Keukengereedschap of keukengereedschap
Op deze pagina vind je informatie over
|
|
Klik op de afbeelding om deze te vergroten.
Aluminium pannenkun je beter niet gebruiken in de keuken, omdat ze alumium "lekken" en dat komt dan in het eten. Aluminium kan op die manier kanker verwekken en/of de ziekte van Alzheimer. Niet iedereen is daar even gevoelig voor, maar het menselijk lichaam kan aluminium dat op deze manier binnenkomt niet verteren. Gebruik liever stalen, glazen of gietijzeren pannen. |
Aluminium pannen |
BlenderEen blender kan handig zijn voor het vermalen van granen, noten, pitten of zaden. Qua energie is het beter met de hand te malen en bijvoorbeeld een koffiemolen te gebruiken, maar soms is dat te veel werk en heb je echt een blender nodig. Wat de beste is, hangt helemaal van je wensen af. Laat je goed informeren, voordat je er een koopt! |
Blender |
CitroenpersEen citroenpers is handig voor het uitpersen van een vers schijfje citroen. Door een pers te gebruiken krijg je geen vieze handen. |
Citroenpers |
FluitketelEen fluitketel is beter om water mee te koken, dan een elektrische waterkoker. |
Fluitketel |
Gietijzeren panEen gietijzeren pan is ideaal om gerechten langzaam in te stoven of sudderen of om in te frituren. Ik gebruik er een met een diameter van 20 centimeter om in te stoven en een van 15 centimeter om in te frituren. Als een gietijzeren pan erg aangekoekt is, kun je hem goed schoonmaken door er wat soda in water in te koken. |
Gietijzeren pannen |
Groenteborstelis belangrijk voor het schoonborstelen van groenten, zodat je minder hoeft te schrappen of te schillen. Hierdoor heb je èn minder afval èn je krijgt meer vitaminen en mineralen binnen. |
Groenteborstel |
HakmesEen hakmes zonder kartels heb je nodig om groenten te kunnen snijden. Wanneer je een mes met kartels gebruikt voor het snijden van groenten, dan snij je alle vezels kapot. |
Hakmes |
Maatkop of maatbekerIn alle recepten is uitgegaan van dezelfde maatkop of maatbeker. |
Maatkop of maatbeker |
MagnetronDe magnetron haalt door de hoogfrequente straling alle voedingswaarden uit het eten, waardoor voeding verandert in maagvulling. Je kunt zelf het volgende experiment uitvoeren. Neem 2 identieke planten, de een geef je water uit de kraan, de ander water dat 1 minuut in de magnetron is verhit en dat je daarna hebt laten afkoelen. De plant die je water geeft uit de magnetron zal waarschijnlijk binnen een week dood zijn. Bedenk hierbij dat mensen voor een groot deel uit water bestaan. Warm voedsel altijd op in een pan. Een baby die melk krijgt dat in de magnetron is opgewarmd, is daardoor niet doorvoed en zal al snel huilen van de trek. De magnetron haalt alle levensenergie en kiemkracht uit groente en fruit. Ook heb je een grotere kans op kanker. Mineralen in groenten worden in de magnetron namelijk omgevormd tot kankerverwekkende vrije radicalen 1 . Door voedsel twee uur te koken, kun je het niet zo vernielen als wanneer je het 15 seconden in de magnetron zet. Kook dus in een pan of bak in de oven. |
Magnetron |
Passoirbetekent: "vergiet" in het Frans. In het Nederlands wordt het gebruikt voor een vergiet met daar bovenop een soort vijzel waarmee je appelmoes en andere vruchten kunt fijnmalen. Het is ideaal wanneer je bijvoorbeeld aalbessen wilt gebruiken, maar dan zonder de pitten. De pitten blijven dan achter in de vergiet. |
Passoir |
Picklepersis een kunststof pot met een binnendeksel waarin een veer zit vastgemaakt, dat zodanig geschroefd kan worden, dat je groenten en eventueel fruit onder druk kunt zetten, om het vocht er uit te persen. |
Picklepers |
Plastic keukengereedschapkun je beter niet gebruiken. Wanneer het in aanraking komt met hete stoffen laten plastic moleculen los en die komen dan in je eten. |
Gebruik geenplastic keukengereedschap |
