Mijn kookboekfilosofie
Op deze pagina vind je informatie over |
|
Zelf kook ik het meest volgens macrobiotische en veganistische principes. Dit betekent voor mij dat mijn eten lekker, gevarieerd en gezond moet zijn. Ik geloof dat je dat moet eten wat je lichaam nodig heeft.
De schijf van 5
Als eerst raad ik je aan volgens de schijf van 5 te eten en te drinken. Eet/drink dagelijks:- groenten en fruit;
- zeegroenten;
- granen;
- bonen, linzen, toufu, seitan of tempeh;
- olie;
- minimaal 2 liter water.
Kauwen
Drink je eten, eet je drinken! |
Hiermee wordt bedoeld: kauw je eten, totdat het vloeibaar is en kauw ook wat je drinkt, zodat de enzymen die in je mond worden aangemaakt meegaan naar je maag. Kauw je eten goed (liefst 50x per hap). Wanneer je dit niet gewend bent, kun je er mee beginnen elke eerste hap van een maaltijd 50 keer te kauwen.
Te veel eten
Een te volle maag kan het voedsel niet meer degelijk kneden waardoor het voedsel deels onverteerd in de darmen komt. Dit leidt tot verzuring en kan ook de aanleiding zijn voor de vorming van galstenen. Het is beter met een klein beetje trek van tafel moeten gaan.Biologische groenten
Eet biologische groenten, omdat- ze lekkerder zijn;
- meer vitaminen bevatten;
- de helft minder zware metalen bevatten;
- weinig pesticiden, minder stikstof en 80% minder nitrieten bevatten.
Vlees
Ik eet uiterst zelden vlees, omdat je dit niet echt nodig hebt, omdat het je bloed verzuurd en omdat de produktie van vlees slecht is voor het milieu. Wanneer ik vlees koop, koop ik dat bij een biologische slager. De dieren krijgen in de intensieve veehouderij vandaag de dag antibiotica toegediend en hormonen om sneller te groeien en dat krijgt de consument dan ook binnen. De dieren hebben daarnaast weinig ruimte, zo weinig ruimte dat ze gestresst raken. Deze stress leidt tot het ophopen van afvalstoffen in het vlees, die je dan ook weer eet.Bovendien, wanneer iedereen 25% minder vlees zou eten dan nu het geval is, dan is er geen broeikaseffect. Zie ook het bericht op happynews.nl.
Wanneer je minder vlees gaat eten en wanneer je stopt met het eten van melkprodukten en ook geen vis wilt eten, dan is het nodig om zeewier te gaan eten, zoals kombu, wakame, nori, arame en hiziki. Vooral in kombu zit probiotische vitamine B12, die er voor zorgt dat je zelf B12 kunt aanmaken. Kook minstens 3 keer per week, maar beter nog bijna elke dag, een stukje kombu mee.
IJs
IJs en koude dranken belasten je nieren en vertragen de werking van de spijsvertering.Oxaalzuur
In bieten, spinazie, rabarber en cacao zit oxaalzuur. Oxaalzuur bindt zich in het lichaam met metaalionen, zoals calcium, waarmee het oxalaten vormt die de keel en nieren kunnen irriteren. Sommige nierstenen bestaan voor het grootste gedeelte uit oxalaten. Langdurige of herhaalde blootstelling aan oxaalzuur kan schade aan de nieren toebrengen. Bovendien zorgt oxaalzuur, doordat het calcium opneemt, voor botontkalking en osteoporose. Wanneer je toch bieten, spinazie, rabarber of cacao wilt eten, combineer dit dan met calciumrijk eten, zoals hiziki, wakame, kombu of arame zeewier of sesamzaad, amandelen, hazelnoten of zonnebloempitten.Zeezout
Gebruik niet meer dan ongeveer een halve theelepel zout per dag. Tafelzout wordt diep in de aarde onder hoge druk gevormd en bevat harde kristallen, gebruik liever zeezout. Let op: Waddenzout is GEEN zeezout! Je kunt ook Himalayazout gebruiken. Je kunt overwegen al je zout voor gebruik te roosteren. Rooster het zout gedurende 5 - 10 minuten in een koekepan zonder toevoeging van water of olie (gewoon droogroosteren dus). Je kunt het daarna eventueel vijzelen als je de stukjes te groot vindt.Magnetron
Gebruik geen magnetron bij de bereiding van voedsel. Je kunt zelf het volgende experiment uitvoeren. Neem 2 identieke planten, de een geef je water uit de kraan, de ander water dat 1 minuut in de magnetron is verhit en dat je daarna hebt laten afkoelen. De plant die je water geeft uit de magnetron zal waarschijnlijk binnen een week dood zijn. Bedenk hierbij dat mensen voor een groot deel uit water bestaan. Warm voedsel altijd op in een pan.Plastic keukengereedschap en plastic waterkoker
Gebruik ook geen plastic keukengereedschap, plastic snijplank of plastic waterkoker in je koken. Er komt altijd wat plastic mee, dat in je eten terechtkomt en voor je lichaam is dat giftig.Vis
Eet vis liever niet samen met nitraatrijke groenten, zoals andijvie, bleekselderij, Chinese kool, kervel, koolrabi, paksoi, postelein, raapkool, raapstelen, radijs, rammenas, rode bieten, selderij, alle soorten sla, spinazie, spitskool, venkel of waterkers. Dit voorkomt de vorming van mogelijk kankerverwekkende nitrosamines in het lichaam. Je kunt vis het best samen eten met asperges, bloemkool, broccoli, doperwten, knolselderij, komkommer, koolraap, prei, rode kool, savooienkool, schorseneren, snijbonen, sperziebonen, spruiten, tuinbonen, uien, witlof, witte kool of wortelen. Bron: het Voedingscentrum.Kies voor biologische vis, omdat gekweekte vissen vaak ziek zijn door onnatuurlijk leefomstandigheden, gebruik van pesticiden en antibiotica en gevoerd mogen worden met slachtafval. Bron: "Waarom is het beter biologische vis te eten?" .