Recept voor gomasio



Ingrediënten
250 gram ongeroosterd sesamzaad
1 theelepel zeezout

Totaal benodigde bereidingstijd ± 30 minuten

Bereiding
Was het sesamzaad in een kom door deze onder de kraan te houden.
De bovenste zaadjes, die dwarrelen tezamen met het bovenste water giet je over in een zeef.
Herhaal dit net zo lang totdat onderin nog maar een paar zaadjes over zijn met eventueel steentjes.
De sesamzaadjes afdrogen door de onderkant van de zeef af te drogen.
Doe het zeezout in een koekepan en zet het vuur half-hoog tot de kleur grijs wordt.
Sommig zeezout verkleurt nauwelijks, maar na 10 minuten is het zeker klaar.
Doe het zout in een suribachi en maal dit tot poeder.

Doe nu het sesamzaad in de koekepan.
Rooster op een half-hoog vuur terwijl je voortdurend roert of de zaadjes omschud.
Zet het vuur lager, naarmate de zaadjes meer geroosterd zijn.
De zaden zijn klaar wanneer je ze makkelijk fijn kunt drukken tussen duim en pink, na 5 tot 10 minuten.
Wanneer je zeker wilt zijn dat ze klaar zijn, dan pak je een metalen lepel en roer je even door de zaadjes.
Wanneer er geen zaadjes meer aan de lepel kleven zijn de zaadjes klaar.
Let op wanneer je dezelfde lepel meerdere keren gebruikt om te controleren, dan wordt de lepel warm en met een warme lepel werkt deze truc niet.
Je kunt ook ruiken dat ze klaar zijn, wanneer er een notengeurtje ontstaat.
Zodra de zaadjes klaar zijn, doe ze in een aardewerk kom of in een andere suribachi.

Wanneer je gezond bent kun je 18 theelepels geroosterd sesamzaad gebruiken.
Wanneer je regelmatig vermoeid bent of wanneer je zenuwstelsel versterking kan gebruiken, dan gebruik je 16 theelepels sesamzaad.
Doe de sesamzaadjes bij het zout in de suribachi en maal tot vrijwel elk zaadje geplet is.
Gomasio is een heerlijk condiment dat je kunt strooien op bereide granen.

Samengevat:

Wanneer je gezond bent
1 theelepel geroosterd zout 18 theelepels geroosterd sesamzaad

Wanneer je zenuwstelsel versterking behoeft
1 theelepel geroosterd zout 16 theelepels geroosterd sesamzaad