alle soorten sla, spinazie, spitskool, venkel of waterkers. Dit voorkomt de vorming van mogelijk kankerverwekkende nitrosamines in het lichaam. Je kunt vis het best samen eten met asperges, bloemkool, broccoli, doperwten, knolselderij, komkommer, koolraap, prei, rode kool, savooienkool, schorseneren, snijbonen, sperziebonen, spruiten, tuinbonen, uien, witlof, witte kool of wortelen. Makreel en zalmforel kunnen wel met alle groenten gegeten worden. Recepten vind je onder vis.
ingrediënten macrobiotische keuken: vis

Vis

Kabeljauw

is een flink uit de kluiten gewassen vis, herkenbaar aan de lange kindraad. het visvlees is blank en stevig. Het lekkerste van de kabeljauw is de staart (zachtjes gestoofd) en het malse vlees van de wangetjes, lippen en keel. Kabeljauwfilets zijn diepgevroren in de handel, niet slecht van kwaliteit, maar uiteraard niet zo fijn als verse. Gedroogde kabeljauw heet stokvis. Koop liever geen kabeljauw in of kort na de paaitijd (februari - april), aangezien het visvlees dan wat waterig is. Recepten vind je onder kabeljauw.
ingrediënten macrobiotische keuken: vis in aspic

Kabeljauw

Makreel

Recepten vind je onder makreel.
ingrediënten macrobiotische keuken:makreel

Makreel

Rode poon

is door zijn mooie vaste visvlees heel geschikt om te roosteren en de smaak leent zich ook uitstekend voor combinatie met allerlei kruiderij, zoals venkel, knoflook, basilicum en rozemarijn. In theorie is poob het hele jaar door verkrijgbaar, maar in de praktijk alleen 's zomers. De paaitijd valt in juli en dan is de vis aan de slappe kant. Recepten vind je onder rode poon.
ingrediënten macrobiotische keuken:rode poon

Rode poon

Schelvis

lijkt veel op kabeljauw, maar is daarvan te onderscheiden door zijn kleinere afmeting, kortere kindraad en de zwarte vlek op zijn schouders. Toen de schelvis nog dicht onder de Nederlandse kust gevangen werd zag men nog krimpschelvis, zo uit zee aan land gebracht, maar nu komt de schelvis van zo ver weg, dat ze al dagen in het ijs gelegen heeft voor we ze hier zien. In Engeland wordt schelvis gerookt en komt als haddock in de handel. Schelvislever is een delicatesse: op roggebrood met gemalen peper. Recepten vind je onder schelvis.
ingrediënten macrobiotische keuken:schelvis

Schelvis

Wijting

Het visvlees van de wijting is fijn en zeer licht verteerbaar, waardoor gekookte of gestoofde wijting ideaal is voor mensen met een delicate spijsvertering. Omdat wijting een weinig uitgesproken smaak heeft, kan deze prima gecombineerd worden met fijne groene tuinkruiden. Recepten vind je onder wijting.
ingrediënten macrobiotische keuken: wijting

Wijting

Zalm

heeft vet, zeer smakelijk prachtig roze visvlees (een truc om die roze kleur na het koken iets dieper te maken is de zalm, zodra die uit het kookvocht komt, heel even in de koude buitenlucht te houden). Vers is hij het lekkerst. Ontdooide vis is altijd droog, omdat bij het ontdooien sappen uit de kapotgevroren cellen vloeien; bovendien weet je nooit hoe lang de vis ontdooid of half ontdooid heeft gelegen. Recepten vind je onder zalm.
ingrediënten macrobiotische keuken: rode zalm

Rode zalm

ingrediënten macrobiotische keuken: zalm

Zalm

Zalmforel

is een vrij groot soort forel met prachtig oranje-roze visvlees. De zalmforel is in Nederland sporadisch vers te koop, maar wel diepgevroren te krijgen. Zalmforel wordt altijd gepocheerd en dan koud, fraai opgemaakt als gloriepunt van een koud buffet geserveerd. Recepten vind je onder zalmforel.
ingrediënten macrobiotische keuken:zalmforel

Zalmforel