Zeegroenten / zeewier / zee-algen
Op deze pagina vind je informatie over |
![]()
|
Klik op de afbeelding om deze te vergroten.
InleidingZeewier of zeegroenten zijn rijk aan een groot aantal mineralen, waaronder calcium, fosfor, ijzer, jodium, magnesium en natrium. Daarnaast bevat het vitaminen zoals vitamine A, vitamine B1, vitamine B12 en vitamine C, proteïnen en koolhydraten. Door het hoge gehalte aan mineralen helpen ze bij de ontgifting van het lichaam en maken ze het bloed alkalischer. Gebruik zeewier of zeegroenten met mate, dus niet te veel in één keer. |
![]() Diverse zeegroenten |
Agar agarlijkt op gelatine, maar dan op basis van zeewier. Het is een witte substantie gemaakt uit zeewier, gebruikt om gerechten te gelatineren. Het wordt gebruikt om aspic of kanten te maken. Agar agar bevat veel vitamine B11. Recepten vind je onder agar agar of kanten. |
![]() Agar agar |
Ao nori (アオノリ)is gedroogd groen nori zeewier. Het is rijk aan ijzer, calcium en vitamine A en kan gestrooid worden over volle granen, zeegroenten, salades en andere gerechten. |
![]() Ao nori |
Arame - Eisenia arboreais een zeewier, dat relatief veel calcium bevat (tot 11 keer zoveel als in melk per 100 gram) en veel ijzer. Recepten met arame vind je onder zeegroenten / zeewier. |
![]() Arame |
Aspicis een gerecht waarbij iets in gelatine wordt opgediend. |
![]() Vis in aspic |
Chlorella
|
![]() Chlorella |
Dulse - Palmaria palmatais een rood, rose of paars zeewier, dat gebruikt wordt in soepen, salades en groentegerechten. Dulse is rijk aan calcium, eiwit, ijzer, vitamine A, jodium en fosfor. Eet er niet te veel van in één keer. Als we bijvoorbeeld in één keer 10 gram (= twee eetlepels) van de zeewiersoort dulse eten, krijgen we maar liefst 34 x zo veel kalium binnen dan wanneer we gewoon een banaan zouden eten. Deze kalium-shot van het zeewier is genoeg om acute hartritmestoornissen te veroorzaken bij mensen die nierproblemen hebben. |
Dulse zeewier |
Hijiki of hiziki (ひじき) - Hizikia fusiformisis een spaghetti-achtig soort zeewier, dat relatief veel calcium bevat (6 keer zoveel als in melk per 100 gram) en van alle zeewieren het meeste ijzer. Het heeft een sterkere smaak dan arame. Recepten met hiziki vind je onder zeegroenten / zeewier. |
![]() Hiziki of hijiki zeewier / zeegroente |
Kanten (寒天)is een gegelatineerd nagerecht, gemaakt met agar agar. Er kan seizoenfruit in gebruikt worden, zoals meloen, appel, bessen, perzik en peren. Kanten bevat veel vitamine B11 (foliumzuur). Het brengt de spijsvertering op gang bij obstipatie. Recepten vind je onder agar agar of kanten. |
![]() Kanten |
KelpKelp bevat veel calcium, chloor, ijzer, jodium, kalium, magnesium, natrium, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B12 en zwavel. |
![]() Kelp |
Kombu (昆布) - Laminarie japonicais een breed, dik donkergroen zeewier en is een belangrijk ingrediënt wanneer je geen vlees eet, omdat het probiotische vitamine B12 bevat. Kombu gebruik je onder meer in nishime groenten. |
![]() Kombu zeewier of kombu zeegroente |
Nori (海苔) - Porphyra tenerais een zeewier, dat in dunne vellen gebruikt wordt voor sushi. Het bevat veel mineralen, zoals ijzer, calcium (10 x meer dan melk per 100 gram) en verschillende vitaminen. |
![]() Nori |
Spirulinais een alg en een veganistische bron van vitamine B12. Spirulina kan helpen bij:
|
![]() Spirulina |
Wakame (若布) - Undaria pinnatifidais een zeewier, dat relatief veel calcium bevat (tot 13 keer zoveel als in melk per 100 gram) en veel ijzer. Daarnaast bevat het veel eiwit, ijzer en magnesium. Het heeft een zoete smaak en een fijne structuur. Wakame gebruik je onder meer in misosoep. Recepten met wakame vind je ook onder zeegroenten / zeewier. |
![]() Wakame zeewier of wakame zeegroente |