Een plastic waterkokerkun je beter niet gebruiken, omdat bij het verhitten van het water er altijd plastic-deeltjes vrijkomen, die oplossen in het water en daarmee in je eten of drinken. Bovendien is elektra een "onrustige" bron van energie. Het is beter een fluitketel te gebruiken. |
Gebruik geenplastic waterkoker |
RaspMet een goede rasp is raspen geen probleem. Het is handig om een grove en een fijne rasp te hebben. De grove kan gebruikt worden voor groenten en de fijne voor gember voor citroenschil of voor verse kurkuma (geelwortel). |
Raspen |
Snelkookpanis een luchtdicht afgesloten pan, waarmee je onder druk kunt koken. In de macrobiotiek wordt deze hoofdzakelijk gebruikt voor het koken van volle granen en minder voor het koken van bonen en groenten. Wanneer je meestal voor 1 tot 2 personen kookt, koop dan een kleine. Ik heb zelf een snelkookpan met een diameter van 22,5 centimeter en die is eigenlijk te groot en te zwaar voor mij. |
Snelkookpan |
SnijplankWanneer je sterk ruikende kruiden of groente (prei, knoflook) gaat snijden, maak de plank dan eerst nat. Je voorkomt hiermee dat het sap in de plank trekt. Wanneer je een snijplank schoonmaakt, dompel deze dan nooit onder water, want daar wordt het hout zacht van. In plaats daarvan kun je een houten plank het beste schoonmaken met een natte doek. Houten snijplanken moeten wel snel drogen, want nat hout is een goede voedingsbodem voor bacteriën. Laat een houten plank daarom altijd staand opdrogen. Een houten snijplank is niet goedkoop, maar gaat met goede zorg eindeloos mee.Gebruik geen plastic snijplank. Die gaat na verloop van tijd stukjes verliezen en je wilt echt niet dat dat in je eten terecht komt. Plastic is giftig voor je lichaam! |
SnijplankGebruik geen plastic snijplank |
StoompanEen stoompan is heel handig, maar als je er geen een wilt kopen, kun je ook een gewone roestvrijstalen pan gebruiken en daar een vergiet bovenop plaatsen met daar weer bovenop een deksel. Zorg er wel voor dat het geheel stevig staat. |
Stoompan |
Suribachiis een porceleinen schaal met ribbels om zaden, pitten en gedroogde kruiden tot poeder in te vermalen. |
Suribachi en surikogi(ook wel geschrevenals suricocci) |
Surikogi of suricocciis een houten vijzel of moker om zaden en pitten tot poeder mee te vermalen. | |
SushimatjeEen sushimatje bestaat uit hele smalle reepjes bamboe, die met een katoenen draad zijn verbonden, zodat het matje heel strak opgerold kan worden en toch lucht doorlaat. Deze matjes worden gebruikt om sushi's te rollen en ook om er vers gekookt voedsel mee af te dekken. |
Sushimatje |
VergietEen vergiet is een handig hulpmiddel. Gebruik beslist geen plastic vergiet bij het afgieten van heet water, omdat plastic altijd een beetje oplost en dat komt dan in het water en in je groenten terecht. Gebruik liever een roestvrijstalen vergiet. |
Vergiet |
VijzelEen vijzel bestaat uit 2 onderdelen: een zware stenen of gietijzeren kom en een stamper of vijzel, die wordt gebruikt voor het vermalen van kruiden of pureren. |
Vijzel |
VlamverdelerEen vlamverdeler is een rond metalen plaatje, dat onder de pan of snelkookpan wordt geschoven om de warmte gelijkmatig te verdelen en aanbranden te voorkomen. |
Vlamverdeler |
VlokkenmolenEen vlokkenmolen is een molen om volle granen mee te pletten, zodat het vlokken worden. Eschenfelder en Hawos verkopen vlokkenmolens, die geen gebruik maken van electriciteit. Je kunt ze onder meer kopen bij: graanmolen.com. |
Vlokkenmolen |
Wokis een diepe ronde Chinese bakpan voor roerend bakken en tempura. |
Wok |
ZesteurEen zesteur is een ideaal gereedschap om van de schil van een citroen citroenrasp te maken. Het kan ook gebruikt worden bij het maken van rasp van andere schillen van citrusvruchte, zoals grapefruit of mandarijn of sinaasappel. |
Zesteur |