Kookboeken, die ik van harte aanbeveel


Macrobiotische kookboeken


Veganistische kookboeken


Vegetarische kookboekenMacrobiotische kookboeken

Kookboek: Aveline Kushi en Alex Jack - komplete gids voor de makrobiotische keuken

Aveline Kushi en Alex Jack - komplete gids voor de makrobiotische keuken, Rotterdam, 1990, 464 blz.

Samenvatting

Dit boek voert u mee naar de rijkdom, hoogte en diepgang van de macrobiotische keuken. Het is niet simpelweg een kookboek, maar een persoonlijke getuigenis van ruim 50 jaar leven en werken met de principes en recepten, die beschreven worden. De schrijfster aan het woord: "Bij vele gelegenheden voelde ik in mezelf sterke lichamelijke reacties op allerlei soorten voedsel, evenals subtiele veranderingen in mijn waarneming, stemming en vitaliteit. Geleidelijk aan begon ik voeding als een vorm van energie te zien, die aan ons lichaam en aan onze emoties, gedachten en geest vorm geeft. Gezondheid is het evenwicht tussen ons innerlijk - en uiterlijk milieu, tussen geestelijke en lichamelijke activiteit, tussen plantaardig - en dierlijk voedsel, tussen gekookt en rauw voedsel, tussen zout en olie en tussen ontelbare andere met elkaar samenhangende factoren. Nacht wordt dag, winter verandert in voorjaar en bergen worden valleien. Ons leven is eveneens een dans van talrijke polariteiten." Laat u meevoeren in oude tradities en moderne toepassingen. "Wat is er nu zo gezond aan misosoep en hoe krijg ik tofu lekker? Hoe maak ik die evenwichtige maaltijd en welke medicinale krachten schuilen in onze voeding? Kan ik dit soort eten ook lekker maken als er andere mensen komen eten of als ik wat te vieren heb? Waar haal ik de kracht vandaan als ik geen vlees meer eet?" Zoek het antwoord op in deze Complete Gids voor de Macrobiotische Keuken.

Kookboek: Michio Kushi - de makrobiotische weg

Michio Kushi - de makrobiotische weg, 1991, 253 blz.

Samenvatting

De makrobiotische weg is de meest gezaghebbende gids voor de makrobiotie en is geschreven door de grootste deskundige op dit gebied, Michio Kushi. Meer dan 30 jaar geleden kwam Michio Kushi tot het inzicht dat voeding de meest belangrijke oorzaak was van veel ziekten, waaronder kanker. Hij begon toen aan anderen te leren hoe makrobiotische voeding, gebaseerd op voedzame volle granen, plaatselijke verbouwde verse groenten, eiwitrijke peulvruchten en zeewier, ziekte kan voorkomen en verjongend kan werken. In de makrobiotiek worden de meest recente wetenschappelijke vindingen op het gebied van voeding en gezondheidszorg geïntegreerd in de op gezond verstand berustende gebruiken van traditioneel levende gemeenschappen. In deze prachtig geïllustreerde uitgave stelt Michio Kushi een eenvoudige manier van eten en leven voor, harmonieuw en vol vitaliteit, gezondheid en geluk. Makrobiotische voedingsmiddelen en kooktechnieken worden gedetailleerd beschreven. ook is een volleig programma van lichamelijke oefeningen opgenomen, dat makkelijk aangepast kan worden aan ieders persoonlijke behoeften. Een uitstekende verzameling recepten, menuvoorbeelden en tientallen adviezen voor een gezonde leefwijze maken "de makrobiotische weg" tot een werkelijk praktische gids.

Kookboek: Michio Kushi and Alex Jack - the macrobiotic path to total health

Michio Kushi and Alex Jack - The macrobiotic path to total health, 2003, 544 pag.

Summary

Macrobiotics is a simple, elegant, and delicious way of eating whose health benefits are being confirmed at an impressive rate by researchers around the world. Michio Kushi and Alex Jack, the foremost authorities on the macrobiotic way, believe that almost every human ailment from the common cold to cancer can be helped, and often cured, by balancing the flow of energy (the ki ) inside us. The most effective way to do this is to eat the right foods, according to our individual day-to-day needs.

In this comprehensive A-toZ-guide, Kushi and Jack give us the basics of macrobiotic eating and living, and explain how to use this powerful source of healing to become healthier and happier, and prevent or relieve more than two hundred illnesses, conditions, or disorders. This compendium of macrobiotic fundamentals, remedies, menus, and recipes take into account the newest thinking and evolving practices within the macrobiotic community.

Living as we do in environmental and climatic circumstances that are largely outside our personal control, it is vital that we adopt a healthy lifestyle, including a flexible diet that we can adjust to meet our individual needs. The Macrobiotic Path to Total Health provides us precisely the tools and the understanding we need to achieve this goal. Use it to build a strong, active body and a cheerful, resourceful mind.

Kookboek: Craig Sams - goed eten makrobiotisch

Craig Sams - Goed eten: makrobiotisch, Deventer, 1979, 80 blz.

