Recepten voor broodbeleg
Recept voor een potje appelstroop voor op brood

Ingrediënten voor 400 ml appelstroop
4 kilo appels
1 snufje zeezout

Totaal benodigde bereidingstijd ± 1 dag

Bereiding
Als je een sappers of sapcentifuge hebt: sap de appels. Heb je die niet? Snij dan de appels met schil en klokhuis in grove stukken en zet ze (net) onder water. Voeg een snufje zeezout toe. Breng het water aan de kook, doe de deksel op de pan, zet het vuur weer uit en laat de boel een nacht zo staan. Giet het mengsel de volgende dag door een zeef en vang het vocht op. Je hebt nu appelsap! Doe de appelsap in een pan, zet op het vuur en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat het sap zonder deksel inkoken. Check ieder half uur even of er al iets verandert, dat kan best lang duren. Komt er een laag schuim op het sap te liggen, schep dat er dan af. Als het sap eruit ziet als een borrelende massa met ontelbare belletjes moet je er even bij blijven. Schep af en toe iets uit de pan en laat het terugvallen. Als dat er zo dik uit ziet als honing, is je appelstroop klaar. Haal de pan van het vuur en roer tot alle belletjes weg zijn. Giet dan over in schone potten. Eenmaal afgekoeld wordt hij nog wat steviger.

Klik op de afbeelding om hem te vergroten:

appelstroop

Appelstroop


Recept voor een potje cashewnotenpasta voor op brood

Ingrediënten voor 110 gram cashewnotenpasta
100 gr ongezouten geroosterde cashewnoten
10 ml zonnebloemolie of sesamolie of geroosterde sesamolie. Wanneer je geroosterde sesamolie gebruikt komt het nootachtige karakter van de cashewnoten nog meer naar voren.
snufje zeezout

Indien gewenst
1 snufje vanille

Totaal benodigde bereidingstijd ± 30 minuten

Bereiding
Doe de cashewnoten in de blender en maal ze fijn. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Voeg nu een snufje zeezout en de olie toe. Zet de blender weer aan tot je een mooie gladde pasta krijgt. Het kan eventueel nodig zijn, om wat ingredienten, die niet meemengen van de bodem los te peuteren, waarna je de machine dan opnieuw aanzet. Waarna je het niet smeuig genoeg vindt, kun je nog een beetje olie erbij doen en opnieuw mixen.

Klik op de afbeelding om hem te vergroten:

cashewnotenpasta

Cashews in blender


cashewnotenpasta

CashewnotenpastaRecept voor een potje chocoladepasta voor op brood

Ingrediënten voor chocoladepasta
400 gr 100 gr ongezouten geroosterde hazelnoten
3 afgestreken eetlepels cacaopoeder
2 eetlepels ahornsiroop
2-3 theelepels hazelnootolie, pindaolie of walnootolie
1/2 theelepel zeezout

Totaal benodigde bereidingstijd ± 30 minuten

Bereiding
Doe het zeezout in een vijzel of suribachi en zorg dat deze heel fijn is. Doe de hazelnoten in de blender en maal ze fijn. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Voeg nu het zeezout, de ahornsiroop, de cacao en de olie toe. Zet de blender weer aan tot je een mooie gladde pasta krijgt. Het kan eventueel nodig zijn, om wat ingredienten, die niet meemengen van de bodem los te peuteren, waarna je de machine dan opnieuw aanzet. Waarna je het niet smeuig genoeg vindt, kun je nog een beetje olie erbij doen en opnieuw mixen.

Klik op de afbeelding om hem te vergroten:

chocoladepasta

Chocoladepasta


Recept voor een potje misogroentenspread voor op brood

Ingrediënten
2 eetlepels mugi miso of gerstmiso of 2 eetlepels genmai miso of bruine rijstmiso of 1 theelepel sesamolie
1/2 biologische prei
1/2 biologische ui
150 centiliter water
1 snufje tuinkruidenzout of zeezout

Indien gewenst
1 teentje geperste of fijngesneden knoflook

Totaal benodigde bereidingstijd ± 30 minuten

Voorbereiding
Snij de ui en de prei zeer fijn

Bereiding
Verhit de sesamolie in een koekenpan en stoof hierin de stukjes prei en ui met wat kruidenzout, op een laag vuurtje. Laat de groenten in ± 15 minuten gaar stoven, roer het af en toe even door. Los ondertussen de miso op in het water en voeg dit al roerend door de gare groenten. Blijf enkele minuten roeren, zodat er een mooie gladde spread ontstaat die u op brood kunt smeren.


Recept voor een potje pindakaas voor op brood

Ingrediënten voor 110 gram pindakaas
100 gr ongezouten geroosterde pinda's
10 ml pindaolie of zonnebloemolie
snufje zeezout

Totaal benodigde bereidingstijd ± 30 minuten

Bereiding
Doe de pinda's in de blender en maal ze fijn. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Voeg nu een snufje zeezout en de olie toe. Zet de blender weer aan tot je een mooie gladde pasta krijgt. Het kan eventueel nodig zijn, om wat ingredienten, die niet meemengen van de bodem los te peuteren, waarna je de machine dan opnieuw aanzet. Waarna je het niet smeuig genoeg vindt, kun je nog een beetje olie erbij doen en opnieuw mixen.

Klik op de afbeelding om hem te vergroten:

pindakaas