Recept voor appelgebak - tarte tatin



Ingrediënten voor 4 personen
250 gram tarwebloem
3 afgestreken eetlepels wijnsteenbakpoeder
1/4 theelepel vanillepoeder of een 1/5 theelepel kaneelpoeder
1/2 kop gewassen rozijntjes
1 sinaasappel
60 ml frituurolie of maiskiemolie
50 ml ahornsiroop
40 ml perendiksap
4 kleine appeltjes
1 snufje zeezout
175 ml - 200 ml water

Voorbereiding Was de rozijntjes.
Was de sinaasappel, borstel de schil goed schoon.
Rasp de buitenkant van ± 1/3 sinaasappel (uitsluitend het oranje deel, het witte deel is bitter)
Schil de appeltjes, verwijder het klokkehuis en snij in schijfjes of maantjes.

Totaal benodigde bereidingstijd ± 50 minuten

Bereiding
Doe de tarwebloem, het zeezout, het wijnsteenbakpoeder, het vanillepoeder of het kaneelpoeder, de rozijntjes en de sinaasappelrasp bij elkaar en roer goed om, totdat het goed door elkaar gemengd is.
Meng in een andere kom de olie, de perendiksap en de ahornsiroop.
Doe het vloeibare mengsel en het bloemmengsel bij elkaar en meng goed.
Voeg ± 175 ml water toe en meng.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Doe een theelepel olie in de vorm en smeer de vorm hier mee in, inclusief de bovenkant.
Leg de schijfjes appel op de bodem in rijtjes, de een voor de helft over de ander.
Doe het deeg eroverheen en strijk het mengsel aan de bovenkant glad.
Zet de vorm met deeg in de voorverwarmde oven en laat gedurende 30 minuten bakken.
Laat afkoelen.
Zodra het afgekoeld is, maak de taart los van de rand met een mes.

Met dank aan Dini.