Samenvatting

Makrobiotiek is een nieuw woord om een oude manier van eten aan te duiden, die duizenden jaren lang overal op aarde werd toegepast. De geschiedenis leert dat alle volkeren, Inca's zowel als Chinezen, Germanen of Egyptenaren, hun dieet baseerden op granen en het voesel aten naar gelang de seizoenen in hun eigen omgeving het opleverden. eten is de basis-functie van ons leven. Het vormt onze kijk op de wereld en bepaalt de kwaliteit van het bestaan, van onze gezondheid in het bijzonder. Ieder die streeft naar een evenwichtig leven zou de makrobiotische wijze van eten eens moeten testen. Dat is in elk geval de beste manier om te begrijpen wat ermee wordt bedoeld.

Kookboek: Barbara Temelie - voeding volgens de vijf elementen

Barbara Temelie - Voeding volgens de vijf elementen, 1994. 115 blz.

Samenvatting

De door Barbara Temelie beschreven voedingsleer volgens de vijf elementen berust op de eeuwenoude schat aan ervaringen van de traditionele Chinese geneeskunde. De principes van deze voedingsleer, die geen strenge verboden kent, worden in China tot op vandaag onveranderd toegepast in de keukens van gezinnen, restaurants en ziekenhuizen. Zij zijn baanbrekend, omdat zij de energetische werking van voedingsmiddelen op de voorgrond plaatsen en laten zien hoe wij met behulp van deze voedingsleer onze lichamelijke en geestelijke activiteiten, onze gevoelens en ons gedrag in de samenleving kunnen beïnvloeden. Wat Barbara Temelie aan informatie en aanwijzingen geeft, is geen nieuw gezondheidsdieet, vol van ge- en verboden en uitwijdingen over mineralen, vitaminen e.d, maar een uit de ervaring geboren holistisch voedingssysteem dat weinig tijd vraagt, culinair zeer aantrekkelijk is - copieuze maaltijden van tijd tot tijd niet schuwt - maar dat nooit tot oververzadiging of overgewicht leidt. Dit volledig aan de westerse lezer en zijn keuken aangepaste boek bewijst eens te meer dat gezondheid, prestatievermogen, een kwalitatief rijk leven en harmonieuze relaties geen toeval zijn, maar vooral het resultaat van verstandige voedings- en leefgewoonten. Voeding volgens de vijf elementen is niet alleen voor leken leerzaam, maar tevens voor allen die diëtistisch en therapeutisch werkzaam zijn.

Veganistische kookboeken

Kookboek: Avalon - grow eat share

Avalon - grow eat share, 120 recepten van boer tot bord, 2014, 224 blz.

Samenvatting

Grow Eat Share is meer dan een kookboek, net zoals Avalon meer is dan een restaurant. Het boek brengt naast verrukkelijke plantaardige recepten ook een verhaal van lokaal samen bouwen aan een betere wereld. "Als restaurant met een hart voor duurzame voedselproductie werken we met lokale biologische producten en zijn we nauw betrokken bij alles wat beweegt op het vlak van biologische landbouw in Vlaanderen", vertelt auteur Tine Tomme. "In het boek delen we niet alleen 120 van onze favoriete recepten, maar laten we ook een licht schijnen op onze filosofie, de achtergrond van onze chefs en de inspirerende lokale transitiepartners met wie we samenwerken. Samen proberen we de keten tussen boer en bord zo kort en duurzaam mogelijk te maken. Door ons verhaal en onze ervaring te delen, hopen we anderen te inspireren. Onze missie mag dan in de eerste plaats om lekker eten draaien; we willen ook een platform zijn voor samenwerkingen waar de wereld beter van wordt. Onze dromen reiken verder dan het bord." Voor meer informatie over het boek, zie: www.restaurantavalon.be/books/.

Vegetarische kookboeken

Kookboek: Carole Handslip - vegetarian cooking

Carole Handslip - Vegetarian cooking, 1988, 95 pag.

Summary

Designed for both the amateur and the more experienced cook, this book is one of a range of paperbacks which form a complete cookery library. A selection of vegetarian recipes, including soups, starters, salads, main-course egg, cheese and vegetable dishes and a selection of dishes based on beans, pulses and nuts are included as well as a range of recipes for puddings, breads and cakes. Advice on planning vegetarian meals and nutritional information is also featured.

Kookboek: Wilma Hoving, etc. - vegetarisch koken

Wilma Hoving, etc. - vegetarisch koken, Groningen, 2003, 384 blz.

Samenvatting

U zult zien dat de vegetarische keuken niet alleen gezond, maar ook zeer gevarieerd en smakelijk is. U vindt in dit kookboek tal van recepten voor tussendoortjes en voor de vegetarische barbecue.

  • Gemakkelijke stap-voor-staprecepten;
  • Tips en receptenvariaties;
  • Schitterende kleurenfoto's;
  • Voedingsinformatie en aantal calorieën.

Andere artikelen en boeken, die ik van harte aanbeveel

21 Artikelen en boeken over healing, reading, spiritualiteit en gezondheid: