Zeegroenten / zeewier / zee-algen



Op deze pagina vind je informatie over

zeegroenten

Zeegroenten


Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Inleiding

Zeewier of zeegroenten zijn rijk aan een groot aantal mineralen, waaronder calcium, fosfor, ijzer, jodium, magnesium en natrium. Daarnaast bevat het vitaminen zoals vitamine A, vitamine B1, vitamine B12 en vitamine C, proteïnen en koolhydraten. Door het hoge gehalte aan mineralen helpen ze bij de ontgifting van het lichaam en maken ze het bloed alkalischer. Gebruik zeewier of zeegroenten met mate, dus niet te veel in één keer.
inleiding

Diverse zeegroenten

Agar agar

lijkt op gelatine, maar dan op basis van zeewier. Het is een witte substantie gemaakt uit zeewier, gebruikt om gerechten te gelatineren. Het wordt gebruikt om aspic of kanten te maken. Agar agar bevat veel vitamine B11. Recepten vind je onder agar agar of kanten.
 ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Agar agar

Agar agar

Ao nori (アオノリ)

is gedroogd groen nori zeewier. Het is rijk aan ijzer, calcium en vitamine A en kan gestrooid worden over volle granen, zeegroenten, salades en andere gerechten.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: ao nori

Ao nori

Arame - Eisenia arborea

is een zeewier, dat relatief veel calcium bevat (tot 11 keer zoveel als in melk per 100 gram) en veel ijzer. Recepten met arame vind je onder zeegroenten / zeewier.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Arame

Arame

Aspic

is een gerecht waarbij iets in gelatine wordt opgediend.
ingrediënten macrobiotische keuken: vis in aspic

Vis in aspic

Chlorella

  • is een alg en een veganistische bron van vitamine B12;
  • geeft energie;
  • werkt herstellend voor de lever;
  • stimuleert de groei van een gezonde darmflora
  • helpt bij het verwijderen van zware metalen uit het lichaam;
  • werkt bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend.
Je kunt chlorella het makkelijkst bewaren in een strooibusje.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Chlorella

Chlorella

Dulse - Palmaria palmata

is een rood, rose of paars zeewier, dat gebruikt wordt in soepen, salades en groentegerechten. Dulse is rijk aan calcium, eiwit, ijzer, vitamine A, jodium en fosfor. Eet er niet te veel van in één keer. Als we bijvoorbeeld in één keer 10 gram (= twee eetlepels) van de zeewiersoort dulse eten, krijgen we maar liefst 34 x zo veel kalium binnen dan wanneer we gewoon een banaan zouden eten. Deze kalium-shot van het zeewier is genoeg om acute hartritmestoornissen te veroorzaken bij mensen die nierproblemen hebben.

Dulse zeewier

Hijiki of hiziki (ひじき) - Hizikia fusiformis

is een spaghetti-achtig soort zeewier, dat relatief veel calcium bevat (6 keer zoveel als in melk per 100 gram) en van alle zeewieren het meeste ijzer. Het heeft een sterkere smaak dan arame. Recepten met hiziki vind je onder zeegroenten / zeewier.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Hiziki of hijiki zeewier / zeegroente

Hiziki of hijiki zeewier / zeegroente

Kanten (寒天)

is een gegelatineerd nagerecht, gemaakt met agar agar. Er kan seizoenfruit in gebruikt worden, zoals meloen, appel, bessen, perzik en peren. Kanten bevat veel vitamine B11 (foliumzuur). Het brengt de spijsvertering op gang bij obstipatie. Recepten vind je onder agar agar of kanten.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: kanten

Kanten

Kelp

Kelp bevat veel calcium, chloor, ijzer, jodium, kalium, magnesium, natrium, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B12 en zwavel.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: kelp

Kelp

Kombu (昆布) - Laminarie japonica

is een breed, dik donkergroen zeewier en is een belangrijk ingrediënt wanneer je geen vlees eet, omdat het probiotische vitamine B12 bevat. Kombu gebruik je onder meer in nishime groenten.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Kombu zeewier of kombu zeegroente

Kombu zeewier of kombu zeegroente

Nori (海苔) - Porphyra tenera

is een zeewier, dat in dunne vellen gebruikt wordt voor sushi. Het bevat veel mineralen, zoals ijzer, calcium (10 x meer dan melk per 100 gram) en verschillende vitaminen.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Nori

Nori

Spirulina

is een alg en een veganistische bron van vitamine B12. Spirulina kan helpen bij:
  • Ontstekingen;
  • Verbetering van hart en bloedvaten;
  • Verbetering van verteringssystemen;
  • Verstevigen van het immuunsysteem;
  • Onderdrukken van virussen.
Je kunt spirulina het makkelijkst bewaren in een strooibusje.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Spirulina

Spirulina

Wakame (若布) - Undaria pinnatifida

is een zeewier, dat relatief veel calcium bevat (tot 13 keer zoveel als in melk per 100 gram) en veel ijzer. Daarnaast bevat het veel eiwit, ijzer en magnesium. Het heeft een zoete smaak en een fijne structuur. Wakame gebruik je onder meer in misosoep. Recepten met wakame vind je ook onder zeegroenten / zeewier.
ingrediënten macrobiotische, vegetarische of veganistische keuken: Wakame zeewier of wakame zeegroente

Wakame zeewier of wakame zeegroente